Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Danijel

power_settings_newLogin to reply
+6
Aladin
Ruta
laodikejac
Daniel
Teofil
kainos
10 posters

descriptionDanijel EmptyDanijel

more_horiz
Pinot je spomenuo knjigu Danijela...Ovdje možemo sustavno proučavati knjigu Danijela ili dijelove...Znači sve vezano uz knjigu Danijela...pa izvoliteDanijel Detectiv

descriptionDanijel EmptyRe: Danijel

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>Od kada je Celzije u 3 vijeku poslije Krista objavio da se točnost Danielovih proročanstava ne može negirati večina skeptika slaže se da je nemoguće dati drugi izvor i temelj ovim proročanstvima osim da su dana kao Božja objava.Ateisti su se trudili nači dokaze da ovu knjigu nije napisao Daniel već nepoznati pisac oko 168 g.prije Krista.Nije im uspjelo.Zanimljiva je katolička varijanta o nekom pobožnom piscu ove knjige - možemo vidjeti u Uvodnim napomenama standardnog prijevoda Biblije na hrvatskom jeziku KS.Tu se također spominje godina 165-167 ..prije Krista..Što vi o toj knjizi mislite?O piscu i o povezanosti sa knjigom Otkrivenja?Jeste li je kada sustavno istraživali glede činjenice da su veze ove dvije knjige svakim danom sve očitije?</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Puno pozdrava svima ! ! !

Knjiga proroka Danila je meni jedna od najomiljenijih knjiga Staroga Zaveta. Ono što mi posebno privlači pažnju kod proroka Danila što je on u svom vremenu bio čovek br 1 za sva pitanja tog vremena, bio je najmudriji čovek Vavilonskog i Medo-Persiskog carstva.

Ono što mi se posebno dopada u ovoj knjizi jeste njena struktura (tj. način pisanja), kao i sama poruka knjige. Velika je potreba za razumevanjem ove knjige da bi se moglo razumeti Otkrivenje i mnogi znaju da kazu da je Otkrivenje 2. tom njige proroka Danila.

Lično bih voleo ako postoje interesenata za zajedničko on-line proučavanje ove knjige, rado bih vam se priključio...

more_horiz
evo ja se javljam za zajedničko proučavanje Daniela... Very Happy

more_horiz
Pozdrav i tebi Dalibore i drago mi je što si se priključio u raspravu...i meni je knjiga Danijela jedna od najzanimljivijih...i stoga bih želio da svi zajedno proučavamo sistematski ovu knjigu...znači da krenemo od pitanja, da li je Danijel stvarno pisao ovu knjigu prije nego što su došla ona četiri carstva, jer neki to niječu...a kada odgovorimo na ovo pitanje, onda krećemo sa poglavljem 1...da li slažete...

Zadnja promjena: ; uto 23 sij 2007, 10:26; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Daniel je pisao knjigu jer to potvrđuje Isus u Mateju:

Mt 24,15 "Kada dakle vidite da grozota pustoši, po proroštvu Daniela proroka, stoluje na svetome mjestu - tko čita, neka razumije:

more_horiz
ah, prije carstva tih...sori

more_horiz
Kaleb je napisao/la:
da li je Danijel stvarno pisao ovu knjigu prije nego što
su došla ona četiri carstva,

Daniel je napisao/la:
Daniel je pisao knjigu jer to potvrđuje Isus u Mateju:

Da budem iskren veoma mi je drago sto ovu diskusiju Daniel je poceo citirajući Sveto Pismo. Zaista glavni argumenti za bilo koje dokazivanje a i za tumačenje trebaju da budu iz Svetoga Pisma.

Pitanje nije bas tako jednostavno! Ovo pitanje se uglavnom postavlja za tumačenje 8. poglavlja i mozemo tada malo vise da diskutujemo o njemu.

Uglavnom ako uzmemo autoritet Svetoga Pisma kao merodavno pisac knjige svako poglavlje počinje godinom u kojoj su se dešavanja odigrala kao npr.
Dan 1:1, 2:1, 7:1, 8:1, 9:1, tako da knjiga samu sebe stavlja u okvir pisanja VI vek p.n.e., tj iz doba Vavilonskog carstva i ranih godina Medo-Perskiskog carstva.

Postoje dva gledišta o datiranju knjige VI vek p.n.e ili II vek p.n.e., moj je predlog da pođemo sa stanovišta da je Biblija autoritet i da prihvatimo godine koje sam biblijski text citira.

more_horiz
Dobro krenimo onda sa prvim poglavljem knjige Danijela...

more_horiz
Dopustite mi,
započeo bih ovu raspravu sa tvrdnjom da je Danielova knjiga obuhvata priču o dva grada: Jeruzalemu i Babilonu, tj knjiga o vladavini pravednosti i vladavini zla.Jedan otkriva tajnu pobožnosti a drugi tajnu grijeha.
O Babilonu i Jerzalemu čitamo prvi put u Postanku 11,9; 14,,18 a na koncu u Otkrivenju 18,21. i21,10.
Što znače imaena ovih gradova izvorno?

more_horiz
mislim da i Babilon i Jeruzalem u Danielu imaju najbitnije značenje u duhovnom smislu, kao Kraljevstvo Božje i Kraljevstvo antikrista...simbol Božjeg reda i simbol antikristovog kaosa i zbunjenosti...većina Crkve je sada u tom kaosu doktrina i lažnih učenja, i velikoj zbunjenosti posljednih vremena jer je slijepa, uspavana i gluha te najogre - nepokajana... velika većina Crkve je sada u Babilonu...

more_horiz
Vavilon - "zbrka, pometnja"
Jerusalim - "grad mira"

I upravo u to vreme rat između dva carstva je bio rat između Bogova. I ono što jeste poruka prvog poglavlja da Bog je tamo gde je Njegov narod. Iako je dopustio da Izrailj bude porobljen od mnogobožačkog carstva iako je izgledalo da je JHVH poraženi od Boga Marduka, vrhovni vaviloski Bog, inače Bog mudrosti, Bog može da pobedi ako je njegov narod veran njemu. I upravo to je iskustvo proroka Danila.

Prvo poglavlje je posebno poglavlje i zato se posebno izdvaja od ostatka knjige. Ono je ujedno i uvod u knjigu a i njen zaključak.

Knjiga proroka Danila je pisana na dva jezika, od prvog poglavlja do polovine sedmog poglavlja pisana je na aramejskom jeziku, sluzbenom jeziku toga vremena, kao danas engleski, a drugi deo sedmog poglavlja pa sve do kraja knjiga je pisana na jevrejskom jeziku. Sa namerom da uputi dve poruke celom svetu i svome narodu Danilo koristi ova dva jezika. Ono što je još zanimljivo u stilu pisanja ove knjige što mnoga poglavlja su pisana u takozvanom kajastičkom stilu pisanja. Taj stil je drugačiji od stila pisanja kojim mi danas pišemo. Mi danas prvo pišemo uvod, razradu i zaključak dok kod jevreja je bilo drugačije.

A
B
C
D - zaključ (tj. glavna poruka)
C1
B1
A1

Znači prvo misao A a zatim misao B pa misao C i zatim u sredini je glavna misao i onda se vraća na misao C1 pa na misao B1 i na kraju završava sa istim idejom sa kojom je počeo A1. (nadam se da sam bio dovoljno jasan)

E sada da jos malo zakomplikujem. Čitava knjiga je pisana u obliku dvostrukog semokrakog svećnjaka (tj. dvostruke menore, ako neko nezna kako izgleda menora evo slike http://www.biblija.net/razstava/04_menora.jpg).
Ako se odvoji 1 poglavlje kao posebno i značajno onda se povezuju 2 poglavlje kao prvi krak sa 7 poglavljem kao zadnji krak menore, onda 3 poglavlje kao drugi krak i 6 poglavlje kao šesti krak, pa zatim 4 poglavlje kao treći krak i 5 kao peti krak, a srednji krak, sa aluzijom na menoru u svetinji na svetinjama čiji je žižak non-stop goreo, Danilo u prvom delu knjige glavnu poruku smešta u kajastičkoj strukturi izmedju 4 i 5 poglavlja. I upravo ova poruka pisana je na aramejskom kao poruka koja treba biti upućena celome svetu.

A onda je tu 7poglavlje (2 deo, pisan na jevrejskom) i 12, onda 8 i 11, pa 9 i 10 i srednji krak kajastička struktura 9 i 10 poglavlja kao glavna poruka upućena Jevrejskom narodu.

O svemu ovome mozemo više pričati kada budemo došli do 4 i 5 poglavlja i 9 i 10. Ali u proučavanju tačno ćete da vidite povezanosti između ovih poglavlja koji su povezani kracima.

(nadam se da sam bio jasan i u ovome ako je nesto nejasno slobodno recite da vise pojasnim)

Ovo su činjenice koje me oduševljavaju u knjizi proroka Danila jer ovo je sve imao na umu Danilo kada je pisao, i zamislite kada najveći um svoga vremena piše knjigu sa kakvom preciznošću piše ono što piše, a da nepričam o mnogim drugim pojedinostima koje postoje, oko broja reči i slova. Knjiga proroka Danila je remek delo velikog uma Vavilonskog i Medopersikog carstva, kome je Bog dao veliku mudrost.

Šta kažete na ovo?

more_horiz
Teofil je napisao/la:
Vavilon - "zbrka, pometnja"
Jerusalim - "grad mira"

I upravo u to vreme rat između dva carstva je bio rat između Bogova. I ono što jeste poruka prvog poglavlja da Bog je tamo gde je Njegov narod. Iako je dopustio da Izrailj bude porobljen od mnogobožačkog carstva iako je izgledalo da je JHVH poraženi od Boga Marduka, vrhovni vaviloski Bog, inače Bog mudrosti, Bog može da pobedi ako je njegov narod veran njemu. I upravo to je iskustvo proroka Danila.

Prvo poglavlje je posebno poglavlje i zato se posebno izdvaja od ostatka knjige. Ono je ujedno i uvod u knjigu a i njen zaključak.

Knjiga proroka Danila je pisana na dva jezika, od prvog poglavlja do polovine sedmog poglavlja pisana je na aramejskom jeziku, sluzbenom jeziku toga vremena, kao danas engleski, a drugi deo sedmog poglavlja pa sve do kraja knjiga je pisana na jevrejskom jeziku. Sa namerom da uputi dve poruke celom svetu i svome narodu Danilo koristi ova dva jezika. Ono što je još zanimljivo u stilu pisanja ove knjige što mnoga poglavlja su pisana u takozvanom kajastičkom stilu pisanja. Taj stil je drugačiji od stila pisanja kojim mi danas pišemo. Mi danas prvo pišemo uvod, razradu i zaključak dok kod jevreja je bilo drugačije.

A
B
C
D - zaključ (tj. glavna poruka)
C1
B1
A1

Znači prvo misao A a zatim misao B pa misao C i zatim u sredini je glavna misao i onda se vraća na misao C1 pa na misao B1 i na kraju završava sa istim idejom sa kojom je počeo A1. (nadam se da sam bio dovoljno jasan)

E sada da jos malo zakomplikujem. Čitava knjiga je pisana u obliku dvostrukog semokrakog svećnjaka (tj. dvostruke menore, ako neko nezna kako izgleda menora evo slike http://www.biblija.net/razstava/04_menora.jpg).
Ako se odvoji 1 poglavlje kao posebno i značajno onda se povezuju 2 poglavlje kao prvi krak sa 7 poglavljem kao zadnji krak menore, onda 3 poglavlje kao drugi krak i 6 poglavlje kao šesti krak, pa zatim 4 poglavlje kao treći krak i 5 kao peti krak, a srednji krak, sa aluzijom na menoru u svetinji na svetinjama čiji je žižak non-stop goreo, Danilo u prvom delu knjige glavnu poruku smešta u kajastičkoj strukturi izmedju 4 i 5 poglavlja. I upravo ova poruka pisana je na aramejskom kao poruka koja treba biti upućena celome svetu.

A onda je tu 7poglavlje (2 deo, pisan na jevrejskom) i 12, onda 8 i 11, pa 9 i 10 i srednji krak kajastička struktura 9 i 10 poglavlja kao glavna poruka upućena Jevrejskom narodu.

O svemu ovome mozemo više pričati kada budemo došli do 4 i 5 poglavlja i 9 i 10. Ali u proučavanju tačno ćete da vidite povezanosti između ovih poglavlja koji su povezani kracima.

(nadam se da sam bio jasan i u ovome ako je nesto nejasno slobodno recite da vise pojasnim)

Ovo su činjenice koje me oduševljavaju u knjizi proroka Danila jer ovo je sve imao na umu Danilo kada je pisao, i zamislite kada najveći um svoga vremena piše knjigu sa kakvom preciznošću piše ono što piše, a da nepričam o mnogim drugim pojedinostima koje postoje, oko broja reči i slova. Knjiga proroka Danila je remek delo velikog uma Vavilonskog i Medopersikog carstva, kome je Bog dao veliku mudrost.

Šta kažete na ovo?

Dragi "danielovci-danielofili", promijenio sam avatar da imamo na umu osnovnu sliku - Danielovog tumačenja Nabukodonozorovog sna -Kip kojeg u podnožje udara kamen.U uglu sam postavio menoru da Vam može poslužiti pratiti strukturu knjige , o kojoj piše Teofil.Molim da vas struktura ne straši.U početku izgleda preteško ali to nam je kao Bachove fuge...
Tijekom kršćanske ere Danielova knjiga- proročanstva nadahnjivala su pjesnike umjetnike i filozofe itd.Davali su nadu umornima i bili izazov za povjesničare i teologe, a evo sada i forumaše ..Kako se približavamo kraju povijesti ovoga svijeta, proročanstva koja je zapisao zavređuju našu posebnu pozornost jer se odnose upravo na sadašnje vrijeme.Imajuči u vidu ovu činjenicu , nije čudo da je neprijatelj mrzi i da ima razrađeni plan napada na svakoga koji iskreno hoće dosegnuti njen značaj za Crkvu ostatka koja najavljuje Kristov drugi dolazak..Danielova knjiga pripada "apokaliptičkoj" literaturi.Pomoču simboličkih viđenja knjiga Daniela i knjiga Otkrivenje opisuju važne faze povijesti i kraj povijesti svijeta u odnosu na Kristov drugi dolazak..nakon Nebeskog istražnog suda, tj nakon predadventnog suda..Molim one koji poznaju Danielova proročanstva da se na jednostavan i kratak način prenose poruku i značaj proročanstava za sudbinu i posao Crkve ostatka..U iznošenju proročkih činjenica čuvajmo se crno-bijele tehnike u odnosu na ponavljanje druge anđeoske poruke o padu Babilona iz Otkrivenja 18 glave.Ne zaboravimo da je metoda iznošenja vječnog Evanđelja i poziva izlaska iz Babilona - usrdnost, usrdnost, dostojanstvena usrdnost u Duhu Svetom.Pripadnicima Nebeskog Jerzalema već sada na Zemlji ,u eri pada Babilona , treba nam biti žao onih koji iz neznanja piju vino Babilonsko .. posebnu , antikristovu mješavinu istine i laži..Među onima koji sudjeluju u sadašnjem mješanju toga vina nalaze se mnogi iz neznanja kao pripadnici grupacije koja se suproti Crkvi ostatka.Zato je poziv - izađite iz Babilona , Otkrivenje 18 glava, vrlo delikatan posao u kojemu sila uvjeravanja i izvođenja iz Babilona ovisi od Duha Svetog.Ne zaboravite :Usrdna dostojanstvenost Istine kakva je u Isusu Kristu On sam!

more_horiz
Daniel je napisao/la:
mislim da i Babilon i Jeruzalem u Danielu imaju najbitnije značenje u duhovnom smislu, kao Kraljevstvo Božje i Kraljevstvo antikrista...simbol Božjeg reda i simbol antikristovog kaosa i zbunjenosti...većina Crkve je sada u tom kaosu doktrina i lažnih učenja, i velikoj zbunjenosti posljednih vremena jer je slijepa, uspavana i gluha te najogre - nepokajana... velika većina Crkve je sada u Babilonu...

Teško je zamisliti da razumni ljudi poslije proučavanje druge knjige proroka Daniela ostanu ravnodušni prema proročanstvu i Bogu koji se otkrio u njemu..Svaka je osoba koja proučava knjigu Daniela pod posebnim napadom Sotone-poglavara Antikristovog , ali i pod posebnom zaštitom
Neba - pod silama reda koje nas čuvaju od sila tame ..Svjedočanstvom Isusa Krista i načinom iznošenja tog svjedočanstva Duhom Svetim koji je u odnosu na Drugi Kristov dolazak -Duh proroštva..I Daniel i Otkrivenje naglašavaju - Razum!- Rasudnu snagu u umu Kristovom!

No navedimo razloge zbog kojih je Bog predao Judu i Jeruzalem u ruke Babilonaca?Daniel 1,2-7.:
/Da pomognemo - 2.kraljevi 21,10-16; 24,18-20;
2.ljetopisa 36,15-17; Jeremija 3,13 /
Grad mira predan gradu zbrke?!

more_horiz
Kaleb je napisao/la:
Dobro krenimo onda sa prvim poglavljem knjige Danijela...

Nastavimo.

more_horiz
http://www.svetlostistine.org/forum/index.php?topic=98.msg1549#msg1549

more_horiz
Teofil je napisao/la:

Hvala Ti , Teofile za koristan blog, svjetlost istine, neka svuda svijetle svjetiljke istine ...
Kasnije ću se uključiti u tvoja razmišljanja kada se istraživanja Danielovog proročanstva na ovom forumu budu usmjerila ka istražnom sudu i čiščenju nebeske svetinje jer je ta nerazdvojna veza sadržana u sadašnjoj istini koju propovijeda sadašnji Ostatak ..
Judejci su mogli izbjeći babilonsko izgnanstvo jer je Bog preko Jeremije molio narod da Mu se vrati..Da su se pokajali ne bi morali biti kažnjeni.Jeremija 4,1-4.Čudno je da su sa pobunjenicima bili kažnjeni i nevini..Bog je sužanjstvo svog naroda pretvorio u blagoslov kao i za poganski Babilon..Kada bismo vijest iz Daniela 1,1.2 prenijeli u suvremene tv vijesti - ta bi vijest imala senzacionalni učinak - nezamislivo- grad u kojem je Bog prebivao zauzeli pogani!

Nabukodonozor je nešto sanjao - ali se ne sjeća što je konkretno sanjao..
/San je značajan - povezuje drugu -sedmu i osmu - glavu knjige Daniela/
Ali , što je sanjao, kako je to bilo..Sanjao je neki kip, o kojemu danas sve više i više govore sa sve većom ozbiljnošću moćnici svijeta.I predsjednik Busch koji je metodista kao i jedan od vođa ekumene također metodista..Što oni pričaju i što oni razmišljaju?

more_horiz
Mogu li te abrahame pitati sta se desilo kada je Sin coveciji dosao do Vecnoga u stihu 7,13;

Ovde mislim konktretno na drugi deo stiha. Naravno pitanje se ne odnosi na teoloski pristup, vec na cin koji je opisan. Da parafraziram: Sin dodje do Starca i onda da Ga dovedose k Njemu.

Dali se po tebi ovde radi o jednoj radnji ( Isus je odma dosao i seo za presto) , ili o ( dolazenju Sina do Oca, i onda tek, tada u tom drugom cinu, Otac svojim andjelima zapoveda da Ga dovedu na presto ), Njegovom dovodjenju do Staresine dana?

Nadam se da sam bio jasan.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply