Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionMaterijalna dijalektika * EmptyMaterijalna dijalektika *

more_horiz
Gotovo je nezamislivo danas živjeti bez materijalnih dobara. No,
gotovo čitavo čovječanstvo podjednako žudi da ima čim više za sebe i
svoju familiju. Ljudi se trse za novac, neki teškim radovima,
neki nepoštenjem, a neki vrlo jednostavno dolaze do sredstava koje im
uopće nisu potrebne za život. Politika igra glavnu ulogu svugdje. Ako
bacimo pogled na onih nekoliko bogatih Šeika u iraku, dok je ostatak
sve sirotinja, ili na bogate direktore koji nikad nisu pljunuli u ruke
i digli više od 5 kila,a imaju i svoje privatne avione, jahte, vile..
Netko mora raditi za te ljude. Bogataši ne misle svojim glavama previše
na vjerodostojnost i ne cijene svoje ljude u krugu, nije ih briga ni za
što. Ponukala me ona prispodoba da se zapitamo
kome služiti: "Bogu ili bogatstvu"? Treba barem pokušati prignuti svoju glavu i tako iz materijalne dijalektike, smjelo ka svjetlosti krenuti.

descriptionMaterijalna dijalektika * EmptyRe: Materijalna dijalektika *

more_horiz
Crusader,nisam shvatila sto je ovdje tvoja teza a sto protuteza?Mislis da nitko ne zeli imati vise,i bogati i siromasni?

more_horiz
Tako je. Od pamtivijeka bilo je bogatih i siromašnih. Tako će i ostati.
Mislite li da će bogatuni razdijeliti siromasima svoj višak? Sjetite se
one zgode iz NZ-a kad je onaj nadcarinik rekao ako sam koga prevario
četverostruko ću mu vratiti. Braćo i sestre, ja ovdje govorim o
POHLEPI.

more_horiz
Vec dugo dragi moj Crusader,pokusavam razrjesiti taj problem.I satalno govorim,kako krscani se nadaju kraljevstvu nebeskom,a rede i zive ,kao da ce sa sobom ponjeti blago zemaljsko.Medjutim analizirajuci te proizvodne snage i mogucnosti viska,dolazim do interesantnog zakljucka,ljudima nikad dosta,i stim bi se pomirila,ali se ne mogu pomiriti,kako to da je ocat sladak kod mojeg susjeda.Zasto ljudi nisu zahvalni Bogu za ono sto imaju,a to je prvo zdravlje,i onda na ustrb zdravlja,rade sve da to pretvore u novac,ne misleci da ce doci dan kad ce sve ovo zemaljsko biti samo prah i prasina.
jedno zgodno razmisljanje je Hrki,stavio na topic pakao,zove se sotonin plan,poslije tog procitanog teksta,bit ce mnogima,mnoge stvari jasne ako razmisljaju ozbiljno o ziviotu.

more_horiz
"Od pamtivijeka bilo je bogatih i siromašnih. Tako će i ostati"......zasto?!.....zar se stvari nemogu promjeniti?!

more_horiz
zato što je temeljni pokretač ljudske snage EGO, a ego je kompatibilan samo s kapitalizmom - ja gledam samo svoja posla i samo da meni bude dobro, da sebe zadovoljim, a ostali nek se snađu. nema mjesta komunizmu i socijalizmu u našem egoističnom sustavu civilizacije, eto zato će uvijek biti tako da postoje bogati i siromašni, i da bogati ne daju siromašnima, osim neznatnog broja pojedinaca.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Bhakti je napisao/la:
zato što je temeljni pokretač ljudske snage EGO, a ego je kompatibilan samo s kapitalizmom - ja gledam samo svoja posla i samo da meni bude dobro, da sebe zadovoljim, a ostali nek se snađu. nema mjesta komunizmu i socijalizmu u našem egoističnom sustavu civilizacije, eto zato će uvijek biti tako da postoje bogati i siromašni, i da bogati ne daju siromašnima, osim neznatnog broja pojedinaca.

Ako dobro kuzim,ti spajas EGO =POHLEPA </BLOCKQUOTE>

more_horiz
pohlepa je drugi (još gori) stupanj. ja govorim o nebrizi za druge - znači kako sam već rekao, važno je da ja imam i da je meni dobro, a za ostale me nije briga, neka se snalaze sami kao što se i ja sâm snalazim. kapitalizam nije timski način funkcioniranja i surađivanja, nego individualan, darvnistički način preživljavanja. a pohlepa je još gori stupanj u kojoj ne samo da čovjeka nije briga za drugog, već i svjesno šteti drugoga dok sebi pribavlja.

more_horiz
Slažem se tvojim zadnjim odgovorm Bhakti, 99% pučanstva mari samo za sebe. "Nađi mi jednog pravednika i prstom upri u njega, i reci, to je taj"

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
crusader je napisao/la:
Slažem se tvojim zadnjim odgovorm Bhakti, 99% pučanstva mari samo za sebe. "Nađi mi jednog pravednika i prstom upri u njega, i reci, to je taj"

Vi kao da zaboravljate,da je poslijednje vrijeme,kad u Bibliji pise.....koren svijuh zala je srebroljublje.Iznenadila sam se ovih dana,jednom vjescu kako je u Karlovcu umrla zena beskucnik,s nekoliko bankovnih knjizica i kod nje nadjena ustedjevina od oko 20.000 kuna.Kome vjerovati da nije pohlepan,zar nije tocan navod...srebroljublje je korjen sviju zala....Cak kapitalisticka drustva pospjesuju pohlepu,kroz porezni sistem,jednostavno ako imas vise izdataka,npr.auto otpisujes nakon 6god.to znaci da u 7 god.mozes sebi uzeti novi auto,od poreza si vise oslobodjen,i nije li to stimulans za pohlepom.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply