Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ikone

power_settings_newLogin to reply
+8
Gubavac
Medeni
Caesar
ILIJA
Euro
matej24
Domenika
Eutanasije
12 posters

descriptionIkone - Page 7 EmptyRe: Ikone

more_horiz
sv. Pavao pustinjak

Ikone - Page 7 Pavao_pustinjak

Ikone - Page 7 Pavlin1

(poznata slika I. Rangera iz bivše pavlinske crkve u Lepoglavi)

more_horiz
sv. Jeronim (347. - 420.)

Ikone - Page 7 Jeronim1

Ikone - Page 7 Jeronim

Ikone - Page 7 Jeronim3

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
E da, Ikone su itekako gadne i idoli su jednako kao i kipovi ali sam primjetio da ti ni kipovi ne smetaju -iako su kao u suprotnosti sa pravoslavnim ucenjem ako si ti uopce i p od pravoslavca Very Happy

Zamolio bih te da ne vredjas jer pravoslavni i katolici postuju ikone.
Kipovi mi ne smetaju jer se moja braca katolici mole pred njima, ali ne njima. Da si pratio temu od pocetka video bi da sam zamislio da se ovde samo postavljaju ikone. I molim te reci mi gde si ,,iskopao'' da su kipovi u suprotnosti sa pravoslavnim ucenjem.

A to koliko sam ja pravoslavan nije tvoje da rasudjujes. Mene pitas odkud mi pravo da govorim u ime rimokatolika, a sebi dajes za pravo da se zapitas da li sam ja p od ''pravoslavca'' i mislis da ce smajlic da izgladi stvar.

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Eutanasije je napisao/la:
Hristos je rasirio ruke da ceo svet zagrli...

Ikone - Page 7 Dsc_0010

E ovo je neki kip a Isus je zabranio pravljenje kipova!

2. Mojsijeva 34,17 Livenih bogova ne gradi sebi.
5. Mojsijeva 5,8 Ne gradi sebi lika rezanoga, niti kakve slike od tvari koje su gore na nebu ili koje su dolje na zemlji ili koje su u vodi ispod zemlje

A gde je to Isus zabranio pravljenje kipova?
Mislim da je u Starom Zavetu poznat samo Jahve.
Za Isusa jos uvek niko ne zna.
Pogledaj malo Bibliju...

more_horiz
ILIJA je napisao/la:

Brojevi 21,8 I Gospod odgovori Mojsiju: "Napravi sebi lik zmije otrovne i pričvrsti je na motku. Tko bude ujeden i pogleda u nju, ostat će na životu."
Brojevi 21,9 Tada napravi Mojsije mjedenu zmiju i pričvrsti je na motku. Ako je koga ujela zmija i on pogledao u mjedenu zmiju, ostao je na životu.

Znamo da je zmija u Bibliji simbol Sotone to je jasno.Zatim jasno je da je Bog ovom sliku pokazao kraj Sotone jer isto tako znamo da ce na kraju svi grijesi koje je Isus ponio za nas biti baceni na sotonu.
Treba razlikovati kada Bog zahtjeva nesto- od onoga sto zahtjevaju ljudi u Bozje ime, to su vrlo bitne stvari koje mogu biti sudbonosne za nasu volju i to kome je dajemo.

Cini mi se da bi se ti trebao pozbaviti malo Biblijom u kojoj je sve jasno kao dan, pravoslavni galsnogovornik katolika?! .....uf sto mi je to zanimljivo:))))))

Interesantno, Bog naredjuje da se napravi simbol djavola i da isceljuje ljude.
Kazes rec je o poslusnosti. Zar Bog nije mogao reci da naprave nesto drugo, a ne zmiju (simbol djavola) ???

Pravoslavlje koliko god tebe to peklo i svrbelo je najblize rimokatolicizmu. I uveliko se radi na jedinstvu. Sreca po Crkvu je da je rimski episkop Benedikt XVI veliki teolog i patrolog. A to sto govorim u ime brace svoje znaci da ih poznajem. Meni nije tesko da stanem sa katolikom i da pricam o veri i nije mi sablazan da citam katolicku literaturu. Kada bismo svi tako radili ne bismo lepili uvrede jedni drugima.

more_horiz
Caesar je napisao/la:

I molit ću da se rasprava premjesti na neki drugi topic.

Pozdravljam predlog.

A takodje i vracanje na temu koja je i zamisljena na pocetku, ali neko ne voli citati sta su drugi pisali...

more_horiz
ILIJA je napisao/la:

Ikone - Page 7 Dsc_0010

5. Mojsijeva 5,8 Ne gradi sebi lika rezanoga, niti kakve slike od tvari koje su gore na nebu ili koje su dolje na zemlji ili koje su u vodi ispod zemlje

Pogledaj malo Bibliju...

Mislim da bi Jahve rekao:rasturit ću vam kipove u komadiće ili po Srpski u
paramčad.

more_horiz
Nismo li apsolvirali ovo?

http://defensorfidei.blog.hr/2007/10/index.html#dan15

more_horiz
Caesar je napisao/la:

Jok.Very Happy

more_horiz
ILIJA je napisao/la:

Ikone - Page 7 Dsc_0010

Pogledaj malo Bibliju...

A što je ono rekao Krist? Ja i Otac jedno smo? Pa kad se moli za učenike da budu jedno kao što je I On sa Ocem jedno? Kako to onda objašnjavaš brate? Zar nije rekao Krist da vrši volju onoga koji ga je poslao;Oca? Hvala. Mir vam u Isusu Kristu.

more_horiz
Naravno, ali Jevreji nemaju pojma ko je On. Seti se kolika im je sablazan bila kada je nazvao Boga svojim Ocem.

more_horiz
Naravno, ali Jevreji nemaju pojma ko je On. Seti se kolika im je sablazan bila kada je nazvao Boga svojim Ocem.

Jevreji su bili samoživi i oholi što ih je odvojilo od ljubavi Božje. Zato ih je Bog odbacio kao izabran narod i učinio da se njegovo neprelazno evanđelje propovijeda svim pucima (što je primarno trebalo biti zadaća izabranog naroda- Izraela dokle se nisu odvrgli od Boga). I to što ga nisu priznali Jevreji ne znači da nije istinito njegovo poslanje. Za Krista svjedoči i Otac i Pismo. A svi znamo kakav je stav Oca prema kipovima. Manje filozofiranja i ljudske teologije više iskrenog čitanja Svetoga Pisma. Hvala . Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Izaija 5,20Jao
onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost
prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim!
Izaija 5,21Jao onima koji su mudri u svojim očima i pametni sami pred sobom!
Izaija 5,22Jao onima koji su jaki u vinu i junaci u miješanju jakih pića;
Izaija 5,23onima koji za mito brane krivca, a pravedniku uskraćuju pravdu!
Izaija 5,24Zato,
kao što plameni jezici proždiru slamu i kao što nestaje suha trava u
plamenu, tako će korijen njihov istrunuti, poput praha razletjet` se
pupoljak njihov, jer odbaciše Zakon Jahve nad Vojskama i prezreše riječ
Sveca Izraelova.

more_horiz
Današnji čovjek je okružen ikonama svojih suvremenih idola - ljubavi bez Krista, posjeda bez trajnosti, moći bez smisla, prepun je svijet ikona stvari koje održavaju čovjeka u postvarenju - u stanju rasčovjećenosti i fragmentirane osobnosti svedene na usko trebam i moram a da nemari ili odbija svoje razotuđenje jer mu je ugodan sistem u kojemu se postvaruje i uživa u tjelesnim griješnim i psihičkim strastima kojima dokazuje sebi i drugima svoju moć konzumiranja.. dok s druge strane mnoštvo nije ni na pragu dovoljnosti za održanjem svagdašnjeg života i ne može razumjeti o ćemu to pričaju neki kršćani kada pozivaju na ljubibližnjega...

Europska fundamentačlistička mladež kao da je odsjećena od bogatstva znanja povijesti kršćanstva, jednostavno se ludistički odnosi prema umu pozivajući se na Sveto pismo a da ne vidi koliko je svladana fanatizmom idolopoklonstva protivljenja ikonama ili kipovima a da ih ne zna prepoznati u sebi...

more_horiz
Gubavac je napisao/la:

Jevreji su bili samoživi i oholi što ih je odvojilo od ljubavi Božje. Zato ih je Bog odbacio kao izabran narod i učinio da se njegovo neprelazno evanđelje propovijeda svim pucima (što je primarno trebalo biti zadaća izabranog naroda- Izraela dokle se nisu odvrgli od Boga). I to što ga nisu priznali Jevreji ne znači da nije istinito njegovo poslanje. Za Krista svjedoči i Otac i Pismo. A svi znamo kakav je stav Oca prema kipovima. Manje filozofiranja i ljudske teologije više iskrenog čitanja Svetoga Pisma. Hvala . Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Citanje Biblije podrazumeva i njeno tumacenje, a ne samo puko iscitavanje i bubanje napamet pojedinih citata da bi se moglo raspravljati sa drugima koji ne misle tako.
I sada ponavljam po ko zna koji put ono sto su pisali mnogi pre mene.

Zar ne kaze Bog da se pravi kovceg, heruvimi na njemu, zmija od bronze...???

more_horiz
Mene oduševljava gradnja i svrha cijelog Svetišta, Svetinje nad svetinjama , oduševljava me ljepota Svetišta njena uloga i cijeli vjerski život vezan za svrhu Svetinje..Predivna unutrašnjost, predivna ozbiljnost pristupa naroda značaju Dana pomirenja..
Tako bi i mi danas trebali pristupati u velikoj svetoj ozbiljnosti Prvosvećeniku - Kristu..Ona predivna sveta ljepota koju danas možemo vidjeti potpomognuti nadanjem i čeđnjom prema nebeskoj stvarnosti ukazane slave Svetinje - stalno nas upučuje na original vsetih stvari o kojima piše apostol Pavao..Tako i ljepotu ikona dovodim u vezu sa vremenom kada one više neće biti potrebne jer ćemo prebivati u originalu Nbeskoga Božjega dvora...
Zemaljska ljepota i svrha ikona će jednom prestati ..One nebi imale cijelu svetu ljepotu da ne ukazuju na svoj zemaljski prestanak u nebeskoj budućoj slavi zbog koje i postoje..Odvajanjem ikona od te slave uvodi idolopoklonstvo - ono što nije njihova svrha..

more_horiz
abraham je napisao/la:
Mene oduševljava gradnja i svrha cijelog Svetišta, Svetinje nad svetinjama , oduševljava me ljepota Svetišta njena uloga i cijeli vjerski život vezan za svrhu Svetinje..Predivna unutrašnjost, predivna ozbiljnost pristupa naroda značaju Dana pomirenja..
Tako bi i mi danas trebali pristupati u velikoj svetoj ozbiljnosti Prvosvećeniku - Kristu..Ona predivna sveta ljepota koju danas možemo vidjeti potpomognuti nadanjem i čeđnjom prema nebeskoj stvarnosti ukazane slave Svetinje - stalno nas upučuje na original vsetih stvari o kojima piše apostol Pavao..Tako i ljepotu ikona dovodim u vezu sa vremenom kada one više neće biti potrebne jer ćemo prebivati u originalu Nbeskoga Božjega dvora...
Zemaljska ljepota i svrha ikona će jednom prestati ..One nebi imale cijelu svetu ljepotu da ne ukazuju na svoj zemaljski prestanak u nebeskoj budućoj slavi zbog koje i postoje..Odvajanjem ikona od te slave uvodi idolopoklonstvo - ono što nije njihova svrha..

Svaka cast.
Vidi se ko voli da cita.
Ima jedna fenomenalna knjiga od Leonida Uspenskog ,,Teologija ikone", mada i mitropolit Jovan Zizjulas u svojoj knjizi ,,Od maske do licnosti" daje veoma dobro tumacenje ikone kao obraza (lika, oblicja).

more_horiz
Dopada mi se ikona bijelog anđela iz Mileševa..:
Detalj
Ikone - Page 7 250px-Meister_von_Mileseva_001

Cijela ikona:
Ikone - Page 7 100px-Beli_andjeo

Dio:
Ikone - Page 7 100px-Beli_andjeo3

Isti motiv Isusa nad paklom
Descensus Christi ad Inferos
-
Ikone - Page 7 180px-Domenico_Beccafumi_018
Od Domenico di Giacomo di Pace Beccafumi, zvan il Mecherino

U katoličanstvu slika i kip samo podsjećaju na osobu a ne na lik kojeg prikazuje, pravoslavna teologija ikona podrazumijeva i određeni način prisutnosti Krista, Bogorodice ili sveca u ikoni koja ga prikazuje.Što znači ta prisutnost i kako se ona registrira kao prisutnost...tj.da li je ta prisutnost istinska ili prividna?

Pođimo od starozavjetne prisutnosti Jahvea u Svetištu i hramu...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply