Bila sam ateista, Titov pionir i omladinka. Nakon djevojaštva sam se prvi put srela sa vjernicima, naučila da se slavi Božić i Uskrs, vidjela različite crkve, katoličku,pravoslavnu i nekoliko protestantskih. Bavila se jedno vrijeme yogom, vježbe disanja, meditacija.....sve usput, traganje,traganje,traganje......iz crkve u crkvu sa prijateljicama.
Nisam htjela u disko, na ples, na korzo, nisam htjela u noćni život. Taj dio života me nije zanimao. Tražila sam uvijek nešto što bi me ispunilo, jer sam se osjećala prazna.
Jednog dana,prijateljica i ja s djecom odosmo u jednu katoličku crkvu, tamo su karizmatici. Svećenik nije stojao za oltarom, nego ispred.I dok je držao misu, šetao je i govorio. Prije mise, molile su žene na sav glas krunicu.
Atmosfera je bila divna i svečana. No, djeca mala, njima dosadno, odosmo kući. Iduće nedjelje padne dogovor: ajmo sad ovamo, pa odosmo u jednu evanđeosku crkvu. Tamo je isto bilo jako lijepo, velika, prekrasna crkva, ali dosta mirno. Skoro sam zaspala, dugo je trajala propovijed.
No, hajde, nekako je tu govoreno samo iz biblije, nije bilo onako ustaljeno ka u katoličkoj, jedno te isto. Velim ja,nema veze što je tako dugačko, tu se priča direkt iz biblije, tu ćemo ići.
Što sam primjetila? Primjetila sam da se gdje god sam bila, održavala služba božja po istom kalupu. Dođeš u crkvu, skineš kaput, s nekim se rukuješ, s nekim ne, u katoličkoj s nikim. Onda sjedneš. Kad bude točno u minut vrijeme da se počne, glavni dođe i započne s nekom pjesmom. Pozdrav, pjesma, pjesma. Onda nekad omladina pjeva. Nakon pjesme čitanje biblije, al tada se ustane pa se sjedne. I, onda propovijed...traje,traje pa traje...za to vrijeme nekad mi se oči sklapaju, uspava me jednoličan, mirni glas.
E, kad je konačno hvala Bogu, gotova propovijed, kaže: ustanimo. Ustanem se, utrnila od sjedenja, jer sad bude molitva. Započne se molitva. Ja malo pokušam istegnit leđa i noge, dugo je to sjediti sat-dva. I, onda molitva-dvoje-troje mole se. To je priča za sebe. Nekad mi se čini da malo fali da pobjegnem. Jer, nekad to pređe u recitaciju: o, Bože, ti si stvorio ovaj svijet, ti sve vidiš i znaš, ti si nas spasio, o, molimo te za...
I, tako se ja pitam, treba li vikati, jel Bog gluh. Treba li podsjetiti Boga da je poslao Isusa na svijet, treba li Bogu citirati Bibliju? Jer, upravo takve budu molitve.
Nisam glupa, znam prepoznati kada se netko iskreno moli.
I, onda , nakon molitve, još i propovijednik, kao da je malo pričao pomoli i on. I, onda Oče naš i blagoslov, i ajmo kući.
Dođem kući umorna, moram se onda odmoriti jer me bole leđa i noge. A unutra u meni bijes neki duhovni, jer opet ponovo moje srce ostalo zakinuto, nisam čula ništa o Isusu, čula sam porpovijed o nečemu iz Biblije, ali nije me dotaklo, nije mi gladno srce nasitilo, ostala prazna.
Gdje si, Isuse? Gdje si Isuse moj ljubljeni?
I, onda, kod svoje kuće vidim da mi je najslađe moliti se. Osjetiti kako kupa moju dušu, kako suze koje krenu peru moje srce, čiste moje osjećaje. Tražim Boga da ga dotaknem, da mu kažem da ga volim, da mi treba....želim ga u svom ovom jadnom, zemaljskom životu. U crkvi ja to nemam kome reći.
Sad mi recite, jeli to kršćanstvo, ili je to religija, ili je to duhovnost?