Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionPadaj silo i nepravdo EmptyPadaj silo i nepravdo

more_horiz
Što mislite s kršćanskog aspekta o ovoj pjesmi:

http://www.vitalnes.hr/padaj_silo.mp3

Padaj, silo

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bježte od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabjeno
amo natrag dajte nam;
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Gradove smo vam podigli,
Turne, kule gradili,
od uvijek smo robje bili
i za vas smo radili.

Nevolja će biti vela
po palaci tvrdimi,
kad vidite da sa sela
s mašklinima gremo mi.

Nastati će novo doba
Matija Ivaniću,
ustati ćeš ti iz groba,
s tobom u boj poći ću.

Zastava će nova viti
iznad naših glava tad;
Radnik, seljak jedno biti -
isti im je trud i rad.

Pjesma slavi Hvarsku bunu (1510.-1514.) pod vodstvom Matije Ivanića koji je digao pučane (većinom seljake) protiv strahovlade plemića.
Buna je ugušena u krvi, ali poput Seljačke bune, ostaje trajnim simbolom borbe naroda protiv tiranije.

descriptionPadaj silo i nepravdo EmptyRe: Padaj silo i nepravdo

more_horiz
Petar apostol rece:

"Pokoravajte se svakoj ljudskoj ustanovi radi Gospodina: bilo kralju kao vrhovniku, bilo upraviteljima jer ih on šalje da kazne zločince, a pohvale one koji dobro čine. Doista, ovo je Božja volja: da čineći dobro ušutkate neznanje bezumnika. Kao slobodni ljudi - ali ne kao oni kojima je sloboda tek pokrivalom zloće, već kao Božje sluge - sve poštujte, bratstvo ljubite, Boga se bojte, kralja častite!"

more_horiz
Jel' te riječi vrijede i za vrijeme holokausta i sličnih umotvorina kraljeva zemlje?

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Što mislite s kršćanskog aspekta o ovoj pjesmi:

http://www.vitalnes.hr/padaj_silo.mp3

Padaj, silo

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bježte od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabjeno
amo natrag dajte nam;
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Gradove smo vam podigli,
Turne, kule gradili,
od uvijek smo robje bili
i za vas smo radili.

Nevolja će biti vela
po palaci tvrdimi,
kad vidite da sa sela
s mašklinima gremo mi.

Nastati će novo doba
Matija Ivaniću,
ustati ćeš ti iz groba,
s tobom u boj poći ću.

Zastava će nova viti
iznad naših glava tad;
Radnik, seljak jedno biti -
isti im je trud i rad.

Pjesma slavi Hvarsku bunu (1510.-1514.) pod vodstvom Matije Ivanića koji je digao pučane (većinom seljake) protiv strahovlade plemića.
Buna je ugušena u krvi, ali poput Seljačke bune, ostaje trajnim simbolom borbe naroda protiv tiranije.

Kaže vlć.Sudac Zlatko da nas vode u Europu kao bijelo roblje -
pogledaj uskršnji broj Veritasa.
abraham

more_horiz
Kakva je klasna svijest kršćanina koji ulazi u Europu a kakva je vjerska svijest pred Isusov drugi dolazak?
abraham

Sudac: 'Idemo u Europu kao bijelo roblje'
Foto: Goran Mehkek

Ja ne želim da mi budemo robovi Europe, već da toj Europi ponudimo nešto autentično, rekao je velečasni

ZAGREB - Popularni svećenik vlč. Zlatko Sudac dao je intervju uskrsnom broju katoličkog mjesečnika Veritas, u kojemu se protivi prodaji hrvatske imovine, tvrtki i banaka strancima, jer ćemo “postati bijelo roblje”.

“Ako želimo i dalje prodavati naše biserje, otoke, banke, tvornice, da drugi s time raspolažu, onda ćemo postati bijelo roblje. Ja ne želim da mi budemo robovi Europe, već da toj Europi ponudimo nešto autentično, da se čuje i naš glas, da i mi imamo utjecaja. Sačuvajmo sebe, svoje dostojanstvo, ono svoje autohtono što imamo”, kaže vlč. Sudac, dodajući kako naši ljudi u svijetu uspijevaju i bez škole.

Padaj silo i nepravdo A-citat Razlog tome je taj što je u Hrvatskoj Hrvat Hrvatu neprijatelj. Vlada zavist. Tko god da nam dođe na vlast neće biti dobar, jer mi ne možemo podnijeti da naš čovjek uspije. Prošao sam cijelu Europu i vidio kako se u Europi radi”Razlog tome je taj što je u Hrvatskoj Hrvat Hrvatu neprijatelj. Vlada zavist. Tko god da nam dođe na vlast neće biti dobar, jer mi ne možemo podnijeti da naš čovjek uspije. Prošao sam cijelu Europu i vidio kako se u Europi radi”, kaže vlč. Sudac.

Osvrćući se na svoj rad s braniteljima Domovinskog rata, kaže da kada je radio s američkim veteranima iz Vijetnamskoga rata “došli su okićeni kao božićna drvca, na prsima puni ordenja”.

“Oni su netko i nešto u Americi, a naši branitelji su nitko i ništa u Hrvatskoj. Rješenje je u tome, koliko društvo tom čovjeku daje prostora da stvara, da radi. Temeljna čovjekova potreba je potreba za radom. Upravo u tome vidim da bi tim ljudima i našem društvu trebala pomoć na taj način. I naravno, nije istina da su branitelji jedini koji imaju PTSP i ne u toj mjeri u kojoj se spominje.

Posttraumatski stresni poremećaj danas imaju više menadžeri i ljudi s estrade, roditelji”, kaže Sudac, dodajući da moderan trend života stvara PTSP, a ne samo ratno i poratno vrijeme,

Prema njegovu mišljenju u Hrvatskoj se “svatko pojedinačno treba založiti da živi pošteno, moralno po Božju: da na svom radnom mjestu čini ne samo ono što se od njega traži, nego ako može i više od toga” te da se “prestane politizirati i neka se počne gledati istinsko dobro hrvatskog čovjeka”.

Padaj silo i nepravdo Vlc
Katolici na papiru - a drugi kršćani?
abraham

“Mi imamo vjernike, mi stvaramo programe, sve unaprijed, ali sve na papiru. Mi jesmo vjernici, ali je plod takve vjere malen. Mi imamo isti problem što su ga imali i apostoli.

Ja vjeru, ili Duha Božjega, ne mogu proizvesti. Ja ga ne mogu zaslužiti. Ja ne mogu apsolutno ništa učiniti da tu moju vjeru oplemeni sila odozgor, da bih činio djela Božja.

Ono što su mogli i činili apostoli, molili da dođe Duh Sveti i oplodi njihovu vjeru, možemo i mi”, kaže vlč.

“Može se dolaziti u crkvu, obavljati moralne i crkvene zakone, a da na kraju čovjek bude ipak samo religiozan. Religije danas ima i previše. Religiozan čovjek je onaj koji slijepo i iz straha prema Bogu i Crkvi, izvršava sve što se od njega traži. A vjernik je onaj koji to srcem živi. I on će naravno izvršavati sve zakone, ali mu je motiv ljubav”, tvrdi on u uskrsnom Veritasu.

more_horiz
Europa i poniznost - :

Ruski pisac Lav Tolstoj, započeo je svoju propovijed Papa, u kratkoj pripovijesti govori o strogome vladaru koji je od svojih svećenika i mudraca tražio da mu pokažu Boga da ga može vidjeti. Mudraci nisu mogli udovoljiti njegovoj želji. A onda je neki pastir koji se baš vraćao s polja ponudio da će on preuzeti zadaću svećenika i mudraca. Upravo je od njega kralj saznao da njegove oči nisu dovoljne da bi vidio Boga. No, on je htio onda barem znati što Bog radi. »Da bih mogao odgovoriti na to tvoje pitanje« - rekao je pastir vladaru - »moramo zamijeniti odjeću.« Oklijevajući, ali gonjen znatiželjom, vladar je pristao: darovao je svoju odjeću pastiru i odjenuo se jednostavnom odjećom siromašnoga čovjeka. I dobio je odgovor: »To je ono što čini Bog!« I doista, nastavio je propovijed Papa, Božji Sin - pravi Bog od pravoga Boga - napustio je svoj božanski sjaj, »ogolio je sebe samoga«, postao je sluga sličan ljudima te se ponizio do smrti na križu. Bog je napravio »svetu razmjenu«: prihvatio je ono što je ljudsko da bi ljudi mogli primiti što je bilo njegovo, da bi mogli postati slični Bogu. Isto se to događa i u krštenju, rekao je Benedikt XVI, kao i u svećeničkome ređenju, s time da nakon ređenja svećenik djeluje »in persona Christi«: u svetim otajstvima sakramenta ne predstavlja sebe i ne govori u svoje ime, već u ime Drugoga - za Krista. »Tu sam, da bi ti raspolagao sa mnom«, rekao je svaki svećenik Kristu na ređenju, podsjetio je Sveti Otac, ističući da su svećenici primili to »novo ruho«, pa i na izvanjski način jer su odjeveni liturgijskom odjećom.
Alba i štola podsjećaju na svečanu odjeću što ju je otac darovao rasipnome sinu koji se u kuću vratio dronjav i prljav. »Kada pristupamo liturgiji da bismo djelovali u Kristovo ime, otkrivamo koliko smo daleko od njega; koliko je prljavštine u našem životu. Samo nam on može darovati blagdansko odijelo, učiniti nas dostojnima da predsjedamo njegovu stolu, da budemo u njegovoj službi«, podsjetio je Papa i rekao: »Odijevajući albu, moramo se sjetiti: On je trpio i za mene. I samo zato što je njegova ljubav veća od svih mojih grijeha, mogu ga predstavljati i biti svjedokom njegova svjetla.« Nakon toga, govoreći o evanđeoskoj prispodobi o gozbi na koju je pozvao kralj, Papa je pozvao sve svećenike da »odjenu odjeću ljubavi«; odjeću dvostruke grimizne boje - boje ljubavi prema Bogu i prema čovjeku. »Osoba bez ljubavi mračna je iznutra. Vanjski mrak, o kojemu govori evanđelje, samo je odraz unutarnje sljepoće srca«, istaknuo je Sveti Otac i pozvao svećenike da iz svoga srca, iz svoje nutrine odbace sve protivštine, da ne budu samozadovoljni i da doista odjenu odjeću ljubavi kako bi bili »osobe svjetla i ne bi pripadali tami«.
----------------------------------------------------

Može li se Europa obuči Kristovu pravednost bez izlaska iz Babilona?
abraham

more_horiz
Jel' te riječi vrijede i za vrijeme holokausta i sličnih umotvorina kraljeva zemlje?

da. krscani u kini su proganjani i u mnogim zemljama.
rani krscani u rimu su bili bacani lavovima i morali su se skrivati.

Sotona je ubojica ljudi od pocetka, tko mrzi - taj je ubojica. Sotona se pobunio protiv Boga, i na pobunu nadahnjuje ljude samo zli duh.

Ta i zidovi su mislili da ih je Isus dosao spasiti od gospodara Rimljana, ali Isus je imao drugi put. Postoje samo dva puta u zivotu vjernika.

Put Isusov koji vodi na kriz i smrt - te uskrsnuce na zivot vjecni.
I put vrazji koji vodi u ugodu i pobunu - te uskrsnuce na pakao vjecni.

more_horiz
dominik je napisao/la:

Sotona je ubojica ljudi od pocetka, tko mrzi - taj je ubojica. Sotona se pobunio protiv Boga, i na pobunu nadahnjuje ljude samo zli duh.

Ta i zidovi su mislili da ih je Isus dosao spasiti od gospodara Rimljana, ali Isus je imao drugi put. Postoje samo dva puta u zivotu vjernika.

Čini mi se da se gledano kroz povijest te politike najviše držala Katolička crkva koja se uvijek uspjela slizati s desničarskim vladam i blagonaklono gledati na razne nacionalizme, a dok se crkvu tiskalo onda je dizala "sive" bune. Licemjerno!

more_horiz
dominik je napisao/la:

Znači, Hitlera je vodio Bog? I to je bio njegov sveti plan za Židove. Aleluja! Šaljimo ih u Auschwitz! Slava Bogu! Pljuješ po katolicima, a idealno bi bilo da si se rodio u srednjem vijeku i išao u križarske ratove s njima...

more_horiz
Ne vidim od kuda ti te tvoje ideje na moj post? Nesto si krivo shvatio.

more_horiz
Pa ne znam, tvoja je teza da se treba pokoravati vlastima... Hitler je bio vlast. I na pitanje malog princa da li to važi i "za vrijeme holokausta i sličnih umotvorina kraljeva zemlje?" si odgovorio sa "da". Ja se ispričavam ako to nije tvoje mišljenje, ali izgleda da onda ti nisi dobro shvatio malog princa ili si se krivo izrazio.

more_horiz
hm...ako ti je Hitler vlast onda je najbolje pobjeci. Ako ti je opasnost blizu mici se...ali nemas pravo na zlo reagirati zlom.

I u Bibliji pise da molimo za vlasti da mognemo provoditi miran zivot. Gdje ces boljeg savjeta nego to?

Mi trebamo biti zahvali da nas u nasoj drzavi, kakva god bila, ipak ne ubijaju i ne kolju jer slijedimo Krista. U nekim zemljama - to je i dan danas tako.

more_horiz
dominik je napisao/la:
hm...ako ti je Hitler vlast onda je najbolje pobjeci. Ako ti je opasnost blizu mici se...ali nemas pravo na zlo reagirati zlom.

I u Bibliji pise da molimo za vlasti da mognemo provoditi miran zivot. Gdje ces boljeg savjeta nego to?

Mi trebamo biti zahvali da nas u nasoj drzavi, kakva god bila, ipak ne ubijaju i ne kolju jer slijedimo Krista. U nekim zemljama - to je i dan danas tako.

Amen! Aleluja! Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply