Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionTereza Avilska i put duhovnosti EmptyTereza Avilska i put duhovnosti

more_horiz
Stalno me podsvjesno kopka, i morat ću pročitati njezine knjige, koliko sam shvatila ona je pisala o putovanju duše ili svijesti kroz etape, odaje u zamku, tako nekako, čini mi se, čula sam o tome i JAAAAAkoooo me to zanima.

Zna li netko o tome nešto više?

descriptionTereza Avilska i put duhovnosti EmptyRe: Tereza Avilska i put duhovnosti

more_horiz
http://www.vbz.hr/knjiga.asp?isbn=9536567210

descriptionTereza Avilska i put duhovnosti EmptyRe: Tereza Avilska i put duhovnosti

more_horiz
SVETA TEREZIJA AVILSKA
(* 28. 03. 1515. + 14. 10. 1582.)
– posljednje (12.) dijete u roditelja – nesuđena mučenica –
zaštitnica grada Subotice – zaštitnica Španjolske – pomoćnica
za milost – pomoćnica za dobru molitvu – ljupka i dražesna –
teška srca stupila u samostan – umalo je živu nisu pokopali –
gorljiva štovateljica svetoga Josipa – srce katoličke reforme –
18 godina osrednjosti i 22 godine najgorljivije revnosti –
vjerovala u snagu molitve – u srcu nosila sva zbivanja u
domovini, svijetu i Crkvi – naučiteljica Crkve –
Sveta Terezija Avilska se rodila kao dvanaesto dijete plemenitih
roditelja u Španjolskoj u gradu Avili u istoimenoj pokrajini
Stare Kastilje 28. ožujka 1515. godine. Bilo joj je sedam
godina kad je žarko željela mučeništvom proslaviti Gospodina.
Njezine su se dvije sestre udale, a Terezija se odazvala Božjem
pozivu u duhovno zvanje. Od 14. do 18. svoje godine vrlo
temperamentna Terezija je razmišljala o udaji. Voljela je
ljepotu, ljupkost i bogatstvo. Dražesna Terezija je uvijek bila
okružena kako muškim tako i ženskim društvom. Nitko kao ona
nije znao nasmijati i razveseliti. Gladna znanja, Terezija je
izuzetno puno čitala. Prije njezine odluke da stupi u
karmelićanski samostan nije bilo nikakvog razočaranja. Terezija
se bojala da zbog svoje vesele naravi u svijetu neće uspjeti
spasiti dušu. Izuzetno se teško odlučila za samostan: ”Jedva
mogu vjerovati da će moja bol i u smrti biti veća od one što
sam je osjećala kad sam napuštala roditeljsku kuću. Činilo se
da se u meni odvaja svaka pojedina kost.” Previše je ozbiljno
shvatila samostanski život. Stupila je u samostan u kojem je
živjelo 120–180 časnih sestara. Jedna godina u samostanu bila
je dosta, da se razboli. Shrvana teškom bolešću bila je
obamrla. Da nije bilo njezinog oca Alonsa, valjda bi je živu
pokopali. Za pomoć se obratila svetome Josipu. Na Josipov
zagovor je ozdravila. Zato je postala njegova gorljiva
štovateljica. Slijedilo je zatim 18 godina puke osrednjosti u
njezinu životu, gotovo prema načelu, ”Pazi da ne pretjeraš!”
Onda je došlo jedno ružno viđenje. Vidjela je svoje mjesto u
paklu. Bilo joj je 40 godina. To je bilo dosta da se trgne iz
osrednjosti i da svim žarom duše posegne za obnovom karmelskog
načina života. Neumorno je 22 godine putovala diljem Španjolske
ne bi li snaga reforme karmela zahvatila što više samostana. Iz
njezinog nastojanja, da svoj život prilagodi evanđeoskim
načelima, da se u svemu vodi Isusovom ljubavlju, razvio se
obnovljeni karmelski red. Nije samo putovala. I pisala je:
”Knjiga Gospodinovih smilovanj a ” – gdje je opisala Božje
djelovanje u vlastitom životu. Djela: ”Put savršenosti”,
”Stanovi ili grad duša”, ”Utemeljenja” predstavljaju vrhunce
mistike. Pisala je lijepu mističnu liriku. Žrtvom, molitvama i
dobrim djelima pratila je Tridentski sabor, bitku kod Lepanta,
sve događaje u Španjolskoj, misijski rad u istom otkrivenoj
Americi. Sveta Terezija se popela do vrhunaca katoličke obnove
u XVI. stoljeću. Drugi dan poslije njezine smrti (15. listopada
1582.) stupio je na snagu i danas važeći Gregorijanski
kalendar. Terezijina obnova nadahnjuje i danas. Samo u prvih
sedam desetljeća 20. stoljeća objavljeno je 528 izdanja
njezinih djela. Već četiri stoljeća nadahnjuje duhovni život
Europe. Proglašena je naučiteljicom Crkve. Zovu je Doctora
mystica. Zato je Bossuet s pravom o njoj zabilježio: ”Sama
Terezija ima u mistici isto značenje kao Toma Akvinski u
dogmatici”.
Zaštitnica je Karmelićanskog reda. Karmelićani i karmelićanke je
drže svojom majkom, pa je oslovljaju kao Majka Terezija.
Zaštitnica je grada Subotice i naše katedrale bazilike,
Španjolske. Zaštitnica je i novoutemeljene hrvatske biskupije u
Požegi. Njezin zagovor traže vjernici da od Boga zadobiju
milost, a posebno je moćna zaštitnica onima kojima ne ide dobro
molitva.
Njezine sestre karmelićanke osvojile su i Hrvatsku. Nakon jedinog
samostana u Brezovici kod Zagreba karmelićanke su neko vrijeme
imale samostan u Juršićima kraj Pule. Imaju samostan u Kloštar
Ivaniću, zbog rata napustile su svoj samostan u Šarengradu na
Dunavu. Eno ih sada u Remetama. Otvorile su novi samostan u
Sarajevu. Tako cvate Terezijin red u Hrvatskoj. Neka tako bude
i u Bosni i Hercegovini. Od nedavna opet žive karmelićanke i u
Mađarskoj. Naša biskupija ima dvije karmelićanke i obje iz
Sombora: jednu u Hrvatskoj, drugu u Mađarskoj.
Prema: Maria Kretner, Helige um uns, Wien–Muenchen 1956, str.
311–312 i Josip Antolović, Duhovni velikani, II. dio, Zagreb
1998, str. 400–403.

http://www.zvonik.org.yu/721/ZV10.html

more_horiz
Ona ti je jedna mističarka, jako razborita i jako šaljiva, volila je zafrkavat svih oko sebe. Dobro je pisla i prva je žena proglašena naučiteljicom Crkve. Jako je ponizna. Njena djela se uglavnom odnose na čovjekov put do Boga. Nije to ništa apstraktno košto si rekla putovanje svijesti kroz etape. To je konkretno ono što živiš. Kad je čitaš, trebaš sebe pronać u kojoj su "kućici", i tek onda će ti bit razumljivije što govori. Very Happy
Jedna od meni najdražih svetaca. Iako, malo je bila oštra s protestantima... misli
Preporučam ovaj link:
http://www.karmel.hr/Terezija.Avilska.htm

more_horiz
Knjiga o kojoj pričaš zove se Zamak duha, autorica u njoj opisuje put koji duša prolazi u svome sjedinjenju s Bogom. Radi se o određenim stupnjevima pročišćenja koje duša prolazi, da bi u šestoj odaji ušla u zaručništvo,a u semoj u brak-potpuni, trajni, neraskidivi odnos ljubavi u kojem se duša Bogu dariva i Bog duši. Da bi se jasnije razumio Terezijin nauk potrebno je kombinirati ga s Ivanom od Križa- o istoj tematici osobito progovara u dvije knjige: Tamna noć i Živi plam ljubavi! andjeo

more_horiz
Sta kaze Tereza kako se vjencala?
Koja je to soba bila ?
Kako to neko daruje Boga dusi kao da se Bogom moze upravljati ....!!!!!?

mozda imam krivui predstavu o doticnoj pa cete mi objasniti to sa odajama vjencanjem i ko je bio na vjencanju ......a da, i to sta je pisala o protestantima me bas zanima?!

more_horiz
Da, imas malo krivu predstavu, jer ne radi se kalsicno o vjencanju kako poima nas razum. Svetica je nastojala stvarnost posvemasnjeg sjedinjenja s Bogom pribliziti covjeku stoga je nastoji objasniti u slici braka. Kao sto muz i zena prianjaju jedno uz drugo i postaju jedno, tako Bog prianja uz onu dusu koja mu se bezrezervno daruje. Ne napisah da Boga netko dariva, vec da se Bog sam dariva dusi... Naravno da Njim nitko ne moze upravljati, al u svojoj ljubavi On se sam razdaje. Govori o odajama da bi lakse priblizila sliku uspona duse u savrsenosti i ljubavi. U njeno vrijeme u dvorcima su postojale sobe koje su bile rangirane, pa su tako svi imali pristup ulaznoj sobi, ali u odaje gospodara nije mogao uci nitko bez izricitog gospodarevog dopustenja. Nama danas ta slika odaja ne pretstavlja previse jer zivimo drugim stilom zivota, ali ako se odaje shvate kao stupnjevi kojih po njoj ima sedam, onda je lakse razumjeti. Potpuno sjedinjenje duse s Bogom- misticni brak, dogada se u sedmoj odaji gdje pristup ima samo izabrana dusa i sam Gospodar, tj Bog. Bitno je ne zaboraviti da se radi o duhovnoj dimenziji.
Sv. Terezija od Isusa- Velika, nauciteljica je svete, apostolske, rimokatolicke crkve, dakle sasvim je jasno sto i kako gleda na protestante. Nadam se da su sva pitanja odgovorena! Mir i dobro!

more_horiz
Sto se laznih ideja o svecima i pouzdanju u njih tice Biblija je jasna :

Dižite svoje ruke prema Svetištu i Jahvu blagoslivljajte! Psalam 134,2

U ovome se krscani razlikuju od pagana koji blagosiljaju djevicu Mariju I svece i mole im se ….

Svecima se ne klanja vec se oni klanjaju pred JAHVOM

: Nek` te slave, Jahve, sva djela tvoja i tvoji sveti nek` te blagoslivlju! Psalam 145,10

Krscani se pridrzavaju upozorenja Bozje Rijeci :

Jahve nad Vojskama - On jedini nek` vam svet bude; jedino se njega bojte, strah od njega nek` vas prožme. Izaija 8,13

Mir i svako dobro, zelim Vam skori Kristov dolazak u slavi i sili.

more_horiz
Nije mi baš jasno kakve veze imaju lažne i iskrivljene ideje o svecima s mojim odgovorom, jer nigdje ni jednom riječju nije rečeno da se svecima klanja, niti da su oni veći od Boga. Bog je Bog, ali ako je Njemu milo da se Njegova slava, ljubav, milosrđe i svo dobro očituje preko ljudi onda je sasvim ispravno i u skladu s Očevom voljom da svecima priznamo svetost, jer time u konačnici proslavljamao Onoga koji je izvor i uzor svake svetosti. Očeva volja za nas je naše posvečenje- Isus moli- budite sveti kao što je svet Otac vaš nebeski.
U punini iščekivanja Sile odozgor- Duha koji nam je obečan mir i svako dobro želim!

more_horiz
Da upravo tako u tom smislu Tereza Avilska je svoju vjeru dala rimokatolickoj crkvi, a ne Bogu ona je vjerovala u vazda djevicu Mariju sto je u suprotnosti sa Biblijom takodje vjerovala je u svetu rimokatolicku majku crkvu sto je takodje u suprotnosti sa ucenjem Biblije.

Mistika i Biblija ne idu zajedno.
Idolopoklonstvo i krscanstvo ne idu zajedno .

Osim toga Isus nigdje nije ucio da se grade samostani te da se tu protuprirodno zivi naprotiv:Tako da se svijetli vaše vidjelo pred ljudima, da vide vaša dobra djela, i slave oca vašega koji je na nebesima. Matej 5,16

Nema ni jedam primjer da su Petar ,Pavao,Jakov ili Ivan zivjeli u samostanu nego naprotiv isli su i svjedocili Krista Raspetoga.

Takodje nisu ljudi ti koji mogu priznati svetost ili ukazati na neciju pravednost vec je to Bog, On je taj koji donosi konacni sud o svakom ljudskom bicu .
Prema tome, ne sudite prije vremena, prije no Gospodin ne dođe. On je taj koji će osvijetliti ono što je skriveno u tminama i staviti na vidjelo nakane srca. Tada, svaki će primiti od Boga hvalu koja mu pripada. 1. Korinćanima 4,5

Ovako veli Gospod: da je proklet čovjek koji se uzda u čovjeka i koji stavlja tijelo sebi za mišicu, a od Gospoda otstupa srce njegovo Jeremija 17,5

Isus je jasno kazao:

"Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Ivan 14,6

Na kraju krajeva trazio sam da mi objasnis kako i sta je govorila o protestantima da mi das citate kako je govorila a ne da mi govoris da se nesto podrazumjeva,trazio sam konkretno pa to i iznesi, a to naravno nisi iznio kako se ne bi vidjjela "svetost" Tereze Akvilske.....

Tako me isto zanima citat i tvoje objasnjene sta je mislila "sveta" Tereza kada opisuje" andela sa zlatnim zalcem koji uluzi u nju"!!!!!!!!!!!!

Dalje kako npr stoji i na Vikipediji :"Sv. Tereza Avilska je izvijestila o živo doživljenom seksualnom susretu s jednim anđelom (!!!!?)- anđelom svjetla, ne tame, bila je u to sigurna - kao što su to činile i druge žene koje je kasnije posvetila katolička crkva"dakle radi se o zenama koje su imale odnose sa demonima...no iako tereza avilska njece da se radi o andjelu tame mi imamo pouzdano izvjesce :

I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svijetla. 2. Korincanima 11,14

Dakle radi se cistom satanizmu na osnovu Biblije te tu nikako ne moze biti rijec o svetosti ,bar ne onakvoj kakva je po Evandjelju Isusa Krista.No kako sam spreman da razgovaram na osnovu argumenata molim te da das citat o tom iskustvu Tereze avilske kako bismo ga razmotrili na osnovu Evandjelja ili bi nam nesto napisao o samokaznjavanju koje je "sveta" tereza prakticirala ???!!!

Cekam ljubazno tvoj odgovor ...

Gospod Isus Krist sa svima onima koji ga ljube i traze i koji se ne doticu gadosti idolopoklonstva.

more_horiz
Prije svega bilo bi lijepo i hvale vrijedno ne vrijeđati ono što je drukčije od moga uvjerenja, ako ništa drugo time se dokazuje vlastita ukorjenjenost i visok stupanj tolerancije, a o tome Biblija na koju se pozivaš ite kako govori.
Ne znam na kojoj je to stranici Biblije rečeno da je vjerovanje u svetu rimokatoličku Crkvu u suprotnosti s Biblom kad sam Isus utemeljuje Crkvu riječima- Ti si Petar Stijena i na toj stijeni sagradit ću crkvu i vrata palkena neće je nadvladati. Da Terezija je vjerovala u BDM... Ne smeta me ako ne vjeruješ, ali zbog toga ne moraš nešto nazivati sotonističkim i protivnim. Pročitaj malo bolje Bibliju pa ćeš uočiti da su mnogi živjeli kao pustinjaci, uz učitelje u sinagogama- uzmi primjer Samuela, Izaije, Jeremije, Ivana Krstitelja... Svi su oni živjeli posvečenim načinom života, drukčije od ostalih vjernika... U ono vrijeme oni su živjeli na takav način, danas se živi u samostanima, nije naglasak na zgradama već na obliku posvečenja koji je svojstven svima koje Bog izabire i imenom zaziva na bliže nasljedovanje. Odakle ti teorija da ti ljudi ne vrše dobra djela, da ne pronose salvu Božju... Ako to ne priznaješ rimokatoličkoj crkvi pogledaj malo ostale kršćanske konfesije- protestanti (sve grane) imaju svoje redovnike i redovnice... Jel i brat Roger plod sotone?! Ja ne bi rekla...
U Novom Zavjetu Isus pita farizeja- što piše, kako čitaš?!
Bitno je čitati ono što uistinu piše, a ne ono što nama odgovara. Pa tako Terezija nigdje ne kaže da je anđeo ušao u nju i da je imala seksualni odnos s anđelom, već da je strijela Božje ljubavi ušla u njeno srce i +zapalila ga goručom ljubavlju, samim Bogom.
Uvijek je bilo onih koji su zastranjivali, u svim konfesijama, na svim područjima. Nećemo radi toga vrijeđati sve... Uostalom Isusova je riječ- Licemjeru, vidiš trn u oku brata svoga, a brvno u svome ne vidiš.
Mir i dobro!

more_horiz
Ajde sad lijepo odgovori na pitanje o svetosti i cinjenicama koje se ticu Tereze akvilske njenog seksualnog opcenja sa andjelom i o tome zasto se samokaznjavala i kako je to u skladu sa Biblijom pa onda mozemmo da nastavimo sa pricom!?

"Sv. Tereza Avilska je izvijestila o živo doživljenom seksualnom susretu s jednim anđelom - anđelom svjetla, ne tame, bila je u to sigurna - kao što su to činile i druge žene koje je kasnije posvetila katolička crkva."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Demon

.... pomjesala si dva razlicita teksta morace ti velecasni bolje objasniti ......i molio sam da mi se daju citati a ne prepricavanja ....

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply