Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kalvinizam

power_settings_newLogin to reply
3 posters

descriptionKalvinizam EmptyKalvinizam

more_horiz
Pozdrav svima

zanima me sto vi mislite o kalvinizmu. Da li postoji ikakva biblijska podloga za tu nauku? Da li je ta nauka biblijski nadahnuta ili je je nadahnuta nekim drugim duhom i zbog toga opasna?

Mir Bozji

descriptionKalvinizam EmptyRe: Kalvinizam

more_horiz
Pozdrav

Kalvinizam je teološki pravac reformacije koji je nastao pod utjecajem Jeana Calvina.
Njegovo teološko djelo «Institucije kršćanske religije» obilježilo je reformaciju i sustavno predstavilo osnove reformirane teologije, koja se po njemu naziva kalvinska. To ne znači da ga se slijede kao nepogrešivi i vrhovni izvor autoriteta već je teološki predstavnik koji je svojim utjecajem dao pečat na formiranje reformirane teologije. Njegovim djelovanjem u Ženevi počinje povijest Reformirane Crkve, kao konfesije unutar kršćanstva.
Kalvinska teologija ističe Bibliju kao vrhovni autoritet u pitanju teologije, vjere i morala. Biblija je istinita Božja Riječ i Objava Božje volje zbog toga ju vjernik čita, proučava i temelji duhovnost na njoj. Temelj vjerovanja je trojednost Boga, a Gospodin Isus Krist je Spasitelj i poglavar svog mističnog tijela tj. Crkve. Kalvinska teologija ističe dva sakramenta direktno uspostavljena od Isusa Krista to su; Krštenje i Večera Gospodnja. Bog oprašta grijehe kroz Kristovu žrtvu koja je jednom za svagda prinesena za sve ljude na križu. Sakrament Večere Gospodnje, po kojemu je Krist posebno i duhovno nazočan, podsjeća na Gospodinovu jedincatu žrtvu, patnju i pobjedu nad smrću.
Sukladno biblijskom učenju i kršćanskoj teološkoj tradiciji, kalvinska teologija spominje nauk o predestinaciji. Bog po svomu sveznanju, svemoći i sveprisutnosti u ljubavi predodređuje za spasenje. Oni koji primaju njegovu milost vjeruju u Krista kao Spasitelja. Spasenje je dar Božje milosti za one koji vjeruju u Krista kao jedinog i jedinstvenog Spasitelja, Otkupitelja i Gospodina. Zbog činjenice da spasenje ovisi isključivo o Božjoj volji uočljiva je Božja suverenost.
Crkva je zajednica vjernika, pozvanih od Boga i izabranih za spasenje. Crkva je univerzalna i nadilazi konfesionalne i denominacijske razlike, u njoj su svi oni koji svojim srcem vjeruju i ustima ispovijedaju Krista za Spasitelja. Kalvinizam ističe da je Krist jedini posrednik između Boga i čovjeka, a dužnost crkvenih službenika nije u posredovanju pred Bogom, već upravljanju za Božju slavu, izgradnji vjernika te služba poučavanje i naviještanje Kristova i nauka sv. Pisma te služenje sakramenata.

Evo i jedan link:
http://www.rkczg.hr/onama/index.php

more_horiz
Halo magdalena

Tvoj odgovor ne odgovara biti kalvinizma.

"Bog oprašta grijehe kroz Kristovu žrtvu koja je jednom za svagda prinesena za sve ljude na križu."

Po Kalvinu Isus je umro samo za izabrane, a ne za sve ljude. Prema njegovom ucenju postoji dvostruka predestinacija, oni koji su odredeni za spasenje i oni koji nemaju tu srecu pa ce zavrsiti u paklu.

Ali sto mene vise zanima je to da li vidis kalvinizam u Bibliji?! Da li mi mozes kroz jasne Biblijske navode pokazati tu nauku? Posebno, da li vidis u NZ tzv. "Tulip"? Ili si prihvatila takvo ucenje jer ti se tako predalo? Znas ono u stilu moji su uvijek tako vjerovali pa cu i ja. Ili si sama kroz studiranje NZ dosla do te spoznaje?

Mir Bozji

more_horiz
O.K.
Moj odgovor ne odgovara biti kalvinizma....
A to ti je zato jer ti ja nemam pojma o kalvinizmu. Cool
Ja vjerujem da je Isus umro za sve i da svatko po Božjoj milosti može biti spašen.
Napisala sam o kalvinizmu ono što sam pročitala i eto očito to ne drži vodu.
No, ipak sam za to da krenem od same sebe i svog osobnog odnosa sa Bogom a tek kad Bog završi sa mnom i mojim nedostacima mogu razmatrti tuđe navodne greške ili vjerovanja(a to je nikad).
U svakoj crkvi,denominaciji,ima nečeg što ne valja,no isti nam je Bog.Jednog dana kad dođemo pred Njega hoće li nas pitati u kojoj smo denominaciji bili ili...
Za mene je zajedništvo s Bogom i Njegova Riječ osnova za sve i to je to.
Kalviniste ne smatram opasnima,isto kao što ne smatram ni druge jer moje pouzdanje i vjera su u Gospodu.

Božji mir! Smile

more_horiz
magdalena je napisao/la:
O.K.
Moj odgovor ne odgovara biti kalvinizma....
A to ti je zato jer ti ja nemam pojma o kalvinizmu. Cool
Very Happy
Ja vjerujem da je Isus umro za sve i da svatko po Božjoj milosti može biti spašen.

Na to mogu reci samo AMEN!

Napisala sam o kalvinizmu ono što sam pročitala i eto očito to ne drži vodu.
No, ipak sam za to da krenem od same sebe i svog osobnog odnosa sa Bogom a tek kad Bog završi sa mnom i mojim nedostacima mogu razmatrti tuđe navodne greške ili vjerovanja(a to je nikad).

Ja mislim ipak da bi smo trebali ispitivati, usporedjivati sa NZ-om.

U svakoj crkvi,denominaciji,ima nečeg što ne valja,no isti nam je Bog.Jednog dana kad dođemo pred Njega hoće li nas pitati u kojoj smo denominaciji bili ili...

pitati ce te kako si zivjela!

Za mene je zajedništvo s Bogom i Njegova Riječ osnova za sve i to je to.
Kalviniste ne smatram opasnima,isto kao što ne smatram ni druge jer moje pouzdanje i vjera su u Gospodu.

U biti se u potpunosti slazem sa tobom.

Mir Bozji

Božji mir! Smile

more_horiz
Bogumil je napisao/la:
Pozdrav svima

zanima me sto vi mislite o kalvinizmu. Da li postoji ikakva biblijska podloga za tu nauku? Da li je ta nauka biblijski nadahnuta ili je je nadahnuta nekim drugim duhom i zbog toga opasna?

Mir Bozji

Mislim da si ti ovdje mnoge stvari postavio po krivom redosljedu.Prvo tko je ko pravi skalu opasnosti?
Zasto drugi i drugaciji treba biti opasan?Osim toga zar ne postoje druge organizacije mnogo opasnije,a nikad cula nisam da je ijedan kalvinista vodja bilo kakve mafije ili neceg drugog sto je zlo.

more_horiz
Reformirane crkve priznaju slijedeće osnovne simbole vjere:

-Apostolska vjeroispovjest
-Nikejsko-carigradska vjeroispovjest
-Atanazijeva vjeroispovjest (Quicumque)
- Kalcedonska vjeroispovjest

Ostale formulacije reformiranih crkava:

-Heidelbergski katekizam
-Belgijsko vjeroispovijedanje
- Kanoni sinode iz Dordrechta

Još dva interesantna linka na hrvatskom:

- Blog superintendenta Jasmina Milića
-Kalvinizam - info Kršćanske reformirane protestantske crkve

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Reformirane crkve priznaju slijedeće osnovne simbole vjere:

-Apostolska vjeroispovjest
-Nikejsko-carigradska vjeroispovjest
-Atanazijeva vjeroispovjest (Quicumque)
- Kalcedonska vjeroispovjest

Ostale formulacije reformiranih crkava:

-Heidelbergski katekizam
-Belgijsko vjeroispovijedanje
- Kanoni sinode iz Dordrechta

Ok! A gdje je tu Biblija?

Još dva interesantna linka na hrvatskom:

- Blog superintendenta Jasmina Milića
-Kalvinizam - info Kršćanske reformirane protestantske crkve

more_horiz
Citate iz Biblije možeš potražiti u tekstovima na linkovima. Nešto si ti to brzo pročitao. Za nekoliko minuta. Ili si možda došao da se ovdje zafrkavaš.

Za takvu vrstu poslova nemam vremena.

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Citate iz Biblije možeš potražiti u tekstovima na linkovima. Nešto si ti to brzo pročitao. Za nekoliko minuta. Ili si možda došao da se ovdje zafrkavaš.

Ni u kom slucaju mi nije to cilj. Zelim samo iskrenu diskusiju, bez svadje. Razjenja misljenja i nista vise.

Brzina je u tome sto sam to sve vec ranije procitao i proucio. Kao i nesto drugog materijala na tu temu.

Pozdrav

more_horiz
Bogumil je napisao/la:
Dizma je napisao/la:

Ni u kom slucaju mi nije to cilj. Zelim samo iskrenu diskusiju, bez svadje. Razjenja misljenja i nista vise.

Brzina je u tome sto sam to sve vec ranije procitao i proucio. Kao i nesto drugog materijala na tu temu.

Pozdrav

Oprosti, pogriješio sam. Embarassed

Eto, nekoliko citata, ali to nije sve.

Rim 8,28-30 i širi kontekst

Rim 9 (naročito reci 6-24)

Ef 1,3-14

Iv 6,36-40

Iv 10,25-30

lol!

more_horiz
Pozdrav[/quote]
Oprosti, pogriješio sam. Embarassed

Eto, nekoliko citata, ali to nije sve.

Rim 8,28-30 i širi kontekst

Rim 9 (naročito reci 6-24)

Ef 1,3-14

Iv 6,36-40

Iv 10,25-30

lol![/quote]

Nemas se za sto ispricavati.

Neki od stihova izgleda da potvrdjuju nauk o predestinaciji ali moras to vidjeti u sirem kontekstu. Mislim da 1. Pt. 1:1,2 to pojasnjava.

"Petar, apostol Isusa Krista, doseljenicima raseljenistva u Pontu, Galaciji, Kapadociji, Aziji i Bitiniji; izabranima po predznanju Boga Oca, posvecenjem Duha, za poslusnost i poskopljenje krvlju Isusa Krista. Milost vam se i mir umnozili"

Postoji izabranje, predestinacija ali je ona po Gospodnjem predznanju. Milost je Bozja svima ponudjena (Iv. 3:16) ali Bog u svojom sveznanju zna tko ce odgovoriti na poziv i taj je izabran za svo bogatsvo i svaki blagoslov.

Citati iz Ivana su u prvom dijelu upuceni apostolima koji su bili posebno izabrani za tu sluzbu. Oni su bili Isusu dani od Oca za tu sluzbu. A u drugom se govori o sigurnosti. Ali sigurnost je uvjetovana onima koji vjeruju, koji su poslusni.

Mir gospodnji

more_horiz
Normalno da Bog unapred zna koga predodredi. Laughing

more_horiz
Dizma je napisao/la:

Sto znaci da i covjek ima svoj udio u spasenju. Ima svoju slobodnu volju da prihvati ili odbije ponudjeno spasenje.

U Rimljanima poslanici (citate koje si ti naveo) je bilo rijeci o faraonu koji je bio odredjen da Bog na njemu pokaze svoju silu. Ako citas taj izvjestaj u SZ mozes vidjeti da je faraon konstantno odbijao Boga i dosao do mrtve tocke kada vise nije mogao drugacije nego se razbiti na toj Stijeni.
Kao i Ezav koji nije smatrao vrijednim blagoslov prvorodstva i prodao ga u bescjenje. Na kraju je plakao i trazio blagoslov ali je on bio vec udjeljen drugom.
Sto je opomena nama da ozbiljno shvatimo poruku spasenja i Rijeci Bozje i ucvrstimo svoj poziv.

"Zbog toga trebamo osobito paziti na ono sto smo culi, kako ne bismo promasili. Jer ako je rijec po andjelima izgovorena bila cvrsta te je svaki prijestup i neposluh primio pravednu placu, kako li cemo mi umaci zanemarimo li toliko spasenje? Spasenje o kojem je najprije poceo govoriti Gospodin, potvrdili nam ga oni koji su culi." Heb. 2:1-3

more_horiz
Citiram:

Glagol "previdjeti" (proginosko) u Novem se zavjetu javlja dvojako. Kada se primjenjuje na stvari i činjenice, on znači unaprijed znati ili imati obavijest... Kada se primjenjuje na osobe, značenje mu je drugačije (Rim 8:29; 11:2; 1Pt 1:20) On tamo ima izrazitu hebrejsku konotaciju "spoznavanja", u smislu prisnog poznavanja i zajedništva s osobom, a ne samo pukog poznavanja činjenica o njoj. U tom smislu predvidjeti doista odgovara ljubiti unaprijed, ili čak izabrati. Ovo shvaćanje "ljubavi" ili "prisnog zajedništva" pretpostavka je na primjer, Isusovih riječi u Govoru na gori.

(Sinclair B. Ferguson, Kršćanska vjera i život.Izvori, Zagreb-Osijek, 1986, str. 100-101)

more_horiz
Bogumil je napisao/la:
Dizma je napisao/la:

Sto znaci da i covjek ima svoj udio u spasenju. Ima svoju slobodnu volju da prihvati ili odbije ponudjeno spasenje.

Šta? Ma gdje si ti čuo za riječ slobodna volja u Bibliji? kako Slobodna volja jest (semi)pelagijanski teološki konstrukt. Volja jest čovjekova zarobljena a ne slobodna.

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Citiram:

Glagol "previdjeti" (proginosko) u Novem se zavjetu javlja dvojako. Kada se primjenjuje na stvari i činjenice, on znači unaprijed znati ili imati obavijest... Kada se primjenjuje na osobe, značenje mu je drugačije (Rim 8:29; 11:2; 1Pt 1:20) On tamo ima izrazitu hebrejsku konotaciju "spoznavanja", u smislu prisnog poznavanja i zajedništva s osobom, a ne samo pukog poznavanja činjenica o njoj. U tom smislu predvidjeti doista odgovara ljubiti unaprijed, ili čak izabrati. Ovo shvaćanje "ljubavi" ili "prisnog zajedništva" pretpostavka je na primjer, Isusovih riječi u Govoru na gori.

(Sinclair B. Ferguson, Kršćanska vjera i život.Izvori, Zagreb-Osijek, 1986, str. 100-101)

Zakljucak je da smo po Bozjem predznjanju izabrani za zajednistvo sa njim.
Kao sto to Wesley kaze, kod Boga nema ni predznjanja nit poslije znanja vec trajuca sadasnjost. Boge je uvijek SADA i TU. Da li si primjetio da se u otkrivenju Bog i Gospodin Isus uvijek objavljuju kao Onaj koji jest, koji je bio i koji ce doci. On je prvo Onaj koji jest - sadasnjost a zatim koji je bio u proslosti i koji ce doci - buducnost. Pitanje je kako je sa nama? Da li smo ga mi stavili na prvo mjesto?
study

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Bogumil je napisao/la:
Dizma je napisao/la:

Šta? Ma gdje si ti čuo za riječ slobodna volja u Bibliji? kako Slobodna volja jest (semi)pelagijanski teološki konstrukt. Volja jest čovjekova zarobljena a ne slobodna.

Taj se pojam ne koristi direktno u Bibliji, kao takav ali je istina prisutna u RB od korica do korica.
Post. 1:26-27; 2:16-17
Pnz. 28:1-2; 30:19
Jos. 24:15
Iz. 1:8-10
Jer. 31:29-30
Ez. 18:1-4
Mt. 6:8
Gal. 6:7,8
Rim. 5:6-18; 6:15-16, 23

Danas stavljam pred vas.... ako.....

more_horiz