Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sunniti i Šiiti

power_settings_newLogin to reply
+2
Jasmin(Jason)
Izrail
6 posters

descriptionSunniti i Šiiti EmptySunniti i Šiiti

more_horiz
Evo volio bih da mi neki musliman objasni razlike između ove dvije vrste vjernika u islamu.
Hvala.

descriptionSunniti i Šiiti EmptyRe: Sunniti i Šiiti

more_horiz
Razlike imedju šijja i sunita ( sunnija ) su bile iz početka političke naravi, tj., razlike po pitanju ko ce naslijediti hilafet, da li Ebu Bekr, radijallahu anhu, ili pak Alija, radijallahu anhu. No, kako je koja godina odmicala pa sve do danas, razlika je sve veća i veća postojala tako da je ta razlika dramastično, nažalost, dosegla i do vjerovanja izmedju šijja i sunnija.

Naime, šijje vjeruju kao temeljni šart islama - da se vjeruje u 12 "nepogriješivih" imama, a mi to odbijamo, međutim ako pogledamo da je to kod njih kao kod nas šest imanskih i pet islamskih dužnosti odnosno šarti ( oni u svojim šartima imaju 12 nepogriješivih imama - trebam napomenuti da ne vjeruju sve šijje u ovo iz razloga što i njih ima dosta koji su se podijelili na skupine, frakcije i sl. ) onda se dolazi do zaključka da smo mi sunnije nevjernici. Naime, malo će koji šijja reći ti u lice da si ti nevjernik ili pak zalutao, ali po njihovom vjerovanju u 12 'nepogriješivih' imama kao imanski šarte, dakle u to su uvrstili što je temelj i nužno iz toga proizlazi zaključak da onaj ko porekne jedan islamski ili imanski šart postaje otpadnikom, a mi ne prihvatamo 12 "nepogriješivih" imama kao nepogriješive i nešto posebno izabrane, zato po tom zaključku kod mnogih šijja smo čak i nevjernici. Ovo je istina žalosna i u to sam se lično uvjerio mnogo puta.

Kada se govori o šijama općenito onda se kaže da su šije muslimani. Međutim, kada se ne gleda globalno, onda se kaže da ima šija koji su muslimani i koji su nevjernici. Najbliža šitska sekta ehlusunnetu su "Zejdije" koji se pripisuju Zejdu b. Ali Ibnul-Abidin (79-122 god. po H. ili 698-740 god.) i oni svojim novotarijama kako u akidi tako u fikhu, nisu izašli iz okvira islama, ali se ipak ne smatraju ehlusunnetom.

Međutim, što se tiče Ismailija (Batinija) koji se pripisuju Ismailu najstarijem sina Džafera Es-Sadika, glavni izvor njihovog vjerovanja je grčka filozofija pomješana sa židovsko-kršćanskom i vatropokloničkom nevjerom, te brojnim Aristotovim i Pitagorinim idejama. Ova sekta poriče proživljenje, Sudnji dan, Džennet i Džehennem i vjeruje u transmigracionizam (seobu duse iz tjela u tjelo). Pored ovog zločina, Ismailije kažu da je namaz ustvari iskreno okretanje srcem ka imamu, da je post neotkrivanje (njihovih) misionarskih tajni, a da je hadždž posjeta nepogrešivom imamu. Zbog toga većina njih dozvoljava ono što je Allah učinio zabranjenim i lahko prelaze Allahove granice.

Također, od šitski sekti koje su otišle još dalje u svome tom nekakvom vjerovanju od židova i kršćana su Nusajrije. Oni obožavaju Aliju b. Ebi-Taliba, r.a., i vjeruju u panteizam (sjedinjavanje Allaha sa stvorenjima) smatrajući da je Alija posljednja osoba s kojom se sjedinio Allah, Uzvišen neka je On od onoga što govore. Pored ovoga kažu da je Alija, r.a., bio živ prije stvaranja nebesa i Zemlje i da je Alija stvorio poslanika Muhammeda, s.a.v.s., a Poslanik, s.a.v.s., Selmana El-Farisija, a Selman da je stvorio pet jetima: El-Mikdada b. El-Esveda, Ebu-Zerra, Osmana b. Mazuna, Abdullaha b. Revahu i Kanbera b. Kadana slugu Alije r.a. Tako svaki od ovih, kako ih oni nazivaju, pet jetima, ima svoju ulogu. El-Mikdad je zadužen za grom, zemljotrese itd. Ebu-Zerr je zadužen za vjetar i uzimanje duša ljudima. Osman je zadužen za bolesti i temperaturu ljudskih tjela itd. Ova sekta kao i njihova braća Ismailije vjeruju u transmigracionizam (seobu duše iz tjela u tjelo).

Naredna šitska sekta su Duruzije (Duruz) koji smatraju vladara El-Mensura b. El-Aziza billahi, božanstvom i smatraju da se džehennemom prijeti svakome ko ne obožava ovog vladara. I ova sekta vjeruje u transmigracionizam. Njihovo vjerovanje se s jedne strane, zasniva na budističkom, židovskom, kršćanskom, sraro faraonskom i Grčko filozofskom učenju. A sa druge strane glavni cilj njihovog učenja je negiranje našeg Serijata, jer smatraju da ne treba klanjati, postiti niti zekat davati i to sve po vladaravoj odredbi. I ova sekta u globalu vjeruje u transmigracionizam sa izvjesnim razlikama oko forme i načina, ali samo do Sudnjeg dana koga ne poriču. Što se tiče imama na koga se pozivaju bio je psihopata i iznimna ličnost koja ponajmanje liči na normalnog čovjeka. Jedno vrijeme je zabranio prodaju ribe, grožđa, datula i ubijao bi svakoga ko prekrši njegovu zabranu. Zabranio je klanjanje teravije-namaza deset godina potom je dozvolio. Zabranio je 404 god. po Hidžri, ženama izlazak iz kuća po danu i noći sve dok nije umro 411 god. Zabranio je ljudima da prodaju na pijaci po danu a dozvolio po noći, potom je dozvolio prodaju po danu i noći. Bio je jako krut prema kršćanima, rušio njihove bogomolje, zatim ih ponovo gradio. Palio je pored sebe svijeću po danu i noći duži niz godina, potom je izvjesno vrijeme sjedio samo u tami. Ubijao je svoju najbližu rodbinu vlastitim rukama i palio ih u vatri itd. Ove sekte su nevjernici po konsenzusu ehlusunnetskih učenjaka, kako tvrdi sejhul-islam Ibn-Tejmijje. Vidjeti: Medzmuatul-fetava, 35/82-99.

U ove skupine upadaju i neke druge šitske sekte kao sto su Imamije a zovu se jos (Džaferije ili El-isna ašerijje ili Revafid), Behaije i drugi koji potpuno liče svojoj braći Ismailijama, Nusajrijama i Duruzijama. Bitno je napomenuti da veliki procenat židovske graničarske vojske sačinjavaju Behaije. Iz skoro svake od spomenutih sekti se granaju brojne podsekte koje nemaju ništa bolje učenje od matične sekte. Mnogi od njih kažu da je Kur'an iskrivljen i nepotpun, psuju i proklinju gotovo sve ashabe, Džibrila, a.s, i ehlusunnetske učenjake (posebno Ebu-Hanifu), kažu da je Aiša majka vjernika nemoralna itd., da nas Allah uputi na pravi put, sačuva zablude i krivovjerstva. Amin!
(Moj brat je ovo na jednoj temi jako lijepo pojasnio u kratkim crtama)

more_horiz
Znači i tu je podijela dokaz da njihovo tumačenje nije ispravno?

more_horiz
Izrail__
Znači i tu je podijela dokaz da njihovo tumačenje nije ispravno?
Dovoljan je podatak koji govori da je nas sunita 90 % dok šijje sadržavaju samo 10% islamskog svijeta.To sve govori o ispravnom vjerovanju.

more_horiz
Zar množina govori o ispravnoj veri?

"Ne boj se malo stado jer bi volja Oca tvojega da ti da carstvo"
"Uzan je put koji ide u život i malo ih nalazi..."

more_horiz
Imam još jedno pitanje za braću muslimane -

Kakva je organizacija "muslimanska braća" i da li su zvanično priznati i u kojim zemljama. Koja je njihova svrha postojanja i da li je to religijski pokret unutar islama?

Ovo pitam jer mi je bivši sestrin muž pripadao ovoj organizaciji (a ne znam skoro ništa o tome)

more_horiz
Mikic__

Između ostalog i govori!
Njihovo podvajanje i novotorije koje su uveli u vjeru je lako pobiti od strane naših učevnjaka ehlu-sunneta.
Vama koji se najbolje ne razumijete u ovu problematiku,to možda nije poznato,ali stvari stoje tako.

more_horiz
Mikic__
Kakva je organizacija "muslimanska braća" i da li su zvanično priznati i u kojim zemljama. Koja je njihova svrha postojanja i da li je to religijski pokret unutar islama?
Špekuliše se dosta o toj grupaciji u zadnje vrijeme kod nas.
Ja mislim da je previše medijske prašine dignuto o tom pokretu.
Govori se i što je tačno i što nije,kao što je inače slučaj sa našim novinarima kojima je cilj samo da nešto pišu bez obzira da li je to istinito ili ne.
Naime ipak treba reći da u redovima njih ima i onih koji preko noći žele da promijene stanje ostalih koji se ne pridržavaju temelja vjere.Tako da takvi to čine na jedan neispravan način,od kakvog je Islam čist.Ipak ima i onih u tim redovima koji ispravno dijeluju.
Zbog toga smatram da treba dobro poznavati Islam,da bi se u toj grupaciji moglo razlikovati ko je ispravan a ko ne.
Ja mislim da će vrijeme pokazati pravo lice i većinski stav tog pokreta!
Pored toga činjenica je da su mediji uspijeli da zaplaše neupućeni muslimanski narod sa etiketiranim "vehabijama".Zbog njihove neupućenosti(medijske) danas je u narodu opšte prihvaćen stav,da je svaki čovijek sa bradom i skraćenim pantolama "vehabija",što uopšte ne mora da bude tačno!
Vehabije i određeni redovi postoje kod nas,ali se oni moraju znati raspoznati po svojim dijelima i zagovaranjem a nikako po nošnji.
To je velika greška i neupućenost našeg naroda.Ja ipak vjerujem da će se to shvatiti od strane naroda na našim prostorima.

more_horiz
Znači Šiiti su se rascjepkali među sobom poslije odvajanja od Sunnita. I to smatraš isto dokazom da nisu u pravu.
Ako sam te dobro razumio?

more_horiz
Jasmin(Jason) je napisao/la:
Mikic__

Između ostalog i govori!
Njihovo podvajanje i novotorije koje su uveli u vjeru je lako pobiti od strane naših učevnjaka ehlu-sunneta.
Vama koji se najbolje ne razumijete u ovu problematiku,to možda nije poznato,ali stvari stoje tako.

Znaci da su hriscani u pravu, njih ima najvise?? Smile Tako sam ja razumio, mnozina govori o ispravnoj veri. Smile

Poz.

more_horiz
No Nick je napisao/la:

Znaci da su hriscani u pravu, njih ima najvise??

Kršćani niti zajedno svi dakle i sa Jehovinim svjedocima nemaju najveći broj vjernika.
Dakle zaletio si se.

more_horiz
Kršćani niti zajedno svi dakle i sa Jehovinim svjedocima nemaju najveći broj vjernika.
Dakle zaletio si se.

Jesi siguran da je tako??

Baj d' vej, j.svedoka jedva da ima 6 miliona. Smile sa njima i mormonima mozda izvlacimo prosek. Smile

Ne znam, koliko sam ja upoznat, hriscana ima najvise, pa sad...

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Ne znam, koliko sam ja upoznat, hriscana ima najvise, pa sad...

Pa kršćana je 34,5 % dakle drugih religija ima više.
I Kršćani se dijele na denominacije pa slika izgleda drugačije.

Rimo-katolici 1,044,236,000 (18.7%)
Protestanti; Reformirani, Prezbiterijanci, Evangelici, Metodisti 337,346,000 ( 6.9%)
Pravoslavni 213,991,000 (3.1%)
Anglikanci - Episkopalci 78,574,000 (1.4%)
Ostali kršćani 300,034,000 (3.5%)
muslimani 1,155,109,000 (18.2%)
hinduisti 799,028,000 (13.5%)
budisti 356,270,000 (6.0%)
kineska narodna religija 381,632,000 (2.5%)
Nove religije 101,406,000 (2.2%)
Plemenske religije 99,736,000 (1.8%)
Siki 22,837,000 (0.3%)
Židovi 14,313,000 (0.3%)
šamanizam 10,854,000 (0.2%)
Konfucionisti 6,253,000 (0.1%)
spiritisti 12,184,000
bez religije 762,640,000 (16.4%)
ateisti 762,640,000 (4.3%)

No nije smisao ovdje u prebrojavanju ali zanimljivo je kako su sunniti 90% muslimana danas a šiiti 10% i sunniti su ostali jedinstvaeni što se nauka tiče a šiiti se dijele i imaju podjele.
Dakle meni je vidljiva paralela između Katolika i protestanata.
Zar ne?

more_horiz
Pa koga ima vise od hriscana?? Opet ih ima preko milijardu, milijardu i po, a vidim da ih najvise ima?? Muslimana ima 1,155,109,000 (18.2%), znaci manje nego nas hriscana.

Poz.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Pa koga ima vise od hriscana?? Opet ih ima preko milijardu, milijardu i po, a vidim da ih najvise ima?? Muslimana ima 1,155,109,000 (18.2%), znaci manje nego nas hriscana.

Poz.

Ma daj ne petljaj jer sad govoriš o Kršćanima kao cjelini a neki protestanti nas katolike nejradije vide kao idolopoklonike.
Kako bi htjeli neko jedinstvo kad vam paše.
Kršćani nisu većina u odnosu na druge religije.
Katolika otprilike ima kao i Muslimana.
Uostalom nemoj zachatavati ovdje pa govorimo o Sunnitima i Šiitima zar ne?

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Znači Šiiti su se rascjepkali među sobom poslije odvajanja od Sunnita. I to smatraš isto dokazom da nisu u pravu.
Ako sam te dobro razumio?

ovo gore navedeno ne mora da bude nikakav dokaz... no ako uzmeš u obzir činjenicu da većina muslimana zna šta je u stvari islam i zna kako je islam određen u Kur'anu ipak može biti relevantna činjenica u sagledavanju problema pojave šiizma

uvijek postoje ljudi (u svakom društvu) koji žele, veoma često radi materijalnih dobiti, osnovati svoje neke "bandice" i uglavnom primarni ciljevi takvih pokreta su lična korist a podloga im je uvijek neznanje i pogrešno tumačenje osnovnih doktrina nekog pokreta ili društvenog poretka...

svako ljudsko društvo se suočava sa ovim fenomenom, uvijek postoje kontraši koji uvijek imaju neko svoje (naravno uvijek bolje od ostalih) viđenje nekog pokreta a za sobom redovno povuku one sa najmanje znanja obećavajući im dobru poziciju u novom pokretu i slično...

to je već poznat scenarij u mnogim društvima i pokretima

na žalost i u islamu se to dešava, što usljed namjernog uticaja pojedinih ljudi, što usljed samog neznanja pojedinaca...

dovoljno je pogledati par doktrina šiizma i vidjećeš kako se ona kose sa temeljnim načelima Islama i Kur'ana te kao takvi teško da se mogu nazvati islamom uopće jer to što pojedini ljudi iz šiizma neke svoje vođe stavljaju na nivo božanstva ni u kom slučaju ne može imati dodirnih tačaka sa islamom

sunije (iako ne volim koristiti taj naziv jer musliman samo može biti musliman i ništa drugo - niti sunija niti šija niti nakšibendija, sufija ovo, ono...) su oni koji slijede Kur'an onakvim kakav je objavljen i slijede pouzdane predajo o ponašanju Poslanika Muhammeda u određenim životnim situacijama kao svoj primjer... dok šije imaju mnogo zamršene teze u kojima toliko duboko sežu u neznanje da tvrde kako je melek koji je donosio objavu pogriješio pa je donio Muhammedu a.s. umjesto Aliji r.a. ... i mnogo drugih nebuloza koje ako se sagledaju kroz Kur'an jednostavno ne mogu biti nazvani islamom niti islamskom školom

no opet postoji problem što ni svi šiiti nisu isti pa među njima ima onih koji sebe smatraju šiitima ali ne vjeruju sve u gore navedene teze... i tačno je da oni medjusobno imaju nekoh ogranaka i ogrančića koje je teško i pobrojati...

Islam je samo jedan, postoji samo jedan pravi put

more_horiz
Molio bih jednog muslimana da nam napravi jedan riječnik kako bi mi kršćani znali što znači pojedini izraz naprimjer sufija, nakšibendija, imam itd itd.
Da li je imam=biskup naprimjer.

more_horiz
teško je napraviti kompletan riječnik takvih pojmova jer ih ima mnogo...

možeš ovako konkretno pitati a oni koji posjećuju ovaj forum mogu ti odgovarati...

konkretno dakle,
sufije i nakšibendije su neki odredi koji imaju poseban način prakticiranja i shvatanja islama... ljudi koji vjeri pokušavaju dati određeni misticizam na način koji nije baš u skladu sa islamom zato sam ih spomenuo u kontekstu u kakvom sam ih spomenuo...

riječ imam znači vođa
kada kažemo šiitski imami onda mislimo na njihove istaknute učenjake (šejhove) koji su bili duhovni vođe šiizma

imam je na našim prostorima poznat kao osoba koja predvodi molbu u džamijama, drži predavanja (hutbe), oprema mrtve za pokop...

dakle riječ imam u biti označava vođu, lidera, predvodnika...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply