Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

rad kao blagoslov

power_settings_newLogin to reply
3 posters

descriptionrad kao blagoslov Emptyrad kao blagoslov

more_horiz
<BLOCKQUOTE>

• Svakodnevni rad osnova je egzistencije većine ljudi. Ipak, mnogi s odbojnošću doživljavaju svoje zanimanje, preziru svoje zaposlenje, a nisu im simpatični ni kolege s kojima rade na radnim mjestima.

ŠTO JE RAD I KAKO RADIMO?
Poziv, zvanje i zanimanje

Veći dio dana provodimo izvršavajući obveze. Od malih nogu učimo za naš budući rad, a kao odrasli radimo na svojem radnom mjestu. Radnom dijelu dana posvećujemo i vrijeme u kojem se spremamo na posao i putujemo do mjesta rada, a posao ponekad donosimo i kući, ako ne u formi papira, onda u svojim mislima.

Svakodnevni rad osnova je egzistencije većine ljudi. Ipak, mnogi s odbojnošću doživljavaju svoje zanimanje, preziru svoje zaposlenje, a nisu im simpatični ni kolege na radnom mjestu. Rijetko je tko birao obrazovati se za neko zvanje imajući na umu koliko je to zvanje profitabilno. Birajući zvanje vodili smo se idealima kako je baš to zvanje plemenito, a sami imamo talenta i dara da njegove vještine i pravila umijeća savladamo, te da kroz naš rad do punog izražaja dođe punina naše osobnosti.

Na tom putu moguće je da smo zaboravili zašto smo izabrali baš to, određeno zvanje, a čest je slučaj i da nam zanimanje ili priroda radnog mjesta iznevjere očekivanja, pa od područja koje nas je privlačilo i zanimalo ostane samo prazna forma, ljuštura i mehaničko izvršavanje svakodnevnih zadataka.

Razvijanje talenata

Neke od nas životne okolnosti i nedostatak sredstava potrebnih za školovanje odveli su na put koji nismo planirali, pa možda i radimo u zanimanju za koje se nismo školovali. Ne smijemo smetnuti s uma da Bog zna puno bolje od nas što je za nas dobro, pa mu spremno i mirno predajmo život u ruke, puni povjerenja. Ako nam usadi hrabrost, možemo još naći u sebi motivacije i potražiti drugo zaposlenje, ili se doškolovati. Uz Božju pomoć, imat ćemo za to snage i volje. Učenje, osvježavanje i nadograđivanje znanja cijelog radnog vijeka i tako je imperativ današnjeg doba baš u svakoj struci, tako da moramo ostati otvoreni pred napretkom i novim informacijama, te spremni na učenje i usavršavanje.

Bog ne želi da itko zakopa u zemlju i zanemari svoje talente, nego želi da ih razvijamo. Poziv je naš unutarnji glas koji nas dovodi do zvanja, a obavljamo ga svaki dan u obliku svoga zanimanja na radnome mjestu. Kad se sjetimo motiva koji su nas potakli da izaberemo određeno zvanje, možemo se osvijestiti i u misli da je svako zanimanje plemenito i društveno korisno, te da ne radimo samo radi plaće nego i zato da bismo bili od koristi svim ljudima kojima je naš posao potreban. U tom smisli rad na bilo kojem radnom mjestu jest prilika za služenje dugima, mogućnost da ostvarimo sebe i razvijemo svoje interese, ali i da svakog radnog rana budemo prema drugima plemeniti kad od nas zavise, te prilika za susrete i druženja. Lijepo je na radnom mjestu pomalo proslaviti svaki rođendan.

Odgovornost prema radu i zaposlenicima

Rad nije razonoda i današnji svijet biznisa svodi se na depersonalizaciju, a često i na izrabljivanje, ali to ne znači da moramo tupo dopustiti da nas odčovječe. Poslodavci bi morali prije svega shvatiti odgovornost prema svojim zaposlenicima kako bi oni primili pravednu plaću i imali dobre uvjete za rad. U suprotnom će nepravda dovesti do ogorčenosti i smanjenje učinkovitosti na radu. U tom lancu često se i vrlo opasno odnosi bagateliziraju, a ljudski rad i trud omalovažava.

Ali, kako u praksi izgleda naš radni dan? Teško se na silu budimo, bezvoljni i nemotivirani odlazimo na posao, odrađujemo ga mehanički i jedna čekamo da krenemo kući, a sutra opet novi radni dan i tako upadamo u monotoniju svakodnevice. Zbog toga nam konobar donese sok s ledom, iako smo izričito tražili da bude bez leda, frizer nam spali kosu pri farbanju, trgovkinja ne zna ima li određene boje i modele odjeće u trgovini, službenica na šalteru je neljubazna, liječniku smo samo broj, a ne osoba koja pati, sudac bezrazložno dugo piše presudu, menadžer će svakoga gledati s patronatskim odnosom, a učitelj će biti strah i trepet s nerazumnim zahtjevima prema učenicima, čak će nas i poneki svećenik razočarati svojim nestrpljenjem i nezainteresiranošću za naš problem.

Ali kad se tako nešto dogodi trebali bismo imati međusobnog razumijevanja, a neljubaznost ne shvatiti osobno. Teško je ustati i odlaziti na posao po ružnom vremenu, biti potplaćen, a kad svrha posla postane samo novac i zaboravimo zašto ustvari radimo, prirodna su velika nezadovoljstva i kod pružatelja usluge i kod korisnika.

Svatko na svoj način može osvijetliti svoje zanimanje, pokušati uživati u njemu i raditi ga raspoložen s osmijehom na usnama. Radi se o procesu, potreban je trud, ali sjetimo se da je svaki ljudski pošteni rad blagoslovljen od Boga, a kad smo poziv na neko zvanje osjetili u sebi, nismo ni sanjali da bismo ga mogli mrziti svaki dan. Pokušajmo bar nešto lijepo pronaći u njemu, jer svi smo nužni kotačići u velikom mehanizmu ljudskog roda.

22.10.2007
piše: Karla Kuzle
karla.kukac@vip.hr
</BLOCKQUOTE>

descriptionrad kao blagoslov EmptyRe: rad kao blagoslov

more_horiz
Netko mi je neki dan rekao: "čovječe, pa zašto se protiviš radu nedjelji, dođi raditi, time ćeš učiniti dobro djelo".

- Dakle, citiram ono gore: Možemo se osvijestiti i u misli da je
svako zanimanje plemenito i društveno korisno, te da ne radimo samo
radi plaće nego zato da bi smo bili od koristi svim ljudima kojima je
naš posao potreban.

- Kod mene, nažalost, postoje "one" neke prepreke: zapravo, nije mi se
teško ustati i otići rano na posao, već dok sam tamo, da što prije
napravim svoju normu, po mogućnosti u roku od 5 sati te da pobjegnem
kući jer mi je svaka minuta nevjerovatno dragocjena i ne trošim je za
gubljenje. (Vrijeme je čovjekov najveći neprijatelj - luksuz kojeg si ne možemo priuštiti)
Povrh svega, neda mi se baš ni skim komunicirati na poslu. S šefovima
sam prije 2 tjedna napravio Rat, totalno sam popljuvao njihov rang, i
sad čekam još neku ...... i svoj "kraj". Radim 10 godina u toj
tvornici punoj buke, dima od kojeg išćekujem rak pluća, radim brzo i
kvalitetno svoj posao i vrijeme mi brzo prolazi; ali nisam zadovoljan u
prvom redu zbog nepovoljnih uvjeta rada pa i vlastitom kvalitom života,
i da, da, s odbojnošću doživljavam svoje zanimanje, prezirem svoje
zaposlenje i nisu mi simpatični ni kolege na radnom mjestu. Vrijeme je
da promijenim način života..

more_horiz
crusader je napisao/la:
Netko mi je neki dan rekao: "čovječe, pa zašto se protiviš radu nedjelji, dođi raditi, time ćeš učiniti dobro djelo".

- Dakle, citiram ono gore: Možemo se osvijestiti i u misli da je
svako zanimanje plemenito i društveno korisno, te da ne radimo samo
radi plaće nego zato da bi smo bili od koristi svim ljudima kojima je
naš posao potreban.

- Kod mene, nažalost, postoje "one" neke prepreke: zapravo, nije mi se
teško ustati i otići rano na posao, već dok sam tamo, da što prije
napravim svoju normu, po mogućnosti u roku od 5 sati te da pobjegnem
kući jer mi je svaka minuta nevjerovatno dragocjena i ne trošim je za
gubljenje. (Vrijeme je čovjekov najveći neprijatelj - luksuz kojeg si ne možemo priuštiti)
Povrh svega, neda mi se baš ni skim komunicirati na poslu. S šefovima
sam prije 2 tjedna napravio Rat, totalno sam popljuvao njihov rang, i
sad čekam još neku ...... i svoj "kraj". Radim 10 godina u toj
tvornici punoj buke, dima od kojeg išćekujem rak pluća, radim brzo i
kvalitetno svoj posao i vrijeme mi brzo prolazi; ali nisam zadovoljan u
prvom redu zbog nepovoljnih uvjeta rada pa i vlastitom kvalitom života,
i da, da, s odbojnošću doživljavam svoje zanimanje, prezirem svoje
zaposlenje i nisu mi simpatični ni kolege na radnom mjestu. Vrijeme je
da promijenim način života..

Ma znas, nitko od nas nije zadovoljan svojim poslom,sve dotle dok ostane bez njega.A onda vidi da mora biti rob radu,jer mora od necega zivjeti.Slazem se s tobom da covjek moze napraviti posao za 5 sati....medjutim sindikati ne prihvataju taj nacin razmisljanja.Jer efektivni rad covjeka u toku dana po istrazivanjima radne i mentalne higijene je 5 -6 sati.I slobodno vrijeme bi... defakto s jedne strane bila neka akumulacija za radno.Ali postoje i neka druga istrazivanja.Da se najgore stvari ljudima desavaju bas u slobodnom vremenu,obiteljske svdje,ubojstva i samoubojstva,razni oblici kriminala,pa daj budi pametan sto je dobro za covjeka.

more_horiz
Skloniti se na neko mirno mjesto obilato kisikom i meditirati?

more_horiz
crusader je napisao/la:
Skloniti se na neko mirno mjesto obilato kisikom i meditirati?

a koliko dugo.Pa onda najbolje,jos i koju ovcicu i kozicu i koji lukac i da vidis zivota i vjernistva i sve.Nego ja imam problem kako bi mi iz gradova sve to podnjeli?

more_horiz
Teško da rad može biti kao blagoslov ako ne voliš ono što radiš,kao što reče Crusader,ali sa druge strane,ako idemo iz krajnosti u krajnost,puno slobodnog vremena takodjer često negativno utječe na čovjeka.Dakle,rad kao blagoslov,ali ako radiš sa motivacijom Wink

more_horiz
Rad sa motivacijom.. zanimljivo. Dolaziti na posao s voljom ili bez
volje nije svejedno (ne govorim o lijenosti), no, ja za sebe moram mogu
samo reći kako sam se rodio u pogrešno vrijeme i živim na pogrešnom
mjestu. Hoću reći, najbolje bi mi odogvaralo živjeti u razdoblju
drvenih kotača, gdje bi mi jedina briga bila kućica od slame, lovljenje
hrane po šumi i slično.. Tako bih bio najsretniji. Skromno i
jednostavno. Preživjeti. U ovdašnjem, tehnološki razvijenom vremenu,
motivacija nažalost potiče me na drukčiji instinkt preživljavanja:

rad kao blagoslov 2000831691921921912_rs

more_horiz
crusader je napisao/la:
Rad sa motivacijom.. zanimljivo. Dolaziti na posao s voljom ili bez
volje nije svejedno (ne govorim o lijenosti), no, ja za sebe moram mogu
samo reći kako sam se rodio u pogrešno vrijeme i živim na pogrešnom
mjestu. Hoću reći, najbolje bi mi odogvaralo živjeti u razdoblju
drvenih kotača, gdje bi mi jedina briga bila kućica od slame, lovljenje
hrane po šumi i slično.. Tako bih bio najsretniji. Skromno i
jednostavno. Preživjeti. U ovdašnjem, tehnološki razvijenom vremenu,
motivacija nažalost potiče me na drukčiji instinkt preživljavanja:

rad kao blagoslov 2000831691921921912_rs

uh sto ti je dobra sumica,a gdje je potocic,pa slamnata kucica,pa ovcica,ali ovo svjetlo daje jos mnoge nade.

more_horiz
Iznenađuješ me Dina, sve više. Pogotovo kad započinješ takve teme.
Ako sam ja već poslao takav post, onda sam prokleto ozbiljan u svemu!

more_horiz
crusader je napisao/la:
Iznenađuješ me Dina, sve više. Pogotovo kad započinješ takve teme.
Ako sam ja već poslao takav post, onda sam prokleto ozbiljan u svemu!

Ma kuzim ja tebe,ali te zelim navesti na to da ima nade,govorim ti o otudjenmom radu,koji bi da su ljudi malo vise povezani s Bogom mogao biti blagoslov a ne prokletstvo,kako ga sad dozivljavamo.Zar Bog nije rekao radite vrt.I onda kad je dosao grijeh,rad postaje prokletstvo.

more_horiz
Rad mora postojati. Kako bi to izgledalo da svi živimo u rajskom vrtu i
ništa ne trebamo raditi? Ne bi li nam bilo pomalo dosadno šetkarati se
okolo i samo pjevati i moliti? Netko mora i uređivati takav vrt. Ja sam
osuđen da cijeli svoj život radim grdi fizički posao s kojim sam već
sad osuđen na propadanje. Netko sjedi u kacelariji i pod radnim
vremenom igra video igre na svom poslovnom kompjuteru, a novac mu se
svake sekunde debelo obruši kao sam od sebe. Kakav položaj i sramota da
za takve, koji lagodno žive tuđim trudom i mukom, nema nekog poštenja,
korak sam do nečega što se zove demonstracija...

No, nije sve tako crno, DAO SAM SEBI JOŠ JEDNU ŠANSU!

more_horiz
ma joj, da iskreno kažem, i ja sam se rodio u krivo vrijeme na krivom mjestu, život u gradu je katastrofa. U današnje vrijeme nitko ne može biti sasvim normalan, jer praktički mi živimo kao robovi kapitalizma. Što meni vrijedi i žena i djeca, ako ću ja bez obzira na njih većinu svog života provoditi u nekoj tvornici, a njih vidjeti umoran kad dođem s posla, onda leći spavati, ujutro opet na posao i tako u krug do kraja života. Čini mi se da je čak bio bolji onaj primitivniji način života kada su ljudi živjeli u porodičnim zadrugama, koliko god teško bilo, čovjek je ipak bio sam svoj gazda, sam sebe prehranjivao i sa svojom obitelji radio na svom imanju, obitelj je uvijek bila na okupu, bolje nego sada kad svi trčimo za poslom kod nekog drugog gospodara i radimo i radimo sve dok ne umremo a mnogi uopće u svoj toj trci ne stignemo ni upoznati našu vlastitu djecu, a kamoli da imamo vremena još i proučavati Sveto pismo. Što uopće znači uspjeh u današnje vrijeme? Čak i da dobijem ne znam kakvu plaću, opet moram trčati amo-tamo svaki dan i nemam vremena za ništa, novac mi treba onako da platim račune i za hranu, ostalo mugu slobodno spaliti jer šta mi taj novac vrijedi kad sam svejedno rob većinu svog života i radim ono što netko drugi želi, to je tako svima, samo što se neki tješe pa ne žele to priznati. Ali ja tako neću živjeti, idem na selo, već mi je kuća skoro u potpunosti sređena i funkcionalna. Tamo ću raditi na imanju da sam prehranim sebe i svoju obitelj, bit ću cijelo vrijeme sa obitelji i posao će početi i završiti onda kad ja to želim. To nije nikakva utopija jer moja baka od 80-tak godina još uvijek može raditi toliko da prehrani sama sebe na svojem imanju kao što je uostalom i činila cijeli svoj život, bez da robuje nekim kapitalističkim gospodarima. A primjetio sam da su ti ljudi na selu koji rade sami za sebe mngo zdraviji i normalniji od nas koji jedva čekamo da si nađemo novog kapitalističkog gospodara i prepustimo mu svoj život pod kontrolu. Ma ništa, ode ja živit na selo, režije su jeftinije, već znam napravit toliko da mogu sam sebe prehranjivati, tamo je mir, ljudi oko mene su normalniji i prihvaćaju me bolje nego oni iz grada što me cijeli život znaju. I što je najvažnije, radni dan počinje kad ja to želim i sa kime to želim, a ne ono veli šef dođi na bauštelu u pet ujutro bićete vas šesnajstorica do naveče... Kolko god bi tako zaradio od toga nemam ništa, zato ode na selo, da budem "svoga tela i duše gospodar" Na selu se više radi al je slađe jer si sam sebi šef i radiš sam za sebe. Ako u nečemu ne uspiješ odgovaraš prvenstveno sam sebi i nikad sam sebi ne možeš dati otkaz...

more_horiz
Svi palčevi gore Marko! Napokon netko pametan na ovom forumu!

more_horiz
crusader je napisao/la:

No, nije sve tako crno, DAO SAM SEBI JOŠ JEDNU ŠANSU!

Pa ovo sa sansom ti je najbolje.Nisam niti u jednom trenutku rekla,nepametno,ne TREBA RADITI,kako si ti to okvalificirao.Ti sam znas,da su protestanti vise radokolici ..nego bilo tko drugi.Ali ako moras fizicki tesko raditi,negdje u proslosti si nesto ...preskocio.Iskoristi svoju DRUGU SANSU.
Zelim ti blagoslova u tome,nadam se sobzirom na..... QI da ces uspjeti u tome.

Zadnja promjena: ; sub 27 lis 2007, 08:02; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Ha-Ha-Ha!!! .. "S obzirom na QI da cu uspjet" , ova Ti je sad bila dobra Dina!
No, mozda si me pretjerano preuzvisila! Trebao sam otici u glumce,
mozda u hollwyood. Sva sreca sto sam skroman i volim izbjegavati velike
guzve. No, dobro je ponukati covjeka da razmislja nekad i pozitivno,
buduchi da u zadnje vrijeme negiram sve i svakoga. .. aj; zbilja znas
navadjati ljude Dina..

* Jako mi se svidjelo Markovo razmisljanje, mada me zabrinjava da
svatko trazi neki odgovor u forumu na tesko pitanje; pocevsi od
najmladjeg clana, pa do onog od 94 godine sto mu stoji u profilu..

more_horiz
crusader je napisao/la:
Ha-Ha-Ha!!! .. "S obzirom na QI da cu uspjet" , ova Ti je sad bila dobra Dina!
No, mozda si me pretjerano preuzvisila! Trebao sam otici u glumce,
mozda u hollwyood. Sva sreca sto sam skroman i volim izbjegavati velike
guzve. No, dobro je ponukati covjeka da razmislja nekad i pozitivno,
buduchi da u zadnje vrijeme negiram sve i svakoga. .. aj; zbilja znas
navadjati ljude Dina..

* Jako mi se svidjelo Markovo razmisljanje, mada me zabrinjava da
svatko trazi neki odgovor u forumu na tesko pitanje; pocevsi od
najmladjeg clana, pa do onog od 94 godine sto mu stoji u profilu..

Hi,Hi,Hi..netko od nas dvoje ima moc zapazanja,a netko moc opazanja i prepoznavanja,ali sve je to zdravo za dusu.....Basketball Basketball Basketball test na licu mjesta:bball: Basketball..ah ja sam se rodila tek kad je moda hollwyooda,prestala....ovo su ti neke druge kulture,licemjerja..imaj vise lica bit ces prava cica i tako to...geek geek geek

Zadnja promjena: ; sub 27 lis 2007, 08:22; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Marko je napisao/la:
ma joj, da iskreno kažem, i ja sam se rodio u krivo vrijeme na krivom mjestu, život u gradu je katastrofa. U današnje vrijeme nitko ne može biti sasvim normalan, jer praktički mi živimo kao robovi kapitalizma. Što meni vrijedi i žena i djeca, ako ću ja bez obzira na njih većinu svog života provoditi u nekoj tvornici, a njih vidjeti umoran kad dođem s posla, onda leći spavati, ujutro opet na posao i tako u krug do kraja života. Čini mi se da je čak bio bolji onaj primitivniji način života kada su ljudi živjeli u porodičnim zadrugama, koliko god teško bilo, čovjek je ipak bio sam svoj gazda, sam sebe prehranjivao i sa svojom obitelji radio na svom imanju, obitelj je uvijek bila na okupu, bolje nego sada kad svi trčimo za poslom kod nekog drugog gospodara i radimo i radimo sve dok ne umremo a mnogi uopće u svoj toj trci ne stignemo ni upoznati našu vlastitu djecu, a kamoli da imamo vremena još i proučavati Sveto pismo. Što uopće znači uspjeh u današnje vrijeme? Čak i da dobijem ne znam kakvu plaću, opet moram trčati amo-tamo svaki dan i nemam vremena za ništa, novac mi treba onako da platim račune i za hranu, ostalo mugu slobodno spaliti jer šta mi taj novac vrijedi kad sam svejedno rob većinu svog života i radim ono što netko drugi želi, to je tako svima, samo što se neki tješe pa ne žele to priznati. Ali ja tako neću živjeti, idem na selo, već mi je kuća skoro u potpunosti sređena i funkcionalna. Tamo ću raditi na imanju da sam prehranim sebe i svoju obitelj, bit ću cijelo vrijeme sa obitelji i posao će početi i završiti onda kad ja to želim. To nije nikakva utopija jer moja baka od 80-tak godina još uvijek može raditi toliko da prehrani sama sebe na svojem imanju kao što je uostalom i činila cijeli svoj život, bez da robuje nekim kapitalističkim gospodarima. A primjetio sam da su ti ljudi na selu koji rade sami za sebe mngo zdraviji i normalniji od nas koji jedva čekamo da si nađemo novog kapitalističkog gospodara i prepustimo mu svoj život pod kontrolu. Ma ništa, ode ja živit na selo, režije su jeftinije, već znam napravit toliko da mogu sam sebe prehranjivati, tamo je mir, ljudi oko mene su normalniji i prihvaćaju me bolje nego oni iz grada što me cijeli život znaju. I što je najvažnije, radni dan počinje kad ja to želim i sa kime to želim, a ne ono veli šef dođi na bauštelu u pet ujutro bićete vas šesnajstorica do naveče... Kolko god bi tako zaradio od toga nemam ništa, zato ode na selo, da budem "svoga tela i duše gospodar" Na selu se više radi al je slađe jer si sam sebi šef i radiš sam za sebe. Ako u nečemu ne uspiješ odgovaraš prvenstveno sam sebi i nikad sam sebi ne možeš dati otkaz...

San ljetnje noci.................???????????

more_horiz
Dina je napisao/la:
Hi,Hi,Hi..netko od nas dvoje ima moc zapazanja,a netko
moc opazanja i prepoznavanja,ali sve je to zdravo za dusu.....Basketball Basketball Basketball test na licu mjesta:bball: Basketball..ah
ja sam se rodila tek kad je moda hollwyooda,prestala....ovo su ti neke
druge kulture,licemjerja..imaj vise lica bit ces prava cica i tako to...geek geek geek

Pogresan odgovor!
Nisi trebala ovo naknadno editirati, ni ne poznajes me, ne mozes iz mog
teksta izvlaciti krive osobine.(I jos nesto: Ne volim smajlice, vidis da ih ja
nikad ne upotrebljavam. Smajlici po mom misljenju mogu zamijeniti neke prostacke izraze)

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply