Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

l

power_settings_newLogin to reply
5 posters

descriptionl - Page 2 EmptyRe: l

more_horiz
Mnogoženstvo jest GRIJEH I KRŠENJE BOŽJEG MORALNOG ZAKONA.

Znam da to vrijedi za kršćane. Ali što je bilo sa starim Židovima i njihovim zakonima? Jesu li njihovi zakoni dopuštali mnogoženstvo?

Ja se sjećam da je Onan oženio udovicu svog brata.
Ako se ne varam dužnost svakog Židova je bila da oženi udovicu svog brata i ima seksualne odnose s njom kako bi se "nastavila loza". Mi možemo raspravljati o tome. Ali pitanje je samo da li je to bilo legalno kod Židova ili nije.
Također bih još jednom spomenuo i Salomona koji je imao hrpu žena.
Da li je ta njegova ženidba bila legalna ili nije?

pozdrav

Euro

more_horiz
Gdje je Bog u Svetom Pismu dao naslutiti da je mnogoženstvo njemu po volji? Zašto su svi biblijski karakteri ispaštali na ovaj ili onaj način ako je mnogoženstvo bilo po volji Božjoj? Tko god u Pismu da je činio nešto što je po volji Božjoj imao je blagoslove. Židovi su inače bili Božji odabran narod koji je trebao upoznati sve ostale narode sa Božjom ljubavi. I Bog im je striktno zabranio da se mješaju sa bilo kojim drugim narodom iz toga razloga. Bog je imao plan sa židovima kojeg su oni iznevjerili odajući se bludu štujući druge "bogove"(koji to nisu) napravljene od svega i vaćega i preuzimajući poganske običaje naroda onog vremena. Na kraju krajeva sam Bog jest boravio u njihovoj blizini i u stupu od oblaka i u stupu od ognja i u svetinji nad svetinjama. Treba sagledati širu sliku Božjeg plana za židove i zašto su prakticirali to što su prakticirali. I opet su uz sav Božji trud otpali od Boga. Čitaj stari zavjet pa ćeti biti jasni obredi i zakoni židova onog vremena. Ali opet ni u jednom se ne spominje mnogoženstvo.Hvala.

more_horiz
Tako, sada možemo o ovom pitanju pisati na novom topicu.

pozdrav

Euro

more_horiz
j

Zadnja promjena: devi das; čet 07 kol 2008, 16:18; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Gdje u Bibliji stoji da je proklet onaj koji nema djece?

more_horiz
k

Zadnja promjena: devi das; čet 07 kol 2008, 16:19; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Euro je napisao/la:

Imali smo zanimljivu raspravu o tome kako su nastali drugi ljudi nakon Adama i Eve.
Izgleda da su nastali međusobnim seksualnim odnosom braće i sestara sinova i kćeri Adamovih i Evinih.

Kakvo je samo to bogohuljenje! I sramota za mnoge kršćane!

pozdrav

Euro

Ne shvaćam,kakva je to sramota i bogohuljenje ako su se Adam i Eva sexsali i napravili potomke koji su se isto sexsali.
Pa zar nije Jahve rekao da se sexsaju i da imaju potomke.

Medeni,
zar ne postoji jedna finija rijec u Bibliji za taj cin.Ovako mi nekako grubo zvuci bez osjecaja,pa ljudi nisu zemlji dani iskljucivo radi sexsa.Ili ja mozda drugacije razumijem ovu terminologiju.Mislim da naseljavanje zemlje u sebi ima i stvaranje drustvenih odnosa,njegovanje morala,a u svemu tome i slavljenje Stvoritelja.
Kad je Bog stvorio covjeka,blagoslovio ga je i ovim darom,ali ne i zloupotrebom istog.
Izgleda da su nastali međusobnim seksualnim odnosom braće i sestara sinova i kćeri Adamovih i Evinih.

Da Euro tako izgleda,ali do odredjene granice...a onda dolaze u Bibliji, i druge granice.

more_horiz
Dina je napisao/la:

Medeni,
zar ne postoji jedna finija rijec u Bibliji za taj cin.Ovako mi nekako grubo zvuci bez osjecaja,pa ljudi nisu zemlji dani iskljucivo radi sexsa.Ili ja mozda drugacije razumijem ovu terminologiju.Mislim da naseljavanje zemlje u sebi ima i stvaranje drustvenih odnosa,njegovanje morala,a u svemu tome i slavljenje Stvoritelja.

Pa meni je sex sasvim fina riječ,naravno postoji i ona još finija koja se zove vođenje ljubavi.
Osobno mislim da su riječi "idite i množite se" mnogo prostije od sexa.
Nekako me podsjećaju na životinje.
Dina je napisao/la:

Kad je Bog stvorio covjeka,blagoslovio ga je i ovim darom,ali ne i zloupotrebom istog.

Osobno mislim da je ono što Jahve blagoslovi kratkoga vijeka,nekako
ima više uspjeha u prokletstvima.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Medeni,

Pa meni je sex sasvim fina riječ,naravno postoji i ona još finija koja se zove vođenje ljubavi.
Osobno mislim da su riječi "idite i množite se" mnogo prostije od sexa.
Nekako me podsjećaju na životinje.
Dina je napisao/la:

Osobno mislim da je ono što Jahve blagoslovi kratkoga vijeka,nekako
ima više uspjeha u prokletstvima.

Ti grejesna dusica....uvijek bi se nekako s Bogom preo....ali vidi ta rijec sex,danas aludira na nesto bas sto ti kazes prolazno...a ono mnozite se moras se i brinuti dalje od samog uzitka,mozda je tu problem u bjezanju od odgovornosti,jer covjek od kad je pao u grijeh...non-stop,zeli nekud pobjeci,ali tako pobjeci da opet ima slobodu cinjenja grijeha.Oprosti mozda ja ovako malo preslobodno.

more_horiz
Na osnovu čega Euro tvrdi da je za hrišćane mnogoženstvo greh kada to ne tvrdi ni Sveto Pismo.

To nisam ja tvrdio nego Gubavac:

Gubavac:

A meni je poznato da kršćani danas smatraju da je mnogoženstvo grijeh. Dok smatram da Gubavac nije u pravu kada tvrdi da kod starih Židova nije bilo dopušteno muškarcima ženiti se sa više žena.

To jednostavno nije točno, ali Gubavac ne želi slušati argumente. Već me tjera da čitam Stari Zavjet gdje piše o poligamiji kod Salomona, Onana, Abrahama. Čak imaš to i u priči o Ruti koja se trebala udati za oženjenog čovjeka.
No, Gubavac kaže da poligamija nije bila u to vrijeme dopuštena, jer je Salomon otpao od Boga. Ja jednostavno nemam više živaca tvrdoglavoj osobi objašnjavati da je Salomon počeo obožavati idole svojih žena Kaanaanki i da je zato Jahve bio ljut na njega zbog toga, a ne zbog poligamije.

pozdrav

Euro

more_horiz
Dina je napisao/la:

Ti grejesna dusica....uvijek bi se nekako s Bogom preo....ali vidi ta rijec sex,danas aludira na nesto bas sto ti kazes prolazno...a ono mnozite se moras se i brinuti dalje od samog uzitka,mozda je tu problem u bjezanju od odgovornosti,jer covjek od kad je pao u grijeh...non-stop,zeli nekud pobjeci,ali tako pobjeci da opet ima slobodu cinjenja grijeha.Oprosti mozda ja ovako malo preslobodno.

Slažem se,sex malo zvuči pregrubo,ali vođenje ljubavi je sasvim u redu jer
kao što same riječi kažu ljubav te vodi.
U matematici mi je uvijek bilo zanimljivije dijeljenje nego množenje,nekako je
teže pa je zabavnije.
Onog dana kad su Adam i Eva pojeli plod sa stabla nisu umrli kao što je Jahve rekao,prema tome zmija nije lagala već Jahve.
Laganje spada pod grijeh,onog dana kad je Jahve potjerao Adama i Evu
iz raja slobodno je i on mogao da ide s njima.
Toliko o grijehu i nametanju istog.

more_horiz
Deljenje i mnozenje.

Psiholog Vladeta Jerotic kaze da covek tezi da postigne jedno (govori o Animi-zensko i Animusu-musko), nalazi suprotni pol i kroz radjanje deteta oni postaju Jedno (i Anima i Animus). E sad ako izrode vise dece...

Covek tezi i sabiranju u Jedno i deljenju u mnogo (mnozenju).

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Slažem se,sex malo zvuči pregrubo,ali vođenje ljubavi je sasvim u redu jer
kao što same riječi kažu ljubav te vodi.
U matematici mi je uvijek bilo zanimljivije dijeljenje nego množenje,nekako je
teže pa je zabavnije.
Onog dana kad su Adam i Eva pojeli plod sa stabla nisu umrli kao što je Jahve rekao,prema tome zmija nije lagala već Jahve.
Laganje spada pod grijeh,onog dana kad je Jahve potjerao Adama i Evu
iz raja slobodno je i on mogao da ide s njima.
Toliko o grijehu i nametanju istog.

Ma vidis Medeni,ovako kako ti pises sad, ja sam razmisljala kako klinka.Zasto ih ti dragi Boze nisi ubio,i sebi stvorio nove... evo nas dobre ljude koji nece okusiti grjeha i zivjeti u miru i dobroti.
Ali Bog je u ovome pronasao nesto drugo.Sto mi mozemo ili ne moramo razumjeti.Ali ja pod pojmom sex i mnozenje ipak osjecam razliku.Mozda zato sto zivim u jednom drustvu,gdje je ta rijec toliko rasprostrnjena i izaziva u meni nesto neugodno,ako vidite s cim jos to povezano jos i gore.
A mislim i vjerujem da je to Bog dao covjeku s jednom drugom namjerom,kad se ljudi priblize jedno drugom u radosti,i ostanu po Bogu zauvijek skupa i u zlu i dobru.Kao sto rekoh ovdje gdje zivim to htjeli ili nehteli je cjela industrja,a i onako je covjeka industrija udaljila od onoga sto mu je Bog prvotno namjenio.
Pa zar i ono sto nam je Bog dao kao radost i ljepotu prljati!

more_horiz
Eutanasije je napisao/la:
Deljenje i mnozenje.

Psiholog Vladeta Jerotic kaze da covek tezi da postigne jedno (govori o Animi-zensko i Animusu-musko), nalazi suprotni pol i kroz radjanje deteta oni postaju Jedno (i Anima i Animus). E sad ako izrode vise dece...

Covek tezi i sabiranju u Jedno i deljenju u mnogo (mnozenju).

affraid Taj psiholog lupeta gluposti,da bi se dvoje voljelo i postalo Jedno potrebna je Ljubav,a ne rađanje nekakve djece.

more_horiz
devi das je napisao/la:
Pročitaj Stari zavet ponovo.Prva zaposvest koju je Bog dao ljudima je da se rađaju i množe.Po svaku cenu svako se trudio da ima decu.Opšti stav je da onaj ko nema dece nije ugodio Bogu i da ih zato nema.te da su deca blagoslov.Nigde u Bibliji ne stoji doslovno da je proklet onaj ko nema dece kao što ne stoji naprimer da je papa vikar Božiji.

27 Pisano je doista: Kliči, nerotkinjo, koja ne rađaš, podvikuj od radosti, ti što ne znaš za trudove! Jer osamljena više djece ima negoli udana.

Oslobodjenje od prokletstva dolazi kroz sjeme obecanja :

Luke 1:7 And they had no child, because that Elisabeth was barren ...
... No nisu imali djeteta jer Elizabeta bijaše nerotkinja, a oboje već poodmakle dobi. .... ...
multilingualbible.com/luke/1-7.htm - 47k

Genesis 29:31 And when the LORD saw that Leah was hated, he opened ...
... Jahve je vidio da Lea nije voljena, te je učini plodnom,
dok Rahela ostade nerotkinja. .... ...
multilingualbible.com/genesis/29-31.htm - 36k

Genesis 11:30 But Sarai was barren; she had no child.
... Genesis 11:30 Croatian Bible ..... Saraja bijaše nerotkinja - nije imala poroda. ...
multilingualbible.com/genesis/11-30.htm - 32k

Genesis 25:21 And Isaac entreated the LORD for his wife, because ...
... Genesis 25:21 Croatian Bible ..... Izak se obrati Jahvi
za svoju ženu jer je bila nerotkinja. ...
multilingualbible.com/genesis/25-21.htm - 40k

Judges 13:2 And there was a certain man of Zorah, of the family of ...
... A bijaše neki čovjek iz Sore, od Danova plemena, po imenu Manoah.
Žena mu bila nerotkinja i nije imala djece. ...
multilingualbible.com/judges/13-2.htm - 39k

1 Samuel 2:5 They that were full have hired out themselves for ...
... Nekoć siti sad se za kruh muče, nekoć gladni ne gladuju više. Nerotkinja
rađa sedam puta, majka brojne djece svježinu izgubi. ...
multilingualbible.com/1_samuel/2-5.htm - 43k

Koji je smisao prokreacije na osnovu zapovjesti u poretku u kojem jos nije bilo prokletstva?
28 I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!" 29 I doda Bog: "Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu! 30 A zvijerima na zemlji i pticama u zraku i gmizavcima što puze po zemlji u kojima je dah života - neka je za hranu sve zeleno bilje!" I bi tako. 31 I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro. Tako bude večer, pa jutro - dan šesti.

more_horiz
devi das je napisao/la:
Pročitaj Stari zavet ponovo.Prva zaposvest koju je Bog dao ljudima je da se rađaju i množe.

Zašto nisi citirao rečenicu do kraja? Zato što se onda ta Božja izjava stavlja u kontekst u kojem je data i time postaje razumljiva i logična, pa time nekorisna za stvaranje optužbi protiv Boga. Data je u vrijeme kada su na cijeloj planeti živjelo sveukupno dvoje ljudi i ta zapovijed je dana upravo njima. Kraj rečenice glasi: '...i napunite Zemlju'. Znači, dok je zemlja prazna, Bog izdaje zapovijed Adamu i Evi da se rađaju i napune zemlju.

devi das je napisao/la:

Po svaku cenu svako se trudio da ima decu.Opšti stav je da onaj ko nema dece nije ugodio Bogu i da ih zato nema.

Postavim ti pitanje o nečemu što je navodno Bog rekao, a ti mi ideš tumačit što su ljudi smatrali. To me ne zanima. Imaš li igdje u Bibliji da piše da je ovakav način života zahtjevan od Boga, ili cijelu svoju teoriju temeljiš na gornjoj izjavi koja je važila za dvoje ljudi u određenom vremenu i u određenim prilikama koje svakako opravdavaju ovakvu naredbu?

devi das je napisao/la:

te da su deca blagoslov.

Ima li šta loše u tome da roditelj na svoje dijete gleda kao na blagoslov?

devi das je napisao/la:

Nigde u Bibliji ne stoji doslovno da je proklet onaj ko nema dece kao što ne stoji naprimer da je papa vikar Božiji.

Amen!

more_horiz
Euro je napisao/la:
Na osnovu čega Euro tvrdi da je za hrišćane mnogoženstvo greh kada to ne tvrdi ni Sveto Pismo.

To nisam ja tvrdio nego Gubavac:

Gubavac:

A meni je poznato da kršćani danas smatraju da je mnogoženstvo grijeh. Dok smatram da Gubavac nije u pravu kada tvrdi da kod starih Židova nije bilo dopušteno muškarcima ženiti se sa više žena.

To jednostavno nije točno, ali Gubavac ne želi slušati argumente. Već me tjera da čitam Stari Zavjet gdje piše o poligamiji kod Salomona, Onana, Abrahama. Čak imaš to i u priči o Ruti koja se trebala udati za oženjenog čovjeka.
No, Gubavac kaže da poligamija nije bila u to vrijeme dopuštena, jer je Salomon otpao od Boga. Ja jednostavno nemam više živaca tvrdoglavoj osobi objašnjavati da je Salomon počeo obožavati idole svojih žena Kaanaanki i da je zato Jahve bio ljut na njega zbog toga, a ne zbog poligamije.

pozdrav

Euro

TREBA SAGLEDATI ŠIRI SPEKTAR ONOGA ŠTO JE ZAPISANO A NE VUĆI IZ KONTEKSTA. Jako je puno stvari u Bibliji koje nisu direktno kazane ali ih se uviđa kada se sagleda sve ono što je napisano (širok spektar).MNOGOŽENSTVO spada u OSOBNI IZBOR SVAKOG OD NAS KAO ONDA TAKO I DANAS. ALI JE ČINJENICA DA JE SVAKI BIBLIJSKI LIK KOJI JE PRAKTICIRAO MNOGOŽENSTVO IMAO VELIKIH PROBLEMA ZBOG TOGA I UVIJEK BI POSLJEDICA TOGA BIO OTPAD OD BOGA. TO SAMO ZA SEBE GOVORI KAKAV JE BOŽJI STAV O MNOGOŽENSTVU A SAMIM TIME I STAV SVAKOG KRŠĆANINA. Ali je žalosno što se pokušava opravdati stavovi koji nam pašu a nisu Bogu po volji njegovom vlatitom Rječju. To je žalosno i opasno. I Odgovarat ćete/ćemo zbog toga pred licem Božjim. Hvala.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
TREBA SAGLEDATI ŠIRI SPEKTAR ONOGA ŠTO JE ZAPISANO A NE VUĆI IZ KONTEKSTA. Jako je puno stvari u Bibliji koje nisu direktno kazane ali ih se uviđa kada se sagleda sve ono što je napisano (širok spektar).MNOGOŽENSTVO spada u OSOBNI IZBOR SVAKOG OD NAS KAO ONDA TAKO I DANAS. ALI JE ČINJENICA DA JE SVAKI BIBLIJSKI LIK KOJI JE PRAKTICIRAO MNOGOŽENSTVO IMAO VELIKIH PROBLEMA

Ja se tu slažem sa tobom Gubavac. Suvremena tantra prakticira sex samo sa jednim partnerom. Moj je stav da sekte koje prakticiraju sex sa više partnera samo izživljavaju svoje nevrotičke potrebe.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply