Zamijenio je zlatni Rolls Royce za duhovnost Piše: Boris CvetkovićFoto: Biljana Gaurina / CROPIX Materijalnu prazninu života zamijenio je duhovnim bogatstvom Ananta Prasad, kralj indijske pokrajine Munger, čovjek za kojeg prijatelji kažu da je neshvatljivo bogat, u svojoj je 50. godini odlučio odreći se svega i posvetiti Bogu. Ostavio je obitelj i bogatstvo, promijenio ime u Sadhu Maharaja te krenuo Božjim putem koji ga je nakon 13 godina lutanja svijetom doveo i u Hrvatsku.
- Došao sam na poziv svojih prijatelja jer sam već prije bio u Sloveniji pa sam sada odlučio svratiti i do Hrvatske. Hrvati su vrlo slični Indijcima, žele napredovati, uvijek su prijateljski raspoloženi - kaže Maharaja.
Rođen u indijskoj kraljevskoj obitelji Munger, Ananta je od prvog dana imao, kako kaže, sve što je poželjeti mogao. Naslijeđene palače, automobili, zlato i novac koji nije mogao potrošiti osigurali su mu život kakav prosječni smrtnici ne mogu ni zamisliti. Još u studentskim danima mladi je Ananta imao po pet luksuznih automobila s vozačem, a među njima se posebno isticao kraljevski zlatni Rolls Royce.
- Imao sam apsolutno sve. Ljudi rade da bi tijekom života nešto stvorili, postigli i ostavili, no meni koji sam s tim rođen materijalne stvari danas ne znače ništa. U 50. godini osjetio sam da sam ispunio sve dužnosti prema svojoj obitelji pa sam po uzoru na svog djeda odlučio spoznati Boga i pronaći duhovno bogatstvo te slijediti njegov put.
Promijenio sam ime u Sadhu Maharaja, ostavio iza sebe ženu, petero djece i golemo bogatstvo te svoj život prepustio Krišni - objašnjava Maharaja i dodaje da mu nije žao jer je materijalnu prazninu u životu odlučio zamijeniti duhovnim bogatstvom.
Posljednjih 13 godina ovaj je krajnje jednostavan i pristupačan propovjednik, za kojega je teško zamisliti da je nekada bio prebogati indijski kralj, proveo putujući svijetom, šireći ljubav i prijateljstvo u izvršenju svoje misije spoznavanja Boga kojem toliko teži.
Iako i dalje živi u Indiji, za putovanja na koja tako često odlazi govori da ne ovise o njemu, nego jednostavno izvršava želje “Onoga s neba”. Stoga nema životnih planova i svoj će put jednostavno završiti tamo gdje ga sudbina ponese.
- I prije sam služio Bogu, tj. bio sam bhakta, vjernik, ali kada sam objavio da odlazim te da ću ostatak života širiti Božju volju i slijediti Njegov put kamo god da me odnese, uzeo sam sannyasa, tj. ušao sam u odvojeni red života i potpuno se posvetio propovijedanju - objašnjava Maharaja.
Inače, u Indiji se takvi propovjednici zovu sadhui, svete osobe, i iznimno ih se poštuje.
Moja je obitelj to prihvatila jer shvaćaju da je služenje Krišne ‘viša stvar’. Čujem se ponekad sa ženom i djecom, ali mi više nismo vezani kao obitelj, nego imamo više prijateljski odnos i oni to poštuju - dodaje Maharaja.
Kraljevstvo Munger iz kojeg Sadhu Maharaja potječe nalazi se u sjeveroistočnoj Indiji na rijeci Ganges, a njegova obitelj zemljom vlada već generacijama. U Vrindavanu, u svetom mjestu gdje je njegov hram, Maharaja živi potpuno posvećen duhovnom životu, nalik našem svećenstvu, pa je i odnose sa svoja tri sina i dvije kćeri zamijenio prijateljstvom s Bogom.
- U svakoj zemlji održim predavanje o tome što Bog poručuje ljudima jer svi smo mi Njegova stvorenja. Ljudi me slušaju jer znaju da govorim iz iskustva pa ih zanima što imam reći. Ja sam stvarno sretan čovjek, a jedino što mi smeta je ljudsko neznanje, jer smatram da se ljudi trebaju prosvijetliti i upoznati Boga - ističe Maharaja.
Među svojim velikim prijateljima posebno ističe slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka s kojim dijeli i mnoge sličnosti. Osim duhovnog pogleda na život, obojica su i strogi vegetarijanci.
- Uopće ne znam kakav je okus mesa ili ribe, a u skladu s religijom nikad nisam probao luk i češnjak. S Drnovšekom sam se zbližio tijekom posjeta Sloveniji prošle godine, kada me pozvao u goste. On je čovjek blizak Bogu i jednoga će dana pomoći mnogima, a svim Hrvatima predlažem da pročitaju njegovu knjigu - istaknuo je Maharaja.
U nastavku svog putanja Maharaja će posjetiti i Sloveniju, te Mađarsku, Austriju, Francusku i Švicarsku, zemlje u koje ga zovu njegovi prijatelji. Krajem godine planira se vratiti u rodnu Indiju, a na sljedećem putovanju koje započinje početkom iduće godine Maharaja će ponovno posjetiti Hrvatsku.
- Hrvatska je prekrasna zemlja s mnogo divnih ljudi i na sljedećem ću putovanju iduće godine ponovno doći i posjetiti hrvatske prijatelje - rekao je Maharaja.
Link:
http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2007,7,25,ananta_prasad,83560.jl