Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

"Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh"???

power_settings_newLogin to reply
+5
Medeni
UČENIK10
Štefek
Konin
simply
9 posters

description"Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh"??? Empty"Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh"???

more_horiz
Često čujemo tezu: "Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh". I obično ju prihvaćamo bez kritičkog preispitivanja. No, da li je doista tako?
U čemu je problem - u grijehu ili u grešniku? Kako Bog riješava ovaj problem: da li ukanjanjem grijeha ili uklanjanjem grešnika? Da li je ubojica bolji od svog ubojstva? Ili je ubojstvo samo posljedica grešnog čovjeka? Kome Bog sudi: grijehu ili grešniku???
Ako netko ukrade - ide li u zatvor on ili njegova ruka koja je ukrala? Ili u zatvor ide sama krađa (jer je grešnik nevin - kriv je grijeh)???
Pozdrav forumašima.

description"Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh"??? EmptyRe: "Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh"???

more_horiz
simply je napisao/la:
Često čujemo tezu: "Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh". I obično ju prihvaćamo bez kritičkog preispitivanja. No, da li je doista tako?
U čemu je problem - u grijehu ili u grešniku? Kako Bog riješava ovaj problem: da li ukanjanjem grijeha ili uklanjanjem grešnika? Da li je ubojica bolji od svog ubojstva? Ili je ubojstvo samo posljedica grešnog čovjeka? Kome Bog sudi: grijehu ili grešniku???
Ako netko ukrade - ide li u zatvor on ili njegova ruka koja je ukrala? Ili u zatvor ide sama krađa (jer je grešnik nevin - kriv je grijeh)???

Dobro pitanje, ne bih se složio sa izjavom da "Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh".
Sve zavisi kako definiraš pojam "grešnika". Mislim da bi bliže istini bila izjava da Bog voli čovijeka, a mrzi grijeh. Ako grešnika definiramo kao čovijeka koji u određenoj mjeri prijanja uz grijeh, tada Bog mrzi grešnika u onoj mjeri u kojoj on prijanja uz grijeh. Što u konačnosti znači da Bog voli samo čovijeka koji je bez grijeha, a ostale mrzi u većoj ili manjoj mjeri. A što je čovijek bez grijeha, nego Sam Bog, što bi značilo da Bog voli Sebe,a mrzi sve ono što Mu je suprotno.
Mislim da je pravo pitanje šta definira čovijeka, tj. da li je grijeh sastavni dio čovijeka ili nešto nametnuto izvana.
Ako je nametnuto izvana, tada je pitanje tko mu je to nametnuo?
Ako nije nametnuto izvana, znači da je čovijek sam odabrao grijeh i nemože se razmatrati neovisno o njemu.

description"Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh"??? EmptyRe: "Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh"???

more_horiz
Konin je napisao:
Dobro pitanje, ne bih se složio sa izjavom da "Bog voli grešnika, ali ne voli grijeh".
Sve zavisi kako definiraš pojam "grešnika". Mislim da bi bliže istini bila izjava da Bog voli čovijeka, a mrzi grijeh. Ako grešnika definiramo kao čovijeka koji u određenoj mjeri prijanja uz grijeh, tada Bog mrzi grešnika u onoj mjeri u kojoj on prijanja uz grijeh. Što u konačnosti znači da Bog voli samo čovijeka koji je bez grijeha, a ostale mrzi u većoj ili manjoj mjeri. A što je čovijek bez grijeha, nego Sam Bog, što bi značilo da Bog voli Sebe,a mrzi sve ono što Mu je suprotno.
Mislim da je pravo pitanje šta definira čovijeka, tj. da li je grijeh sastavni dio čovijeka ili nešto nametnuto izvana.
Ako je nametnuto izvana, tada je pitanje tko mu je to nametnuo?
Ako nije nametnuto izvana, znači da je čovijek sam odabrao grijeh i nemože se razmatrati neovisno o njemu.

Pozdrav.
Na Simplijeve uvodne misli nemam što dodati. Na tvoj post dodajem ovo dolje.
1. "Ako grešnika definiramo kao čovijeka koji u određenoj mjeri prijanja uz grijeh, tada Bog mrzi grešnika u onoj mjeri u kojoj on prijanja uz
grijeh".

Ima smisla, ali osobno mislim da Bog ne mrzi. Bolje mi zvuči - ne podnosi.
2. "Ako grešnika definiramo kao čovijeka koji u određenoj mjeri prijanja uz grijeh, tada Bog mrzi grešnika u onoj mjeri u kojoj on prijanja uz grijeh. Što u konačnosti znači da Bog voli samo čovijeka koji je bez grijeha, a ostale mrzi u većoj ili manjoj mjeri".
Jedini čovjek u povijesti bez grijeha bio je gospodin Isus. Prema tome Bog ne bi nikad volio niti jednog čovjeka. Zašto je onda dao sina kao žrtvu za sve ljude? Bog voli sve nas ljude, ali ne i grijehe koje činimo.
3. "Mislim da je pravo pitanje šta definira čovijeka, tj. da li je grijeh sastavni dio čovijeka ili nešto nametnuto izvana. Ako je nametnuto izvana, tada je pitanje tko mu je to nametnuo? Ako nije nametnuto izvana, znači da je čovijek sam odabrao grijeh i nemože se razmatrati neovisno o njemu."
Koliko je Adam odgovoran za prvi grijeh u svijetu s obzirom da u trenu kad je zgriješio nije bio sposoban razlikovati dobro i zlo? Imao je sposobnost slušanja zapovjedi, ali da li je razumio zlo i posljedice koje će dogoditi ako se zapovjed prekrši?
Naša djeca isto tako to često ne znaju. Da li su ona odgovorna pred zakonodavcem za prekršaj?

Prilažem Biblijski tekst - Postanak:
Prvi čovjekov grijeh
3.gl. Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?" 2Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. 3Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: 'Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!'" 4Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti! 5Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo." 6Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. 7Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.
Štefek.Laughing

more_horiz
zasto Bog ne moze pustiti gresnika u raj, pa zato jer gresnik nema Isusa u srcu iliti nema ljubavi u srcu, a bez Bozje ljubavi ne mozemo nista, takav covjek je mrtav duhovno ali Bog ga svejedno poziva i dat ce mu svoju ljubav ako je on bude htio prihvatiti...

more_horiz
Štefek je napisao/la:

Prvi čovjekov grijeh
3.gl. Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?" 2Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. 3Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: 'Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!'" 4Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti! 5Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo." 6Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. 7Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.
Štefek.Laughing

Po ovome ispada da su bogovi koji razlučuju dobro i zlo također griješni.

more_horiz
to je bila zamka, samo Bog zna sto je dobro a sto lose i njega treba pitati a ne da sami zakljucujemo kako nam pase!!!

more_horiz
to je bila zamka, samo Bog zna sto je dobro a sto lose i njega treba pitati a ne da sami zakljucujemo kako nam pase!!!

Pa loše je kada čovjek oboli od neke bolesti.
Da li to Bog uzrokuje bolest?

pozdrav

Euro

more_horiz
bolest je posljedica grijeha!!!

sad ces me pitati a sto je sa rođenom djecom, tu je također posljedica grijeha roditelja....

more_horiz
UČENIK10 je napisao/la:

sad ces me pitati a sto je sa rođenom djecom, tu je također posljedica grijeha roditelja....

Bolest je posljedica nečijeg bolesnog uma.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Štefek je napisao/la:

Prvi čovjekov grijeh
Štefek.Laughing

Medeni je napisao:
Po ovome ispada da su bogovi koji razlučuju dobro i zlo također griješni.

Prijatelju Medeni,lijep pozdrav.
Nejasno mi je na osnovu čega se može zaključuiti da su Bogovi(?) griješni.misli Biblija nas uči da je Bog jedan. Kao božanstvo navode se tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti (pišem "na brzaka" bez biblijske potkrijepe).

Ako osoba razlikuje dobro i zlo ne znači da je izabrala činiti oboje. Kako bi Bog mogao (o)suditi čovjeka ako ne razlikuje što je ispravno/dobro a što nije/zlo?

U postu iz kojeg si quotao dio želio sam naglasiti (meni) zanimljive okolnosti prije nego su Eva i Adam, prema Bibliji, počinili prvi grijeh u Edenu. Naime, prema biblijskom tekstu može se tvrditi da u trenutku kad je grijeh počinjen Eva i Adam nisu razlikovali dobro i zlo. Poput djece koji će nešto učiniti ne razmišljajući o posljedicama.
To baca nešto drugačije svjetlo na njihovu odgovornost. Ne isključuje je kao što svjetovni zakon ne amnestira teenagera kad pročini težak zločin. Meni izgleda da to ipak nešto umanjuje odgovornost naših praroditelja.
Jest da su oni stvoreni na sliku i priliku Boga. No poput/pod utjecajem Lucifera-Svjetlonoše izabrali su učiniti zlo nesvjesni prijevare (Luciferove: "...Nećete umrijeti... - Umrli su!) i teških posljedica za sebe i svoje potomstvo.

Vjerujem da se svi neće složiti s ovim što sam napisao. Ali, kako drugačije protumačiti izvorni tekst?
Što ti, na osnovu Biblije, misliš o tome?

Interesantno je još na koga se misli kad se govori u množini: "...Hajde na načinimo čovjeka..."
Pozdrav, Štefek.kuca

more_horiz
Medeni je napisao/la:
UČENIK10 je napisao/la:

Bolest je posljedica nečijeg bolesnog uma.

Bog nije kriv za bolest, jer bolest nije od Boga, Bog kaze da daje zdravlje...ali to sto ga mi ne zelimo to je nas problem

more_horiz
simply je napisao/la:
Pozdrav forumašima.

Mi smo stanari u cijelom tijelu, a tijelom gospodari naše JA koje određuje svojom voljom što će i kako će raditi. Za sva djela mi snosimo odgovornost.

Kada naše JA i našu volju predamo Gospodu i slijedimo božanski zakon, tada imamo i dobre posljedice, ako činimo protivno Dobrom, stigne nas i plaća, cijelo naše tijelo i JA koje je u tijelu snosi posljedice.

more_horiz
Štefek je napisao/la:
Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti!

Ako je smrt prestanak svih životnih funkcija,onda zmija nije lagala jer
duša nije smrtna.
Štefek je napisao/la:
Nejasno mi je na osnovu čega se može zaključuiti da su Bogovi(?) griješni.misli Biblija nas uči da je Bog jedan. Kao božanstvo navode se tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti (pišem "na brzaka" bez biblijske potkrijepe).

Ako osoba razlikuje dobro i zlo ne znači da je izabrala činiti oboje. Kako bi Bog mogao (o)suditi čovjeka ako ne razlikuje što je ispravno/dobro a što nije/zlo?
Interesantno je još na koga se misli kad se govori u množini: "...Hajde na načinimo čovjeka..."

Možda se odgovor krije u knjizi Nag Hammadi

more_horiz
UČENIK10 je napisao/la:

Bog nije kriv za bolest, jer bolest nije od Boga, Bog kaze da daje zdravlje...ali to sto ga mi ne zelimo to je nas problem

I tek rođena djeca odbijaju zdravlje?Stvarno poučno.

more_horiz
Štefek je napisao:
Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti!
Medeni je napisao:
Ako je smrt prestanak svih životnih funkcija,onda zmija nije lagala jer duša nije smrtna.
O duši, postoji li ili ne različite denominacije se ne slažu iako imaju isti izvornik - Bibliju.
Ako pretpostaviš ili vjeruješ da postoji duša (svejedno) zmija je lagala jer pod smrću svi, pa i zmija (tj. tamni anđeo koji je stajao iza nje), podrazumijevamo prestanak životnih funkcija i raspad tijela. To se i desilo sa Adamom i Evom. Kad tad desiti će se i svakom čovjeku. Možda jedino ne onima koji će živi dočekati drugi Isusov dolazak. Lako je moguće da je generacija koja sada živi na Zemlji upravo ta.
Nakon uskrsnuća koje će biti jednako za sve, kao što je i smrt, nepravednika nakon osude čeka vječna smrt. Opet je jasno da je obećanje zmije laž.

Štefek je napisao:
Interesantno je još na koga se misli kad se govori u množini: "...Hajde na [b]načinimo [/b]čovjeka..."
Na ovaj tekst nije mi poznat odgovor koji bi se precizno mogao objasniti Biblijom. Da li se autor govori već stvorenim nebeskim bićima, Trojstvu ili se radi o drevnoj jezičnoj konstrukciji - ne znam. Odgovor - osoba koja se smatra kršćanom bilo koje denominacije - ne može tražiti izvan Biblije, zar ne?
(Za knjigu Nag Hammadi nisam čuo. Pretpostavljam da je istočnjačkog porijekla).
Pozdrav, Štefek.

more_horiz
Štefek je napisao/la:

Ako pretpostaviš ili vjeruješ da postoji duša (svejedno) zmija je lagala jer pod smrću svi, pa i zmija (tj. tamni anđeo koji je stajao iza nje), podrazumijevamo prestanak životnih funkcija i raspad tijela. To se i desilo sa Adamom i Evom. Kad tad desiti će se i svakom čovjeku. Možda jedino ne onima koji će živi dočekati drugi Isusov dolazak. Lako je moguće da je generacija koja sada živi na Zemlji upravo ta.
Nakon uskrsnuća koje će biti jednako za sve, kao što je i smrt, nepravednika nakon osude čeka vječna smrt. Opet je jasno da je obećanje zmije laž.

Isus kaže tijelo je odijelo,ako nikad ne ugledam Adama i Evu i ako mi
Istina kaže da su mrtvi i da su se raspali u prašinu povjerovaću da je
zmija lagala,prije svega toga ostajem pri svom mišljenju.

Štefek je napisao/la:

Odgovor - osoba koja se smatra kršćanom bilo koje denominacije - ne može tražiti izvan Biblije, zar ne?

Važnija mi je Istina od Biblije.
Što ja o Bibliji mislim napisao sam u temi Stvaranje svijeta - doslovno ili u slikama?
Ovaj tekst ovdje:
Uopće nije istina da je Biblija koja se danas koristi apsolutna istina.Možda
postoji neka druga u kojoj je sve istinito,ali takvu još nismo vidjeli.
Da bi nešto bilo apsolutno istinito morala bi se svaka riječ poklapat sa
nekom drugom riječi u kojoj je opisan isti događaj.
To u današnjoj Bibliji nije slučaj.
Primjer:
Je li grob otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren kada
su stigle žene/žena (Mat 28,1-2); Koga su vidjele kraj groba? Anđela
(Mat. 28,2) ili mladića (Marko 16,5) ili dva muškarca (Luka 24,4) ili
dva anđela (Ivan 20,11-12); Jesu li ti ljudi ili anđeli bili izvan
(Mat. 28.2) ili unutar grobnice (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan
20,11-12).; Stajali (Luka 24,4) ili sjedili (Matej 28,2, Marko 16,5,
Ivan 20,12).; Je li Marija Magdalena prepoznala Isusa kad joj se prvi
puta pojavio? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).
Štefek je napisao/la:

Pozdrav, Štefek.

Knjigu Nag Hammadi napisali su Gnostici.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gnosticizam#Gnosti.C4.8Dki_nauk
U toj knjizi nalazi se teorija o podrijeklu svijeta gdje se možda nalazi odgovor
na tvoje pitanje:
Interesantno je još na koga se misli kad se govori u množini: "...Hajde na [b]načinimo [/b]čovjeka..."

Naravno sve to treba uzimati sa rezervom,sve dok ne doznamo pravu istinu.

Knjigu se može skinuti ovdje:
http://fs09n5.sendspace.com/dl/5a0aa479d04c19b11f99d45f57c1dca4/4705de3c732a6a87/p3xl8f/KNJIzNICA%20NAG%20HAMMADI.zip

more_horiz
Medeni je napisao/la:
UČENIK10 je napisao/la:

I tek rođena djeca odbijaju zdravlje?Stvarno poučno.

posljedica grijeha je bolest, a djete je od rođenja gresnik...

more_horiz
[quote="Medeni"]
Štefek je napisao/la:

Isus kaže tijelo je odijelo,ako nikad ne ugledam Adama i Evu i ako mi
Istina kaže da su mrtvi i da su se raspali u prašinu povjerovaću da je
zmija lagala,prije svega toga ostajem pri svom mišljenju.

Štefek je napisao/la:

Odgovor - osoba koja se smatra kršćanom bilo koje denominacije - ne može tražiti izvan Biblije, zar ne?

Važnija mi je Istina od Biblije.
Što ja o Bibliji mislim napisao sam u temi Stvaranje svijeta - doslovno ili u slikama?
Ovaj tekst ovdje:
Uopće nije istina da je Biblija koja se danas koristi apsolutna istina.Možda
postoji neka druga u kojoj je sve istinito,ali takvu još nismo vidjeli.
Da bi nešto bilo apsolutno istinito morala bi se svaka riječ poklapat sa
nekom drugom riječi u kojoj je opisan isti događaj.
To u današnjoj Bibliji nije slučaj.
Primjer:
Je li grob otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren kada
su stigle žene/žena (Mat 28,1-2); Koga su vidjele kraj groba? Anđela
(Mat. 28,2) ili mladića (Marko 16,5) ili dva muškarca (Luka 24,4) ili
dva anđela (Ivan 20,11-12); Jesu li ti ljudi ili anđeli bili izvan
(Mat. 28.2) ili unutar grobnice (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan
20,11-12).; Stajali (Luka 24,4) ili sjedili (Matej 28,2, Marko 16,5,
Ivan 20,12).; Je li Marija Magdalena prepoznala Isusa kad joj se prvi
puta pojavio? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).
Štefek je napisao/la:

Pozdrav, Štefek.

Knjigu Nag Hammadi napisali su Gnostici.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gnosticizam#Gnosti.C4.8Dki_nauk
U toj knjizi nalazi se teorija o podrijeklu svijeta gdje se možda nalazi odgovor
na tvoje pitanje:

Naravno sve to treba uzimati sa rezervom,sve dok ne doznamo pravu istinu.

Knjigu se može skinuti ovdje:
http://fs09n5.sendspace.com/dl/5a0aa479d04c19b11f99d45f57c1dca4/4705de3c732a6a87/p3xl8f/KNJIzNICA%20NAG%20HAMMADI.zip[/quote]

sto ti vjerujes u evoluciju?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply