Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionIstočni grijeh EmptyIstočni grijeh

more_horiz
Čula, vidla , pa da pitam vaše mišlenje.

Što je konkretno istočni grijeh? Jedni veliju to je grehovna narav, drugi veliju da je to seks, treći veliju da je to pamet.....šta vi mislite?

Šteta što je seks i pamet grijeh....hm....lol!

descriptionIstočni grijeh EmptyRe: Istočni grijeh

more_horiz
Pogledaj u Glasu koncila na
www.glas-koncila.hr

i traži - istočni grijeh
Definicija se razlikuje od protestantske.
Istočni grijeh se u katoličkoj crkvi oprašta krštenjem.

more_horiz
Istočni grijeh je podložnost temeljnoj ljudskoj sklonosti grijehu, onaj suštinski jaz koji odvaja stvoreno od Stvoritelja.
Možda bi bolje bilo reći da je to usmjerenost ljudskog bića kada se okrene od Boga. Krštenjem bi osoba trebala biti preporođena, nanovo rođena neki vele, tako da se ta usmjerenost okreće za 180°, odnosno čovjek okreće svoje lice Bogu. I dalje će biti sklon grijehu zbog svoje naravi, ali ta sklonost jest poslijedica inercije a ne odraz čovjekove nutrine kao kod istočnog grijeha.
Istočni grijeh postoji, no to je daleko kompleksniji pojam nego kako ga danas naučava Katolička crkva. Da bi se isti razumio treba dublje poznavati odnos stvorenog i Stvoritelja i ZAŠTO uopće čovjek okreće lice od Boga.

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Krštenjem bi osoba trebala biti preporođena, nanovo rođena neki vele, tako da se ta usmjerenost okreće za 180°, odnosno čovjek okreće svoje lice Bogu. I dalje će biti sklon grijehu zbog svoje naravi, ali ta sklonost jest poslijedica inercije a ne odraz čovjekove nutrine kao kod istočnog grijeha.

Hoćeš reći krštenjem u katoličkoj crkvi,tj. to je nauka katoličke crkve.

Zadnja promjena: ; ned 14 sij 2007, 18:28; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Ja sam rekao o krštenju kakvo treba biti, i istočnom grijehu što on jest. Ako je to u nauku KC neka je, briga me, odnosno, zapravo, drago mi je da se moji uvidi i iskustva slažu barem nekim određenim dijelom s još nečijim.

more_horiz
Kapiram! Pod krštenjem si mislio na preokret u svijesti, ha? Surprised

more_horiz
Da, to je to, umislit ću si još da sam težak poput Hegela da me se treba komentirati i pojašnjavati...

more_horiz
Mali prinče, katoliče, da ti nisi slučajno katolički protestant? Nešta si mi sumljiv ....Twisted Evil da si se nacrto sutra 5 do 11 na svetoj misi...ccc...

more_horiz
Ja sam katolički disident...odnosno malo sam predoslovno shvatio riječ katolički..... Wink

more_horiz
Istočni grijeh je podložnost temeljnoj ljudskoj sklonosti grijehu, onaj suštinski jaz koji odvaja stvoreno od Stvoritelja.
Možda bi bolje bilo reći da je to usmjerenost ljudskog bića kada se okrene od Boga. Krštenjem bi osoba trebala biti preporođena, nanovo rođena neki vele, tako da se ta usmjerenost okreće za 180°, odnosno čovjek okreće svoje lice Bogu. I dalje će biti sklon grijehu zbog svoje naravi, ali ta sklonost jest poslijedica inercije a ne odraz čovjekove nutrine kao kod istočnog grijeha.
Istočni grijeh postoji, no to je daleko kompleksniji pojam nego kako ga danas naučava Katolička crkva. Da bi se isti razumio treba dublje poznavati odnos stvorenog i Stvoritelja i ZAŠTO uopće čovjek okreće lice od Boga.

Nije mi jasno ja sam pod nanovordjenje smatrao obracenje, a ti kazes krstenje. Osoba moze biti krstena, ali ako se ne obrati, hm? Je li moguce da oboje te stvari su zapravo nanovorodjenje?

more_horiz
Moje mišljenje vjerovatno ne korespondira s teologijom KC ali po mom iskustvu mi to dođe onako kako si i pretpostavio, dakle isto. I krštenje i obraćenje su u svojoj biti nanovo rođenje. Premda se danas krštenje obavlja više mehanički i sliči mi više na magijski ritual nego na promjenu čovjeka iznutra.

more_horiz
Moje mišljenje vjerovatno ne korespondira s teologijom KC ali po mom iskustvu mi to dođe onako kako si i pretpostavio, dakle isto. I krštenje i obraćenje su u svojoj biti nanovo rođenje. Premda se danas krštenje obavlja više mehanički i sliči mi više na magijski ritual nego na promjenu čovjeka iznutra.

To znaci da netko moze imati dva nanovorodjenja, zar ne?

more_horiz
Može li se dvaput izgubiti nevinost?

Možda misliš na proces kada osoba jednom nanovo rođena stalno sebe usavršuje u dubinu odnosa s Bogom, tada možemo govoriti i o više nanovorođenja...

more_horiz
Može li se dvaput izgubiti nevinost?

Možda misliš na proces kada osoba jednom nanovo rođena stalno sebe usavršuje u dubinu odnosa s Bogom, tada možemo govoriti i o više nanovorođenja...

Ne nego krstena osoba koja dozivi obracenje, ta je dva puta nanovorodjena po tebi. Znaci prvi put kada je krstena, a drugi put kada se obratila.

more_horiz
Ne Braslave, to ukazuje da je krštenje bila formalnost a ne duhovni čin.

more_horiz
Ne Braslave, to ukazuje da je krštenje bila formalnost a ne duhovni čin.

Da, suumrli smo sa Kristom tek kada se suobličimo sa Kristovom smrću..

more_horiz
Ja bih to ovako pitao sestro Noemi.

Ne šta je bio istočni greh, jer to može nekoga zbuniti. Već, šta je bio prvi greh? To neće nikoga zbuniti. Inače verujem, i ovo kažem sa poštovanjem, verujem da mi je to Bog otkrio. Ali kao što rekoh ta tema je za lične kontakte, jer ovde imamo mešovito čitateljstvo raznih uzrasta.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply