Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionBlogovi clanova foruma EmptyBlogovi clanova foruma

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>

Blogovi clanova foruma
1.Blog clana foruma Inliner
http://protestantzg.blog.hr
2.Blog clana foruma Sinke
http://pisacuspon.blog.hr
3.Blog clana foruma Mali princ
http://pisacuspon.blog.hr
4.Blog clana foruma miral
www.kriz-zivota.com</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

Zadnja promjena: ; pon 24 ruj 2007, 21:48; ukupno mijenjano 1 put.

descriptionBlogovi clanova foruma EmptyRe: Blogovi clanova foruma

more_horiz
Evo i moj:
www.protestantizam.bloger.hr

more_horiz
Dina je napisao/la:
<blockquote>Blogovi clanova foruma
1.Blog clana foruma Inliner
http://protestantzg.blog.hr

</blockquote>

Samo da spomenem - komentirao sam nekad na ovom blogu - i mogu reći da se dotični kolega odlikuje izrazitom netrpeljivošću prema RKC, kao i suptilnim metodama kojima nastoji suzbiti ono mišljenje koje njemu ne odgovara. Komentari na koje nije u stanju odgovoriti jednostavnim postupkom se brišu.

Zapravo - bolje bi bilo da se nazvao antikatolikzg.blog.hr. Prenošenja poruke ljubavi i mira ni blizu, svaki post se svodi na ocrnjivanje i pljuvanje po Katoličkoj Crkvi. Još sa strane provokativno i uvredljivo pitanje o papinskoj ulozi...:roll:

Zanima me gdje je tu ekumenizam izostao i što bi Isus rekao na ovakvu retoriku?

more_horiz
Caesar je napisao:

Samo da spomenem - komentirao sam nekad na ovom blogu - i mogu reći da se dotični kolega odlikuje izrazitom netrpeljivošću prema RKC, kao i suptilnim metodama kojima nastoji suzbiti ono mišljenje koje njemu ne odgovara. Komentari na koje nije u stanju odgovoriti jednostavnim postupkom se brišu.

Zapravo - bolje bi bilo da se nazvao antikatolikzg.blog.hr. Prenošenja poruke ljubavi i mira ni blizu, svaki post se svodi na ocrnjivanje i pljuvanje po Katoličkoj Crkvi. Još sa strane provokativno i uvredljivo pitanje o papinskoj ulozi...:roll:

Zanima me gdje je tu ekumenizam izostao i što bi Isus rekao na ovakvu retoriku?

"Obavijesna sredstva trebaju stručno i mjerodavno govoriti o religiji. To je uvjerenja nadahnjivalo studijski skup „Religija u tisku – katolištvo i druge religije u laičkim i vjerskim tiskovinama“, prošlih dana održan na Papinskome sveučilištu 'Gregoriana'.
Osvrnuvši se na odnos religije i obavijesnih sredstava u razgovoru za našu radio postaju Miriam Diez Bosh, docent novinarstva na Gregoriani, kazala kako je uvjerena da je moguće, odnosno da se treba u tisku govoriti o religiji, budući da su teorije o sekularizaciji proturječnost, jer vidimo kako je religija snažan čimbenik na međunarodnoj pozornici; dakle, treba o njoj govoriti ali govoriti ispravno. Govoriti o islamu ne znači govoriti samo o islamskome fundamentalizmu. Treba govoriti o religiji, ali na stvaran način, te upozoriti izdavače na nedostatak stručnosti. Glavni urednik nikad ne može dozvoliti da za šport ili gospodarstvo nema stručnjaka, naprotiv često si dopuštaju da stručnjaka nemaju za religiju – istaknula je.
Na upit je li moguće putem tiska voditi međuvjerski dijalog, kazala je kako misli da je moguće, ali se osobe koje govore o religiji trebaju stručno usavršiti, poglavito ne smiju biti površne, moraju se truditi da ne govore dvosmisleno te da omogućuju da govore stručnjaci, vjerski čelnici, njih trebaju slušati, njima se kao izvorom služiti, zatim novinari trebaju bez poopćivanja znati pojasniti stvari, jer je upravo velika slabost novinarstva to pojednostavljivanje; sve se svodi na promidžbenu krilaticu, a u tome je opasnost za međuvjerski dijalog. Zatim bi se moglo govoriti o osobama koje govore o religiji, a o njoj nemaju pojma, nesposobni su voditi dijalog unutar vlastite vjeroispovijesti ili religije – istaknula je Bosh i dodala kako najviše zabrinjava svođenje religije na političke kategorije, političku opredijeljenost: ljevičari, desničari, progresisti, tradicionalisti... Zatim se vrše brojne dihotomije – veoma opasne po mome mišljenju – između novoga i staroga, a sve je dublje i slojevitije. Papino predavanje u Regensburgu je očit primjer nesposobnosti novinara da u dubokim govorima zamijete nijanse. Smatramo kako predavanje nije bilo ni čitano ili je veoma neprofesionalno čitano od strane novinara – zaključila je Bosh."RV

Sve su religije u opasnosti kad je neka od njih žrtva stereotipa i predrasuda.Ne možemo od laika u širenju dijaloga očekivati da se ponašaju kao članovi Papskog vijeća za međuvjerski dijalog ili Ekumenskih vijeća za ekumenski i međuvjerski dijalog..Pozitivni učinci se mogu očekivati uz pomoć školovanih moderatora dijalogiziranja kojima nije dovoljno samo znanje i talenat već nadasve Duh Sveti kao dinamo njihovih umova, ustiju , govora i pisarskih ruku..Svijet u svojoj polimorfnoj kulturi i akulturaciji nije Bachova fuga ni Bachov ili Hendlov oratorij sklada..U njemu ima sklada koji nije došao do izražaja u sili Svetoga Duha onako kako Bog to nudi vjernicima, ali i velikog nesklada kao i pakosnog otpora sila koje se neće pokloniti Bogu sve do Nebeskog suda..U biti nismo još došli do vladajuče eshatološke misli ni poruke koja bi snažno djelovala na umove i srca ljudi bez obzira na njihovu dijalošku pripremljenost..Stotine milijuna su ljudi - preživljavaju bijedu i dugogodišnju oskudicu i krajnje siromaštvo..Njima trebamo ići, oni nisu članovi ni foruma ni raznih vijeća..Oni su izopćeni..Dijalogizatori koji ne misle k Njima, ili nisu među Njima u opasnosti su biti isključeni iz kraljevstva Nebeskoga..Zato pored uže Evanđeoske , eshatološke teološke poruke, moderatori međuvjerskog dijalogiziranja trebaju voljeti Sirotinju i biti stražari potencijala budućeg Jeruzalema, izopćenog čovjeka ovoga svijeta , kako bi bijednici prešli iz smrti u život uz što manje nevolje traženja svagdašnjeg kruha..Veliki dio bogatstva svijeta je u rukama kršćana, kada bi kršćani upravljali tim bogatstvom prema Božjem planu - vjera bi imala djela..Zato smanjimo stereotipe, ili, bolje ih modernizirajmo po onoj - Zbogom oružje svijeta..Trebali bismo brže učiti i brže se mijenjati za dobro drugih..

more_horiz
abraham je napisao/la:

Sve su religije u opasnosti kad je neka od njih žrtva stereotipa i predrasuda.Ne možemo od laika u širenju dijaloga očekivati da se ponašaju kao članovi Papskog vijeća za međuvjerski dijalog ili Ekumenskih vijeća za ekumenski i međuvjerski dijalog..Pozitivni učinci se mogu očekivati uz pomoć školovanih moderatora dijalogiziranja kojima nije dovoljno samo znanje i talenat već nadasve Duh Sveti kao dinamo njihovih umova, ustiju , govora i pisarskih ruku..Svijet u svojoj polimorfnoj kulturi i akulturaciji nije Bachova fuga ni Bachov ili Hendlov oratorij sklada..U njemu ima sklada koji nije došao do izražaja u sili Svetoga Duha onako kako Bog to nudi vjernicima, ali i velikog nesklada kao i pakosnog otpora sila koje se neće pokloniti Bogu sve do Nebeskog suda..U biti nismo još došli do vladajuče eshatološke misli ni poruke koja bi snažno djelovala na umove i srca ljudi bez obzira na njihovu dijalošku pripremljenost..Stotine milijuna su ljudi - preživljavaju bijedu i dugogodišnju oskudicu i krajnje siromaštvo..Njima trebamo ići, oni nisu članovi ni foruma ni raznih vijeća..Oni su izopćeni..Dijalogizatori koji ne misle k Njima, ili nisu među Njima u opasnosti su biti isključeni iz kraljevstva Nebeskoga..Zato pored uže Evanđeoske , eshatološke teološke poruke, moderatori međuvjerskog dijalogiziranja trebaju voljeti Sirotinju i biti stražari potencijala budućeg Jeruzalema, izopćenog čovjeka ovoga svijeta , kako bi bijednici prešli iz smrti u život uz što manje nevolje traženja svagdašnjeg kruha..Veliki dio bogatstva svijeta je u rukama kršćana, kada bi kršćani upravljali tim bogatstvom prema Božjem planu - vjera bi imala djela..Zato smanjimo stereotipe, ili, bolje ih modernizirajmo po onoj - Zbogom oružje svijeta..Trebali bismo brže učiti i brže se mijenjati za dobro drugih..

Slažem se, no ipak bih dodao da je svaki od nas - kad već govori u ime vjere i o vjeri, bez obzira na pripadnost jednoj ili drugoj Crkvi, dužan voditi dostojanstveni dijalog. Svatko od nas je svojevrsni ''ambasador'' vlastite vjeroispovjesti, i trebao bi prenositi vlastitu poruku u miroljubivim tonovima, a ne baviti se tuđim problemima i otvoreno pozivati ljude da izađu iz te druge Crkve.

more_horiz
pročitao sam taj blog, i slažem se sa caesarom, mislim da to nije najbolji način predstavljanja vlastite religije. iako je pozitivna stvar u tome što dotični bloger nije licemjeran nego sve kaže "u lice", za razliku od nekih koji će glumiti ekumenizam i pomirljive tonove a iza leđa će pričati još gore stvari nego ovaj protestantzg

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Caesar je napisao/la:
abraham je napisao/la:

Slažem se, no ipak bih dodao da je svaki od nas - kad već govori u ime vjere i o vjeri, bez obzira na pripadnost jednoj ili drugoj Crkvi, dužan voditi dostojanstveni dijalog. Svatko od nas je svojevrsni ''ambasador'' vlastite vjeroispovjesti, i trebao bi prenositi vlastitu poruku u miroljubivim tonovima, a ne baviti se tuđim problemima i otvoreno pozivati ljude da izađu iz te druge Crkve.

Slazem se s vama trojicom,ali neki ljudi dopustaju sebi luksuz reformatora,a ja si dopustam iste pitati,koliko ste vas osobni zivot reformirali,i koliko ste usrecili i unesrecili ljudi oko sebe braco?Budite svjesni da ce Bog traziti krv svakoga od nas,ako samo i najmanjeg sablaznimo.Zato molim vas oprezno,s bracom,sirimo toleranciju,ljubav i radost spasenja.Krist ce skoro doci.obred </BLOCKQUOTE>

more_horiz
Zato molim vas oprezno,s bracom,sirimo toleranciju,ljubav i radost spasenja.

hm...kako da se radujem s onima koji ne idu u raj, vec u vjecne muke u pakao? nece li ti ljudi, dok sam se s njima smjeskao na ovom svijetu i dijelio ljubav i nista im ne govorio o njihovoj krivnji, vec sve prpustao Bogu. nece li ti ljudi na putu u pakao, vristati moje ime sto ih nisam upozorio, sto ih nisam pokusao spasiti od okrutne sudbine.

nece li njihove krv biti na mojim rukama?
Znati dakle dobro činiti, a ne činiti - grijeh je. jak 4,17

Doista, protestantzg mozda i nije najtakticnija osoba. Mozda i nije najbolji nacin sto cini... Ali cini bar nesto. Za razliku od onih koji se smjeskaju gresniku na putu u pakao i govore mu: "Isus te voli".

Jasno je ionako, da mladi ljudi bjeze i iz katolickih i iz protestantskih crkvi. Tamo gdje god ne nalaze Krista i zivog Boga, doista u tim crkvama nema mladih. Stari idu radi navike, ali mladi traze pravu stvar - ili odlaze. Potrudimo se da u nasim crkvama i zivotima bude Zivi Krist.

more_horiz
dominik je napisao/la:

hm...kako da se radujem s onima koji ne idu u raj, vec u vjecne muke u pakao? nece li ti ljudi, dok sam se s njima smjeskao na ovom svijetu i dijelio ljubav i nista im ne govorio o njihovoj krivnji, vec sve prpustao Bogu. nece li ti ljudi na putu u pakao, vristati moje ime sto ih nisam upozorio, sto ih nisam pokusao spasiti od okrutne sudbine.

vjeruj mi prijatelju da ćeš više ljudi izvući od okrutne sudbine svojim iskrenim smješkom nego silnim pričama o kazni i tome što ide uz to. a ti se raduj sa svakim i živi Krista, a odluku o tome tko će u pakao prepusti najpravednijem sucu, ja sam mu prepustio to i više ne dijelim ljude na one koji će u pakao od onih koji će u raj, jer iznenadit ću se tko će tamo biti. a ti, kako kaže ona izreka, propovijedaj evanđelje stalno, i ako baš moraš koristi i riječi, i sve će biti u redu

more_horiz
ne bih se slozio. zamisli da vidis covjeka koji hoda u zivo blato i lijepo mu se nasmijesis i kazes, hajde ovim drugim putem ili mu pokazes svojim primjerom put oko blata. A on ce reci: ne hvala, vjerujem da je moj put dobar. I ti ga pustis. A covjek uđe i vise se ne moze izvuci kada udje, niti mu ti mozes pomoci. I tada covjek vristi jer umire, a ti se okrenes od njega i kazes: "Ja ne znam tko ce umrijeti i zivjeti, ja to prepustam najpravednijem sucu." A covjek za tobom vristi i govori: "Zato me nisi zaustavio! Zasto mi nisi pomogao u mojoj ludosti?!" A ti nastavljas dalje "radosno i zivis Krista sa svakim". A ljudi kraj tebe, jedan za drugim tonu u blato i umiru.

Nije li bescutan i krajnje nekrscanski tvoj stvar? Da li se tako Krist zivi? Sto bi ti rekao Isus da te tako nadje s hrpom ljudi mrtvih u blatu a ti nisi ni prostom mrdnuo da im pomognes?

more_horiz
dominik je napisao/la:
ne bih se slozio. zamisli da vidis covjeka koji hoda u zivo blato i lijepo mu se nasmijesis i kazes, hajde ovim drugim putem ili mu pokazes svojim primjerom put oko blata. A on ce reci: ne hvala, vjerujem da je moj put dobar. I ti ga pustis. A covjek uđe i vise se ne moze izvuci kada udje, niti mu ti mozes pomoci. I tada covjek vristi jer umire, a ti se okrenes od njega i kazes: "Ja ne znam tko ce umrijeti i zivjeti, ja to prepustam najpravednijem sucu." A covjek za tobom vristi i govori: "Zato me nisi zaustavio! Zasto mi nisi pomogao u mojoj ludosti?!" A ti nastavljas dalje "radosno i zivis Krista sa svakim". A ljudi kraj tebe, jedan za drugim tonu u blato i umiru.

Nije li bescutan i krajnje nekrscanski tvoj stvar? Da li se tako Krist zivi? Sto bi ti rekao Isus da te tako nadje s hrpom ljudi mrtvih u blatu a ti nisi ni prostom mrdnuo da im pomognes?

eto mene si uspio lijepo nasmijati ovim primjerom, i usput pokazao da imamo sasvim drukčije shvaćanje, ali i to je dio religijskog folklora. naime, jedno je smijati se čovjeku koji gine, a drugo je nasmiješiti se čovjeku koji je usamljen, njemu ne treba propovjednik smaka svijeta da ga utješi već mu treba netko tko će mu se nasmijati. ja osobno više vidim Krista u čovjeku koji mi pridrži vrata lifta dok ulazim u stan nego u tebi kao silnom propovjedniku obraćenja

more_horiz
dominik je napisao/la:
ne bih se slozio. zamisli da vidis covjeka koji hoda u
zivo blato i lijepo mu se nasmijesis i kazes, hajde ovim drugim putem
ili mu pokazes svojim primjerom put oko blata. A on ce reci: ne hvala,
vjerujem da je moj put dobar. I ti ga pustis. A covjek uđe i vise se ne
moze izvuci kada udje, niti mu ti mozes pomoci. I tada covjek vristi
jer umire, a ti se okrenes od njega i kazes: "Ja ne znam tko ce
umrijeti i zivjeti, ja to prepustam najpravednijem sucu." A covjek za
tobom vristi i govori: "Zato me nisi zaustavio! Zasto mi nisi pomogao u
mojoj ludosti?!" A ti nastavljas dalje "radosno i zivis Krista sa
svakim". A ljudi kraj tebe, jedan za drugim tonu u blato i umiru.

Nije
li bescutan i krajnje nekrscanski tvoj stvar? Da li se tako Krist zivi?
Sto bi ti rekao Isus da te tako nadje s hrpom ljudi mrtvih u blatu a ti
nisi ni prostom mrdnuo da im pomognes?

loše si postavio stvar u ovom analogiji... izgledalo bi prije otprilike ovako:

čovjek se utapa u živom blatu:

1) prvi dođe pred njega i kaže mu, eto vidiš kad radiš gluposti, da nisi išao ovim putem, ne bi unutra upao... priznaj i spasit ću te!

i onda čovjek pod pritiskom prizna, ali nakon što ga spasi, onda se razočara kad shvati da ga ovaj nije htio bezuvjetno spasiti, nego samo kad prizna da je u krivu... i shvaća da ga ovaj nije spasio iz ljubavi, nego zato da mu dokaže da je u krivu

2) drugi dođe pred njega i bez pitanja ga spasi. čovjek mu zahvali, a on mu sa iskrenim smiješkom kaže da nema na čemu i onda ga pita kako je došlo do toga da je upao... tada čovjek vidi da je ovome iskreno stalo do njega i zato ga je i spasio, a sada se zanima kako je došao u problem da se on više ne bi po novio i ispovjeda mu se i tada postane svjestan da je krivo postupio

primjećuješ li veliku razliku?

more_horiz
bhakti, blato je pakao.

Ali vise ne mislim s tobom raspravljati, metafora je postavljena i nema dodatnog mijesanja u nju. Jasno mi je da ti ne razumijes, a bojim se da ti nisi sposoban ikome pomoci, jer si na istom putu u blato, samo to jos nisi shvatio. Sad

@ imhotep
ja osobno više vidim Krista u čovjeku koji mi pridrži vrata lifta dok ulazim u stan nego u tebi kao silnom propovjedniku obraćenja

ha cuj, imas Bibliju....sto tamo pise? Je li Isus pridrzavao ljudima vrata ili propovjedao obracenje? Ja zelim slijediti Krista, a ne humaniste.

more_horiz
i još sam zaboravio nešto reći... dok je prvi govorio čovjeku u blatu kako je pogriješio i zahtijevao da prizna, vrijeme je prolazilo i čovjek je samo sve dublje tonuo u blato... a drugi ga je odmah izvadio iz blata (po tvom rječniku pakla)... tko je spasitelj? prvi koji osuđivački "propovjeda" ili drugi koji bezuvjetno djeluje?

ja znam da sam ja pregrešan da bi s tobom raspravljao a ti si svetac kojeg ja nisam dostojan, pa se ispričavam što sam se osudio svetom dominiku uputiti riječ dvije... nisam te dostojan, vjerojatno bih morao ko mojsije gledati ti samo pete... oprosti mi

more_horiz
Dominice,da li istom mjerom mjeris i sebi,vec smo imali slicne diskusije nas dvoje.Dopusti mi da ti nesto kazem,zivotno iskustvo mi je pokazalo,da ti koji su kod drugoga tukli grijeh,s Bozjom recju,dotle su ga u sebi milovali i pazili,i tako njezni prema svome grujehu bili.Ali grijeh je grijeh,smrtan,i ne stoji dugo,on je i ziv,i hoce van,jer treba jos nekoga,da bi bio sretan.A Krist,je pun njeznosti i ljubavi,on blago govori,prvo preko glasa savjesti-tj.Duhom Svetim,a onda malo jace,ali uvijek u ljubavi,i onda kad bi mi htjeli da on ubije,on daje jos jednu priliku,sto mislis da li je Krist dao isto prilike za pokajanje Petru i Judi?

more_horiz
Jasne su mi vase reakcije. I razumijem zasto govorite sto govorite, ali i dalje ne mozete zanijekati sto sam rekao.

dalje nemam komentara.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply