Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Protestantske zajednice

power_settings_newLogin to reply
+3
forestsilvy
Spart
kainos
7 posters

pollKojoj protestantskoj zajednici pripadate

Baptist
1
4%
Adventist
9
32%
Pentekostalac
8
29%
Riječ Života
3
11%
Radosna Vijest
0
0%
Crkva cjelovitog evanđelja
0
0%
Metodist
0
0%
Evangelik
1
4%
Kalvin
1
4%
Neovisna crkva ili pojedinac
5
18%
Ukupno glasova:
28

descriptionProtestantske zajednice - Page 3 EmptyRe: Protestantske zajednice

more_horiz
Ljudi se vec pomalo bude ako se ovdje razgovara o mormonima ili Jehovim svjedocima... Ne znam hoce li biti problema onda s Djavlom? Mozda ima neka druga tema... momce?

Za sada cu samo reci svoje misljenje da je vjerovanje u dva temeljna nacela u svemiru posve besmisleno. Ne moze postojati nista sto bi bilo nezavisno od Boga, nesto sto bi djelovalo protiv volje Boga i sl.

E, a sada ti momce dokazuj da je tako sto moguce.

more_horiz
A odakle tebi dokazi za tvoju tvrdnju pa da ih ja pobijam?

Ti to skidas misli iz univerzuma, pa ih prosipas po Zemlji=?

Fazlija, moras imati dokaze?

A izvini za ono momak, samo sam se salio, i nisam mislio da ce to pogoditi.
Ujedno ja sam stariji od tebe pa se ne ljutim sto mi vracas milo za drago i kazes momce.

Ne budi toliko osetljiv na godine. Evo da se jos jednom nasalim sa tobom, i kazem ti, pa ti ne trebas za njih da brines jer po filozofiji tvog verovanja uvek ces ziveti. Sta god da cinis, bilo dobro ili zlo, uvek ides dalje.

Dok mi hriscani za greske placamo, jako skupu cenu.

more_horiz
I ja se ispricavam ako sam oholo i bezobrazno reagirao. Da Djavo ne postoji svjedoci zdrav razum. To je postavka drevnih dualista koji nisu mogli objasniti porijeklo i postojanje bola, patnje i nesrece u svemiru. Tako je to postalo opravdanje za one koji Boga dozivljavaju samo kao dobrog, lijepog i sl. ali ne mogu objasniti drugu polovicu postojanja (bitka).

Toliko o zdravom razumu. Sto se tice samog Isusa, mislim da je On rekao da se nista u svemiru ne moze dogoditi bez volje Boga te da ljudi (kao niti druga stvorena bica) ustvari nemaju slobodnu volju.

Stoga je posve neutemeljeno vjerovanje u nekog malog, crnog, zlog i rogatog anti-boga, koji onog velikog i dobrog Boga uvijek prevari kad ovaj to ne primjecuje i protiv Njegove volje.

Isus je naucavao i to da covjek ne moze izbjeci svoj dio patnje koji mu je namjenio Bog (a ne Vrag) i da taj kalez ne smije i ne moze izbjeci. Toliko o Isusu, a u druga duhovna ucenja ne bih ulazio. Sve u svemu ja osobno ne vjerujem u Djavla, Drakulu, Vuka i ostala strasila, pa tome i ne pridajem vaznosti u svojem zivotu.

Za kraj bih se usudio ispricati jednu poucnu duhovnu pricu o sv.Franji:

Bio je neki covjek koji se bojao opsjednuca Djavla. Zivio je u stalnom strahu. Pitao je sv.Franju sto da cini. Sv. Franjo mu je rekao neka ode na neko pusto mjesto na vrh nekog brda i da tamo svom snagom iskreno zaziva Djavla da ga opsjedne. Covjek je to ucnio i kada se sam uvjerio da se niti nakon nekoliko sati zazivanja nista nije dogodilo, vratio se sv. Franji i postao Njegov ucenik. Oslobodi se neutemeljenog straha.

Zadnja promjena: ; pet 09 ožu 2007, 21:37; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
__-obrisano- ( Fazlija napisao )

Zadnja promjena: ; pet 09 ožu 2007, 22:00; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Da Djavo ne postoji svjedoci zdrav razum.

A o tome da postoji svjedoči Isus Krist. mudri

more_horiz
OK, povlacim. Reci cemo... uvijek kad ovaj ne gleda.

Zadnja promjena: ; pet 09 ožu 2007, 21:38; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Promena.

Zadnja promjena: ; pet 09 ožu 2007, 22:00; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Dizma je napisao/la:
A o tome da postoji svjedoči Isus Krist. mudri

Rekao bih da za to ima nekoliko mogucih objasnjenja:
- Isus je sam davao proturijecne izjave
- Isusovo ucenje je iskrivljeno preneseno
- Isusovo ucenje je krivo protumaceno
- Isus je mislio na nesto sasvim drugo kada je govorio o Djavlu

Nemam svoj stav o tome. Bilo koja od gornjih mogucnosti je razumljiva i prihvatljiva. Ne bih ulazio u razloge zasto danasnji krscani vjeruju u Djavla. Moj stav je da je takvo vjerovanje posve neutemeljeno u zdravom razumu, te da ima dovoljno prostora za sumnju da li je sukladno (barem nekim) Isusovim ucenjima.

more_horiz
Hvala ti.

Pravi si laf.

Tema je veoma interesantna. Otvorimo je na nekom drugom mestu.

Veliki pozdrav.

more_horiz
Jedna od velikih sotoninih lazi je da on ne postoji. I da nema pakla.

Istina medjutim je, da pakao postoji i da ce djavao biti u njemu. Kao i svi koji nisu upisani u Knjigu Zivota pred Bogom.

Shvati Fazlija, tvoj grijeh vice pred Pravednim Bogom. Ne mozes ga ispraviti ni ocistiti - cime ces ga platiti?

more_horiz
Mucenik je napisao/la:
Tema je veoma interesantna. Otvorimo je na nekom drugom mestu. Veliki pozdrav.

Moze, ja sam za, ako to nikome ne smeta. Pozdrav i tebi! Obavijestite me gdje je tema otvorena.

more_horiz
dominik je napisao/la:
Jedna od velikih sotoninih lazi je da on ne postoji. I da nema pakla.

Da, samo sto to nije nikakva argumentacija. Tako se stvari ne mogu dokazivati. To je kao kada bi netko rekao da je jedna od velikih Crvenkapicinih podvala da ona ustvari ne postoji itd. (nadam se da ovaj primjer nece nikoga uvrijediti) Meni osobno ne smeta, ali nikoga razumnog to ne moze uvjeriti.

dominik je napisao/la:
Istina medjutim je, da pakao postoji i da ce djavao biti u njemu. Kao i svi koji nisu upisani u Knjigu Zivota pred Bogom.?

Ne znam sto bih rekao... Osobno nemam nista protiv toga, ali takva tvrdnja nije poduprta niti jednim jedinim razumnim dokazom. Njezino dosljedno prihvacanje i promisljanje dovodi do proturijecnosti unutar nje same jer je besmislena.

Osim toga, nesto sam primjetio sto ne razumijem... Prihvacate Djavla, Vraga kao stvarnu osobu, ali pisete to ime malim slovom? U cemu je stvar? Jel' to da mu dadete manji znacaj ili sto?!

dominik je napisao/la:
Shvati Fazlija, tvoj grijeh vice pred Pravednim Bogom. Ne mozes ga ispraviti ni ocistiti - cime ces ga platiti?

Nisam dobio takav dojam... Ne pretjerujes li malo?! Konacno, cak i da to prihvatimo, kakav bi to bio Bog kojeg bi neki Fazlija mogao uvrijediti ili naljutiti? Kada bi to i bio grijeh, cime bi ga jedan Fazlija mogao ispraviti, platiti..?! Takvo poimanje Boga je vrlo ograniceno, meni se cini. Cime se to moze utjecati, mijenjati Bozja volja?! Meni to nije jasno?!

Zadnja promjena: ; pet 09 ožu 2007, 23:49; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Dečki offtopic ste,ajmo na novi topic koji je otvoren ; "Dobro i zlo"

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne možeš odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply