Tekst je djelomično preuzet sa
http://members.lycos.co.uk/inlineradv/padanje.htmPADANJE U DUHU
Za razliku od iscjeljenja koja su vrlo rijetka ili ih gotovo uopće nema. Padanja u duhu masovna su pojava na karizmatskim obnovama i susretima pentakostalaca. Dok nisam došao tamo nisam niti znao za tu jezivu pojavu. Navodno bi "Duh Sveti" (isti onaj opisan u Gal 5,22), tresao i rušio (obarao) vjernike na zemlju. Takvo nešto potpuno me sablaznilo, tim više što niti Isus ili apostoli ništa o tome ne govore.Da je "padanje u duhu" obilježavalo djelovanje Duha Svetoga u vrijeme apostola siguran sam da bi apostoli posvetili tome barem jedan stih. Ipak Novi Zavjet nikad niti spominje, niti opisuje to tzv. "padanje u duhu" na način da netko položi ruku na nekoga, a on se onda u nesvjesnom stanju ruši unazad. Štoviše jedini duh koji je u vrijeme apostola obarao i rušio ekipu bio je Đavolski Duh. Pročitajte Biblijske izvještaje... "Zli duh obori ga pred svima [Lk 4,35]" ili pak "zli duh baci ga na zemlju [Lk 9,22]". Kada sam to rekao jednoj prijateljici Borongajki, poklopila mi je slušalicu. Dakako nije mi prije toga navela niti jedan primjer "padanja u Duhu Svetome - iz Biblije". Ti ljudi definitivno se oslanjaju na emocije, a ne na Božju riječ.Da bih pomogao neukima razjasniti o čemu se radi navest ću jedan primjer sa interneta:"Otvaram ovu temu jer me zanimaju vaša iskustva ako ste počivali u Duhu Svetom "padanje" na susretima duhovne obnove. Osobno sam samo jednom "pala" i to prije dva dana u Tišini kod fra Ive Pavića i nekako sam zbunjena. Svi kažu da je to predivno iskustvo, da osjetiš da te Duh Sveti ispunja, a ja sam doslovce samo "pala", kao da me neka sila odgurnula i ništa drugo. Možda sam minutu ležala, nisam se mogla odmah ustati, ali sve sam čula oko sebe, bila sam prisutna."„Padanje u duhu“ (engl. Slain in the spirit“) fenomen je koji se često događa na okultnim (Sotonskim) ritualima. Niti jedna osoba, bez obzira na to kako je daleko od Boga, nema sposobnost da kontrolira Duha Svetoga. Ako ste bili u crkvi gdje se netko molio za vas i kratko toga nešto vas je oborilo i oduzelo vam motoriku ili svijest trebate odbaciti to iskustvo u ime Gospodina Isusa Krista, jer Duh koji vas je „oborio/srušio“ nije Duh Sveti.Ova ista djevojka koja je bila obuzeta (nije se mogla micati) poslije sa oduševljenjem dodaje... "Ali cijeli taj susret bio je prelijep i Duh Sveti se osjeća u zraku, osjetiš da je Isus tamo, predivno!" - Ja mislim da ju nije gurnuo niti Isus niti Duh Sveti!!!!Padanje u Duhu uključuje i druge lažne znakove i čudesa upravo one koje Isus opisuje: „Na sudu će mi mnogi reći: "Gospodine, Gospodine! Nismo li u tvoje ime prorokovali? Nismo li se služili tvojim imenom da istjerujemo zle duhove i da činimo mnoga druga čudesa?' Ali odgovorit ću im: "Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od mene, zlotvori!“ Mt 7,22-23I samo da napomenem Duh o kojem Isus govori uvesti će nas u svu Istinu. Uostalom, Duh Sveti je Istina. Ono što katolički karizmatici i njima slični predstavljaju kao evanđelje nije evanđelje Isusa Krista (nažalost).Katolički karizmatici vjeruju u hrpu nebiblijskih nauka katoličke crkve, te iste možete vidjeti i ovdje!Nakon što je ovaj tekst već bio napisan pala mi je u ruke knjiga „Smrt jednog gurua“ (Rabindranath R. Maharaj), knjiga je odlična i govori o tome kako je taj tip, hinduski guru postao kršćanin i povjerovao u Isusa kao Spasitelja. Na kraju ta mi je knjižica pomogla da povežem karizmatske „gurue“ sa jednim tekstom iz Glasa koncila. Naime tamo je pisalo da kada neki karizmatik dođe u svađu sa tim svojim „karizmatskim vođom“ (ja ću ga nazvati „guru“), npr. shvati da ta sila koju on „daje“ nema veze sa Duhom Svetim. Odmah nestaju i karizmatska iskustva (npr. nema više padanja u Duhu).Vi se sada vjerojatno pitate... pa kakve to veze ima sa hinduizmom? Naime, puno sam puta čuo, „ali ja znam da sam počivala u duhu“, „to je bilo tako ljepo iskustvo“ i sl...Čitajuči knjigu od tog sada već bivšeg Indijskog gurua na strani 237. našao sam nešto što bi vas moglo zanimati!ŠAKTIN DODIR„Označava dodir gurua, obično njegove desne ruke na čelo štovatelja. Taj dodir ima natprirodne učinke. Šakti doslovno znači moć, snaga. Pružanjem Šaktinog dodira, guru postaje kanal prasile, svemirske sile na kojoj je utemeljen čitav svemir. Ona je utjelovljena u boginji Šakti, Šivinoj supruzi. Natprirodna snaga Šakti, kroz dodir gurua, štovatelja može baciti na pod, ili on može vidjeti sjajno svjetlo i iskusiti unutrašnje prosvjetljenje ili neko drugo mistično ili psihičko iskustvo“ (ovaj tekst citiran je od rijeli do riječi, određene riječi sam dakako ja podebljao, samo da dam napomenu – radi se o đavoljim silama, a ne o djelovanju Svetog Duha)
Neki nažalost pokušavaju Biblijom potvrditi tu Sotonsku prijevaru pa navode sljedeće citate, evo par primjera:1. „Oblak ispuni Dom Jahvin. Svećenici ne mogoše od oblaka nastaviti službe: slava Jahvina ispuni Božji dom!“ (II Ljetopis 5;14)Činjenica je da zbog oblaka Jahvina i njegove slave svećenici nisu mogli vidjeti ništa. To stoji i u tekstu „ Svećenici ne mogoše od oblaka nastaviti službe“. Svećenici se nisu koprcali po podu niti ih je Bog rušio na pod.2. “Začuh glas njegovih riječi, i kad razabrah glas, onesvijestih se i padoh licem na zemlju.“ (Danijel 10:9)Danaijel je bio šokiran kada je vidjeo nekoga poput Sina čovječjeg, istog onog kojeg Ivan vidi u Otkrivenju. Kada je razabrao njegov glas, onesvjestio se i pao zapazimo ovdje LICEM NA ZEMLJU, vjerojatno se poklonio Isusu. Za razliku od tog slučaja na karizmatskim susretima NIKADA se ne pada sa licem na zemlju. 3. Kad ga opazih, padoh kao mrtav k njegovim nogama, a on stavi na me svoju desnicu i reče mi: "Nemoj se bojati! „Ja sam Prvi“ i „Posljednji,“ (Otkrivenje 1:17)Razlog iz kojeg Ivan pada u Otkrivenju sličan je Danielovom, Ezekielovom (Ezekiel 1,28 i 2,1) i Pavlovom (Djela 9,3.4). Razlog iz kojeg Ivan pada nadnaravna je vizija, on je vidio Krista, a ne zato jer ga je neka sila odgurnula. Iz teksta je očito da se Ivan sav prestrašio, Isus ga je ohrabrio stavivši ruku na njega uz riječi „Nemoj se bojati!“. Nadnaravna vizija Božje slave također je uzrokovala Ezekielovo padanje (licem na zemlju), a silna svjetlost imala je udjela i u Pavlovom padanju na zemlji. Također zaboravili su i još jednu "sitnicu", nakon padanja oni nisu opće bili u nekom rasplinutom stanju svijesti, deliriju ili nečem sličnom polusvjesni ili nesvjesni svega onoga što se oko njih događa, ležeći na podu i čekajući da se vrate u "stvarnost" za razliku od goleme većine onih koji to danas prakticiraju.
Ipak oni koji se pozivaju na ove tekstove zaboravili su činjenicu da golema većina pentakostalava/karizmatika NIKADA nije imala vizije ovakvog tipa, na način da su vidjeli "slavu Božju" poput ove dvojice starozavjetnih proroka i dvojice novozavjetnih apostola (koji su upravo u tim trenutcima razgovarali sa Isusom Kristom) .Ono što se događa na karizmatskim susretima moglo bi se zapravo obrnuto opisati, ti „gurui“ polažu ruke na ekipu i oni leđima padaju na pod. Takav događaj, odnosno djelovanje Duha Svetog u Bibliji nije NIGDJE opisano. Zato se služe i još nekim bizarnim citatima4. „Kako im reče: "Ja sam!", uzmaknu unatrag i padoše na zemlju“ (Ivan 18:6)Ovo je jedan od bizarnijih citata kojim se koriste da bi uvjerili ljude u svoju prijevaru. Navodno bi prema njihovom tumačenju Duh Sveti na zemlju obarao upravo one koji sljede Krista, vjeruju u njega, te u njima djeluje Duh Sveti. Ekipa iz ove priče Iv 18,6 ne označava Isusove sljedbenike, već njegove neprijatelje koji su ga došli odvesti na namješteno suđenje i potom pogubiti. Razlog iz kojeg su pali na zemlju, isti je kao i onaj zašto su pred njim ustuknuli. Isus je Gospodin, toga su svjesno ili nesvjesno svi bili svjesni, od Jude na dalje.Postavlja se i još jedno pitanje, navodno je ta ekipa (sa Judom na čelu) opisana u Iv 18,6 „počivala u Duhu Svetome“, oni koji tvrde tu besmislicu, zaboravljaju da je samo par dana ranije u Judu ušao sam Sotona (Iv 13,27). Je li moguće da je Juda istovremeno „počivao u Duhu Svetom“, „bio ispunjen Duhom Svetim“ i sl... a u isto vrijeme bio obuzet Sotonom. Je li moguće da Sotona i Duh Sveti mogu istovremeno prebivati u nekome? Biblija nas uči da između Krista i Sotone nema nikakva zajedništva. Otac, Sin i Duh Sveti su jedno. Sveto trojstvo nema nikakve veze sa nesvetim trojstvom.PONAVLJAM! Nigdje u Biblije ne piše da će Isusovi učenici polagati ruke na ljude, koji će se potom rušiti na zemlju. Apostoli podrobno opisuju svaki silazak Duha Svetoga na vjernike u Djelima apostolskim. Činjenica je da ljudi nisu padali na zemlju u transu prilikom ijednog polaganja ruku.Također nije mi jasno zašto te ljude treba pridržavati dok padaju, ako ih doista Bog ruši?Ima puno stranica ne engleskom o tomehttp://www.inplainsite.org/html/slain_in_the_spirit_1.htmlhttp://members.aol.com/twarren14/slaininspirit.htmlhttp://www.letusreason.org/Pent14%20.htmŠto vi mislite o ovome?Evo samo ću malo ukratko citirati sa ove zadnje...
"Mnogi su u Svetom Pismu padali unazad, ali to nije bio blagoslov. U 1. Samuelovoj 4,18, Eli je pao sa sjedala unazad kada je čuo da su mu sinovi umrli i tada je i on sam izgubio život... U svim ovim slučajevima kao npr. u Izaiji 28,13, 1. Samuelovoj 28,20 padanje unazad bilo je znak osude, a ne blagoslova"
Ipak treba napomenuti da su ta "padanja u duhu" nerjetko najobičnija gluma, a ne nadnaravna duhovna pojava, primjer takve prijevare možete vidjeti
ovdje!