Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionGroblje ili spaljivanje? EmptyGroblje ili spaljivanje?

more_horiz
Nisam znao gdje da ovu temu otvorim, pa se nadam da tu nece biti neprimjerno.

Pitanje je to obicaja ukopavanja mrtvaca. Groblja danas predstavljaju za mene primjer nekoliko drustvenih problema:

a) Unistavanje okolisa. Najlijepsi dijelovi gradova su unisteni grobljima, umjesto da ti prostori budu namjenjeni parkovima, sportskim terenima, blinicama, skolama i sl. drustveno korisnim sadrzajima. Raspadanje leseva zagadjuje podzemne vode.

b) Nerazumno trosenje sredstva. Ljudi ulazu u grobnice umjesto u kvalitetu zivota zivucih (djece, starijih, bolesnih, kulturu, sport i sl.).

Nema razumnog objasnjenja zasto bi smo sahranjivali mrtvace. Niti jedan grob prosjecno poznate osobe se ne odrzava duze od 2 pokoljenja. Nitko ne odrzava grob svojeg pretka iz 16. st. Obicno se odrzava grob najdalje od djedova i baka. Potom se ti grobovi ionako prekopaju ili prodaju drugim korisnicima. Oni koji su drustveno poznati, njima drustvo ionako podigne spomenik, posveti neku ulicu, trg i sl. Stoga, zasto ukupavati mrtve?

Ukoliko postoji neki vjerski razlog, takodjer nema razumnog objasnjenja. Jer svi oni koji su umrli prije mnogo stoljeca su vec pretvoreni u prah. To umrlo tijelo ionako nece uskrsnuti, a niti se grobovi pamte od onih koji su umrli recimo u 4. st. ili u 13.st.

Stoga, mislim da je mnogo bolja praksa spaljivanja leseva, s time da se prah raspe u prirodu bez ostavljanja nekog trajnijeg spomenika, iz gore nevedenih razloga. Sto vi mislite o tome?

descriptionGroblje ili spaljivanje? EmptyRe: Groblje ili spaljivanje?

more_horiz
pa mi mislimo i vjerujemo da će sva ta mrtva tijela uskrsnuti...jer Bog je svemoguć i može sve...sve pamti, sve poznaje, sve vidi, sve čuje...jer da mrtvi ne uskršavaju uzalud je naša vjera, a ako je uzalud naša vjera, uzalud je ovaj forum, a ako je uzalud ovaj forum, uzalud su svi ovdje postovi, a ako su uzalud svi ovdje postovi, onda ni ovaj post nije baš za neku svrhu jel da? pa stoga, ako mrtvi na uskrsavaju, čemu čekanje na odgovor nekog kršćanina?

more_horiz
Ma ne govorim ja niti o vjerovanju, niti o uskrsavanju tijela. Slobodno vi vjerujte u sto god hocete. Samo kazem s pozicije zastite okolisa i mnogo korisnijeg prostornog planiranja.

Mislim si ako je netko umro prije 1500 godina, i ako se njegovo/njezino tijelo vec pretvorilo u prah, niti se pamti ime te osobe, niti njezin grob, a vi vjerujete da ce uskrsnuti... onda kakva je razlika od toga da se tijelo odmah spali i pepeo prospe u rijeku, sumu, more? Pa neka uskrsne i ta osoba, nemam nista protiv. Samo bi se manje stete za okolis i manji trosak za zive ucinio, zar ne?!

more_horiz
ljudi.....u mom kraju ljudi mrtve jako postuju i podizu im velike i skupe spomenike....
neki podizu skupe spomenike zato jel se zele iskupiti sto nisu bili dobri prema tada jos zivima pokojnicima.....drugi podizu kako bi pokazali koliko su mocni i bogati...a treci kako nebi zaostajali za drugima i tako se se veze......
ja mislim da je kulturno podici neki normalan spomenik, ali ne da na to trosim cijelo bogatsvo......peace....

more_horiz
Da odmah kažem, meni je sasvim svejedno što će biti sa moji tjelom nakon moje smrti, svejedno će uskrsnuti, ma gdje bilo.

Ali kada govorimo čisto o praktičnosti zbrinjavanja leša, za spaljivanje je potrebno dosta energije koja opet pri sagorijevanju zagađuje okoliš. Sa današnjim brojem kremiranja, to je zanemarivo u odnosu na druge zagađivače, ali zamisli jedan grad veličine Zagreba, kada bi se svi spaljivali, koje bi to zagađenje bilo. A i za takav objek, potreban je prostor.

Sa druge strane groblja su na neki način kulturni spomenici, isto kao i npr. pročelja starih zgrada. Zamisli recimo što Bošnjacima znače njihovi stečci.

more_horiz
Kažu, tri dana spomena na pokojnika.
Bolje odabirem groblje. Stare dečke (poput mene) kod nas pokapaju na mjesto gdje nitko nit ne kroči. Spaljivanje bih si dopustio ali pod jednim uvjetom: Da mi pepeo obavezno prosipaju u svemir...

more_horiz
Mislim da je spaljivanje u redu,jer zašto trošiti novce na razne ukrase na groblju(posebno mislim na spomenike)kad se za taj novac može nekome kupiti hrana.Za mene su veći vjernici oni koji misle da će ih Bog uskrsnuti od pepela koje je bačeno u svemir,nego oni koji grade piramide od svojih grobnica.obred

more_horiz
crusader je napisao/la:
Kažu, tri dana spomena na pokojnika.
Bolje odabirem groblje. Stare dečke (poput mene) kod nas pokapaju na mjesto gdje nitko nit ne kroči. Spaljivanje bih si dopustio ali pod jednim uvjetom: Da mi pepeo obavezno prosipaju u svemir...

e to! u svemir. ja bih to jako volio, samo što naravno nikad mi se neće ostvariti kad nemam para...

btw, dobar ti je shephard, sviđa mi se majica koju nosi... Cool

more_horiz
mickey_mouse je napisao/la:
ljudi.....u mom kraju ljudi mrtve jako postuju i podizu im velike i skupe spomenike....
neki podizu skupe spomenike zato jel se zele iskupiti sto nisu bili dobri prema tada jos zivima pokojnicima.....drugi podizu kako bi pokazali koliko su mocni i bogati...a treci kako nebi zaostajali za drugima i tako se se veze..........

Nije li to sve jednako besmisleno i beskorisno?

more_horiz
dragan je napisao/la:
Ali kada govorimo čisto o praktičnosti zbrinjavanja leša, za spaljivanje je potrebno dosta energije koja opet pri sagorijevanju zagađuje okoliš. Sa današnjim brojem kremiranja, to je zanemarivo u odnosu na druge zagađivače, ali zamisli jedan grad veličine Zagreba, kada bi se svi spaljivali, koje bi to zagađenje bilo.

Zamisli koje je zagadjenje podzemnih voda kada se svo to meso pocne raspadati?

dragan je napisao/la:
A i za takav objek, potreban je prostor.

Mnogo manje za nekoliko krematorija, nego za nekoliko grobalja.

dragan je napisao/la:
Sa druge strane groblja su na neki način kulturni spomenici, isto kao i npr. pročelja starih zgrada. Zamisli recimo što Bošnjacima znače njihovi stečci.

Jeste, i piramida je kulturni spomenik, samo sto nije posluzila onome za sto su je gradili. Naime, da osigura vjecni zivot faraonima. Ne bi li bilo bolje napraviti neki kulturni spomenik koji bi sluzio zivima, a ne mrtvima? Kolika polja, sume, najbolji dijelovi grada pretvoreni u groblja koja nikome ne sluze...

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
Zamisli koje je zagadjenje podzemnih voda kada se svo to meso pocne raspadati?

Pa jeste, zagađuje se i na taj način. E sad, što zagađuje više, mislim da bi to trebali procijeniti stručnjaci, ja se u to nebih upuštao. Samo sam time htio reći, da pošto zagađuje i krematorij, otpada ti argument a).

dragan je napisao/la:
Jeste, i piramida je kulturni spomenik, samo sto nije posluzila onome za sto su je gradili. Naime, da osigura vjecni zivot faraonima. Ne bi li bilo bolje napraviti neki kulturni spomenik koji bi sluzio zivima, a ne mrtvima? Kolika polja, sume, najbolji dijelovi grada pretvoreni u groblja koja nikome ne sluze...

Pa zar piramide i stećci ne služe živima? To je svjedočanstvo vremena, kuture, vjerovanja, načina života. Mislim da nam groblja mnogo svjedoče o načinu života tih ljudi koji su tu sahranjeni. Da nema groblja, naše poznavanje povijesti bi bilo mnogo siromašnije.

Opet ponavljam, meni je sasvim svejedno što će biti sa mojim tijelom kad umrem, no ne slažem se sa tim da postojeća groblja samo smetaju.

more_horiz
(Ovo s pepelom u svemir, je samo šala)

Da li je tko od vas razmislio ako bi se "end of days" dogodio kad smo
još živi? Kako bi taj "dan" bilo "živima" i da li bi zavidjeli mrtvima?!

btw, Bhakti, Morgan Freeman Ti je savršen izbor. Joe Flanigana sam maknuo jer plastično glumi

more_horiz
Mislim da je sve jednu u principu, ali pre sam za obicno sahranjivanje, pored svih nabrojanih mana ima i nekih prednosti.

Brat Aladin

more_horiz
Nemam nista protiv toga da se drustvo uglednim ljudima oduzi na nacin da im postavi spomenik (nadgrobni ili na kakvom drugom mjestu), plocu s natpisom, nazove ulicu, trg, izda knjigu, monografiju, pa cak i izgradi piramidu ili mauzolej. Takve ostavstine su korisne, jer sluze i zivima. Ali gomile i gomile anonimusa, kojih se niti vlastita obitelj za dva koljena nece vise sjecati, niti ce im obilaziti grobove...?! Danas takvi ljudi uzimaju parcele najboljih gradjevinskih, sumskih ili poljoprivrednih prostora. Njihovi zivi umjesto u djecu ulazu u njihove beznacajne grobnice i sl. To je posve nerazumna praksa, koja ce vjerujem uskoro biti odbacena kao beskorisna i besmislena.

more_horiz
crusader je napisao/la:
(Ovo s pepelom u svemir, je samo šala)

Da li je tko od vas razmislio ako bi se "end of days" dogodio kad smo
još živi? Kako bi taj "dan" bilo "živima" i da li bi zavidjeli mrtvima?!

btw, Bhakti, Morgan Freeman Ti je savršen izbor. Joe Flanigana sam maknuo jer plastično glumi

kod mene nije bila šala to sa svemirom :lol!:

btw, bez obzira koliko sam sada navikao na njega, shephard mi je zapravo loša kopija o'neilla.

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
Nemam nista protiv toga da se drustvo uglednim ljudima oduzi na nacin da im postavi spomenik (nadgrobni ili na kakvom drugom mjestu), plocu s natpisom, nazove ulicu, trg, izda knjigu, monografiju, pa cak i izgradi piramidu ili mauzolej. Takve ostavstine su korisne, jer sluze i zivima.

Pošto Isus dijeli ljude na ovce i jarce,mislim da oni koji sebe smatraju

ovcama ne treba nikakav spomenik,a što se tiče jaraca oni su i onako previše spomenika sebi sagradili.affraid

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply