Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Raspad brakova

power_settings_newLogin to reply
+3
Feba
Spart
kainos
7 posters

descriptionRaspad brakova - Page 2 EmptyRe: Raspad brakova

more_horiz
e, da, negdje je jedinstvo, bliskost i zajedništvo, zajednički rast u Gospodu , zaspao!
Individualizam - ja sam, ja hoću, ja moram, ja ću ovo, ja mislim, ja osjećam, ja želim ovako....sve je podloženo nekakvom JA , koje razdvaja ljude i ne dopušta da se nesebično posvećuje tuđim potrebama, razumijevanju, sućutnoj ljubavi, milosrđu, a većina u brakovima su se pretvorili u međusobne kontrolore i preodgajatelje....

more_horiz
a vrjeme koje je potrebno za razgovore, bliskost, ljubav, i ostalo su ukrali mediji koji nas odvajaju od drugih.
televizija, internet, novine su nam postali drugari komunikacije a to nam krade naše drago vrijeme.
Sigurno da kao i u kršćanskom životu pa tako i u braku je potrebno da se odreknemo svojega JA i da ljubimo svoje bližnje (ženu, muža, djecu...) kao samoga sebe.

more_horiz
Kako protiv rastave?
Raspad brakova - Page 2 Spacer
Raspad brakova - Page 2 Spacer
Raspad brakova - Page 2 1070531930_5_30_photo
Problematiku suvremenoga braka kao i porast broja rastava nećemo riješiti uvidom u statistiku rastava (svaki treći brak se već rastavlja!), niti samo čitanjem stručne i popularne literatura i slušanjem predavanja o braku nego u prvom redu boljim i objektivnijim uvidom u vlastiti konkretni brak. Krivce bračnih problema, krize pa i rastave treba tražiti unutar a ne izvan braka, i to prije svega vlastitog. Ne treba optuživati druge pa niti sebe nego zajedno s partnerom razgovarati i analizirati, razmišljati i reflektirati o vlastitoj bračnoj situaciji. Svi su bračni partneri potencijalni kandidati za rastavu ako ne shvate nužnost bavljenja sobom i svojim brakom.
Borba protiv rastave zahtijeva promjenu, i to ne u drugim nego u vlastitom braku. Brak nije nešto statično, nepromjenljivo, uvijek isto i uvijek dobro i poželjno. Brak treba stalno mijenjati, da bi ga se održalo dobrim i poželjnim. On zahtijeva »renoviranje«, redovita »velika spremanja«, barem jednom tjedno. Zamislite si kuću ili stan koji ne spremate mjesecima i godinama, u kojima ne mijenjate stolice, fotelje, krevete, ormare, kućne aparate. Pa tko bi u njima stanovao? Ako bračni partneri ne mijenjaju i ne obnavljaju vlastiti bračni krevet, lako se mogu naći u tuđem bračnom ili nekom drugom krevetu!
Brak bez održanog minimuma bračne ljubavi nužno se pretvara u brak s maksimumom bračne mržnje. Kao dugogodišnji bračni terapeut susretao sam se ne samo s bračnom ljubavlju nego i s bračnom mržnjom. Danas se ta mržnja sve manje trpi doživotno u braku, već se pokušava razriješiti rastavom. I upravo tu se nalaze uzroci tolikog broja nekvalitetnih, nehumanih rastava koje su izvan svake pameti i ljudskog dostojanstva, a pogotovo uvažavanja dostojanstva djece.
Danas je važnija nego ikada ranije kvaliteta brakova. Motivi ostajanja u braku sve su manje izvan braka, a sve više unutar njega. Bračni partneri moraju biti iznutra motivirani živjeti s istim partnerom dugo, pa i do kraja života. Ta unutarnja motiviranost za ostajanje u braku je njegova je kvaliteta.
Dakle, prestanimo optuživati sve oko sebe i pogledajmo u sebe i svoj brak! Prestanimo održavati isključivo postojeće i bacimo se u istraživanje i promjene, ali ne izvan nego unutar naših brakova! Prestanimo vjerovati u vječnost, bogomdanost naše bračne ljubavi. Počnimo je održavati, obnavljati, mijenjati, prilagođivati, osnaživati! Na kraju, shvatimo već jednom da danas mogu opstati samo kvalitetni brakovi, i zato se stalno moramo boriti za kvalitetu naših brakova. To su četiri osnovna elementa u prevenciji rastava općenito, a nekvalitetnih posebno!
Preuzeto
www.glas-koncila.hr

more_horiz
[/quote]

Krivi razlozi: trudnoća mladenke, strah od samoće, osveta roditeljima koji brane vezu....

Žrtva u braku: biti spreman poniziti se ako treba, zašutjeti kad treba, odreći se sebičnosti... to se očekuje od oba supružnika[/quote]

da, uistinu je tako. ponajviše se mladi ljudi vjenčavaju zbog - a seksa, da čega drugog. djevojke, a često i djevojčice ostanu trudne i onda pristaju na brak s osobom s kojom nikada ne bi mogle zamisliti budućnost. to nije u redu, to samo baca loše svjetlo na ime svih kršćana, vjenčavati se u crkvi je postao običaj za sve, pa i neke ateiste koji pljuju po bogu na najgori način. svi oni kažu ˝da˝pred Bogom, ali to uopće ne poštivaju i ja mislim da je to izrugivanje! Spominju uludo Božje ime, uopće ne znajući i neželeći razmišljati o tome da ih možda može stići i kazna za to što prisežu pred bogom a onda rade, pa... svašta što ne bi trebali raditi pod takvom zakletvom.

mislim da postoji izjava slična ovoj : ˝Gdje ih je dvoje u moje ime, i ja sam s njima!˝ obred

Problem je u tome što ljudi ne poštivaju i gotovo ne podnose Boga, neki ga smtraju diktatorom koji im nameće previše suludih pravila, tako da su i njihovi brakovi isprazni kao i njihovi životi, jer bez boga i bez ljubavi koju on daje i ostvaruje nema dugotrajnosti, a bome ne i vječnosti koju ljudi žele osigurati svojim brakovima, misleći da je zaljubljenost i površni osjećaju koje osjećaju ljubav. mislim da nije. ali dobro, možda se i varam. a možda i nisam. misli

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply