Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionO Novom Savezu EmptyO Novom Savezu

more_horiz
"A radi ovoga je Posrednik novoga Saveza: da po smrti za otkupljenje prekršaja iz starog Saveza pozvani zadobiju obećanu vječnu baštinu. Jer gdje je posrijedi savez-oporuka, potrebno je dokazati smrt oporučitelja. Oporuka je doista valjana tek nakon smrti: nikad ne vrijedi dok oporučitelj živi. Stoga ni onaj prvi Savez nije bez krvi ustanovljen. Pošto je svemu narodu priopćio svaku zapovijed zakonsku, uze Mojsije krv junaca i jaraca s vodom i grimiznom vunom i izopom te samu Knjigu i sav narod poškropi govoreći: Ovo je krv Saveza koji vam odredi Bog" Heb 9:15-21

"Mojsije potom uzme krvi te poškropi narod govoreći: "Ovo je krv Saveza koji je Jahve s vama uspostavio na temelju svih ovih riječi." Izl 24:8

Kad se govori o Starom Savezu kojeg je Bog sklopio sa Mojsijem, još nisam sreo nekoga tko se deklarira kao kršćanin a da ne vjeruje u Božju vjernost tom Savezu. Taj Savez koji je sklopljen proljevanjem životinjske krvi je bio takav da mu je Bog rekao i da je vječan, ali i da će biti zamjenjen novim Savezom.
Što je, dakle, istina? Da li je taj savez vječan ili će biti zamjenjen? Odgovor je: istina je i jedno i drugo.

I uistinu, promatrali smo Božju vjernost tom Savezu i kad je druga strana (Židovi) bila nevjerna. Promatrali smo Božju vjernost tom Savezu sve do trenutka smrti onoga koji je u sebi ispunio ono obećanje o vječnosti tog Saveza. I pred samu Kristovu smrt, taj stri Savez je još bio na snazi i još su vrijedili svi židovski propisi i sve židovske službe. Čak je i veliki svećenik na suđenju Kristu prorokovao (mada ne shvaćajući do kraja svoje riječi) (Iv 11:49-52).

Ono što želim da uočimo je slijedeće: Bog je bio vjeran savezu koji je bio posvećen krvlju životinja toliko da ga je tek smrt Sina mogla nagnat na razvrgavanje, a i tada nije učinio puki kraj saveza nego ga je i tada doveo do konačnog ispunjenja u tom istom Sinu.

Usred trajanja tog starog Saveza, Bog je preko svojih proroka prorekao i Novi Savez.

"Ali doći će Otkupitelj Sionu, i onima od sinova Jakovljevih koji se obrate od svog otpadništva, riječ je Jahvina. A ovo je moj Savez s njima," govori Jahve. "Duh moj koji je na tebi i riječi moje koje stavih u tvoja usta neće izići iz usta tvojih ni usta tvojega potomstva, ni iz usta potomstva tvojih potomaka, od sada pa dovijeka," veli Jahve." Iz 59:20-21

I tu je rečeno da će se u tom Savezu Istina propovjedati od koljena do koljena sve do kraja svijeta. Za taj novi Savez se ne spominje da će se razvrći i da će ga zamjeniti neki još noviji, niti se spominje da će tom Savezu trebati nekakve zakrpe nakon 15 ili 19 ili 20 stoljeća. Ne, tu se jednostavno kaže:
"Duh moj koji je na tebi i riječi moje koje stavih u tvoja usta neće izići iz usta tvojih ni usta tvojega potomstva, ni iz usta potomstva tvojih potomaka, od sada pa dovijeka".

A sad pogledajmo kad je taj savez uspostavljen, te kako je uspostavljen i s čim je uspostavljen.

"A on im reče: "Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva." Mt 14:24
" I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: "Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.." Mk 26:27-28
"Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva."" Lk 22:20

Stari Savez je uspostavljen krvlju junaca i jaraca i stoga je on slika za koju je rečeno i da je vječna ali i da će biti zamjenjena. Novi Savez je uspostavljen Kristovom Krvlju. Već na posljednjoj večeri Isus daje čašu saveza u Njegovj krvi. A na križu je taj Novi Savez i zapečaćen.

I sad dolazimo do problema. Naime, kao što sam ranije rekao, još nikoga nisam sreo tko bi sumnjao u Božju vjernost starom Savezu, no u isto vrijeme vidim ogroman broj ljudi koji ne vjeruju u trajnost Novog Saveza koji nije uspostavljen krvlju jaraca i junaca nego krvlju samog Krista. Kako je to moguće?

Kako je moguće vjerovati da je trajniji savez koji je bio sklopljen krvlju životinja nego onaj koji je sklopljen Kristovom Krvlju? Ako znamo, a znamo, da je za prvi savez prorečeno da će biti zamjenjen, a za drugi savez da će biti vječan i da će se Istina navještati od koljena do koljena, kako je moguće da postoji toliko ljudi koji vjeruju da se Istina prestala navještati u određenom trenutku povijesti? Kako?

Jer, budimo realni, ako je istina da se Istina u jednom trenutku prestala navještati, pa da je tek kasnije ponovo objavljena, tad je istina da je Bog prekršio svoje obećanje i da nije održao Savez koji je sklopljen Kristovom krvlju.

Ako se istinito učenje javilo u 15. ili 19. ili 20. stoljeću, te ako istinito učenje nije bilo prisutno samo jedan jedini dan (a da ne govorimo o godini (ili nedaj Bože, desetljeću (ili još gore, stoljeću (ili katastrofa, tisućljeću)))) onda Bog nije ispunio svoje obećanje i nije bio vjeran Savezu koji je skklopljen njegovom Krvlju.

Jer, ne treba zaboaviti da ne piše samo da će svaka generacija naučavat Istinu, nego piše da će Isus biti s Crkvom svaki dan:
"Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta." Mt 28:20

Na svijetu ima puno ljudi koji se nazivaju prorocima i koji za sebe govore da su donositelji i obnovitelji pravog učenja koje se u povijesti zagubilo. Na žalost, mislim da ti ljudi nisu svjesni što govore i mislim da nisu svjesni kakvu optužbu dižu protiv Boga.
Da, svima se može činiti da Crkva krivo tumači ovo ili ono u Pismu. Da, svi mogu misliti da znaju bolje od Crkve što je Istina a što nije.

A ipak, lijepo smo upozoreni: ne samovoljno tumačiti proroštva!
"Ponajprije znajte ovo: nijedno se proroštvo Pisma ne može tumačiti samovoljno" 2 Pt 1:20

I lijepo nam je na primjeru Etiopljanina Bog pokazano kako se treba postaviti u proučavanju Pisma: potražiti pomoć od nekog tko je ovlašten u poučavanju:
"Filip pritrča i ču gdje onaj čita Izaiju proroka pa će mu: "Razumiješ li što čitaš?" On odvrati: "Kako bih mogao ako me tko ne uputi?"" Dj 8:30-31
(ako pročitamo odlomak, vidjet ćemo da Duh Sveti nije dao direktno tumačenje tom Etiopljaninu (koji uistinu jeste tražio Istinu), nego mu je poslao učitelja. Tako funkcionira Crkva od početka.)

Stoga, zar je čudno da netko tko se ne pridržava ovih uputstava i tko ipak pomisli da može samovoljno tumačiti proroštva, zaključi da Crkva nije učila istinu cijelu svoju povijest? Zar doista treba čuditi da onaj tko zanemaruje upute samog Pisma dolazi do zaključka da se Istina nije propovijedala cijelu povijest?

Ne, to ne treba čuditi. Dapače, bilo bi vrlo čudno kad bi bilo obrnuto. Bilo bi vrlo čudno da onaj tko samovoljno tumači Pismo dođe do zaključka da Crkva uistinu jeste učila Istinu cijelu svoju povijest. To bi uistinu bilo čudno.

A ipak, da bi se čovjek odlučio na neposluh Crkvi i vjeru svom vlastitom tumačenju, mora se suočiti "samo" sa jednom činjenicom: tada Boga pravi lašcem i tada dolazi u situaciju da mora reći da Savez koji nije sklopljen krvlju životinja nego Krvlju Kristovom nije vječan i nije trajan, nego je u jednom trenutku prekinut.

Ja se najiskrenije nadam da nitko od ovdje prisutnih neće pred Boga doći s mišlju da se Istina nije navještala svaki dan i da je Istina u jednom trenutku nestala i da se onda naknadno obnovila. To bi bila uistinu kobna pogreška i uistinu tragična nevjera.

"A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima." Mt 16:18-19

descriptionO Novom Savezu EmptyRe: O Novom Savezu

more_horiz
Do šestog stoljeća kršćanstvo je palo u totalni otpad, ali do pojave reformacije postojale su manje, a povremeno i veće skupine Bogu vjernih i iskrenih kršćana koji su se skrivali po brdima Evrope. I unutar same Rimske crkve Bog je povremeno podizao ljude koji iako nisu imali puno razumjevanje Biblijskih istina, bili su moralni i pozivali na pokajanje i služenje bližnjima, dobar primjer je sveti Franjo.

Bog nije ni Židove odbacio, već danas između 200 000 i 400 000 Židova prihvaća da je Isus Mesija, a pravo buđenje među njima tek dolazi.

Zašto bi savez bio prekršen ako se nije jedno vrijeme navještala cijela istina? Uostalom uvijek je bilo pravovjernih kršćana. Židovi su za vrijeme starog saveza bili u otpadu po par stotina godina, pa je savez i dalje vrijedio.

Da si shvatio narav saveza, onda bi znao da on ne zavisi od čovjeka već od Boga. Onda se ne bi vezao za čovjeka (papu) već za Boga, onda bi shvatio da je za tvoje spasenje presudan odnos sa Bogom i bližnjima a ne stotine obreda preuzetih iz mitraizma i slijeđenje nekog ko tvrdi da je Petrov nasljednik, a Petar je bio apostol Židova kršćana, a ne neobrezanih kršćana.

Stih o Petru stijeni koji si citirao je kriminalno loš grčki prevod, da ne kažem krivotvorina.

Mogao bih ti pričati još sto godina, ali nakon što sam prošao sve kršćanske crkve i sekte shvatio sam da ne vrijedi ubijeđivati nekog ko vjeruje u organizaciju i njezina tumačenja, a ne u Božju riječ. Svaka od tih crkava inzistira na stvarima koje i jesu bitne, ali zanemaruje druge važne stvari.

more_horiz
Do šestog stoljeća kršćanstvo je palo u totalni otpad

"A ovo je moj Savez s njima," govori Jahve. "Duh moj koji je na tebi i riječi moje koje stavih u tvoja usta neće izići iz usta tvojih ni usta tvojega potomstva, ni iz usta potomstva tvojih potomaka, od sada pa dovijeka," veli Jahve." Iz 59:20-21

Ako je istinita tvoja tvrdnja onda je Bog lažac. Stoga, ipak zaključujem da tvoja tvrdnja nije istinita.

ali do pojave reformacije postojale su manje, a povremeno i veće skupine Bogu vjernih i iskrenih kršćana koji su se skrivali po brdima Evrope.

Budimo ozbiljni i razgovarajmo konkretno. Koje su to skupine i jesu li one navještale punu istinu? Konkretno. Jer, jasno je da je uvijek bilo hetika svih vrsta koji su svi vjerovali nešto po svom. No to nije pitanje. Pitanje je, možeš li ti pokazati da su postojali kršćani koji su vjerovali isto što i ti od početka pa do danas?

Ja mislim da ne možeš jer, za početak, do 15. stoljeća nikad i nitko nije imao Bibliju sa protestantskim kanonom. A da ne govorimo o tome da uvjet istinitosti kaže: od koljena do koljena.

Dakle, budući da "Sola Scriptura" smatraš pravilom vjere, i pri tome držiš kanon koji držiš, onda nužno moraš biti u stanju pokazati da su kršćanu uvijek imali protestantski kanon sv. Pisma.

Ako to ne možeš, onda je rasprava, zapravo, završena.

Jer, ako nitko nije imao pravi kanon, a sola scriptura vrijedi, onda je jasno da ne vrijedi Božje obećanje o tome da će se Istina učiti u svakoj generaciji.

I unutar same Rimske crkve Bog je povremeno podizao ljude koji iako nisu imali puno razumjevanje Biblijskih istina, bili su moralni i pozivali na pokajanje i služenje bližnjima, dobar primjer je sveti Franjo.

Ovo je neispravan argument. Sv. Franjo je bio katolik cijelom svom dušom i tijelom i vjerovao je u sva učenja Katoličke Crkve. Ti, ako si u pravu sa svojom vjerom, onda njega ne možeš smatrati Božim čovjekom jer je (po tebi) vjerovao i učio strahovite hereze. A tko tako čini, taj nije Božji čovek. Dakle, nije ispravno kad se pozivaš na članove Katoličke Crkve da pokazao istinitost Božjeg obećanja. To mogu učiniti ja koji sam njen član, ali ti ne. Ti moraš pronaći svoje istomišljenike kroz cijelu povijest. Ako ne možeš, onda svi znamo što to znači.

Bog nije ni Židove odbacio, već danas između 200 000 i 400 000 Židova prihvaća da je Isus Mesija, a pravo buđenje među njima tek dolazi.

U Crkvi više nema Židov i Grk. Svi smo dužni prihvatiti Krista kao spasitelja i otkupitelja. Više nema veze rasna i genetska pripadnost. I to izabranje jednog naroda koji je različit od ostalih po krvnoj osnovi je samo slika jedne Crkve koja se razlikuje od svih ostalih ali ne po krvnoj nego po duhovnoj osnovi. Ne, uistinu više ne vrijedi stari Savez koji je sklopljen sa Židovima. Taj savez koji je sklopljen životinjskom krvlju je zamjenjen puno boljim Savezom koji je sklopljen Kristovom krvlju. I taj novi savez je puno jači od starog saveza iako mnogi to negiraju.
Od Krista (pa do kraja svijeta) istina se navještala uvijek... ili kršćanstvo nije prava vjera!

Zašto bi savez bio prekršen ako se nije jedno vrijeme navještala cijela istina?

Zato što Savez kaže da će se Istina uvijek naviještati. Ako to nije istina, onda ni Savez koji je sklopln Kristovom krvlju nije istinit. I, po tome, ispada da je čvršći bio savez koji je sklopljen životinjskom krvlju od onoga koji je sklopljen Kristovom krvlju.

Uostalom uvijek je bilo pravovjernih kršćana.

To nije dovoljno samo reći. To treba i pokazati. Stoga, pokaži mi te pravovjerne kršćane koji su vjerovali isto što i ti. Nije dovoljno da se netko ne slaže s KC pa da ga se zbog toga smatra pravovjernim. Potreno je pokazati da njihova vjera uistinu jeste tvoja vjera. Dakle, traže se afirtmativni argumenti. Pa evo, pokaži ih... konkretno... po imenima.
Jer, svatko može pričati da je uvijek bilo nekakvih nevidljivih kršćana koji su vjerovali što i mi, no ne može to svatko i pokazati. Za početak, vi ne možete pokazati niti jedan jedini primjerak Biblije sa protestantskim kanonom prije 15. stoljeća. Niti jedan jedini. O kakvom onda pravovjerju možete pričati kad sam izvor vjere (ako prihvatimo "Sola Scriptura") nije ispravan? Ili tvrdiš da se iz neispravnog kanona može izvući prava i ispravna vjera?

Židovi su za vrijeme starog saveza bili u otpadu po par stotina godina, pa je savez i dalje vrijedio.

Nisu svi Židovi bili u otpadu. Također, i Židovske institucije su bile zakonite i sam Isus ih je poštivao kao takve. A ne treba zaboraviti da je taj savez samo sjena novog Saveza. Vidiš, nikad Bog nije nikoga pozvao da napusti Židovski narod zbog opačina. Ponovo ponavljam, i veliki svećenik koji je osudio Isusa je još bio pod baštinik Saveza jer je čak i po njemu Bog progovorio.
Pa kako onda ti možeš tvrditi da Bog poziva narod na napuštanje Crkve ako je s Crkvom sklopio savez u svojoj vlastitoj krvi?
Zar ćeš doista zbog svog osobnog mišljenja ustrajavati u takvoj jednoj pogubnoj misli?
Istina je upravo suprotna od onog što tvrdiš. Neće se spasit onaj tko napusti Crkvu, nego onaj tko joj pristupi.

Da si shvatio narav saveza, onda bi znao da on ne zavisi od čovjeka već od Boga.

Naravno da zavisi od Boga. Čovjek je samo sredstvo.
Pa evo, kad bih te pitao, da li tvoje tumačenje dolazi od tebe ili od Božjeg nadahnuća i vodstva Duhom Svetim, što bi mi odgovorio?
Hoćeš li reći da je ono od tebe? Ako da, onda ide pitanje, a kako znaš da sve nisi krivo shvatio? Jer ako je to tvoja misao, onda je ona itekako podložna greškama.
A ako kažeš da voja misao i tvoje tumačenje dolazi od Duha Svetoga, ne znači li to da bih ja onda trebao slušati tebe kao što bih slušao samog Boga? Naravno, ne zato što bi mislio da si ti Bog (znam da nisi), nego zato što si ti sredstvo kojim se Bog, Duh Sveti, služi da dođe do drugih ljudi? Ako tvoje tumačenje jeste od Duha Svetoga a nije tvoja samovolja, onda sam ja dužan tebe slušati kao što bih slušao da to govori sam Isus.

Stoga, sad ću reći nešto što mnogi ljudi krivo shvaćaju: kad Crkva službeno i auoritativno govori, onda ju se mora slušati kao da to govori sam Bog. Jer, kad Duh Sveti uistinu vodi i po ljudima govori, onda mu se mora vjerovati isto kao da to govori sam Isus. Autoritet učenja je isti! Jer, ako Duha Svetog i ne vidi, mi smo svejedno dužni vjerovati da je On pravi i svemogući Bog.
To i jeste razlog zašto je Bog već u SZ rekao:
""Duh moj koji je na tebi i riječi moje koje stavih u tvoja usta neće izići iz usta tvojih ni usta tvojega potomstva, ni iz usta potomstva tvojih potomaka, od sada pa dovijeka,""

Kad Crkva službeno uči onda to nije glas čovjeka nego Boga jer Duh Sveti je pravi i svemogući Bog i on je zauvjek ostavljen Crkvi.

Ti vjeruješ sebi i svom tumačenju. I čvrsto prijanjaš uz to tumačenje. Vidiš, ti imaš pravo pristajat uz svoje tumačenje ako i samo ako je ono pravi glas od Boga. Inače ti je zabranjeno uzdat se u svoju misao. Jer je ona ljudska.
Stoga još jednom pitam, da li je tvoj glas- glas samog Boga koji po tebi govori? Ako kažeš da, onda možemo nastaviti razgovor. Ako kažeš ne, onda si sam sebe diskvalificirao.

Onda se ne bi vezao za čovjeka (papu) već za Boga, onda bi shvatio da je za tvoje spasenje presudan odnos sa Bogom i bližnjima a ne stotine obreda preuzetih iz mitraizma i slijeđenje nekog ko tvrdi da je Petrov nasljednik, a Petar je bio apostol Židova kršćana, a ne neobrezanih kršćana.

A po kome Bog govori nego po čovjeku? Bilo da se radi o tebi, bilo Papi, uvijek je čovjek u pitanju. Zar ne? No, za razliku od tebe ili mene, Papa može pokazati da on uistinu jeste legitimni Petrov nasljednik i prema tome, netko tko ipak ima malo veći autoritet poučavanja od mene ili tebe. A što se tiče toga da Petar nije apostol pogana, to je naprosto smiješno. On je prvi među svim apostolima i njemu je Krist ostavio ključeve koji vežu i razvezuju. Pavle jeste imao najveći uspjeh i on jeste izabrano sredstvo Božje za privođenje pogana, no niti on sam po sebi nije imao autoritet odrediti što je istinito učenje a što nije. Tu karizmu su imali apostoli sa Petrom na čelu. U ostalom, u Dj 15:7 direktno piše da je on prvi po kojima je Bog progovorio poganima.

Stih o Petru stijeni koji si citirao je kriminalno loš grčki prevod, da ne kažem krivotvorina.

Upravo obrnuto. Loš prijevod je onaj koji ide za tim da ospori to da je Isus rekao Petru da je stijena. Naime, u Iv 1:16 je već Šimunu prorečeno:
"Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: "Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!" - što znači "Petar - Stijena". " Iv 1:16
A kefa je stijena a ne kamen ili kamenčić. Žao mi je ako vidite tu proturječje s tim da je i Isus stijena, no to nije naš problem. Petar je taj kojemu su dani ključevi koji vežu i razvezuju. To sve vrlo jasno piše.
Tko to ne vjeruje, slobodan je vjerovat što želi. Samo što, eto, naći će se u nezgodnoj situaciji da mora sumnjati u snagu Saveza uspostavljenog Kristovom krvlju.

Mogao bih ti pričati još sto godina, ali nakon što sam prošao sve kršćanske crkve i sekte shvatio sam da ne vrijedi ubijeđivati nekog ko vjeruje u organizaciju i njezina tumačenja, a ne u Božju riječ.

Besmislene su priče tipa: "uvijek je bilo pravovjernih kršćana negdje u brdima" ako se to ne može pokazati. A prvi korak u tom smjeru, za sve koji vjeruju u "Sola Scriptura" , je taj da pokažu ispravan kanon sv. Pisma od početka do danas. Jer, naprosto je kontradiktorno tvrditi da istina uvijek postoji, ali ne postoji pravi izvor istine. To je uistinu veliki apsurd.
A opet, ako priznate da nije bilo pravog kanona Pisma (pa, prema tome i pravog izvora prave vjere) prvih 15. stoljeća, samim tim od Boga pravite lašca. To jeste vrlo neugodna situacija, i ja to znam. Ali i vrlo jasna.
Prošao si druge crkve i na kraju si zaključio da si ti u pravu? Naime, to što ti kažeš da slušaš riječ Božju nije dokaz da to tako i jeste. Crkva nikad nije bila anarhija gdje svatko priča što ga je volja i gdje svatko daje tumačenja po svojim vlastitim sklonostima. Elementarna logika nam kaže da je Istina jedna. Prema tome, onaj tko ne ispovjeda tu jednu istinu i jednu vjeru, taj onda nije u njoj.

No evo, da se vratimo na temu, mislim da ćeš imati malo većih problema dokazati da je trajniji bio savez uspostavljen životinjskom krvlju nego onaj koji je uspostavljen Kristovom krvlju. To što se tebi čini drugačije je sporedno, jer kad se ja nalazim u situaciji da biram između vječnog Božjeg Saveza uspostavljenog Njegovom krvlju i tvog osobnog mišljenja,.mislim da je savršeno jasno zašto nemaš nikakvu šansu u tom izboru.
Svima bi trebalo biti jasno da je Božje obećanje jače od ljudskih privida. Tko to nije spreman prihvatiti, taj nema šanse da vidi svijet u pravom svijetlu.

more_horiz
Odkud ti to da je u 6 st Krscanstvo dozivivjelo totalni otpad? I sto podrazumjevas pod totalni otpad?

more_horiz
Evo ovdje možete raspravljati o Novom savezu i zapovijedima....

more_horiz
Ps 95 (94).
<blockquote>
Četrdeset mi ljeta dodijavao naraštaj onaj,
pa rekoh: Narod su nestalna srca, *
i ne proniču moje putove. *
Tako se zakleh u svom gnjevu: *
Nikad neće ući u moj počinak!«

Lk 11,17 Mt 12, 25 Mk 3,24

Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli,
ono ne može opstati.

Mislite li ikada o ovoj stvarnosti Isusovih riječi kad kraljevstvu Božjem žudite ili se podanicima zovete!?
</blockquote>

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply