Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Milost- prva milost na početku obraćenja kao nezasluženi dar

power_settings_newLogin to reply
+3
apostol
Gubavac
hrvoje hrki
7 posters

descriptionMilost- prva milost na početku obraćenja kao nezasluženi dar EmptyMilost- prva milost na početku obraćenja kao nezasluženi dar

more_horiz
Vezano za milost u KKC stoji slijedeće:

Milost

1996 Naše opravdanje dolazi od Božje milosti. Milost je naklonost, ničim zaslužena pomoć koju nam Bog daje da bismo odgovorili njegovu pozivu: da postanemo sinovi i kćeri Božje,[48] posinci,[49] sudionici božanske naravi[50] i života vječnoga.[51]1997 Milost je sudjelovanje u Božjemu životu ; ona nas uvodi u intimnost trojstvenoga života. Po krštenju kršćanin sudjeluje u milosti Krista koji je Glava svoga Tijela. Kao "posinak" i on može Boga nazivati "Ocem", u jedinstvu sa Sinom jedinorođenim. On prima život Duha koji u nj ulijeva ljubav i oblikuje Crkvu.

1998 Taj poziv na život vječni je nadnaravan. Ovisi posvema o ničim zasluženoj Božjoj inicijativi jer nam samo Bog može objaviti i darovati samoga sebe. Premašuje sposobnost čovjekova razuma i moći njegove volje kao i svakoga drugog stvora.[52]

1999 Milost Kristova je nezaslužen dar kojim nam Bog dariva svoj život, što nam ga u dušu ulijeva Duh Sveti da je ozdravi od grijeha i posveti. To je posvetna (posvećujuća) ili pobožanstvenjujuća milost, koju primamo na krštenju. Ona je u nama izvor djela posvećenja:[53]
<BLOCKQUOTE>Je li, dakle, netko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo 'gle' nasta! A sve je od Boga koji nas sa sobom pomiri po Kristu ([url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=2 Kor 5,17-18]2 Kor 5,17-18[/url]).</BLOCKQUOTE>

2000 Posvetna milost je stalan dar, postojano i nadnaravno stanje što usavršuje dušu osposobljujući je da živi s Bogom i djeluje po njegovoj ljubavi. Treba razlikovati trajnu (habitualnu) milost, kao trajno osposobljenje da živimo i djelujemo prema božanskom pozivu, od djelatnih milosti, koje označuju Božje zahvate bilo na početku obraćenja, bilo u toku djela posvećenja.

2001 Već i sama pripravnost čovjekova da prihvati milost predstavlja djelovanje te milosti. Ona je potrebna da pobudi i podrži našu suradnju u opravdanju po vjeri i u posvećenju po ljubavi. Ono što je u nama otpočeo Bog privodi k ispunjenju: "On doista otpočinje tako da mi, njegovim djelovanjem, htjednemo; on dovršava djelo, sudjelujući s pokretima naše volje koja je već obraćena".[54]
<BLOCKQUOTE>I mi djelujemo, ali djelujemo sudjelujući s Bogom koji djeluje pretječući nas svojim milosrđem. Pretječe nas da nas ozdravi, a potom nas prati da ozdravljeni očvrsnemo. Pretječe nas da bi nas pozvao i pratit će nas da nas proslavi. Pretječe nas da bismo u pobožnosti živjeli, a pratit će nas da bismo s njime vječno živjeli, jer zasigurno bez njega ne možemo ništa.[55] </BLOCKQUOTE>

2002 Slobodna Božja inicijativa zahtijeva slobodan čovjekov odgovor ; Bog je čovjeka doista stvorio na svoju sliku, obdarivši ga, uz slobodu, sposobnošću da ga upozna i ljubi. Duša istom po slobodi može ući u zajedništvo ljubavi. Bog neposredno dotiče i izravno čovjeku srce pokreće. Stavio je u čovjeka težnju za istinom i dobrom koju samo on može zadovoljiti. Obećanja "života vječnoga" odgovaraju toj težnji, iznad svake nade
<BLOCKQUOTE>Ti si poslije svojih djela, koja su bila veoma dobra, počinuo sedmi dan (...) To nam je glas tvoje Knjige htio proreći da i mi poslije svojih djela, koja su samo zato veoma dobra što si nam ih ti dao, treba da počinemo u tebi u subotu vječnoga života.[56] </BLOCKQUOTE>

2003 Milost je nadasve i poglavito dar Duha koji nas čini pravednima i posvećuje. Ali milost obuhvaća i darove što nam ih Duh daje da nas pridruži svom djelovanju te nas osposobi da sudjelujemo u spasenju drugih i u rastu Tijela Kristova, Crkve. To su sakramentalne milosti vlastite različitim sakramentima. To su, osim toga, posebne milosti što se nazivaju i "karizme" po grčkoj riječi što je rabi sveti Pavao, a znači blagonaklonost, nezasluženi dar, dobročinstvo.[57] Koja god im bila narav, katkada i izvanredna, kao što je dar čudesa ili jezika, karizme su usmjerene na posvetnu milost, a cilj im je opće dobro Crkve. One su u službi ljubavi koja izgrađuje Crkvu.[58]

2004 Među posebnim milostima uputno je spomenuti staleške milosti koje prate vršenje odgovornih dužnosti kršćanskog života i službi u krilu Crkve:
<BLOCKQUOTE>Dare pak imamo različite po milosti koja nam je dana; je li to prorokovanje - neka je primjereno vjeri; je li služenje - neka je u služenju; je li poučavanje - u poučavanju; je li hrabrenje - u hrabrenju; tko dijeli, neka je darežljiv; tko je predstojnik - revan; tko iskazuje milosrđe - radostan! ([url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=Rim 12,6-8]Rim 12,6-8[/url]).</BLOCKQUOTE>

2005 Milost izmiče našem iskustvu jer spada u nadnaravni red i tek se vjerom može upoznati. Stoga se ne možemo pozivati na svoje osjećaje i svoja djela da bismo zaključili da smo opravdani i spašeni.[59] Ipak, po riječi Gospodinovoj: "Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati" ([url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=Mt 7,20]Mt 7,20[/url]), promatranje Božjih dobročinstava u našem životu i u životu svetaca pruža nam jamstvo da milost u nama djeluje i potiče nas na sve veću vjeru i na stav zaufana siromaštva.
<BLOCKQUOTE>Jedan od najljepših iskaza takva raspoloženja duše jest odgovor sv. Ivane Arške na izazovno pitanje svojih crkvenih sudaca: "Upitana da li znade da li je u milosti Božjoj, odgovori: Ako nisam, Bog želi da budem; ako jesam, Bog me želi u njoj sačuvati".[60] </BLOCKQUOTE>

[48] Usp. [url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=Iv 1,12-18]Iv 1,12-18[/url].
[49] Usp. [url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=Rim 8,14-17]Rim 8,14-17[/url].
[50] Usp. [url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=2 Pt 1,3-4]2 Pt 1,3-4[/url].
[51] Usp. [url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=Iv 17,3]Iv 17,3[/url].
[52] Usp. [url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=1 Kor 2,7-9]1 Kor 2,7-9[/url].
[53] Usp. [url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=Iv 4,14; 7,38-39]Iv 4,14; 7,38-39[/url].
[54] SV. AUGUSTIN, De gratia et libero arbitrio, 17: PL 44, 901.
[55] ISTI, De natura et gratia, 31: PL 44, 264.
[56] ISTI, Confessiones, 13, 36, 51.
[57] Usp. II. VATIKANSKI SABOR, Lumen gentium, 12.
[58] Usp. [url=http://www.katolici.org/biblija.php?s=1 Kor 12]1 Kor 12[/url].
[59] Usp. Tridentski sabor, DS 1533-1534.
[60] SV. IVANA ARŠKA, u Actes su proces.

mene posebno zanima pojam milost vezan za naše opravdanje
kaže se da naše opravdanje dolazi od Božje milosti

kaže se da naša vjera u Isusa Krista , i naše opravdanje dolazi od same Božje milosti, od same Božje naklonosti, jer da je milost nićim zaslužen dar od Boga, ničim zaslužena pomoć

postavljam pitanje ( jer mi ne sjeda baš sve ) ako naše spasenje , opravdanje ovisi o Božjoj milosti, šta mislite tko dobiva milost , a tko ne
hipotetski gledano, o čemu ovisi tko će dobiti milost , a tko neće

jer , ako je za naš spas i opravdanje jako bitna milost, logično i ljudski mi se postavlja pitanje, tko će dobiti ( zaslužiti) tu milost
netko će možda reći , pa po definiciji milost je nezasluženi dar, ali opet ne možemo si ne postaviti pitanje, da li ću i ja po tome dobiti milist ili ne
ako za spas i dobivanje milost nije bitno nikakvo naše držanje, ponašanje ili slično, onda ispada da pitanje tko će biti spašen , a tko nažalost ne, spada samo na Boga, na njegovo milosrđe i dobrotu kome će je dati a kome ne

to po meni opet vodi u čistu predestinaciju, jer ispada da je samo Bog odredio kome će dati milost, i tko će biti spašen , a tko ne
to mi opet nije pravedno i ne znam šta sve tj. ne znam kako da se izrazim a da možda ne bude grubo i "bogohulno"

taj pojam početne Božje milosti potrebne za spasenje mi nikako do kraja ne sjeda, pa molim da netko malo pojasni
drugo, ako će ipak rezultanta biti da pitanje tko će dobiti milost, pa time i opravdanje potpuno i autonomno ovisi samo o Božjoj volji , onda neka netko odgovori , šta misli, po čemu bi to mogao Bog "određivati " kome će dati milost , a kome ne?

descriptionMilost- prva milost na početku obraćenja kao nezasluženi dar EmptyRe: Milost- prva milost na početku obraćenja kao nezasluženi dar

more_horiz
Nemojmo si samo umisliti pošto smo milošću spašeni da se možemo vratiti starom načinu života, grešnim navikama ili kršenju zakona. Pavao kaže "Bože sačuvaj!" Baš zato što smo milošću spašeni, iz ljubavi prema Spasitelju, živjet ćemo po njegovoj volji i držat ćemo njegove moralne zakone i zakon ljubavi. Živjet ćemo novi život u kojemu smo odbacili uz pomoć Božju naše staro ja , našeg starog čovjeka a obukli se u novog čovjeka koji živi po volji Božjoj. Hvala. Bog s vama.

descriptionMilost- prva milost na početku obraćenja kao nezasluženi dar EmptyRe: Milost- prva milost na početku obraćenja kao nezasluženi dar

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Nemojmo si samo umisliti pošto smo milošću spašeni da se možemo vratiti starom načinu života, grešnim navikama ili kršenju zakona. Pavao kaže "Bože sačuvaj!" Baš zato što smo milošću spašeni, iz ljubavi prema Spasitelju, živjet ćemo po njegovoj volji i držat ćemo njegove moralne zakone i zakon ljubavi. Živjet ćemo novi život u kojemu smo odbacili uz pomoć Božju naše staro ja , našeg starog čovjeka a obukli se u novog čovjeka koji živi po volji Božjoj. Hvala. Bog s vama.

Shvaćam
i ja to zastupam , da uz vjeru su potrebna i djela, držanje Božjih zapovijedi itd

ali nisi odgovorio na ono što me više muči
ta početna milost, tko je zadobiva tko ne
jer kaže se nezasluženi dar, u kojem smislu nezasluženi dar?
kako to po tebi ide isl.

more_horiz
Milost je dana svima nama . Krist je umro za apsolutno svakog čovjeka na svijetu. Bog je sa svoje strane učinio sve što je bilo u njegovoj moći da nas spasi a da ne pogazi zakon slobodne volje.A sad da li ćemo biti spašeno ovisi samo o nama. Svatko od nas ima svoje sapsenje u svojim rukama. Evo zašto tako mislim. Bog je sa svoje strane učinio sve a sad ostaje na meni da li ću ja prihvatiti tu milost, poniziti se i iskreno otvoriti srce i reći Bogu da sam svjestan svoje ništavnosti i grešnosti i da shvaćam da samo On može promijeniti moj život i učiniti da Mu bude po volji te da mu se prdajem da me mijenja , odgaja u pravednosti i upravlja moj život te da vrši Svoju volju i planove koje je imao za mene ili ne tj. ili se još uvijek nisam spreman odreći svoje sebičnosti i nisam spreman poniziti i prihvatiti milosni dar spasenja koji mi je Krist osigurao tj. koga je osigurao svima nama. Tako da je odluka na nama. Da li ćemo za Boga ili protiv Boga. Nema tu predispozicija i slično . Spašeni će biti oni koji su prihvatili milosni dar spasenja , ponizili se te prepustili svoje živote u Božje ruke da ih vodi i upravlja. Takva će osoba isto tako živjeti po Božjoj volji kad se je bezuvjetno predala svom Stvoritelju da ju odgaja, čuva i vodi te mijenja njen život i karakter. Takva osoba je nanovorođena; ona je kao takva novo biće u Isusu Kristu. Stari karakter pun grijeha i sebičnosti je umro i više ne egzistira. To ne znači da je osoba sad savršena nego da je iskrena u svom odnosu Bogu i neće činiti ništa protiv Boga svjesno i proračunato ali naša nesavršenost karaktera će još uvijek dolaziti do izražaja pošto smo u grešnom tijelu i svijetu. Isto tako ako nešto učini ili padne u kušnji , shvatit će to i iskreno će se obratiti ka svome Spasitelju u molitvi i tražiti oproštenje zbog toga. To je iskrena zajednica sa Bogom. Bog ne traži od nas da budemo nešto što ne možemo biti uz njegovo vodstvo , ljubav i milost.Hvala. Bog s vama.

Zadnja promjena: Gubavac; sri 13 kol 2008, 14:14; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Uzaludno i neodgovorno ponašanje prema milosti je djelo odbijanja milosti koja je bila dovoljna za njeno prihvatanje:
Kaže Pavao:
10 Ali milošću Božjom jesam što jesam i njegova milost prema meni ne bijaše zaludna; štoviše, trudio sam se više nego svi oni - ali ne ja, nego milost Božja sa mnom. 11 Ili dakle ja ili oni: tako propovijedamo, tako vjerujete.

Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega. 5 Ili mislite da Pismo uzalud veli: Ljubomorno čezne za duhom što ga nastani u nama? 6 A daje on i veću milost. Zato govori: Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost. 7 Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas! 8 Približite se Bogu i on će se približiti vama!

Milost nam se ne nudi bez istine ..
Ako se ne ponizimo, pokajemo kako ćemo primiti milost..
Duša se ne pruža kao žedna i ne otvara svoju šaku primiti milost jer nije osjetila svoju nemoć ..Začetna milost je uvijek svakome dovoljna da može biti osvješten i urazumljen osjetiti potrebu prema darovatelju i daru i ne odnositi se nemarno i uprkos milosti..
Poziv na poravljanja svojih zala kojima smo ožalostili i otežali sudbinu bližnjih probija uši svakoga i otvara um i srce sakoga da može popraviti zlo i primiti milost za milošću te rasti u milosti...
Ova začetna milot je vrlo složena i snažna da i mrtve diže a kamo li ne žive da nemamo izgovora..sudu Najtragičnije je odbacivanje miosti htjeti nadokanditi djelima a ne odreći se odbacivanja..
4 Zaista, onima koji su jednom prosvijetljeni, i okusili dar nebeski, i postali dionici Duha Svetoga, 5 i okusili Lijepu riječ Božju i snage budućega svijeta, 6 pa otpali, nemoguće je opet se obnoviti na obraćenje kad oni sami ponovno razapinju Sina Božjega i ruglu ga izvrgavaju. 7 Jer zemlja koja se napije kiše što na nju često pada i rađa raslinjem korisnim onima za koje se i obrađuje, prima blagoslov od Boga; 8 ona pak koja donosi trnje i drač, odbačena je, blizu prokletstvu a svršetak joj je: U oganj!

Primatelji milosti hvale nadu i uzvikuju kako su nadom spašeni..
4 Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, 5 nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupa, oživi zajedno s Kristom - milošću ste spašeni!
Ova začetna milost sadrži djelo oživljenja sa Kristom..
Milost i i stina postadoše po Kristu!

Dakle po djelu Kristovom , po mesijanskom djelu - svi smo s njime surazapeti, suumrli, suukopani, suuskrišeni, suoživljeni - okrenuti ka milosti koja ovu začetnu silu ima da nitko nema izgovora..da mu nije bila milost dovoljna...
Netko se može izgovarati , ne razmijem, ne mogu, nemam vremena..itd..Ponuđeno nam je pokajanje i obraćenje bez izgovora na temelju Krista Raspetoga po kojemu milost ima snagu da raste i u kamenu te ga rastvara u plodno tlo ..

more_horiz
apostol je napisao/la:
Uzaludno i neodgovorno ponašanje prema milosti je djelo odbijanja milosti koja je bila dovoljna za njeno prihvatanje:
Kaže Pavao:
10 Ali milošću Božjom jesam što jesam i njegova milost prema meni ne bijaše zaludna; štoviše, trudio sam se više nego svi oni - ali ne ja, nego milost Božja sa mnom. 11 Ili dakle ja ili oni: tako propovijedamo, tako vjerujete.

Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega. 5 Ili mislite da Pismo uzalud veli: Ljubomorno čezne za duhom što ga nastani u nama? 6 A daje on i veću milost. Zato govori: Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost. 7 Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas! 8 Približite se Bogu i on će se približiti vama!

a svršetak joj je: U oganj!

Primatelji milosti hvale nadu i uzvikuju kako su nadom spašeni..
4 Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, 5 nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupa, oživi zajedno s Kristom - milošću ste spašeni!
Ova začetna milost sadrži djelo oživljenja sa Kristom..
Milost i i stina postadoše po Kristu!

Dakle po djelu Kristovom , po mesijanskom djelu - svi smo s njime surazapeti, suumrli, suukopani, suuskrišeni, suoživljeni - okrenuti ka milosti koja ovu začetnu silu ima da nitko nema izgovora..da mu nije bila milost dovoljna...
Netko se može izgovarati , ne razmijem, ne mogu, nemam vremena..itd..Ponuđeno nam je pokajanje i obraćenje bez izgovora na temelju Krista Raspetoga po kojemu milost ima snagu da raste i u kamenu te ga rastvara u plodno tlo ..

iz ovoga ali i nenavedenih ciatata kojih je puna Biblija zaključuje se da je Isus naš Spasitelj i da nam on daje milost

kažeš da smo svi surazapeti , suoživljeni s Kristom itd
ali , šta je s onima koji ne poznaju Krista, s mongolima, arapima, većinom Kineza ili masom naroda do kojih nije došla Radosna vijest
da li su i oni u toj milosti??

ako jesu, kako i zašto jesu, jer stalno se pozivamo na Isusa i nekakav subjektivni odnos prema njemu
na kraju krajeva ,u ivanovom evanđelju i djelima apostolskim ( dj 4,11-12) imamo da je Isus jedini Spasitelj, imamo doktrinu krštenja u ime Oca , Sina i Duha svetoga kao krst potreban za spas pojedine osobe
kako onda gledati sa tog aspekta na danu milost nekome, a nekome ipak ne

naime, šta će biti s onima koji nisu kršteni i koji ne ispovijedaju Isusa kao Spasitelja i Otkupitelja??
a takvih nije malo, radi se o milijardama samo danas živućih, da ne zbrajamo svih ovih 2000 godina
kako će oni dobiti milost da budu spašeni kada ne znaju za Isusa, ne krste se u njegovo ime, ne ispovijedaju vjeru u Isusa
da li smo kako kažeš SVI spašeni ili ipak samo neki ?!

i točno teološki rečeno : koji su to "spasonosni uvjeti" potrebni da budemo među tim koji će primiti milost od Boga i biti spašeni?
upravo moje pitanje je i bilo koji su to neki , i po kojem "principu" ti neki primaju milost kao nezasluženi dar , a drugi ga ipak ne primaju...?

more_horiz
Svi ljudi , uključujući predpotopne i posljednju generaciju pred Kristov dolazak bit će suđeni po svjetlosti koju su imali..
Predpotopni su mogli se obratiti ali nisu htjeli..Poslijepotopni, na pr..Ti ukazuješ na milijarde koji nisu čuli za evanđelje..I pored toga što postoji odgovornost onih koji su znali a mogli su prenijeti vijest a nisu..svi će biti suđeni po svjetlosti koju su imali..

more_horiz
Isto tako ima ljudi koji su živjeli po svojoj savjesti a znamo da je savjest zapravo glas Duha Svetoga. Isto tako Riječ nam govori da će prije Kristovog dolaska svaki čovjek ćuti evanđelje i odlučiti se za ili protiv Boga. Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Uvjet je ponizno i iskreno predanje Kristu i prihvaćanje Njegove žrtve tj. priznavanje svoje nemoći i ovisnosti o Bogu. Pismo to još naziva siromaštvo duhom.To je jedini korak koji mi moramo učiniti. Ako ga ne učinimo nismo se spremni predati Bogu tj. odreći svojega grešnog ja i kao takvi nemožemo biti dionici Božjeg kraljevstva.Hvala. Bog s vama.

more_horiz
apostol je napisao/la:
Svi ljudi , uključujući predpotopne i posljednju generaciju pred Kristov dolazak bit će suđeni po svjetlosti koju su imali..
Predpotopni su mogli se obratiti ali nisu htjeli..Poslijepotopni, na pr..Ti ukazuješ na milijarde koji nisu čuli za evanđelje..I pored toga što postoji odgovornost onih koji su znali a mogli su prenijeti vijest a nisu..svi će biti suđeni po svjetlosti koju su imali..

kako su svi mogli znati??
1) nisu sigurno mogli svi znati, pogotovo ranijih stoljeća kada nismo imali radio,Tv, internet, knjige , misionare na svakom dijelu zemljine kugle

i danas u ovoj eri informatizacije vjerujem da ima mnogih krajeva koji ne znaju za Isusa i njegovu žrtvu pomirnicu i otkupiteljstvo
a kako neznaju za Isusa ili im nije o tome detaljno pojašnjeno i protumačeno, kako će onda krstiti se i ispovijedati Isusa

2) pod dva, postavlja se pitanje i u krajevima gdje se već stoljećima zna za Isusa, npr, Europa, SAD itd, i u tim krajevima jevlja se problem da će neki primiti milost , a neki ipak ne
neki su roditelji iz tih zemalja ateisti, neki ne vjeruju ili ne uče djecu o Isusu itd
ti ćeš možda reći, nije bitno, Bog će i za neke od tih naći načina da "mu prosvjetli pamet", da mu da milost da povjeruje u Isusa , krsti se itd, i da se taj spasi
e, sada iza slučaj pod 2) postavlja se pitanje o čemu ovisi tko će biti taj koji će dobiti milost od Boga, a tko ne

ako milost ( kao po def. nezasluženi dar) dobivamo ne po svojim djelima, ne po svome nekom trudu-ponašanju , nekim svojim zaslugama, ne po porijeklu, ( ne)griješnosti predaka - svojih roditelja isl, nego samo po Božjoj volji-slobodi da tu posvetnu milost dobiju neki... šta zaključiti nego da je naš spas više proizvod neke "puke sreće", slučajnosti, slučajnog odabira(Božjeg valjda) , negoli zasluga nas samih, zasluga naših roditelja ili naše Crkve koja će nas uvesti u vjeru u Isusa Krista i krstiti nas , i dati nam možda i neke druge " spasonosne naputke i sredstva"

problem tko će dobiti taj nezasluženi dar, izgleda da se javlja jako složeno i višeslojevito
evo, naveo sam samo ova dva aspekta: u prošlosti kada mnogi krajevi objektivno nisu mogli znati za Isusa, i danas -kada recimo , možda globalno svi mogu znati za Isusa, krštenje u ime Presvetoga Trojstva ( samo TEORETSKIi rečeno!, jer sigurno i danas ima raznih objektivnih i subjektivnih razloga da ipak svi ni u hrvatskoj, europi isl. ipak neznaju za Isusa i Božje milosrđe), a moguće da ima i više složenih podvarijanti ovog problema, i kako odgovoriti kvalitetno na to zamršeno pitanje

meni i dalje nije skroz jasno...i još mi to ne leži skroz...na žalost

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Uvjet je ponizno i iskreno predanje Kristu i prihvaćanje Njegove žrtve tj. priznavanje svoje nemoći i ovisnosti o Bogu. Pismo to još naziva siromaštvo duhom.To je jedini korak koji mi moramo učiniti. Ako ga ne učinimo nismo se spremni predati Bogu tj. odreći svojega grešnog ja i kao takvi nemožemo biti dionici Božjeg kraljevstva.Hvala. Bog s vama.

ovo je odlično rečeno
ali je rečeno onima koji su već primili milost od Boga-šta sa drugima?

ali i dalje ostaje pitanje tko će od nas primiti milost i po "kojim kriterijima"
pored toga ostaje i dalje pitanje , šta će biti s ljudimo do kojih još nije došla Radosna vijest , krštenje u Isusovo ime isl.

more_horiz
naime jasna mi je recimo "generalna" milost koju prima čovječanstvo (svi ljudi) kroz Isusovu muku na križu i njegovu otkupiteljsku ulogu
ali samo to "generalno otvaranje neba" čovječanstvu, u općem -načelnom smislu

problem nastaje , kad to spustimo na nižu razini, na mene , na tebe, tvoga i moga susjeda,na pojedinca

ne možemo tada samo tako reći svi imamo milost i svi smo spašeni ( jer poslanice kažu nešto u tom smislu-...svi smo spašeni u Kristu...), zar ne?

smatram da je krščanin čovjek koji vjeruje i po vjeri DJELUJE

moramo vjerovati , ali i djelovati
u Bibliji se spominje da moramo i čuvati Božje zapovijedi itd

ako je to tako, onda opet ne neki način zaključujemo da spasenje uz sebe ne veže samo nezasluženi dar ( milost) bez našeg sudjelovanja

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

ovo je odlično rečeno

ali i dalje ostaje pitanje tko će od nas primiti milost i po "kojim kriterijima"
pored toga ostaje i dalje pitanje , šta će biti s ljudimo do kojih još nije došla Radosna vijest , krštenje u Isusovo ime isl.

Kao što i sama Riječ kaže Krist će doći kad evanđelje dođe do svakoga čovjeka na ovome svijetu i kad svaki čovjek izabere za Boga ili protiv Boga.Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:

ovo je odlično rečeno

Ove se odnosi na sve nas prije nego što smo primili milost. Kako možeš reći da si prihvatio milost ako se nisi iskreno i u potpunosti predao Bogu?Tim činom ti zapravo prihvaćaš milost i pokazuješ da shvaćaš koliku je Bog ljubav učinio prema svima nama. Hvala. Bog s vama.

Zadnja promjena: Gubavac; sri 13 kol 2008, 19:31; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
naime jasna mi je recimo "generalna" milost koju prima čovječanstvo (svi ljudi) kroz Isusovu muku na križu i njegovu otkupiteljsku ulogu
ali samo to "generalno otvaranje neba" čovječanstvu, u općem -načelnom smislu

problem nastaje , kad to spustimo na nižu razini, na mene , na tebe, tvoga i moga susjeda,na pojedinca

ne možemo tada samo tako reći svi imamo milost i svi smo spašeni ( jer poslanice kažu nešto u tom smislu-...svi smo spašeni u Kristu...), zar ne?

smatram da je krščanin čovjek koji vjeruje i po vjeri DJELUJE

moramo vjerovati , ali i djelovati
u Bibliji se spominje da moramo i čuvati Božje zapovijedi itd

ako je to tako, onda opet ne neki način zaključujemo da spasenje uz sebe ne veže samo nezasluženi dar ( milost) bez našeg sudjelovanja

Milošću smo spašeni i znajući kolika je Bog ljubav i što je sve učinio prema nama iz ljubav prema Njemu živimo po Njegovoj volji i zapovijedima te mu predajemo svoj život u Njegove sigurne ruke da ga vodi. Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

ovo je odlično rečeno

Ove se odnosi na sve nas prije nego što smo primili milost. Kako možeš reći da si prihvatio milost ako se nisi iskreno i u potpunosti predao Bogu?Tim činom ti zapravo prihvaćaš milost i pokazuješ da shvaćaš koliku je Bog ljubav učinio prema svima nama. Hvala. Bog s vama.

a šta će biti s onima koji se nisu mogli predati Isusu-Bogu jer nisu čuli za njega?

ali nisi mi JOŠ odgovorio po kojem kriteriju netko dobiva milost da prihvati Isusa i krštenje?

po kojem kriteriju netko dobije milost da prihvati Isusa, ili da uopće bude kršćanin, a netko ne dobije?
to mi nikako nije jasno?

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

ovo je odlično rečeno

a šta će biti s onima koji se nisu mogli predati Isusu-Bogu jer nisu čuli za njega?

ali nisi mi JOŠ odgovorio po kojem kriteriju netko dobiva milost da prihvati Isusa i krštenje?

po kojem kriteriju netko dobije milost da prihvati Isusa, ili da uopće bude kršćanin, a netko ne dobije?
to mi nikako nije jasno?

Kao prvo ljudi koji nisu čuli za Krista i umru da nisu čuli bit će suđeni po savjesti tj. koliko su po njoj živjeli ili ne. Jer je savjest glas Duha Svetoga tj. Duh nam govori preko nje i svi koji je slušaju sigurno neće činiti ništa što se protivi Božjim zakonima ili volji.Kao drugi svi mi dobijamo milost tj. svima nama je pružena milost upoznati spasitelja, na nama je da li ćemo tu milost prihvatiti ili ne. Krist je na križu umro za SVE LJUDE NA OVOM SVIJETU. I o nama ovisi da li ćemo živjeti prihvaćajući tu milost ili ne . To je jedini kriterij. Isto tako tko god iskreno traži i želi naći Krista naći će Ga. Tako da nema izgovaranja da nismo imali priliku upoznati Ga. To je bio naš izbor da Ga nismo željeli naći i kao takvi nemamo izgovora već smo se vlastitim postupcima osudili. Neznanje iz nehtjenja nije izgovor za odbijanje milosti Kristove na križu.Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Što znači da će biti suđeni po savjesti?
Hoće li im se savjest uračunati u novorođenje ?
Pavao je bio revan po savjesti ali je doživio obračenje..po čemu će se njemu suditi?Po čemu će se suditi Evi , ili je jednima već suđeno po nekoj istrazi..Tko će suditi i na osnovu kojeg izvještaja tj. zapisa ..?Kako će se grijesi onih koji nisu ni znali za Kristovu krv izbrisati?
Milost u sebi sadrži dovoljan uvjet spasenja ?!Duh Sveti je začetnik svake dobre svjesti - koja je ponuđena svima u svim vremenima?!

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply