O, draga Noemi, ovo sto si ti rekla moze se itekako kritizirat, i nadam se da tebi ne smeta da iznesem svoje misljenje. Jednom sam istrazio ovo pitanje, i ako sve ostavim ovde-bice previse, a ti ces mi na kraju opet ostaviti znak:
A da se to ne bi desilo-reci cu samo neke momente koji su meni bili zanimljivi iz clanka kojeg si ti ostavila.
Prvo, Isus nikada nije mogao biti rodjen 7 veka pre nase ere, prosto iz razloga sto Jevandjelje po Luki daje dodatne informacije u vezi toga. Npr., Luka kaze da je Isus imao "oko 30 godina" kada je poceo svoju javnu sluzbu (Vidi Luka 3:23). Ako se zna da je to bilo u petnaestoj godini Tiberija, kada je Poncije Pilat bio sudija u Judeji i Irod tetrarh u Galileji plus jos neke informacije u vezi ovog (vidi detaljan opis u Luki 3:1,2!!) onda je to dokaz vise da Isus nije mogao biti rodjen 7 godine pre nase ere, jer sigurno se zna da je Hristos zapoceo sluzbu/bio krsten,
27 godine nase ere. Jednostavno se 'oduzme' tih 27 od 30, i dodje se negde u 3, eventualno 4 godinu pre nase ere, sto je najverovatniji datum Isusovog rodjenja.
Sem toga, Krizostom je rekao nesto na sta se niko nije obazirao: u pitanju su andjeli.
ja zastupam stav da su u pitanju bili andjeli. Dokaza za to ima nekoliko, posebno kod samog Mateja, ali da ne bi previse odlazili u dubini, dovoljno je da pogledamo opet izvestaj po Luki: ko je najavio rodjenje Isusa ondasnjim pastirima ako ne andjeli (Luka 2:8-17)! Fantastican izvestaj, nema sta.
Prema tome, uz duzan respect, ipak je neosnovano tvrditi da je bilo 7 godine pre nase ere, upravo iz razloga sto se Isusovo rodjenje htelo dovesti u vezu sa bilo kojom kosmickom pojavom, sto nije tacno. Drugo, tacno je da se ne zna broj mudraca, ali se pretpostavlja da ih je bilo troje, uglavnom zbog tri vrste dara koje je primio Isus: zlato, tamjan, smirna. Svaki mudrac je doneo po jedan dar.
No, mozemo jos pricati o ovome...