sv. Pavao pustinjak
(poznata slika I. Rangera iz bivše pavlinske crkve u Lepoglavi)
(poznata slika I. Rangera iz bivše pavlinske crkve u Lepoglavi)
ILIJA je napisao/la:E da, Ikone su itekako gadne i idoli su jednako kao i kipovi ali sam primjetio da ti ni kipovi ne smetaju -iako su kao u suprotnosti sa pravoslavnim ucenjem ako si ti uopce i p od pravoslavca
ILIJA je napisao/la:Eutanasije je napisao/la:Hristos je rasirio ruke da ceo svet zagrli...
E ovo je neki kip a Isus je zabranio pravljenje kipova!
2. Mojsijeva 34,17 Livenih bogova ne gradi sebi.
5. Mojsijeva 5,8 Ne gradi sebi lika rezanoga, niti kakve slike od tvari koje su gore na nebu ili koje su dolje na zemlji ili koje su u vodi ispod zemlje
ILIJA je napisao/la:
Brojevi 21,8 I Gospod odgovori Mojsiju: "Napravi sebi lik zmije otrovne i pričvrsti je na motku. Tko bude ujeden i pogleda u nju, ostat će na životu."
Brojevi 21,9 Tada napravi Mojsije mjedenu zmiju i pričvrsti je na motku. Ako je koga ujela zmija i on pogledao u mjedenu zmiju, ostao je na životu.
Znamo da je zmija u Bibliji simbol Sotone to je jasno.Zatim jasno je da je Bog ovom sliku pokazao kraj Sotone jer isto tako znamo da ce na kraju svi grijesi koje je Isus ponio za nas biti baceni na sotonu.
Treba razlikovati kada Bog zahtjeva nesto- od onoga sto zahtjevaju ljudi u Bozje ime, to su vrlo bitne stvari koje mogu biti sudbonosne za nasu volju i to kome je dajemo.
Cini mi se da bi se ti trebao pozbaviti malo Biblijom u kojoj je sve jasno kao dan, pravoslavni galsnogovornik katolika?! .....uf sto mi je to zanimljivo:))))))
Caesar je napisao/la:
I molit ću da se rasprava premjesti na neki drugi topic.
Eutanasije je napisao/la:ILIJA je napisao/la:Eutanasije je napisao/la:Hristos je rasirio ruke da ceo svet zagrli...
5. Mojsijeva 5,8 Ne gradi sebi lika rezanoga, niti kakve slike od tvari koje su gore na nebu ili koje su dolje na zemlji ili koje su u vodi ispod zemlje
A gde je to Isus zabranio pravljenje kipova?
Mislim da je u Starom Zavetu poznat samo Jahve.
Za Isusa jos uvek niko ne zna.
Pogledaj malo Bibliju...
Caesar je napisao/la:
Eutanasije je napisao/la:ILIJA je napisao/la:Eutanasije je napisao/la:Hristos je rasirio ruke da ceo svet zagrli...
A gde je to Isus zabranio pravljenje kipova?
Mislim da je u Starom Zavetu poznat samo Jahve.
Za Isusa jos uvek niko ne zna.
Pogledaj malo Bibliju...
Eutanasije je napisao/la:Naravno, ali Jevreji nemaju pojma ko je On. Seti se kolika im je sablazan bila kada je nazvao Boga svojim Ocem.
Izaija 5,20 | Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim! |
Izaija 5,21 | Jao onima koji su mudri u svojim očima i pametni sami pred sobom! |
Izaija 5,22 | Jao onima koji su jaki u vinu i junaci u miješanju jakih pića; |
Izaija 5,23 | onima koji za mito brane krivca, a pravedniku uskraćuju pravdu! |
Izaija 5,24 | Zato, kao što plameni jezici proždiru slamu i kao što nestaje suha trava u plamenu, tako će korijen njihov istrunuti, poput praha razletjet` se pupoljak njihov, jer odbaciše Zakon Jahve nad Vojskama i prezreše riječ Sveca Izraelova. |
Gubavac je napisao/la:Eutanasije je napisao/la:Naravno, ali Jevreji nemaju pojma ko je On. Seti se kolika im je sablazan bila kada je nazvao Boga svojim Ocem.
Jevreji su bili samoživi i oholi što ih je odvojilo od ljubavi Božje. Zato ih je Bog odbacio kao izabran narod i učinio da se njegovo neprelazno evanđelje propovijeda svim pucima (što je primarno trebalo biti zadaća izabranog naroda- Izraela dokle se nisu odvrgli od Boga). I to što ga nisu priznali Jevreji ne znači da nije istinito njegovo poslanje. Za Krista svjedoči i Otac i Pismo. A svi znamo kakav je stav Oca prema kipovima. Manje filozofiranja i ljudske teologije više iskrenog čitanja Svetoga Pisma. Hvala . Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.
abraham je napisao/la:Mene oduševljava gradnja i svrha cijelog Svetišta, Svetinje nad svetinjama , oduševljava me ljepota Svetišta njena uloga i cijeli vjerski život vezan za svrhu Svetinje..Predivna unutrašnjost, predivna ozbiljnost pristupa naroda značaju Dana pomirenja..
Tako bi i mi danas trebali pristupati u velikoj svetoj ozbiljnosti Prvosvećeniku - Kristu..Ona predivna sveta ljepota koju danas možemo vidjeti potpomognuti nadanjem i čeđnjom prema nebeskoj stvarnosti ukazane slave Svetinje - stalno nas upučuje na original vsetih stvari o kojima piše apostol Pavao..Tako i ljepotu ikona dovodim u vezu sa vremenom kada one više neće biti potrebne jer ćemo prebivati u originalu Nbeskoga Božjega dvora...
Zemaljska ljepota i svrha ikona će jednom prestati ..One nebi imale cijelu svetu ljepotu da ne ukazuju na svoj zemaljski prestanak u nebeskoj budućoj slavi zbog koje i postoje..Odvajanjem ikona od te slave uvodi idolopoklonstvo - ono što nije njihova svrha..
|
|