Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

World of Warcraft: samo igra globalne umjetnosti ratovanja?

power_settings_newLogin to reply
+3
kainos
Sinke
crusader
7 posters

descriptionWorld of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? EmptyWorld of Warcraft: samo igra globalne umjetnosti ratovanja?

more_horiz
Opasan busines otudjenja kroz igru sudbine ...?
World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? 220px-WoW_Box_Art1

http://en.wikipedia.org/wiki/World_of_Warcraft

Igrač izabire jednu od 10 mogućih rasa i 9 klasa. 5 rasa na strani su Alijanse - ljudi (humans), patuljci(dwarves), gnomovi (gnomes) noćni vilenjaci (night elves) i draenei povodom izlaska ekspanzije,, a 5 su na strani Horde - nemrtvi (undead), orci (orcs), taureni (tauren) trolovi (trolls) i krvavi vilenjaci (blood elves) također povodom izlaska ekspanzije
Od izbora klasa postoje: ratnik (warrior), vještac (warlock), šaman (shaman), odmetnik (rogue), svećenik (priest), sveti vitez (paladin), čarobnjak (mage), lovac (hunter) i druid (druid).
Nakon kreacije lika igrač počinje svoj "virtualni život" u Azerothu (svijet u kojem se zbiva radnja). Osim rješavanja raznih zadataka (questova), igrač može prikupljati iskustvo (experience - xp) potrebno za napredak na višu razinu i samostalno ubijanjem divljih životinja, čudovišta, istraživanjem i otkrivanjem novih podrućja i sl.
Dio igre koji je posebno zabavan su tzv. battlegrounds, odnosno neka vrsta virtualnih arena gdje se igrači bore jedni protiv drugih, sa određenim krajnjim ciljem arene.

Informacija o kompjuterskoj igri virtualne magicne slobode kooperacije u virtuelnom kozmosu...U cemu je tajna privlacnosti kompjuterskog upravljanja protivnikom i grupiranja ljudi
u slobodno vrijeme igre karaktera svladavanja mocnog protivnika..?
Jeste li svladali pravila igre sa nekim svojim avatarom?
Ili...zamka za novu ovisnost i novu cyberbolest otudjenja osobnosti ...
Bolest WoWacyber?!

Kako je svladati?

http://video.google.com/videoplay?docid=7592983546880226499

http://wow.ingame.de/

Tisuću geekova čekalo u redovima zbog World of Warcrafta

Zbog početka prodaje video igre World of Warcraft, sinoć je u prvim minutama iza ponoći, više od tisuću ljudi čekalo u redovima otvaranje zagrebačke knjižare Algoritam u Gajevoj ulici. Prema riječima prisutnih građana, nakon što su se vrata knjižare otvorila, nastala je poprilična gužva, jer su ljubitelji ove online igre što prije željeli doći do svoga primjerka. Inače, World Of Warcraft košta 299 kuna, a zajedno sa dodacima prodaje se za 699 kuna. Igra do sada ima nekoliko Guinnessovih rekorda, poput činjenice da je u svakom trenutku diljem svijeta igra oko 10 milijuna ljudi.

https://www.youtube.com/watch?v=ePx57vkg5zI&feature=related

<LI>World of Warcraft Europe
<LI>World of Warcraft USA
<LI>WoWWiki
<LI>WoW GAMESPOT recenzija
WoW gamer.hr recenzija

WoW - pedagogija:
http://www.pressemeldungen.at/diversemeldungen/paedagogischesprojektzuworldofwarcraft.html

Hocemo li uskoro u toj igri biti roboti:
Napravili robota s deset osjećaja Može se mrštiti,</LI>

descriptionWorld of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? EmptyRe: World of Warcraft: samo igra globalne umjetnosti ratovanja?

more_horiz
lol, WoW je bolesna igra

descriptionWorld of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? EmptyRe: World of Warcraft: samo igra globalne umjetnosti ratovanja?

more_horiz
abraham je napisao/la:
...Nakon kreacije lika igrač počinje svoj "virtualni život"...

Ovdje cu zastati.
Poznajem dvojicu mladica osobno koji su dio ove virtualne manire.
Covjek od trideset godina a ne moze se "probuditi" upravo zato jer je
"prezaokupljen" ovom igrom.
Navodno je igra toliko zarazna da ovi ne dozivljavaju nas realni svijet, neznaju kad je jutro, kada vecer...
Mrezno povezivanje stvorilo je jos vecu zaokupaciju; naime kad ste za racunalom povezani ste s igracima cijelog svijeta: uzivate i salite se na tuđi racun, stjecete nova iskustva - tko ce postati superiorniji, tko ce koga nadmasiti, tko je bolje nenadjebiv?

Moj zaključak:
GUBLJENJE DRAGOCJENOG VREMENA!
* Gasite racunalo, bolje se baviti nekim sportom.
Ali je lakse tipkati po kompjuteru...

more_horiz
crusader je napisao/la:
abraham je napisao/la:

Ovdje cu zastati.
Navodno je igra toliko zarazna da ovi ne dozivljavaju nas realni svijet, neznaju kad je jutro, kada vecer...
Mrezno povezivanje stvorilo je jos vecu zaokupaciju; naime kad ste za racunalom povezani ste s igracima cijelog svijeta: uzivate i salite se na tuđi racun, stjecete nova iskustva - tko ce postati superiorniji, tko ce koga nadmasiti, tko je bolje nenadjebiv?

Moj zaključak:

Neki smatraju da scientokracija sve vise potiskuje demokraciju i vodi ka geocidu jer vođama trajno mijenja filozofiju smisla života - pomračuje im um te umjesto renesanse kršćanskih vrijednosti narod gubi orjentaciju nade jer čovjek čovjeku zaista postaje vuk..

Automatski sustavi, u kojemu kompjutori preuzimaju ulogu ljudskoga mozga, pretvara ljudski mozak u globocidno oruže jer kompjutori ne proizvode ideje, slike ni misli pomoću kojih čovjek subjektivno osmišljava svoju okolinu.

"Čovjek stvara “čudovišta”, koja kao ljudska jedinka ne može shvatiti, a kamoli njima vladati.
Kao da svijet ide prema vladavini “velikog brata” - nevidljivim tajnim vladarima svijeta koji “mekom silom” - medijima te proizvodnjom i nametanjem potreba, ljude pretvaraju u ovisnike i poslušnike, u bezvoljna bića koja ne mogu živjeti bez spektakla, droge ni sve većega broja nametnutih hedonističkih potreba kao smisla života."/Fokus/

Ovo WOWA samootuđenje dovelo je mnoge do samodemoniziranja u kojem su izgubili vlast nad sobom..Jos opasnije od vudukulta..

Procitajmo:
http://www.code-it.net/?q=node/58

more_horiz
inliner:
lol, WoW je bolesna igra

Zavisi , kako je kreiraš.. na primjer, kada primjenimo biblijski sadržaj drame borbe protiv fanatizma, ovisnosti o novcu, otkrivanje antikrista, ta igra može biti vrlo poučna i korisna jer ohrabruje život u kršćanskim vrijednostima..
Ti si primjenio šablonu manihejskog asketizma koji se zadržao i u katoličanstvu a taođer i u adventizmu preko američkog puritanizma prema kojemu su mnogi sportovi i zabave grijeh..
Potrebno je poznavati socijalnu psihologiju vrijednosti igre ili sporta u kojem se oslobađamo od starogrčke paganske etike tragedije života u kojoj junak strada jer nema izbavitelja..

crusader je napisao/la:
abraham je napisao/la:

Ovdje cu zastati.

Moj zaključak:

Iz mnogo čega se ne možemo probuditi a da ni ne primječujemo apsurd zamišljene slobode i mira i reda i radosti...

Potrebno je izabrati i sport i zabavu radi održanja zdravog života i zdrave pobožnosti ..Imamo još taj predsrednjovjekovni asketski odnos prema svetosti i svecima držeći da je igra ili sport grijeh - jer, eto , sveci se ne igraju...Pa pogledajmo Božja stvorenja kako se vesele životu, leptiri, ptice, ribe...Igra je sastavni dio biti svete djelatnosti..nije svaka igra od đavla...
Evo u WoWa , kako bi bio scenarij za neku biblijski događaj koji se još nije odigrao - evo na primjer armagedon , nebeski sud.., Novi Jeruzalem ..itd, što su dosta teške teme..ali ima i jednostavnijih, kako ljubiti farizeje, ili kako pobijediti želju očiju koja je toliko jaka kod današnjih denominacijskih puritanaca u svakoj denominaciji..?!

more_horiz
Slazem se sa promisljanjem i od strane inlinera i crusadera , no üto je to zdrava igra ili - zdravi sport, kako svladati ovisnost i o tzv. zdravim sportovima, igrama...zabavama?

Poslusajmo razmisljanja i poruke gospodina Rajka Pavica o zabavi i igri koji su znacajni i u odgoju i samoodgoju odraslih:

http://mojradio.fm/dt/download.php?user=guest&t=f&i=72

http://mojradio.fm/dt/download.php?user=Guest&t=f&i=130

http://mojradio.fm/dt/download.php?user=guest&t=f&i=35

more_horiz
abrahame:
I ti igras ovaj World of War Craft? Sigurno si uzeo oličenje lika sa gvozdenom palicom (tako te bar zamišljam)

I daj mi molim te nabroji sportove za koje misliš
da su "grijeh" . Nabroji te sportove i što imaš na umu.
Trčanje, dizanje utega?

Pazi ovo, poslušajte ovo: http://www.antenazagreb.hr/article.php?articleId=2448

Fanatično; ne..

more_horiz
Nisam još igrao W , no ako osoba nije svladala suvremene trendove otuđenja i samootuđenja u kojima postaje plijen globocidne civilizacije smrti u kojima djelatnik ne postoji više kao klasna jedinka teško da će i kroz kršćanstvo potražiti nadklasnu svijest kako bi mogao razlikovati kulturu života od hedonistićkog visokog standarda kojim se ljudska bit fragmentira i fragmentacijom postaje ovisnik o antikršćanskoj demokraciji u kojoj je sve dopušteno ako si jači ...
Onaj tko nije bio uravnoteženi sportaš taj će sigurno biti neuravnoteženi navijač..i vrlo brzo postati plijen aktivnog nasilništva ..Takvome je na pr. šah grijeh, a free climbing zanimljivo ako to netko drugi radi mjesto njega..
Ronjenje na dah često kvari srce, nekada i bubnjiće..
Kada se ovisnošću prelaze granice mogućnosti tijela i duha i psihe ..tada se pored gubitka dragoscjenog vremena gubi mnogoštošta..
No, neki ne razlikuju etički zdrave zabave u sportu od zabave tzv. sportovima koji to nisu..

Ovaj šport je za moju suprugu i mene grijeh glede naših godina kada već osjećamo slabost kičmenog stuba:
https://www.youtube.com/watch?v=hDpPCOmMdAA&feature=related

World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? Bc2008_002.jpg

U svakom športu ako športaš ne svlada oholost , na primjer nogometna oholost, boksačka oholost , ribička oholost..i druge , takav šport po tome nije grijeh..No , ako nam "protivnik" nije svladao oholost - tada ga, uzmimo , naša bolja istreniranost navodi na grijeh te nas zamrzi..To ne mora biti borilaćka vještina ..već može biti na pr. i golf...
Koji je duh u športašuuuuu?:
World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? Karano.wide

Ili, kažu neki lovci da se bave športom - lovi vukove golim rukama, ali ima lovaca kojima je lov na vukove šport...No , takvi lovovi u kojima se nastoji pobjediti protivnika brojem ulovljenih vukova ili drugih, uzmimo, divljih životinja je grijeh..
Zato:
Lindsay Lohan napadnuta brašnom zbog nošenja krzna

more_horiz
crusader je napisao/la:
abrahame:
I ti igras ovaj World of War Craft? Sigurno si uzeo oličenje lika sa gvozdenom palicom (tako te bar zamišljam)

I daj mi molim te nabroji sportove za koje misliš
da su "grijeh" . Nabroji te sportove i što imaš na umu.
Trčanje, dizanje utega?

Pazi ovo, poslušajte ovo: http://www.antenazagreb.hr/article.php?articleId=2448

Fanatično; ne..

I ti igras ovaj World of War Craft?

Ovaj nas Crusader ima prebujnu mastu,nikad kraja.
Ova tema je postavljena s ciljem razmisljanja,je li covjeku sve na dobro sto mu je dopusteno i slobodno i nije sve na korist.
Sve sto je neumjereno i stetno mentalnom i fizickom zdravlju i nije dopusteno covjeku.
Kletering i nije isto sto setnja planinom.
Zloupotreba sporta,se vid u slucaju nevino nastradalog Roka.

http://www.antenazagreb.hr/article.php?

Kako ti Crusader komentiras,ovakav stav prema ovoj igri i to jos cjela obitelj.

O kad bi se mladi veseli u ekipnom radu kopanju bunara pitke vode,negdje gdje nema vode i jos u mnogim dobrim djelima?

more_horiz
I toliko rasprave zato sto sam rekao da je pametnije baviti se nekim sportom umjesto da se sjedi za video-igricama.

Mažuretkinje- to nije nikakav sport, ali koliko vidim jako si im zavidan.

Uspio si izvući nešto o boksu. Dobro, ali to ne mora značiti ama baš ništa.

Nisam probao igrati WorldOWC; igrao sam 3 dana COD.
Mrežno igranje pružilo mi je samo glavobolju, gubitak željeza
i veliku stražnjicu!
Bolje je vrijeme provoditi u prirodi na hladnom i friškom zraku
nego u neprozračenoj prostoriji između četiri zida.

Evo pročtajte si moju osobnu pouku:

Slobodni radikali nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama našeg organizma, pod utjecajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku, kao posljedica metaboličkih procesa te upala. Budući da su slobodni radikali nestabilni, s manjkom elektrona u vanjskoj orbiti, oni «napadaju» najbližu stabilnu molekulu, «kradući» joj elektrone. Na taj se način destabilizira dosad stabilna molekula i ona postaje slobodni radikal, a reakcija postaje lančana, što rezultira stvaranjem sve većeg broja slobodnih radikala koji oštećuju stanice organizma. Da bismo se obranili od slobodnih radikala, potrebno je u organizam unositi antioksidanse. Najvažniji su antioksidansi vitamini C i E.

more_horiz
Bolje je vrijeme provoditi u prirodi na hladnom i friškom zraku
nego u neprozračenoj prostoriji između četiri zida.

Ovo ti je vise nego dobro receno.A vitamin C je najbolji iz kisela kupusa,vitamina E ima najvise u zitaricama,ali ne one GM pa ti je sad tesko raspoznati koje su prave.
I konacno covjek mora imati pravlan odnos prema svemu i zdrav i nema problema.Ovo novo konzumersko drustvo koje polako ide kraju ce nestati.Sve te zaludjujuce igrice su napravljene ne bi li covjeka otudjili od Boga i covjeka.Ukrali mu vrijeme za tisinu i molitvu,iziritirali ga i dokraja onesposobili razlikovati sto je dobro a sto li zlo.

more_horiz
Upravo tako. Zato je i tema strogo stavljena u direktorij "Proročanstva & Kraj vremena"

more_horiz
crusader je napisao/la:
Upravo tako. Zato je i tema strogo stavljena u direktorij "Proročanstva & Kraj vremena"

Mene ne zabrinjava ovaj WWcr. , već nemar kršćana pred ovom vrstom bezbojne, bezmirisne i neukusne 'društvene igre' kao da je nemoguće reagirati - tako kršćani postaju pasivni promatrači gladijatora .. Nema više zagriženoga ateizama koji je razarao poveznicu kulture i kršćanske vrijednosti u svagdašnjici, na snazi je ravnodušnost koja otupljuje sve, uklanja boju, a u konačnici možda priječi čovjeku potragu za smislom te se rasplinjuje u nestalnom virtualnom ozračju dok lopov ulazi u sve pore života..sije ljulj..
Pitao sam za kontra scenarij WWcr-u sa temama iz apokalipse u kojima pobjeđuje dobro...

Evo jedne scene iz Starog zavjeta, iz Amosa:
World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? Amos_warns_the_people

9 Ja pred njima istrijebih Amorejce visoke k'o cedar, jake poput hrašća, ja uništih i plod na njima i korijen pod njima.
10 Ja vas izvedoh iz zemlje egipatske i četrdeset vas godina vodih po pustinji da zaposjednete zemlju amorejsku.
11 Ja podigoh proroke izmeđ' vaših sinova i nazirejce među vašim mladićima. Nije li tako, sinovi Izraelovi? - riječ je Jahvina.
12 Al' vi nagnaste nazirejce da vino piju, a prorocima zapovjediste: 'Ne prorokujte!'
13 Gle, ja vas prignječujem o tlo pod vama, k'o što vršalice gnječe klasje;
14 neće biti bijega brzu, jaka neće učvrstiti snaga, junak se neće spasiti,
15 strijelac se neće održati, hitri trkač pobjeć' neće, nit' će jahač umaći,
16 najsrčaniji će ratnici bježat' nagi onog dana - riječ je Jahvina.

U Otkrivenju nalazimo zavrsnicu milosne drame suda, a ona bi ohrabrila mlade potraziti ljepotu nade:

World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? John's_vision_14-607

http://biblemapper.com/BibMap30.msi

more_horiz
Veliki sam ljubitelj računalnih igara, i mogu reći da mnogo vremena provodim uz njih. Nisam igrao WoW, ali znam da je poprilično zarazan.

Ako hoćete uživati u dobroj strani igara, preporučam Nintendo Wii. Ta stvar je isto zarazna, ušla je čak i u staračke domove, ali možemo reći da će spojit sport i igre.

Inače, prije par dana sam dobio Nintendo DS i sjajno se zabavljam.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Veliki sam ljubitelj računalnih igara, i mogu reći da mnogo vremena provodim uz njih. Nisam igrao WoW, ali znam da je poprilično zarazan.

Ako hoćete uživati u dobroj strani igara, preporučam Nintendo Wii. Ta stvar je isto zarazna, ušla je čak i u staračke domove, ali možemo reći da će spojit sport i igre.

Inače, prije par dana sam dobio Nintendo DS i sjajno se zabavljam.

Što znači biti veliki ljubitelj računalnih igara i uživati u dobroj strani igara ..
Kako će N-Wii spojiti sport i igre..
Da li igrači koji nisu zaraženi imaju manje slobodog vremena..
World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? 180px-2007LeisureTaiwan_DigitalEntertainment_Wii

Našao sam ou adresu za N-Wii:
http://www.hcl.hr/recenzije.php?TekstID=92&select=22

Citat o N-Wii:
"Ja sam iskreno još uvijek ( nakon 8 sati igre ) pod dojmom samog igranja. Igranje je poprilično realno i zabavno. Jedini je problem što nakon 40 minuta mahanja remoteom počinju boljeti ruke i mišići. Dobro, ovo i nije neki problem jer odmoriti se možete u bilo kojem trenutku, a možda nakon mjesec dana intenzivnog igranja pomalo i izdefinirate te mišiće na rukama, što nikako nije loše. Drugi problem je ako imate mali prostor oko televizora pa se lako može dogoditi da vam kontroler završi u televizoru ili u zidu ( tu pomaže Wrist strap, ali ne uvijek ).Trenutno kod nas nije dostupna za kupiti ni jedna igra, tako da ne mogu objektivno govoriti o načinu igranja. Ali ukoliko je način igranja Wiimoteom responzivan i precizan u ostalim igrama kao što je u Wii Sportsu vjerujem da će ljudi poludjeti za ovom konzolom, a Nintendo ispuniti kvotu od četiri milijuna prodanih primjeraka do kraja godine.

Mišljenja sam da je Wii dobra investicija. Dobiti ćete konzolu koju će zbog inovativnosti kontrolera zavoljeti i vaša mama, sestra, djevojka, a u isto vrijeme biti ćete zadovoljni vi kao hardcore gamer. Usporedno gledajući sve tri next-gen konzole, upravo Wii mi se čini najrevolucionarnijom i najzanimljivijom. Iako je očito grafički inferiorniji od Play Stationa 3 i Xbox-a 360, novi sistem kontrole čini ga vrlo zanimljivim, kao i njegova i više nego povoljna cijena (iako je kod nas cijena pretjerana ). Nintendo je i ovaj puta pokazao da nije bitna grafika, fizika i visoka rezolucija, već čista igrivost, zabava i inovativnost."
iz::
http://www.hcl.hr/recenzije.php?TekstID=92&select=22
Zapazio sam u ovom citatu termin:
"čista igrivost"
Što je to u onosu prema svagdašnjici u kojoj ne vlada sloboda ljudskih bića već još nije oslobođena od društvenoekonomskih sprega, politike..?
Ne ostaje li gorak okus poniženja otuđenosti od istinskoga smisla?
citat o ovisnosti prema WoWa:
"Više od 2500 ljudi skupilo se sinoć ispred HMV-a u Londonu kako bi se među prvima dokopali World of Warcraft ekspanzije Wrath of the Lich King. Dok je većina nas spavala, gledala pornjavu na netu ili bježala od zlih crnaca s pištoljima u getu, dvije tisuće i petsto ljudi skupilo se u londonskom Oxford Streetu. Red za igru nadmašio je ne samo prvu ekspanziju, Burning Crusade, već i blockbustere poput Haloa 3, pa čak i launch Playstationa 3. Osim što im je pružio relativno normalan razlog da napokon navuku ono orkovsko odijelo i drpaju elfice, launch je omogućio fanovima da upoznaju i CEO-a Blizzarda Mikea Morhaima"

No mene više zanima istraživnje utjecaja kršćanskih vrijednosti na gamere..
Nisu svi gameri isti i ne mogu se svesti na neku marginalnu grupu kojoj nema spasa..Što se u tome kuha?

Jedan vjernik ovako piše:
"� to je još najgore za nas gamere jest što se crkva protivi nasilnim igrama,a najbolje je što ništa ne može učiniti da prekine proizvodnju J

Jedva čekam Sudnji Dan (Armagedon ili kako ga već zovete) da napokon otkrijem istinu i odgovore na sva neodgovorena pitanja. Da nas Bog podijeli. Možda odem u Raj popiti kavu s nekim prijateljem u Edenskom vrtu i igrat šah s Isusom ili pak odem u Pakao oštriti rogove Luciferu. Možda postanem anđel ili demon. Gdje ćete vi završiti?" -

http://www.hcl.hr/kolumne.php?TekstID=68&select=

k tome citat , nekih razmišljanja iz etike gamera:
"> Etičke implikacije moderne tehnologije?
Zašto se stariji ljudi ne mogu pomiriti sa činjenicom da su računala budućnost, i zašto je njima sve to bezvezno i besmisleno, pokušava odgovoriti King Mortal

> Rat
Drugi Svjetski Rat neiscrpna je tema za sve proizvođače igara. Jesmo li sami krivi zato što u tome uživamo? Pročitajte što o tome misli KingMortal

> Nasilnost
Još jedna kolumna koja govori o ''lošem'' utjecaju igara na našu psihu, ovog puta od autora X-Plosiva"

iz :
http://www.hcl.hr/kolumne.php

Da li je to bezvezarija ?Narod gamera?
Gameroidi?:World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? VirutalLife2
World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? VirutalLife2World of Warcraft: samo  igra globalne umjetnosti ratovanja? VirutalLife2

Ovisnost:
> ( Virtual ) Life Sucks
Što o tzv. alternativnom životu i njegovom utjecaju na igrače misli King Mortal saznajte čitajući ovu kolumnu.

> Faith
Kako vi zamišljate Sudnji dan i koja su vaša stajališta o vjeri? U ovoj kolumni doznajte mišljenje Imothepa.

Pitanje - gdje to završava, na pragu novog Jeruzalema?Ili?

more_horiz
Što znači biti veliki ljubitelj računalnih igara i uživati u dobroj strani igara ..
Kako će N-Wii spojiti sport i igre..
Da li igrači koji nisu zaraženi imaju manje slobodog vremena..

Mislim da je na svakom da odluči na koji će način trošiti svoje slobodno vrijeme. Ja, recimo, osim igara i trčim ( a trčanje pojačava lučenje hormona sreće i radi ovisnost ) i ne vjerujem da sam ovisnik niti o jednom niti o drugom.

Wii je računalna konzola koja omogućava transfer igračevih pokreta u samu igru. Dakle, više ne postoje "gumbi", već se igra kontrolira kretnjama tijela igrača pred ekranom. Osim što je zabavno, može biti blaži trening ( prouči dodatak "Wiifit" za Nintendovu konzolu. )

Zapazio sam u ovom citatu termin:
"čista igrivost"
Što
je to u onosu prema svagdašnjici u kojoj ne vlada sloboda ljudskih bića
već još nije oslobođena od društvenoekonomskih sprega, politike..?

Ne bih se složio. Naime, termini igre i kulture izuzetno su usko spojeni i jedan sustav komunikacije čvrsto je oslanjan na drugi.

Igre Simcity, Civilization, Dune i Endwar, tako, razvijaju ne samo kombinatoriku, već i samosvijest igrača "u ovome svijetu". U biti, radi se o kompleksnijim računalnim "šahovima" koji se ne bi trebali smatrati ozbiljno, kao što niti šah nije realna simulacija bojnog polja.

Što bismo trebali raditi da imamo istinski smisao?

citat o ovisnosti prema WoWa:
"Više
od 2500 ljudi skupilo se sinoć ispred HMV-a u Londonu kako bi se među
prvima dokopali World of Warcraft ekspanzije Wrath of the na nas spavala, gledala pornjavu na netu ili bježala od zlih
crnaca s pištoljima u getu, dvije tisuće i petsto ljudi skupilo se u
londonskom Oxford Streetu. Red za igru nadmašio je ne samo prvu
ekspanziju, Burning Crusade, već i blockbustere poput Haloa 3, pa čak i
launch Playstationa 3. Osim što im je pružio relativno normalan razlog
da napokon navuku ono orkovsko odijelo i drpaju elfice, launch je
omogućio fanovima da upoznaju i CEO-a Blizzarda Mikea Morhaima"

Čak mi je čudno da ih je samo 2500 za jedan London. Da nema piratskih kopija, vjerojatno bi ih bilo i više.

Imam ipak dojam da nas brojka plaši više od samog čina. I ja sam jedva čekao dolazak Wii-ja u Hrvatsku, i svako bih toliko zvao dobavljače da provjerim je li stigao. Na dan dolaska nisam išao , ali se konzola brzo rasprodala.

Prije samo nekoliko dana ljudi su masovno stajali u redovima za novu generaciju mobitela. Meni isto nisu jasni, ali izgleda da se ovdje radi o jednom društvenom fenomenu na općoj razini, ne na razini računalnih igara samih.

"� to je još najgore za nas gamere
jest što se crkva protivi nasilnim igrama,a najbolje je što ništa ne
može učiniti da prekine proizvodnju J

Jedva čekam Sudnji Dan
(Armagedon ili kako ga već zovete) da napokon otkrijem istinu i
odgovore na sva neodgovorena pitanja. Da nas Bog podijeli. Možda odem u
Raj popiti kavu s nekim prijateljem u Ede

Mišljenja recenzenta su samo njegova. S prvim se dijelom slažem, jer je objektivna činjenica, dok je diskurs drugog preironičan za neku zreliju raspravu ( a imam dojam da tekst i nije pisan da bude teološka preokupacija ). Ostatak neću komentirati, jer ne dijelim ista mišljenja niti s njegovim mislima niti diskursom. Oboje smo "gameri" tako da je svejedno.

Mnoge igre ne bih preoporučio- da budemo jasni. Igre, ipak, znaju biti predmet nekonstruktivne kritike od strane ljudi koji su malo upoznati s tim medijem i ne vide njegove mogućnosti. Simcity, SuperMario, Civilization, Mario Kart Wii- igre su koje sigurno neće naškoditi nikome i u njima nema baš previše kontroverzi.

more_horiz
Crusader je spomenio načelo racionalne umjerenosti i utilitarnosti ističući etički oprez u ekonomiji vremena vodeći računa o "dragocjenom vremenu" koje ne bi trebalo trošti u ovisnosti o igrama..Ako i ulžimo vrijeme radi ukamaćivanja pameti nismo li oštetili novoođenje otuđenjem ovisnosti ?
Kao kršćani smo dužnici Božji s tog stanovišta darovi koji se kriju u kapaciteima stvaralačkog uma koji se upušta u igre Wxyz, uoćeno nazvane, trebali bi se koristiti na zadovoljstvo proslavljanja Boga u čemu bi mogli naći slasti svetosti i osvježiti hormonalne lance koji nas okrijepljuju onome koji nas je pozvao ka čudnom vidjeu koje je osvjetlilo srca...
Kako odgovoriti na pitanje našeg dužništva Otkupitelju koji nas je oslobodio od ropstva silama tame..Možemo li ove igre koristiti za vračanje duga tj. za službu evanđela..
Ima dosta igara koje gameri procjenjuju kao one s dobre strane . Po čemu su ove dobre igre - tako vrednovane, po kojem dobru..Na primjer - kada se vještina ratovanja koristi za obranu vještine života po principima milosrđa tada vse sav rat protiv sila tame svodi na približavanje Bogu jer se time sile udaljavaju od nas..Njihova je strategija spriječavanja našeg približavanja Bogu fragmentiranjem opasnosti pomoću neke virtualne koristi u kojoj zadovoljstvo postaje privlačna sila...kojoj se eto Božji zakoni ne protive..nema tu pželi nečega što nije tvoje itd..
sinke:
Mnoge igre ne bih preoporučio- da budemo jasni. Igre, ipak, znaju biti predmet nekonstruktivne kritike od strane ljudi koji su malo upoznati s tim medijem i ne vide njegove mogućnosti. Simcity, SuperMario, Civilization, Mario Kart Wii- igre su koje sigurno neće naškoditi nikome i u njima nema baš previše kontroverzi.

Koje su mogućnosti koje se ne vide?
Tko oblikuje kontroverze u igrama?

Na primjer , već se od staroga Rima, pa preko Hobesa ukazuje na opasnosti od vučjih odnosa u socijalnim grupama..No, treba znati da vukovi ne rješavaju svoje probleme krvlju, tako da igre koje preuzimaju mitologizirane zablude o dobru i zlu nalazimo i u nekonstruktvnim kritikama igara..

U Postanku imamo neispunjeni scenarij za Adam-Evinu Civilizacijsku kreaciju koju su katastrofalnom obmanom , kako ukazuje apostol Pavao, Evinom samoprijevarom, bili zaustavljeni..
Ova začetna igra vječnog života je imala univerzalne mogućnosti širenja, ostala je uvjetno virtualna..Kroz Krista postaje stvarnost..
Pogledajmo osnovne informacje igre Civilizacije:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sid_Meier%27s_Civilization

Iz trenda gameroida:
http://www.go3.com.au/home.html

http://www.fmx.de/E.1.html

more_horiz
Crusader je spomenio načelo racionalne
umjerenosti i utilitarnosti ističući etički oprez u ekonomiji vremena
vodeći računa o "dragocjenom vremenu" koje ne bi trebalo trošti u
ovisnosti o igrama..Ako i ulžimo vrijeme radi ukamaćivanja pameti nismo
li oštetili novoođenje otuđenjem ovisnosti ?

Ovisnosti svakako. Ali da je svaki gamer ovisnik, već bismo odavno bili svi u klinikama.

Kao kršćani smo dužnici Božji s tog stanovišta
darovi koji se kriju u kapaciteima stvaralačkog uma koji se upušta u
igre Wxyz, uoćeno nazvane, trebali bi se koristiti na zadovoljstvo
proslavljanja Boga u čemu bi mogli naći slasti svetosti i osvježiti
hormonalne lance koji nas okrijepljuju onome koji nas je pozvao ka
čudnom vidjeu koje je osvjetlilo srca...

Mogao bih odgovoriti protupitanjem da li Boga raduje što se bavimo sportovima koji su izvorno bili korišteni u slavu poganskih božanstava. Ako ne, tad je zdravije igrati računalnu igru koja je neutralna, nego trenirati olimpijske sportove koji slave takve stvari.

Kako odgovoriti na pitanje našeg dužništva
Otkupitelju koji nas je oslobodio od ropstva silama tame..Možemo li ove
igre koristiti za vračanje duga tj. za službu evanđela..

Ali mi ne možemo vratiti dug Bogu- Isusova Žrtva nešto je nedokučivo u našim privatnim životima i nikad nećemo moći "otplatiti" dug u službi Evanđelja. Zato spasenje i jest besplatno- tko bi Ga zaslužio?

Ali ovo ne znači da se trebamo prepustiti valovima života.

Ima dosta igara koje gameri procjenjuju kao one
s dobre strane . Po čemu su ove dobre igre - tako vrednovane, po kojem
dobru..Na primjer - kada se vještina ratovanja koristi za obranu
vještine života po principima milosrđa tada vse sav rat protiv sila
tame svodi na približavanje Bogu jer se time sile udaljavaju od
nas..Njihova je strategija spriječavanja našeg približavanja Bogu
fragmentiranjem opasnosti pomoću neke virtualne koristi u kojoj
zadovoljstvo postaje privlačna sila...kojoj se eto Božji zakoni ne
protive..nema tu pželi nečega što nije tvoje itd..

Ali tad je i književnost, poezija, teatar, film- iluzija koja nas veže za sebe umjesto na Boga u realnom svijetu. Ja mislim da sve navedeno koristi tzv. v-effekt, pojam koji je u kazalište uveo Bertol Brecht u 20. stoljeću. Naime, svi ti "svijetovi" plus igre u stanju su relativizirati iluziju i ojačati igrača u njegovom propitivanju realnosti i svoje uloge u njemu.

Koje su mogućnosti koje se ne vide?

Didaktičke, u prvome redu. Uz ovo, komunikacijske i evangelizatorske.

Tko oblikuje kontroverze u igrama?

Nažalost, proizvođači. Mnoge igre bile su prodavane samo radi svoje kontroverznosti, a čak su i iskusniji gameri mrmljali za njihovu kvalitetu.

Zakon tržišta, nažalost. Ali ovo nije usko vezano za igre, već i za filmove.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply