Pinot je spomenuo knjigu Danijela...Ovdje možemo sustavno proučavati knjigu Danijela ili dijelove...Znači sve vezano uz knjigu Danijela...pa izvolite
Kaleb je napisao/la:da li je Danijel stvarno pisao ovu knjigu prije nego što
su došla ona četiri carstva,
Daniel je napisao/la:Daniel je pisao knjigu jer to potvrđuje Isus u Mateju:
Teofil je napisao/la:Vavilon - "zbrka, pometnja"
Jerusalim - "grad mira"
I upravo u to vreme rat između dva carstva je bio rat između Bogova. I ono što jeste poruka prvog poglavlja da Bog je tamo gde je Njegov narod. Iako je dopustio da Izrailj bude porobljen od mnogobožačkog carstva iako je izgledalo da je JHVH poraženi od Boga Marduka, vrhovni vaviloski Bog, inače Bog mudrosti, Bog može da pobedi ako je njegov narod veran njemu. I upravo to je iskustvo proroka Danila.
Prvo poglavlje je posebno poglavlje i zato se posebno izdvaja od ostatka knjige. Ono je ujedno i uvod u knjigu a i njen zaključak.
Knjiga proroka Danila je pisana na dva jezika, od prvog poglavlja do polovine sedmog poglavlja pisana je na aramejskom jeziku, sluzbenom jeziku toga vremena, kao danas engleski, a drugi deo sedmog poglavlja pa sve do kraja knjiga je pisana na jevrejskom jeziku. Sa namerom da uputi dve poruke celom svetu i svome narodu Danilo koristi ova dva jezika. Ono što je još zanimljivo u stilu pisanja ove knjige što mnoga poglavlja su pisana u takozvanom kajastičkom stilu pisanja. Taj stil je drugačiji od stila pisanja kojim mi danas pišemo. Mi danas prvo pišemo uvod, razradu i zaključak dok kod jevreja je bilo drugačije.
A
B
C
D - zaključ (tj. glavna poruka)
C1
B1
A1
Znači prvo misao A a zatim misao B pa misao C i zatim u sredini je glavna misao i onda se vraća na misao C1 pa na misao B1 i na kraju završava sa istim idejom sa kojom je počeo A1. (nadam se da sam bio dovoljno jasan)
E sada da jos malo zakomplikujem. Čitava knjiga je pisana u obliku dvostrukog semokrakog svećnjaka (tj. dvostruke menore, ako neko nezna kako izgleda menora evo slike http://www.biblija.net/razstava/04_menora.jpg).
Ako se odvoji 1 poglavlje kao posebno i značajno onda se povezuju 2 poglavlje kao prvi krak sa 7 poglavljem kao zadnji krak menore, onda 3 poglavlje kao drugi krak i 6 poglavlje kao šesti krak, pa zatim 4 poglavlje kao treći krak i 5 kao peti krak, a srednji krak, sa aluzijom na menoru u svetinji na svetinjama čiji je žižak non-stop goreo, Danilo u prvom delu knjige glavnu poruku smešta u kajastičkoj strukturi izmedju 4 i 5 poglavlja. I upravo ova poruka pisana je na aramejskom kao poruka koja treba biti upućena celome svetu.
A onda je tu 7poglavlje (2 deo, pisan na jevrejskom) i 12, onda 8 i 11, pa 9 i 10 i srednji krak kajastička struktura 9 i 10 poglavlja kao glavna poruka upućena Jevrejskom narodu.
O svemu ovome mozemo više pričati kada budemo došli do 4 i 5 poglavlja i 9 i 10. Ali u proučavanju tačno ćete da vidite povezanosti između ovih poglavlja koji su povezani kracima.
(nadam se da sam bio jasan i u ovome ako je nesto nejasno slobodno recite da vise pojasnim)
Ovo su činjenice koje me oduševljavaju u knjizi proroka Danila jer ovo je sve imao na umu Danilo kada je pisao, i zamislite kada najveći um svoga vremena piše knjigu sa kakvom preciznošću piše ono što piše, a da nepričam o mnogim drugim pojedinostima koje postoje, oko broja reči i slova. Knjiga proroka Danila je remek delo velikog uma Vavilonskog i Medopersikog carstva, kome je Bog dao veliku mudrost.
Šta kažete na ovo?
Daniel je napisao/la:mislim da i Babilon i Jeruzalem u Danielu imaju najbitnije značenje u duhovnom smislu, kao Kraljevstvo Božje i Kraljevstvo antikrista...simbol Božjeg reda i simbol antikristovog kaosa i zbunjenosti...većina Crkve je sada u tom kaosu doktrina i lažnih učenja, i velikoj zbunjenosti posljednih vremena jer je slijepa, uspavana i gluha te najogre - nepokajana... velika većina Crkve je sada u Babilonu...
Kaleb je napisao/la:Dobro krenimo onda sa prvim poglavljem knjige Danijela...
Teofil je napisao/la:
|
|