Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Da li je preljuba jedini razlog za razvod?

power_settings_newLogin to reply
+7
KRAJVREMENA
Marta
dragan
Trešnja
Izrail
Spart
kainos
11 posters

descriptionDa li je preljuba jedini razlog za razvod? - Page 2 EmptyRe: Da li je preljuba jedini razlog za razvod?

more_horiz
Ako nekog stvarno ali stvarno jako jako jako voliš,sigurno uz pomoć Božju bi se našlo drugo rješenje.Stvarno je na tebi odluka dali ostati ili otiči.Ali ovaj muž je bio i jako jako jako blizu Gospodina Isusa Krista.

descriptionDa li je preljuba jedini razlog za razvod? - Page 2 EmptyRe: Da li je preljuba jedini razlog za razvod?

more_horiz
Možda sam se krivo izrazio jer nisam mislio da da je taj čovjek učinio nešto loše.Htio sam aludirati na to,kako bi s obzirom na to što je ona učinila mogao živjeti s tim.Znam šta znači jako jako nekog voljeti i oprostiti,ali gledajući s druge strane,poznajem samog sebe jako dobro pa zato u takvoj situaciji znam da bi me to izjedalo cijelog života.

more_horiz
Joshua je napisao/la:
Možda sam se krivo izrazio jer nisam mislio da da je taj čovjek učinio nešto loše.Htio sam aludirati na to,kako bi s obzirom na to što je ona učinila mogao živjeti s tim.Znam šta znači jako jako nekog voljeti i oprostiti,ali gledajući s druge strane,poznajem samog sebe jako dobro pa zato u takvoj situaciji znam da bi me to izjedalo cijelog života.

Naravno neko bi to mogao neko ne.To je ok.

more_horiz
Joshua je napisao/la:

Da, zanimljivo zapažanje. Da li oprostiti znači i nastaviti živjeti kao da ničega nije bilo, ili mogu oprostiti na način da ne mrzim tu osobu, da nisam opterećen time što mi je ta osoba učinila, ali ipak dalje ne nastavim živjet sa njom? Jesam li u potpunosti opraostio ako postupim tako?

more_horiz
dragan je napisao/la:
Joshua je napisao/la:

Da, zanimljivo zapažanje. Da li oprostiti znači i nastaviti živjeti kao da ničega nije bilo, ili mogu oprostiti na način da ne mrzim tu osobu, da nisam opterećen time što mi je ta osoba učinila, ali ipak dalje ne nastavim živjet sa njom? Jesam li u potpunosti opraostio ako postupim tako?

Ma braćo ja vam tvrdim da je brak sakrament i vidljivi znak Božeje ljubavi Crkvu.
A koliko smo puta sagriješili i gori smo nego bludnica.
Pa govorite da mi Katolici ne čitamo Bibliju a ja vam kažem čitajte Hošeu.
Evo zar ne reče u 3,1-2
"Potom mi Jahve reče: "Idi opet, ljubi ženu koja drugog ljubi i čini preljub, kao
što Jahve ljubi djecu Izraelovu dok se oni k drugim bogovima okreću i
žude za kolačima od grožđa." 2 Ja je tad kupih za petnaest srebrnika, za homer i letek ječma,..."
Braćo brak je sakrament.

more_horiz
Neznam šta će mi život donjeti ali obečala sam da i u dobru i u zlu ćemo biti zajedno,ovo sam ozbiljno shvatila pa ću tako i postupiti ,tako mi Bog pomogao.

more_horiz
[quote="Dina"]<blockquote>
Izrail je napisao/la:
Krizostom je napisao/la:

Samo Crkva ne opravdava u tom slučaju sklapanje drugog braka ili život s drugim partnerom.

Hvala Bogu na mojoj supruzi.
Amen.

Hvala Bogu uistinu Izrael,jer dom je dio neba na zemlji ako ga ljudi njeguju,ali daj molim te objasni mi ,zar je posteno da strana koja nije napravila preljubu nema prava na drugi brak,nije kriva za ponizenje koje ju je snaslo,i zar nema prava,na radost zivota na zemlji.
</blockquote>

ako si primjetila, na dosadašnjim postovima, velik sam "poklonik" katoličkog nauka, ali moram priznati da se ovdje malo kolebam. jer kad netko ostane sam živjeti, usprkos preljubu i napuštanju moleći i trapeći se za spas onog drugoga, nasljedujući Krista koji ostaje vjeran i kad mi ljudi nismo, to je svetački. no..to je stvarno herojsko djelo, i postavlja se pitanje može li ga se stvarno zahtijevati od svakoga? možda bi bilo bolje kao istočne crkve, dijelom iz Mt, dijelom po principu ikonomije, ipak u određenim uvjetima dopustiti drugi brak kao manje zlo? da li je življenje u drugom braku nevine osobe, stvarno grijeh jednak ostalima, a znamo da takve osobe mogu itekako kršćanski živjeti? Isus u razgovoru sa samarijankom..nije ju ukorio zbog načina života, nego štoviše "proročicu" tog kratkog trenutka učinio, i podario joj sebi ravnu ulogu u jednom od njupečatljivijih scena SP-a..često puta imam dojam da crkve, kad govore o grijehu, govore uglavnom o spolnom području, na čemu prigovara i poznati moralista Haering. zar nema mnogo drugih teških stvari učinjenih iz zlobe, koji su mnogo teži? a netko možda samo traži ljubav, toplinu, razumjevanje..

more_horiz
Preljub ne opravdava razvod braka.Nista ne opravdava razvod braka.Kad su dvoje zdruzeni u jedno,to traje za cijeli zivot.

more_horiz
Da li je ovo pitanje za svijet ili za crkvu Kristovu?

more_horiz
Ako sam ja dobro shvatila,za Kristovu Crkvu

more_horiz
Marta je napisao/la:
Preljub ne opravdava razvod braka.Nista ne opravdava razvod braka.Kad su dvoje zdruzeni u jedno,to traje za cijeli zivot.

pa zar Isus nije rekao da je preljub jedini razlog za rastavu....po tvom mišljenju znači ako moja žena napravi preljub, da joj ja moram oprostiti i živjeti dalje kao da se ništa nije desilo...ja mogu oprostiti preljub, ali i mogu zatražiti i razvod....ako ćemo po Bibliji....

more_horiz
O.k postujem tvoje misljenje.Ja razmisljam ovako,kada bi me muz prevario sve bi mu oprostila,i pomogla njegovoj jadnoj gresnoj dusi da se ponovo uzdigne na ono sto je bila.Jer ga toliko volim kao muza,a jos ga vise volim kao dusu Kristovu i sve bi ucinila da spasim jednu dusu Kristovu.Vise bi me bolila njegova uvreda nanesena Bogu,nego meni samoj.

"Svaki Onaj koji otpusti svoju ženu te se oženi drugom,čini preljub.Tko se oženi onom koju je muž njezin otpustio,čini preljub" keze Luka

"Tko otpust ženu svoju i oženi se drugom čini preljuba prema prvoj.Ako li žena otpusti muža svoga i uda se za Drugoga,čini preljub." kaze Marko

"Tko otpusti svoju ženu-osim zbog bludništva-te se oženi drugom,čini preljub;i tko se oženi otpuštenicom,preljub čini." kaze Matej

Ivan ne pise nista po tom pitanju,ni Marko ni Luka ne spominju ni jedan razlog kao opravdanje.Matej spominje bludnistvo,kao to da njih dvojica to ne pisu neznam.Osobno smatram da nista ne opravdava razvod.

more_horiz
ja sam samo htio reći da čovjek može ženu otpustiti zbog preljuba...inače nisam oženjen, samo sam gore dao primjer....pa siguran sam da kao kršćani moramo opraštati svojim bližnjima, pa tako i preljub....

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
ja sam samo htio reći da čovjek može ženu otpustiti zbog preljuba...inače nisam oženjen, samo sam gore dao primjer....pa siguran sam da kao kršćani moramo opraštati svojim bližnjima, pa tako i preljub....

Da,shvacam.Danas se ljudi razvode u tolikoj mjeri da to vise nije normalno.Iz svega toga djeca izvuku najdeblji kraj.Kada vidim razorenu obitelj,kao da vidim razorenu neku manju krscansku zajednicu.I sve manje osoba znam sta su se ozenili u crkvi.Kad sam se udavala puno mi je ljudi govirilo:ajme nemoj u crkvi neces se moci razvest! Tuzno ali istinito...

more_horiz
Općenito preljub nije dobar.Bilo sa jedne ili druge strane.To je moje mišljenje.

more_horiz
ne jedini. puno veci razlog rastave je seks prije braka,a to najcesce ukljucuje strastvene poljupce i dodire prije toga. tako da je tzv. cisto hodanje kljuc,jer svrha hodanja je potpuno upoznati dusu drugoga,a one stvari su rezervirane za brak,prema tome ako se "konzumiraju" prije, velika je sansa da ce supruznici dosadit jedno drugom nakon nekog izvjesnog vremena.a nerijetko mogu shvatiti i da su stranci jedan drugom jer se kroz vezu nisu dovoljno upoznali, npr. ljubili su se u parku,nisu razgovarali.a razgovor je ono najvaznije.

drugi razlog je okrenutost prema sebi u braku,umjesto prema drugome.

more_horiz
hmmm ovo je teško pitanje. na ovome polju kršćanstvo nije toliko popularno. druge vjere dozvoljavaju razvod. npr. islam.

e sad. stvarno bi trebalo ući u brak sa idejom da je to to i da treba trajati cijeli život, a onda se i truditi da to i uspije i biti uz svoga partnera i u dobru i u zlu. baš kao i što obećamo pred bogom.

e sada. ljudi se MJENJAJU i s vremenom nekada skužiš da to nije više onaj isti lik za kojeg si se udala. e sad, najlakše je rastati se. treba malo biti ozbiljan i odgovoran u životu.. stvarno ne znam. nije ovo laka stvar.

nadalje, moje mišljenje je isto da isus opravdava brak u slučaju preljuba, a svi dobro znamo da katolička crkva npr. ne dozvoljava razvod ni u kojem slučaju.

ne znam kako netko može očekivati od žene da trpi što je muž zlostavlja npr.. ja u ovom slučaju opravdavam razvod. i za kraj: nitko nije bez grijeha, a najmanje katolička crkva koja ih tako širokogrudno oprašta.

@sunshine

stvarno ne kužim kako sex prije braka može biti uzrok razvoda braka. to nema smisla. ti si se koncentrirala samo na vezu, u kojoj se par sexa i tako to. ok, i ja mislim da ta veza nema budućnost. ali nije ti to baš neki relevantni uzrok raspada braka. brak se raspada zbog onoga što se događa u njemu, a ne zbog onoga što se dogodilo prije njega. s ovim drugim si u pravu. 1 korinćanima 13 lijepo definira šta je to zapravo ljubav Smile

more_horiz
Preljub nije jedini razlog za razvod, ali jest najčešći.

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply