Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Tko su 2 proroka , 2 svjedoka iz otkrivenja 11

power_settings_newLogin to reply
+4
Justin
kainos
Izrail
hrvoje hrki
8 posters

descriptionTko su 2 proroka , 2 svjedoka iz otkrivenja 11 EmptyTko su 2 proroka , 2 svjedoka iz otkrivenja 11

more_horiz
na jednoj drugoj temi , netko je spomenuo 2 proroka iz biblije

da li je to samo metafora ili će biti zbilja 2 tjelesno živa čovjeka- proroka
proročanstvo kaže da će biti ubijeni , ali da će nakon 3 dana životni duh ući u njih i da će biti uzdignuti u nebo

šta mislite o tim citatima
hoće li to bukvalno biti tako ili je to možda metafora za neka nadnaravna ukazanja , nebeska ukazanja BDM , Isusa, proroka ili svetaca

descriptionTko su 2 proroka , 2 svjedoka iz otkrivenja 11 EmptyRe: Tko su 2 proroka , 2 svjedoka iz otkrivenja 11

more_horiz
Po mom sudu to su dva coveka sa Ilijinim duhom na sebi.

descriptionTko su 2 proroka , 2 svjedoka iz otkrivenja 11 EmptyRe: Tko su 2 proroka , 2 svjedoka iz otkrivenja 11

more_horiz
dragomir je napisao/la:
Po mom sudu to su dva coveka sa Ilijinim duhom na sebi.

I tko su oni konkretno?

more_horiz
Pa kako bih ti ja to mogao reci, ocito je da kada je Biblija u Malahiji 4 prorokovala o dolasku proroka Ilije, za pagane i Izrael nije mislila na konkretnog Iliju iz Starog Zaveta, ali pojavio se Jovan sa istim Duhom koji je bio na Iliji, sto se tice ova dva proroka ja verujem da su to Boziji ljudi cija ce sluzba pocetu u za to podesno vreme, bitno je da ih Bog zna i da ih vernici prepoznaju.

more_horiz
dragomir je napisao/la:
bitno je da ih Bog zna i da ih vernici prepoznaju.

Pa ima li tko da pozna ta dva proroka od vjernika?

more_horiz
Stari i Novi zavjet...

more_horiz
Mene zanima znaš li ti Hrki što tvoja Crkva naučava o ovome? Volio bih da na ovom forumu i ja malo neke stvari naučim, a ne samo da ja podučavam druge, a neki od njih mi se samo smiju na moje komentare, bez da su dali argument zašto im je to tako smiješno... Ma nije bed, ne dira to mene puno, nego samo hoću reći da to nije kulturno i nije u redu.

Dakle, volio bih da i ja jednom čujem od tebe i Izraila kako vi Katolici nešto tumačite... Bio bih vam jako zahvalan ako mi date katoličko tumačenje ovog dijela knjige Otkrivenje. Hvala.

more_horiz
po meni ova dva proroka imaju doći, znači nisu već bila djelovala na zemlji
možda smo jako blizu njihovom dolasku
eto , to je moje mišljenje

metaforički gledano , mnogi mistici, vidioci ( vassula, neki teolozi koji prihvaćaju međugorje) spominju da će prije drugog Kristovog dolaska opet biti bitno djelovanje njegove Majke ( preko ukazanja)
isto kao što je bila važna za utjelovljenje Krista , za njegovo nošenje u svome tijelu , rođenje i odgajanje Isusovo, tako se smatra da će biti predznaci opet od strane BDM

pobjeda je to Dvaju Srdaca : Bezgrješnog Srca Marijina i Presvetog Srca Isusova

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
po meni ova dva proroka imaju doći, znači nisu već bila djelovala na zemlji
možda smo jako blizu njihovom dolasku
eto , to je moje mišljenje

metaforički gledano , mnogi mistici, vidioci ( vassula, neki teolozi koji prihvaćaju međugorje) spominju da će prije drugog Kristovog dolaska opet biti bitno djelovanje njegove Majke ( preko ukazanja)
isto kao što je bila važna za utjelovljenje Krista , za njegovo nošenje u svome tijelu , rođenje i odgajanje Isusovo, tako se smatra da će biti predznaci opet od strane BDM

pobjeda je to Dvaju Srdaca : Bezgrješnog Srca Marijina i Presvetog Srca Isusova

Dobro, to je TVOJE mišljenje... Ali mene zanima imate li vi Katolici neko USUGLAŠENO, crkveno tumačenje Otkrivenja? Ipak, vi kažete da imate "puninu objave" i zanima me što ta "punina objave" znači - znači li to da imate protumačenu cijelu Bibliju ili što?

Sorry što sam jako direktan i što sam možda off-topic, ali ovo me sad jako zanima, kad je riječ o toj biblijskoj knjizi... Molim da mi odgovoriš, jer me zanima. Ako hoćeš, može i u pp. Hvala.

more_horiz
Justin je napisao/la:
.. Molim da mi odgovoriš, jer me zanima. Ako hoćeš, može i u pp. Hvala.

Ništa tajno, sve javno. Nećeš mi hrkija obraćat da nitko ne vidi.
lol! lol!

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:
.. Molim da mi odgovoriš, jer me zanima. Ako hoćeš, može i u pp. Hvala.

Ništa tajno, sve javno. Nećeš mi hrkija obraćat da nitko ne vidi.
lol! lol!

umirem od smijeha Ma ne brini, Izraile...

more_horiz
Svijet neće biti silom spašen, svijet će biti Duhom spašen” – poručuje nam Gospa iz Amsterdama, Majka svih nacija Europe i svijeta. Tekstovi koje objavljujemo u ovom broju u fra Stankovom neumornom prijevodu fascinantni su, počev od akcije širenja njezine sličice i molitve svijetom, do veze s Euharistijskim iskustvima u Amsterdamu kao središtu. U viđenjima koje je vidjelica Ida imala nalazimo cijelu teodiceju i Trijumf Dvaju Srdaca, kao na filmu. Postaje nam posve jasno zašto svaki broj ZP-a započinje tim tekstovima. Ova nas viđenja konačno privode i fenomenologiji naših ekumenskih Susreta Istoka i Zapada Europe (i svijeta). Bijeli golub koji se umjesto crnoga pojavljuje nad svijetom, crni put kojeg treba napustiti da se ne bi otišlo u propast, grana na stablu Crkve koja se pokazuje kao trula od korijena i na kojoj piše “humanizam, marksizam”, pojava zlatne ruže na nebu u vremenu proglašenja Dogme i Trijumfa Dvaju Srdaca – sve su to slike koje nas već u Duhu prenose do Trijumfa.

more_horiz
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td colSpan=2>Međugorje: TRIJUMF DVAJU SRDACA
Bogdan Malešević
Biblioteka Dva Srca
zagreb, 2002

Knjiga je to članaka-komentara mjesečnih poruka
Kraljice Mira od 1994-99
Unjoj se Međugorje čita kao duhovni put koji
preko posvete dvama srcima-Presvetom Srcu Isusovom i
Bezgrješnom Srcu Marijinom ide prema Srcu milosrdnog
Nebeskog Oca U Duhu Svetome: prema Srcu Oca čije je
milosrđe i omogućilo tako dugo trajanje ukazanja.
Uporuci od 25. 12.2001 Gospa kaže:
Sve vas blagoslivljam i pozivam da budete bliži mom Srcu
i Srcu malog Isusa.

Tako autor gosp.Malešević na kraju zaključuje da su ta Dva Srca
stalna i neporeciva bit međugorskog fenomena
U knjizi postoji velik broj lijepih i dubokih komentara i
opservacija na međ.fenomen , autora koji je doktor drams.umjetnosti
i teatrologije, jedan od rijetkih istinskih katolika unutar te branše,
a koji je pravo prosvjetljenje i dublje proživljavanje svoje vjere
doživio krajem osamdesetih u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj .
Od tada neumorno piše o Dvama Srcima i njihovoj ulozi u
spasenju svijeta i ljudi u ovim eshatološkim vremenima...

nešto više i na:
http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/2002/medjugor_malesev0517.htm</TD></TR></TABLE>
[Vrh]<table height=18 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=18 border=0><tr><td vAlign=center noWrap>
</TD>
<td> </TD>
<td vAlign=top noWrap>

</TD></TR></TABLE>

more_horiz
Na ovom linku ti vijest da je predstavljena još jedna knjiga http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/2002/medjugorje_0412.htm

more_horiz
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td colSpan=2>Međugorje: TRIJUMF DVAJU SRDACA
Bogdan Malešević
Biblioteka Dva Srca
zagreb, 2002

Knjiga je to članaka-komentara mjesečnih poruka
Kraljice Mira od 1994-99
Unjoj se Međugorje čita kao duhovni put koji
preko posvete dvama srcima-Presvetom Srcu Isusovom i
Bezgrješnom Srcu Marijinom ide prema Srcu milosrdnog
Nebeskog Oca U Duhu Svetome: prema Srcu Oca čije je
milosrđe i omogućilo tako dugo trajanje ukazanja.
Uporuci od 25. 12.2001 Gospa kaže:
Sve vas blagoslivljam i pozivam da budete bliži mom Srcu
i Srcu malog Isusa.

Tako autor gosp.Malešević na kraju zaključuje da su ta Dva Srca
stalna i neporeciva bit međugorskog fenomena
U knjizi postoji velik broj lijepih i dubokih komentara i
opservacija na međ.fenomen , autora koji je doktor drams.umjetnosti
i teatrologije, jedan od rijetkih istinskih katolika unutar te branše,
a koji je pravo prosvjetljenje i dublje proživljavanje svoje vjere
doživio krajem osamdesetih u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj .
Od tada neumorno piše o Dvama Srcima i njihovoj ulozi u
spasenju svijeta i ljudi u ovim eshatološkim vremenima...

nešto više i na:
http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/2002/medjugor_malesev0517.htm</TD></TR></TABLE>
[Vrh]<table height=18 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=18 border=0><tr><td vAlign=center noWrap>
</TD>
<td> </TD>
<td vAlign=top noWrap>

</TD></TR></TABLE>

Od jedne idolopoklonicke crkve se i moglo ocekivati da uci da je Marijino srce bezgrjesno sto najblaze receno nije istina.Biblija jasno kaze u Rimljanima 3,23 :"Jer svi sagriješiše i izgubili slavu Božiju,"

Nije lijepo na krscanskom forumu govoriti neistinu.Nije to lijepo ni na bilo kom drugom forumu...

more_horiz
"Anđeo Gospodnji je rekao: »I grad sveti gazit će četrdeset i dva mjeseca. I dat ću dvojici svojih svjedoka, i proricat će tisuću dvjesta i šezdeset dana obučeni u vreće… I kad svrše svjedočanstvo svoje, onda će zvijer što izlazi iz bezdana učiniti s njima rat, i pobijedit će ih, ubit će ih. I tjelesa njihova ostavit će na ulici grada velikoga, koji se duhovno zove Sodom i Misir, gdje i Gospod naš razapet bi… I kad žive na zemlji obradovat će se i razveselit će se za njih, i slat će darove jedan drugome, jer ova dva proroka mučiše one što žive na zemlji i poslije tri dana i po duh života od Boga uđe u njih; i staše na oba na noge svoje, i strah veliki napade na one koji ih gledahu.« Otkrivenje 11, 2 – 11.
Ovdje spomenuti vremenski odsjeci »četrdeset i dva mjeseca« i »tisuću dvjesta i šezdeset dana« označavaju isti vremenski razmak i predstvljaju vrijeme u koje je Božja crkva bila progonjena od strane Rima. Tisuću dvjesta godina papske prevlasti počinje godine 538. poslije Krista i završava se prema tome 1798. godine. U to vrijeme je francuska vojska ušla u Rim, zarobila papu i odvela ga u izgnanstvo gdje je i umro. Od tog vremena, iako je novi papa bio uskoro izabran, papstvo nije nikad više povratilo ovu vlast koju je ranije imalo.
Progonstvo Božje crkve nije trajalo do kraja vremenskog perioda od 1260 godina. Iz samilosti prema svome narodu, Bog je skratio vrijeme njegove strašne kušnje. U svome proročanstvu o »vremenu nevolje« koje će doći na crkvu, Isus je rekao: »I da se oni dani ne skrate, nitko ne bi ostao, ali izabranih radi skratit će se oni dani.« Matej 24, 22. Zahvaljući utjecaju reformacije, progonstvo je prestalo nešto prije 1798. godine.
Što se tiče dvojice svjedoka, prorok dalje izjavljuje: »Ovo su dvije masline i dva svijetnjaka što stoje pred Gospodarom zemaljskim.«

»Tvoja je riječ«, rekao je Psalmista, »svjetiljka nozi mojoj i svjetlost stazi mojoj.« Otkrivenje 11, 4: Psalam 119, 105.
Dva svjedoka predstavljaju Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta. Oba svjedoče o porijeklu i vječnosti Božjeg zakona. Oba otkrivaju plan spasenja.
Simboli, žrtve i proročanstva Staroga zavjeta upućuju na Spasitelja koji je trebao da dođe. Evanđelja i poslanice Novog zavjeta svjedoče o Spasitelju koji je došao upravo onako kako su ga proročanstva i simboli prorekli.
»Oni će proricati tisuću dvjesta i šezdeset dana obučeni u vreće.« Najveći dio tog vremenskog odsjeka su Božji svjedoci morali provesti u tami. Papska vlast je nastojala da sakrije od naroda Riječ istine i podizala je lažne svjedoke da pobijaju njeno svjedočanstvo. Kada je Sveto pismo bilo
zabranjeno od strane građanskih i religioznih vlasti; kada su njegova svjedočanstva bila izopačivana i kada su se ljudi i demoni udružili da odvoje ljudska srca od Biblije: kada su oni koji su se usudili da propovijedaju njene svete istine bili gonjeni, izdavani, zlostavljani i pokopavani u mračne tamničke ćelije, mučeni zbog vjere ili prisiljavani da bježe u zaklone po gorama, u klance i pećine – tada su dva vjerna svjedoka proricala obučena u vreće. Oni su pak vršili svoju službu kroz cio vremenski odsjek od 1260 godina. U najmračnije doba bilo je vjernih svjedoka koji su ljubili Božju riječ i revnovali vlast da objavljuju Božju istinu kroz cio period tog vremena.
»Iako im tko čini nepravdu, oganj izlazi iz usta njihovih i pojest će
neprijatelje njihove; i tko bude htio da im učini na žao, onaj valja da bude ubijen.«
Otkrivenje 11, 5. Ljudi ne mogu nekažnjeno da gaze Božju riječ. Značenje ove strašne prijetnje otkriveno nam je u posljednjoj glavi Otkrivenja: tko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj; i ako tko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dio od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj.« Otkrivenje 22, 18, 19.
To su opomene koje je Bog dao da bi odvratio ljude od pokušaja da na bilo koji način promijene ono što je Bog otkrio ili zapovijedio. Ove svečane
prijetnje odnose se na sve one koji svojim utjecajem podstiču ljude da omalovažavaju Božji zakon. One bi trebale da ispune strahom sve koji tvrde da je svejedno da li držimo Božji zakon ili ga ne držimo. Strašnu odgovornost uzimaju na sebe svi oni koji uzvisuju svoje mišljenje iznad božanskog otkrivenja, koji
mijenjaju jasni smisao Svetog pisma da bi sebi ugodili i da bi se prilagodili
svijetu. Pisana riječ, Božji zakon, bit će mjerilo po kome će se mjeriti karakter svakog čovjeka; svi oni koje to nepogrešivo mjerilo pronađe krivima bit će osuđeni.
»I kad svrše svjedočanstvo svoje.« Vremenski odsjek u kome su ova dva
svjedoka svjedočila obučeni u vreće završava se godine 1798. Pri kraju njihovog svjedočenja u tami, objavljen je njima rat od strane »zvijeri koja izlazi iz bezdana«.
Sotona je preko papstva vjekovima upravljao građanskim i crkvenim vlastima mnogih evropskih naroda. Ali ovdje dolazi do uzražaja novi oblik sotonske sile.
Politika Rima je uvijek bila, pod izgovorom da to traži poštovanje Biblije,
da drži Božju zapečaćenu na nepoznatom jeziku i sakrivenu od naroda. Za
vrijeme prevlasti Rima su dva svjedoka proricala »obučena u vreće«. Ali trebalo je da se pojavi druga zvijer – zvijer iz bezdana – da otpočne otvoren rat protiv Božjeriječi.»I kad svrše svjedočanstvo svoje.« Vremenski odsjek u kome su ova dva svjedoka svjedočila obučeni u vreće završava se godine 1798. Pri kraju njihovog svjedočenja u tami, objavljen je njima rat od strane »zvijeri koja izlazi iz bezdana«. Sotona je preko papstva vjekovima upravljao građanskim i crkvenim vlastima mnogih evropskih naroda. Ali ovdje dolazi do uzražaja novi oblik sotonske sile.Politika Rima je uvijek bila, pod izgovorom da to traži poštovanje Biblije, da drži Božju zapečaćenu na nepoznatom jeziku i sakrivenu od naroda. Za vrijeme prevlasti Rima su dva svjedoka proricala »obučena u vreće«."V.B.

more_horiz
Svijet neće biti silom spašen, svijet će biti Duhom spašen” – poručuje nam Gospa iz Amsterdama, Majka svih nacija Europe i svijeta. Tekstovi koje objavljujemo u ovom broju u fra Stankovom neumornom prijevodu fascinantni su, počev od akcije širenja njezine sličice i molitve svijetom, do veze s Euharistijskim iskustvima u Amsterdamu kao središtu. U viđenjima koje je vidjelica Ida imala nalazimo cijelu teodiceju i Trijumf Dvaju Srdaca, kao na filmu. Postaje nam posve jasno zašto svaki broj ZP-a započinje tim tekstovima. Ova nas viđenja konačno privode i fenomenologiji naših ekumenskih Susreta Istoka i Zapada Europe (i svijeta). Bijeli golub koji se umjesto crnoga pojavljuje nad svijetom, crni put kojeg treba napustiti da se ne bi otišlo u propast, grana na stablu Crkve koja se pokazuje kao trula od korijena i na kojoj piše “humanizam, marksizam”, pojava zlatne ruže na nebu u vremenu proglašenja Dogme i Trijumfa Dvaju Srdaca – sve su to slike koje nas već u Duhu prenose do Trijumfa.

Da Amsterdam je inace poznat po gospama pa je i ta gospa jedna od njih ili?

more_horiz
Trijumf Dvaju Srdaca (XXX.)

(23.12.2007) - Uvod u siječanjski broj Zlatnog pera

U ovom broju imamo izvanredno važnu suvremenu objavu Predragocjene Krvi ponuđenu našem vremenu, koja izvrsno korespondira s temom Svetog Graala i Svetog Koplja iz romana Chretien de Troyesa Perceval, ili roman o Graalu. Činjenica da se na izvorima europske književnosti (viteški roman) nalazi tako produhovljeno razumijevanje Krvi Spasiteljeve, koja je jednom bila potekla, ali je i danas (12. stoljeće!) prisutna, istovremeno nas zapanjuje, ali potom i upućuje na još dramatičniju ulogu Predragocjene Krvi u našem vremenu, u globalnom srazu sa Zlom. Tako čitamo:
Časna majka Marie Chambon, francuska redovnica koja je umrla na glasu svetosti 1907. godine, predvidjela je da će konačna pobjeda Crkve nad kraljevstvom tame biti ubrzana većim čašćenjem Pet presvetih rana i Predragocjene Krvi Kristove.”
Mladi nigerijski student Barnaba Nwoye, kojemu Spasitelj u naše vrijeme objavljuje konačnu (rekli bismo) tajnu svoje prolivene Krvi (vidi str. ), postavio je nekoliko pitanja “zbog onih koji budu željeli znati nešto više o Krunici Predagocjene Krvi”: “’Gospodine, smijem li pitati zašto 12 malih i 1 veliko zrnce i zašto se njima obraćamo našem Ocu i Majci Mariji? Ako me ljudi pitaju, što ću im reći?’ Objašnjavajući molitvu Krunice, Isus je rekao: ‘Barnaba, svako malo zrnce predstavlja jedno pleme Izraelovo. Dok recitiraš Krunicu, moja Predragocjena Krv će obratiti cijeli Izrael, to jest cijeli svijet. Svaki put kad moliš Oče naš i Zdravo Mariju u svakom dijeliću Krunice, častiš mistične rane, patnju i Predragocjenu Krv bolnih i rastuženih Srdaca Sina i njegove Majke. Uvjeravam te da će mnoge rane zacijeliti. Moja majka i Ja ćemo biti utješeni. Umnožit će se milost Oca. Duh Sveti će počivati na tebi i moja Presveta Krv će teči.»
Ako svako malo zrnce Krunice Predragocjene Krvi predstavlja jedno Izraelovo pleme, te činjenicu da će po molitvama toj Krvi cijeli Izrael biti obraćen, mi se normalno pitamo kako bi i drugačije moglo biti da se taj Izrael spasi, ako ne po toj Krvi, suočeni s izraelsko-cionističkim temama u našem časopisu. Tek tada počinjemo razumijevati znak krvlju poškropljenih dovratnika iz Starog zavjeta, i znak Raspela u našem vremenu.
U svakom slučaju naše teme holokausta u prošlim brojevima otkrivaju nešto što možemo nazvati “trgovinom krvlju”, ili “industrijom holokausta”.
“Naša krv je bila ona dragocjena tekućina koja je Zapadnoj Europi omogućila da relativno mirno spava i da se kulturno i stvaralački razvija”, piše dr. Marko Veselica, a što je tema eseja “Dr. Marko Veselica, ili: Kako “pobijediti pobjedu” i ugledati Kroaciju” (str. )
Kao što je već istaknuto u jednom od prošlih brojeva, ZP je časopis jednog književnika, prema tome izabrane glavne teme prate stvaralački proces nastajanja nove knjige. Blokovi tema o Carigradskom patrijarhatu i gori Atos pratili su nastajanje Dva Svjedoka, a židovske teme tijekom 2006., i sada početkom 2007. nastavljaju pratiti genezu romana Cvijet bola. Sigurno je da su čitatelji u prošlim brojevima, kao i sadašnjem, mnogo naučili, dalje uče, o židovstvu, cionizmu. Tako smo u prošlom broju, koji je fokusirao ljetni prodor Izraela u Libanon 2006., imali fotografije iz šezdesetih godina na Bliskom istoku, s vrhuncem u Šestodnevnom ratu lipnja 1967.. (izvinjavamo se što smo greškom umjesto lipnja spominjali srpanj, greška u prijevodu s engleskog “Juny-July”!), što je zapravo datum i takozvane “industrije holokausta” kako nam pokazuje prof. Norman Finkelstein, o čemu urednik piše u eseju “Finkelstein–Garaudy–Horvatić, ili: Kako izgubiti sve da bi se stekla Istina”. Radi se o tome da je jedan od najboljih profesora na Hunter Collegeu, Sveučilište New York, čiji su židovski roditelji preživjeli holokaust, Finkelstein, detektirao kako prije Šestodnevnog rata 1967. američka politika zajedno s židovskim lobijem u Americi nije uopće pitala za holokaust, koji ju nije zanimao, dok tek nakon trijumfa izraelske vojske na Bliskom Istoku, i “blitz kriegu” lipnja ‘67., počinje zanimanje za holokaust sa silnim Memorijalnim spomenicima od Washingtona do nedavno Jasenovca, kako bi se iz Holokausta izvuklo što više političke moći, novca i hedonizma.
To je naša stara tema, između “uspjeha” i “gubitništva”, “trijumfa” i “poraza”, de Gaullea i Mitteranda, pa je tako i “uspješni” prof. Finkelstein nakon spomenute knjige ostao bez katedre i “prijatelja”. No ostali su mu pravi prijatelji, što je zapravo pravi trijumf, jer pod pojmom uspjeha mi ne mislimo na ljudski uspjeh, nego na Trijumf Dvaju Srdaca u nama.
Tako da su ovim brojem nadalje posijane dokumentacijske fotografije, crteži i karikature iz knjige dra Mordecai Naora (s jeruzalemskog Židovskog sveučilišta, rođ. 1934.) Dvadeseto stoljeće u Eretz Izraelu, ovog puta o povijesti židovskog prisustva u Palestini od početka 20. stoljeća do 1933., kada nacisti počinju svoj pohod u Njemačkoj.
Prateći Papina putovanja, nakon značajnog predstavljanja njegova poslanja i govora u Auschwitz-Birkenau u prošlom broju, željeli smo u ovom zahvatiti njegov posjet Valenciji, srpnja 2006., prigodom 5. svjetskog susreta obitelji, a blizini značajne relikvije Svetog Kaleža (Graal). Međutim, stvari se odigravaju tako brzo, pa je logično da smo težište bacili na Susret u Istanbulu (Papa i Carigradski patrijarh) pola godine kasnije (28. studenog - 1. prosinca). Svi mediji su vrlo iscrpno izvještavali o Papinoj posjeti Plavoj džamiji, Aja Sofiji, i dakako da je pri tome sam unutarnji, duhovni smisao Papina posjeta (ekumenizam, interreligijski dijalog s islamom, ohrabrenje malenoj kršćanskoj pastvi u Turskoj), bio u drugom planu pred dramatičnim “terorističkim” prijetnjama. No upravo ta drama između vanjskog i unutarnjeg, do krajnosti aktualizira roman Dva Svjedoka urednika ZP-a, koji je posjetio Bartolomeja I. svibnja 2005. godine, i koji je prošao tragovima Pape Benedikta XVI. (Aja Sofija, Fanar, Efez, plava džamija) godinu i pol dana prije (što nije prvi puta da urednik otprilike godinu dana prije dolazi na mjesta gdje će doći Papa ili nadbiskup: primjerice posjet Beogradu 2004., ili Ukrajini 2002.). Stoga su čitatelji pozivaju da nabave Dva Svjedoka i pažljivo ga čitaju paralelno sa značenjima Papina posjeta Istanbulu.
Na naslovnici se nalazi fragment mozaika Krist Pantokrator iz carigradske Aje Sofije, koju je nedavno posjetio Benedikt XVI., prihvativši je kao “muzej”, a ne crkvu, a doživljaj koje je na poseban način opsian u Dva Svjedoka. Neka nas 2007. prati bjelina: brojevi će biti bijeli.
U prilozima o odnosu Katolička crkva (Papa) – Židovi – nacizam, konkretno u tekstu prof. Martina Gilberta, imamo više nego zanimljiv podatak uzet iz knjige sestre Margherite Marchione: nakon nacističke naredbe o deportaciji Židova i Rimu (16. listopada 1943.), Papa Pio XII., doznavši to, odmah protestira, preko svojeg državnog tajnika kod njemačkog ambasadora u Vatikanu, Ernesta von Weizsackera. Pod utjecajem tog protesta, Weizsacker je naredio da se uhićenja zaustave. Bilo je to dovoljno da oko 4/5 rimskih Židova nađe utočište u različitim samostanima i mjestima povezanim s Papom. Ambasador Weizsacker se pri tome, u tom od medija prešućenom svojem činu, nije više oslanjao na to “što će reći Hitler?” – nego što je rekla “druga strana” (Bog) – kao što smo u recentno vrijeme mogli vidjeti da je sudac Vrhovnog Suda u Zagrebu poslušao nekolicinu biskupa i akademika, spasivši generala koji nas je branio prije petnaestak godina od sigurne smrti (čitaj u dnevniku urednikovom – Između državnog terorizma i bajke djetinjstva). Ova paralela ima smisla, po našem mišljenju, jer u oba slučaja se radi o odluci jednog službenika visoke institucije da Božji glas sluša prije nego (prikriveni) totalitaritam. Na stranu to što nas je Dubravko Horvatić bio opomenuo kako Hrvati nisu gonili i ubijali Židove sve do 1943. kada u zagreb dolazi Himmler, i to naređuje (čitaj u eseju “Finkelstein–Garaudy–Horvatić, ili: Kako izgubiti sve da bi se stekla Istina”, str. ).
Ali u svemu tome ima još jedna paralela. Sve optužbe protiv Pia XII. kao “suradnika” nacista imaju središte širenja u Washingtonu. U ovom broju vidimo da je čak nesretni nekdašnji nadbiskup Milingo vrhunac svoje kalvarije doživio u Washingtonu (čitati na str. , Andrew Rabel: Rujansko iznenađenje - nadbiskup Milingo izronio u Washingtonu). Te i takve činjenice izoštravaju naš duhovni pogled na globalna strujanja i lučenja duhova, pa nam se čudo koje se zbilo rano izjutra, 3. listopada 2003. godine u kapeli Presvetog Sakramenta u nacionalnom svetištu Plave vojske u Washingtonu – čini znakom vremena. Tada je naime izgorjela u požaru cijela kapela i “jedini predmet koji je ostao neoštećen je unikatni Tabernakul, izrađen u obliku Anđela mir koji se 1916. godine u Fatimi tri puta ukazao Luciji, Franji i Jacinti”. (članak Ljepota uz pepela, str. ) Ako je naime iz “središta slobodnog svijeta”, najmoćnijeg grada na svijetu (kako nazivaju Washington) moguće spasiti Istinu (katolicizam) onda bi to bilo u obličju “živućih tabernakula”. Bog treba naša srca kao živuće tabernakule, jer je to, u Velikoj nevolji konačnog iskušenja, njegova najveća dragocjenost, poradi koje je i Iskušenje dopustio.

http://zlatnopero.com/

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply