[quote="simply"]
Forestsilvy,
Pojmu vjera pripisuješ nekakvu nadnaravnu dimenziju.
Razum smo dobili zato da bismo mogli vjerovati u ono što (trenutno) ne vidimo.
Vjera je utemeljena na razumu!!!
Vjeru ne može biti iznad razuma. I to zato jer je vjera (povjerenje) – rezultat razumjevanja!!!
Kojem dijelu našeg bića progovara Božja Riječ: emocijama, volji, navikama, naravi, ukusu – ili razumu???
etc.....
Nisi shvatio temu, a koliko vidim niti proucio sto tema govori.
"Vjera je jamstvo za ono cemu se nadamo, dokaz za one stvarnosti koje ne vidimo." (hebr.11:1)
-Razum vidi okolnosti oko nas a ne duhovni svijet kao sto to vidi vjera srca.
Postoje razlika izmedu mentalne vjere(o kojoj ti pricas) i vjere srca.
(Rimljani 10:9,10)
-mentalna vjera je vjera psihe
a vjera srca je vjera nutarnjeg(duh) covjeka
Vjera je daleko ispred razuma. Nije potrebna filozofija oko toga.Bolje procitaj tekst i razmisli o njemu.
Bog govori covjecjem duhu a ne razumu. Prvo duh, a tek onda ide u razumijevanje razumom. Zasto? Jer Bog je duh i komunicira s nasim duhom jer smo i mi duh. Mi nismo dusa i Bog nije dusa da prvo progovara razumu. Jer razum je dio duse.(covjek-duh(srce), dusa(razum, osjecaji i volja) i tijelo) Naravno da ces i razumom razumijeti-jer duh i dusa su isprepleteni i jedino ih razdvaja Bozja Rijec( hebreji 4:12-14)
"Vjerom ostavi Egipat, ne bojeci se kraljeve srdzbe. Ostade, naime postojan kao da promatra Nevidljivog."(Hebre. 11:27)
- razumom ne mozes ovo(stih) Ispravno razumij, ne filozofirati
Ili npr. kada se nades u situaciji u kojoj nema izlaza i zivot ti je u opasnosti i sve oko tebi govori da ces umrijeti(razum percipira fizicki svijet i okolnosti u kojoj se nalazis) ali ti jednostavno goris iznutra i kazes NE, iako je sve tako, ja vjerujem(srcem) da ce me Bog izbaviti. Ne znam kako, ali ja sam cvrsto uvjeren da ce me izbaviti. Kako to moze biti? Vjera srca, a ne razuma.
Vjera ti daje sigurnost iznutra i mir. Razumskom vjerom ti vjerujes u Rijec ali ponekad tvoj razum vjeruje ali jednostavno u srcu nemas
mir, tj vjerujes da to i bas nije tako kao sto Rijec kaze. Zaasto? Jer nemas vjeru srca, imas samo vjeru psihe, mentalnu vjeru. Pa kako onda da dobijem vjeru srca i mir? Ispovjedanjem Rijeci i molitvom u jezicima. Ispravno me razumij, jer ovo je vrlo sklizak teren, pogotovo ako se ima krivo ucenje tada se lako rijeci i znacenje pobrkaju i krivo protumace. Ono sto ja govorim jeste da postoji vjera srca koja je razlicita i osnov za spasnje kao sto stoji u rimljanima 10:9-10.Razum ima veze s tim, ali bez vjere srca koja prosvjetljuje razum, tj Rijeci u nama(Duh Sveti), u nasem srcu niti nas razum ne bi mogao razumijeti.