zivotjeIsus je napisao/la: Ali posto pricamo o nanovorodjenu kako vi ovo shvatate? Dobro, rekli smo da je nanovorodjenje ne od nas nego od Boga, Duhom Svetim. Ali kako? Nekako smo sturi kada to trebamo da objasnimo. Dajte, kazite mi put do toga. Kao vi to shvatate? I po cemu znate da ste nanovorodjeni? Ali ono sto posto.
Čovjek koji "živi u grijehu" i odjednom doživi "susret sa Bogom" (radom Svetog Duha) - može napraviti samo jedno od ovog dvoje: pobjeći od Boga (u neku "ljudsku" religiju) ili se pokoriti Bogu.
Bježanjem u neku "društvenu" religiju čovjek brani svoj "život u grijehu", a svoju nečistu savjest umiruje zabludom (poluistinom) koja predstavlja alibi za njegov daljni život u ropstvu grijeha. Iako pobožan, on i dalje "živi u grijehu".
S druge strane, čovjek koji se pri osvjedočenju Svetog Duha pokori Bogu - doživljava nekoliko bitnih stvari. On biva osvjedočen da je Bog "Ljubav", ali i "Pravda". To znači da biva osvješten o strahoti grijeha u kojem živi - i kako Bog ne podnosi grijeh. Ukoliko se želi pokoriti Bogu tada mora prihvatiti osvjedočenje Svetog Duha da je grešan čovjek (a ne da je "dobar čovjek unatoč ropstvu grijehu", kako nam sugerira naša grešna narav). Zatim mora biti osvjedočen da je Bog Ljubav i da je pripremio spasenje za grešnike, pa i za njega.
Osvjedočenje Svetog Duha ne donosi nam lijepe osjećaje (kako neki opisuju svoj "susret sa Bogom"), nego osvjedočenje da smo nedostojni, prljavi, grešni - i da kao takvi nećemo naslijediti vječni život. Odjednom se nađemo "goli" - naša grešnost je raskrinkana, naše namjere i motivi su prepoznati kao zli i sebični. Takvo osvjedočenje o našoj nedostojnosti, ali i o Božjoj svetosti - dovodi čovjeka do toga da pada na koljenja i žali zbog grijeha u kojem živi. Vapi za pomoći Bogu koji mu je sve to razotkrio (osvjedočenjem Svetim Duhom) i pokorava se Bogu. Zatim se s rođenim povjerenjem (vjerom) obrača Bogu da ga poduči svojoj volji, da ga poduči razlikovanju dobra i zla, istine od laži, pravednosti od nepravednosti. Tada počinje proučavati Božju riječ - Bibliju kako bi upoznao Božju volju, istinu i pravednost.
Koja od ove dvije osobe je novorođena? Ona prva koja je pobjegla i smirila se zabludom, te ostala rob svojih grijeha? Ili ova druga koja je prihvatila osvjedoćenje Svetog Duha i u čijem životu je došlo do značajnih promijena - jer svoj život sada usklađuje sa istinama Božje riječi koju svakodnevno proučava i istražuje.
(Primjeti da se ovdje radi o "edukativnom" pristupu kršćanstvu - pristupu da čovjek mora
učiti o Bogu i naučeno primjeniti u životu. Dakle, ne radi se o "emotivnom" pristupu kršćanstvu, niti o "idolopokloničkom" pristupu)
zivotjeIsus je napisao/la: Verujem da koliko je ovo pitanje ozbiljno. Nikodim je bio verski ucitelj a ovo mu je nedostajalo. I NIJE ZNAO da mu ovo treba. Pa se pitam, moze biti da smo mi u istoj zabludi sa nama samima. Bez obzira koliko poznajemo neke stvari iz Biblije. I demoni to znaju, ali drhcu. Po cemu vi znate da vas vodi Duh Sveti?
Nikodem je bio religiozan, ali nije bio duhovan (rođen od Svetog Duha). A što to znači opisao sam gore. Nije dovoljno biti pobožan. Jer postoji
"pobožnost koja je Bogu neposlušna" ( ja je zovem
religioznost), kao i
"pobožnost koja je Bogu poslušna" (ja je zovem
duhovnost - jer je plod Svetog Duha)
Isus je rekao Nikodemu: "Što je rođeno od tijela, tijelo je; što je rođeno od Duha - duh(ovnost) je" Ivan 3,6. To znači da je religioznom Nikodemu trebalo novorođenje - u duhovnog čovjeka, čovjeka vođenog Svetim Duhom. To treba svakom religioznom čovjeku.
Pozdrav