Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kalvinizam

power_settings_newLogin to reply
3 posters

descriptionKalvinizam - Page 2 EmptyRe: Kalvinizam

more_horiz
Bogumil je napisao/la:
Dizma je napisao/la:
Citiram:

Glagol "previdjeti" (proginosko) u Novem se zavjetu javlja dvojako. Kada se primjenjuje na stvari i činjenice, on znači unaprijed znati ili imati obavijest... Kada se primjenjuje na osobe, značenje mu je drugačije (Rim 8:29; 11:2; 1Pt 1:20) On tamo ima izrazitu hebrejsku konotaciju "spoznavanja", u smislu prisnog poznavanja i zajedništva s osobom, a ne samo pukog poznavanja činjenica o njoj. U tom smislu predvidjeti doista odgovara ljubiti unaprijed, ili čak izabrati. Ovo shvaćanje "ljubavi" ili "prisnog zajedništva" pretpostavka je na primjer, Isusovih riječi u Govoru na gori.

(Sinclair B. Ferguson, Kršćanska vjera i život.Izvori, Zagreb-Osijek, 1986, str. 100-101)

Zakljucak je da smo po Bozjem predznjanju izabrani za zajednistvo sa njim.
Kao sto to Wesley kaze, kod Boga nema ni predznjanja nit poslije znanja vec trajuca sadasnjost. Boge je uvijek SADA i TU. Da li si primjetio da se u otkrivenju Bog i Gospodin Isus uvijek objavljuju kao Onaj koji jest, koji je bio i koji ce doci. On je prvo Onaj koji jest - sadasnjost a zatim koji je bio u proslosti i koji ce doci - buducnost. Pitanje je kako je sa nama? Da li smo ga mi stavili na prvo mjesto?
study

Dali smo spašeni milošću ili svojom voljom? Ili i milošću i svojom voljom? study

Još uvijek nisi pronašao, gdje u SP se spominje slobodna volja. Možda kod gospode Pelagija, Arminija ili Wesleya. Ali oni nisu Biblija. afro

more_horiz
Dali smo spašeni milošću ili svojom voljom? Ili i milošću i svojom voljom? study

Još uvijek nisi pronašao, gdje u SP se spominje slobodna volja. Možda kod gospode Pelagija, Arminija ili Wesleya. Ali oni nisu Biblija. afro[/quote]

Kao ni Kalvin. Ali za razliku od njega ta su Gospoda odrazavala krscanski karakter i nisu bili ubojice kao "tvoj" Kalvin. A znas da stoji da nijedan ubojica nece bastiniti kraljevstvo Bozje.

A vani ostaju psi i vracari i bludnici, i ubojice, i idolopoklonici, i svatko tko voli i cini laz. Otk. 22: 15

Zar nisi citao one citate koje sam ti napisao? Zar ti Biblija nije dovoljna? Zar nije jasno da Bog covjeku daje moc donosenja odluke i poziva ga da je donese.

more_horiz
Bogumil je napisao/la:

Kao ni Kalvin. Ali za razliku od njega ta su Gospoda odrazavala krscanski karakter i nisu bili ubojice kao "tvoj" Kalvin. A znas da stoji da nijedan ubojica nece bastiniti kraljevstvo Bozje.

A vani ostaju psi i vracari i bludnici, i ubojice, i idolopoklonici, i svatko tko voli i cini laz. Otk. 22: 15

Zar nisi citao one citate koje sam ti napisao? Zar ti Biblija nije dovoljna? Zar nije jasno da Bog covjeku daje moc donosenja odluke i poziva ga da je donese.

I David je bio ubojica. I desni razbojnik. I Pavao.
Kad smo kod slobodne volje, ni Luther nije vjerovao u Wesleyevu i Pelagijevu slobodnu volju. Ako ti se Luther Calvin ne sviđaju možeš lijepo čitavu reformaciju da odbaciš u korpu za smeće.

Citirao sam ti određene pasuse gdje se direktno spominje predodređenje. Ti kažeš da to ne znači ono šta piše nego nešto drugo.

Onda mi napišeš citate gdje se ne spominje slobodna volja pa kažeš da to znači slobodnu volju. bounce

Dali je istina da predodređenja nema iako ga Biblija spominja, a slobodna volja postoji, makar je Biblija ne spominje. Direktni dokazi ne znače ništa a indirektni sve. Tu mi nešto ne štima. Ne štima sa arminijancima i pelagijancima.

Inače, jesmo li spašeni milošću ili svojom zaslugom?

more_horiz
I David je bio ubojica. I desni razbojnik.
Kad smo kod slobodne volje, ni Luther nije vjertvao u Wesleyevu i Pelagijevu slobodnu volju. Ako ti se Luther Calvin ne sviđaju možeš lijepo čitavu reformaciju da odbaciš u korpu za smeće.

Citirao sam ti određene pasuse gdje se i direktno spominje predodređenje. Ti kažeš da to ne znači ono šta piše nego nešto drugo.

Onda mi napišeš citate gdje se ne spominje slobodna volja pa kažeš da to znači slobodnu volju.

Dali je istina da predodređenja nema iako ga Biblija spominja, a slobodna volja postoji, makar je Biblija ne spominje. Tu mi nešto ne štima. Ne štima sa arminijancima i pelagijancima.

Inače, jesmo li spašeni milošću ili svojom zaslugom?[/quote]

David se pokajao. A Kalvin i Luter to nisu nikada ucinili. Ni u jednom djelu to nisu spomenuli da se kaju za krv koja je prolivena.

Sto se mene tice reformacija me bas puno ne zanima, ona je rodila samo kcer bludnice.
Pravih krscana je bilo i prije te reformacije kao sto ce je biti i uvijek.

spaseni smo miloscu po vjeri. Ali zato sto smo prihvatili taj dar Bozji.

Jer Bog tako uzljubi svijet da dade Sina svojega jedinorodjenoga da SVAKI koji vjeruje u njega ne propadne, nego ima zivot vjecni. Iv. 3.16

Zanemarivsi dakle vremena neznanja, Bog sada zapovijeda ljudima SVIMA i Svagdje da se pokaju. Dj. 17:30

Koji hoce da se svi ljudi spase i dodju do spoznaje istine. 1.Tim. 2:4

Pozdrav

more_horiz
Zanemarivsi dakle vremena neznanja, Bog sada zapovijeda ljudima SVIMA i Svagdje da se pokaju. Dj. 17:30

Koje je to godine bilo rečeno? I koliko se tada Maja ili Kineza pokajalo?

Dali se spašavamo milošću ili slobodnom voljom? Ako smo milost primili svojom voljom, onda je taj čin (jer primanje nečega svojom voljom jeste čin!) naša zasluga. Ako si spašen svojom zaslugom onda nisi milošću. Ako nisi milošću - onda nisi nikako.

Znači tebe reformacija ne zanima. Tebe zanima pravljenje religije from scratch? rendeer

Zadnja promjena: Dizma; sub 31 svi 2008, 23:05; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Ups, zaboravio! Wesley se obratio čitajući komentar na Poslanicu Rimljanima koji je napisao zločinac (po Bogomilu) Martin Luther! Užasno! Kako je to moguće?

A Jn 3,16 može i ovako da se čita:

Jer Bog TAKO uzljubi svijet da dade
Sina svojega jedinorodjenoga da svaki koji vjeruje u njega ne propadne,
nego ima zivot vjecni. Iv. 3.16

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Ups, zaboravio! Wesley se obratio čitajući komentar na Poslanicu Rimljanima koji je napisao zločinac (po Bogomilu) Martin Luther! Užasno! Kako je to moguće?

Pa zar Bog nije koristio i magaricu da sprijeci zabludjelog proroka?

Htjednete l´ me poslusati, uzivat cete plodove zemaljske. U buntovnistvu ako ustrajete, prozdrijet ce vas mac. Iz. 1:19-20

U engleskim i njemackim prijevodima Biblije je jasno da se govori o voljnosti biti poslusan Bogu.

Nego jedno pitanje. Zasto toliko "visis" na tim ljudima? Zasto ne uzmes cistu Rijec Bozju i u njoj trazis?

more_horiz
Bogumil je napisao/la:
Dizma je napisao/la:

Pa zar Bog nije koristio i magaricu da sprijeci zabludjelog proroka?

Htjednete l´ me poslusati, uzivat cete plodove zemaljske. U buntovnistvu ako ustrajete, prozdrijet ce vas mac. Iz. 1:19-20

U engleskim i njemackim prijevodima Biblije je jasno da se govori o voljnosti biti poslusan Bogu.

Nego jedno pitanje. Zasto toliko "visis" na tim ljudima? Zasto ne uzmes cistu Rijec Bozju i u njoj trazis?

Da ne bi i ja stvorio neku herezu. Ima ih već previše. obred obred :obred romanizam = sepelagijaniza m= wesleyanizam...

Znači, ti si spašen, pošto si snagom svoje slobodne volje nekim vlastitim činom primio Gospoda?

more_horiz
Znači, ti si spašen, pošto si snagom svoje slobodne volje nekim vlastitim činom primio Gospoda?[/quote]

Zar ne znas da slijediti covjeka i stvaiti pouzdanje u njega donosi prokletsvo?

Ja sam spasen jer sam uzvjerovao u Isusa i zazvao Njegovo ime.
A ti zasto si ti?
Da li si uopce spasen? Jel vi niste u to bas sigurni:)

more_horiz
Bogumil je napisao/la:

Zar ne znas da slijediti covjeka i stvaiti pouzdanje u njega donosi prokletsvo?

Ja sam spasen jer sam uzvjerovao u Isusa i zazvao Njegovo ime.
A ti zasto si ti?

Da li si uopce spasen? Jel vi niste u to bas sigurni:)

Da, ti si uzvjerovao i zazvao Njegovo ime. Znači, zasluga je dakle tvoja jer je tako htjela tvoja potpuna, slobodna volja. Iz ovoga govori duh Rima.

Roma locuta, causa finita!

more_horiz
Ja sam spašen bez ikakve svoje zasluge, samo milošću, vjerom koju mi Bog poklanja. Ne znam zašto je tako ali znam da je tako. Ima mnogo boljih u tjelesu od mene pa ne mogu da shvatim zašto me se Bog smilovao. Surprised

Amazing grace... To je Evanđelje, a ne: "Ja sam ga primio, ja, ja, ja..."

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Ja sam spašen bez ikakve svoje zasluge, samo milošću, vjerom koju mi Bog poklanja. Ne znam zašto je tako ali znam da je tako. Ima mnogo boljih u tjelesu od mene pa ne mogu da shvatim zašto me se Bog smilovao. Surprised

Amazing grace...

Sta znaci to da ima puno boljih u tjelesu do tebe? Da ti nedostaje svetosti? Ili sta?
Kako znas da si spasen? Da li ljudi oko tebe znaju da si ti spasen? Kako si dosao do te spoznaje?
U stvari, jesi li ikada proucavao sta Isus uci o spasenju?

Mislim da je dosta za danas, ja sam umoran i rado bih sada spavao a ne sutra na sluzbi:D

Ako zelis mozemo sutra nastvaiti diskusiju. Mozes mi se i pm javiti ako zelis.

Zelim ti mir Bozji

more_horiz
Bogumil je napisao/la:
Dizma je napisao/la:

Amazing grace...

Sta znaci to da ima puno boljih u tjelesu do tebe? Da ti nedostaje svetosti? Ili sta?
Kako znas da si spasen? Da li ljudi oko tebe znaju da si ti spasen? Kako si dosao do te spoznaje?

Mislim da je dosta za danas, ja sam umoran i rado bih sada spavao a ne sutra na sluzbi:D

Zelim ti mir Bozji

Kako ce rob biti oslbodjen?Sam svojom snagom ?
Tko ce svladati silu ropstva?Rob?
Samo miloscu koja kida silu grijeha jer je ispunila uvjet umjesto roba!

Rob grijeha i smrti - sto moze uciniti za svoje oslobodjenje?
Kako ce umrijeti grijehu , kako ce svojom smrcu pobijediti smrt i uskrisiti se Duhom kad u robu kraljuje smrt grijehom protiv zivota vjecnog?Sto mozes dati za svoj otkup - cijenu otkupljenja?

more_horiz
Bogumil je napisao/la:
Dizma je napisao/la:

Amazing grace...

Ima ljudi koji su u prirodnom stanju mnogo bolji od mene. Znam, da sam bio mrtav u grijesima svojim, kao što kaže apostol Pavao: "I vi bijaste mrtvi zbog prijestupa i grijeha u kojima ste nekoć živjeli po Eonu ovoga svijeta, po Knezu vlasti zraka, po tomu duhu koji sada djeluje u sinovima neposlušnima." (Ef 2,1.2) A mrtva osoba ne može ništa činiti. Mrtvi nemaju slobodnu volju a isto i duhovno mrtvi. Spašen sam samo milošću, čistom milošću: "Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupa, oživi zajedno s Kristom - milošću ste spašeni!" (Ef 2,4.5) Bog oživljava duhovno mrtve a ne oni sebe.
Kako znam da sam spašen? "Sam Duh susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja." (Rim 8,16)

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply