Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionEfežani 1:3-14 EmptyEfežani 1:3-14

more_horiz
Evo, da krenemo s Efežanima poslanicom.
Može li netko postati tekst iz Biblije , Ef. 1:3-14?

Nekoliko puta se spominje riječ: predodredio, izabrao, obdario, predodređeni nakanom, ...

da li je u izvorniku tako?

descriptionEfežani 1:3-14 EmptyRe: Efežani 1:3-14

more_horiz
Pa zar nismo imali jednu temu s istom tematikom?
https://izaija95.forumcroatian.com/Teologija-c1/Teologija-f10/Predestinacija-t225-0.htm

more_horiz
E, viđoh, sad znam zašto nisam zapamtila, zato što je jako malo biblijski tumačeno.

Evo, ja ovdje otvorila topik o Efežanima, ko ne želi ne mora čitati ni pisati, ima tu i drugih stvari , ne samo predestinacija, idemo otkriti što je to Bog za nas pripravio po Sinu svome, ako nitko nema protiv.

more_horiz
Nađoh: u izvornom grčkom ovi stihovi čine jedinstvenu složenu rečenicu.
To je himna slave, hvalospjev, dapače POHVALA , tom se riječju Pavle služi.

Napuštajući glagole, koristeći imenice, Pavao spominje milost Božju, ljubav, zamisao, plan, volju božju.

taj tekst je pun Boga Oca koji nas je obdario ljubavlju i izlio na nas svoju milost te izvršava svoj vječni plan.

more_horiz
Da se osvrnem na Calvina:
Propovijedao je iz Poslanice Efežanima s propovjedaonice crkve sv. Petra u Ženevi, te je od 1.svibnja 1558. godine održao 48 propovijedi. Evo citiram: Iako ne možemo ni dokazivanjem ni umovanjem zamisliti kako nas je Bog izabrao prije stvaranja svijeta, ipak to znamo po tome što nam je to obznanio; a i samo iskustvo dovoljno jamči za to kad smo prosvjetljeni u vjeri."

more_horiz
Naomi, meni je jako draga ta poslanica! Videcu da dam doprinos ovim textovima cim pre...

Poz.

more_horiz
u Kristu nas Bog sebi izabra

Pa čemu se ovdje raspredate? Ovo je prosto k'o pasulj!
Svaki čovjek koji ostvari da više ne živi, nego da Krist živi u njemu je "ubio" starog čovjeka kojega Boga i nije naumio k Sebi zvati, jer zlato ide na zlato a blato na blato. Čovjek koji umre svijetu više nije čovjek nego Sin Božji, Krist u Novome tijelu. Tako u stvari odvajkada samo Jedan Sebe živi kroz mnoštvo lica svojih. Da bismo osjetili taj Život u duši svojoj, treba se nanovo roditi, u Kristu, jer On jedini je bio, jest i bit će. On je Alfa i Omega, Prvi i Poslijednji i Jedini. I stoga nas Bog u Kristu k Sebi odredio, da kao baštinici Kristovstva budemo posađeni u tlo Vječnosti te da u svom bivstvu osjetimo da smo postojali kroz Isusa i prije nego smo rođeni, i da ćemo postojati i nakon što nas ne bude, kroz Isusa Krista, Gospodina našeg, Jedinog zauvijek.
To je smisao predodređenja!

more_horiz
[quote="Mali princ"
Čovjek koji umre svijetu više nije čovjek nego Sin Božji, Krist u Novome tijelu.
Tako u stvari odvajkada samo Jedan Sebe živi kroz mnoštvo lica svojih.
I stoga nas Bog u Kristu k Sebi odredio, da kao baštinici Kristovstva budemo posađeni u tlo Vječnosti te da u svom bivstvu osjetimo da smo postojali kroz Isusa i prije nego smo rođeni, i da ćemo postojati i nakon što nas ne bude, kroz Isusa Krista, Gospodina našeg, Jedinog zauvijek.
To je smisao predodređenja![/quote]

Joj...Molim te da mi ove stvari koje sam podebljao potkrijepiš Biblijom.

Mislim, možda to dobro razumiješ, ali ne smiješ se ovako izražavati... Pa ne postajemo mi Isus, nakon obraćenja! Mi smo i dalje ljudi, ne postajemo bogovi!!
Zatim, zar je sve što postoji Bog? Zar su sva stvorena bića samo "mnoštva lica Božjih"? Gdje to piše u Bibliji?
Zatim, kaže li Biblija da smo postojali prije nego što smo rođeni? Kako smo to postojali, baš me zanima...?

more_horiz
Joj...Molim te da mi ove stvari koje sam podebljao potkrijepiš Biblijom.

Može, ali za koju godinu. Sada mi nedostaje poznavanje detalja.

Mislim, možda to dobro razumiješ, ali ne smiješ se ovako izražavati... Pa ne postajemo mi Isus, nakon obraćenja! Mi smo i dalje ljudi, ne postajemo bogovi!!

“Ja rekoh, bogovi ste”-što to znači?

Zatim, zar je sve što postoji Bog? Zar su sva stvorena bića samo "mnoštva lica Božjih"?
Gdje to piše u Bibliji?

Sve što postoji nije Bog, ali je Bog jedino što postoji.
Stvorena bića nisu lica Božja, to trebaju postati….

Zatim, kaže li Biblija da smo postojali prije nego što smo rođeni? Kako smo to postojali, baš me zanima...?

Mi kao takvi nismo postojali, to je istina. Ali, ja sam napisao da mi “kao baštinici Kristovstva budemo posađeni u tlo Vječnosti te da u svom bivstvu osjetimo da smo postojali kroz Isusa i prije nego smo rođeni, i da ćemo postojati i nakon što nas ne bude, kroz Isusa Krista, Gospodina našeg,
Jedinog zauvijek.”
Mi kao mi smo ionako prolazna stavka u Vječnosti. Čovjek u sebi treba pronaći ono čime je u Bogu zacrtan, ono što ga nadilazi i onda imade
Život vječni. To Nešto je Spasitelj naš.

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Čovjek u sebi treba pronaći ono čime je u Bogu zacrtan, ono što ga nadilazi i onda imade
Život vječni. To Nešto je Spasitelj naš.

E dobro, ali smeta me još ova stvar - stalno naglašavaš da čovjek U SEBI treba naći Boga... Često pišeš da trebamo gledati duboko u sebe, pronaći u sebi onaj dobar dio sebe, koji je na neki način "božanski"...

Ima to nekog smisla, nije da nema... Ali moramo shvatiti da Bog nije u nama i da mi nismo bogovi...

more_horiz
Pozdrav justin,

Ako Bog nije u nama Gde se onda nalazi carstvo Bozije?

more_horiz
Justin je napisao/la:

Ima to nekog smisla, nije da nema... Ali moramo shvatiti da Bog nije u nama i da mi nismo bogovi...

Naravno da Bog nije samo u nama i da kao grješni nismo bogovi. No, rođenjem odozgo postaje život Božji.

more_horiz
Mali princ je shvatio što sam htio reći.

Dakle, Bog je puno veći od nas (Izaija 55:9-10)!
Kad se čovjek obrati, nije to tako, da sad odjednom u njega uđe "punina božanstva"... ili kako već to neki tvrde...

Ma dajte ljudi, da mi postajemo bogovi nakon obraćenja, pa zamislite si kakav bi nam grozan život bio u ovom "paklu"! Smile

Ne...

A znate li da je i jako opasno tvrditi da počinjemo biti Bog nakon obraćenja? Hej, jesmo li mi stvoreni zato da bismo s vremenom napredovali kao pokemoni u neki viši stadij i postali Bogovi? Ili smo mi stvoreni kao ljudi i ostajemo ljudi??

Tko smo mi?

Ja nisam Bog i nikad to neću biti. U to sam uvjeren, na temelju Biblije. Možda mi sebi doista puno puta damo previše maha, pa počnemo tumačiti obraćenje i novi život kao nekakvu čarobnu metamorfozu...pretvaranje čovjeka u Boga...postajanje novim bićem...Hej! Pa ja sam se obratio, a ostao sam i dalje grešnik!!! U čemu je kvaka? Možda neki sastojak u toj čaroliji nije bio dobar, možda bih trebao ponovo pokušati...? Možda sam se trebao sasvim osloboditi svih svojih mušica, svih svojih dotadašnjih pretpostavki, neznanja, pogrešnih shvaćanja svijeta, sebe, ljudi i Boga...? Možda sam trebao postati bezgrešan? Možda sam trebao dobiti sposobnost letenja??Very Happy Istina, mi smo stvoreni na "sliku Božju", mi se trebamo "preobličavati u Njegovo obličje" - ali Biblija pod tim ne misli da trebamo postajati Bog! Ona prije svega misli da trebamo poprimati karakter koji je sličan Njegovom, jer je to oduvijek i bila Njegova zamisao.

Ali Bog je Bog, a ljudi su ljudi. U čemu je Evin grijeh? SJETIMO SE: "Bit ćete kao Bog..."!

more_horiz
Inače, da ne budem off topic...

Božje predodređenje u Bibliji ne znači da čovjek nema slobodu izbora, nego to predodređenje predstavlja Božji prvobitni (ili davni) plan i namjeru s čovjekom, kao i Božje predznanje.

Ako na taj način shvatimo Efežanima 1:3-14, tada će sve imati smisla.

Bog je oduvijek ("još prije postanja svijeta" -4. redak) htio da mi budemo pred Njim pravedni, da budemo Njegova djeca, da budemo baštinici vječnog života.

U ovakvim tekstovima naglašava se također da je BOG taj, koji čini u nama promjenu, On je taj koji nas opravdava, On je taj koji nas savršeno poznaje, On je taj koji ima s nama najbolje planove i namjere, On je taj koji će nas proslaviti jednog dana kad dođe u slavi...

Ovo je doista jedan slavopoj Bogu, koji je sveznajuć, koji je svemoćan, kojega se isplati slijediti i pokoriti se Njegovoj volji i Njegovoj divnoj zamisli i namjeri koju ima sa svakim od nas.

Doista, Bog svakoga od nas može i hoće svakog trenutka opravdati i privući bliže k sebi. On je taj koji to može i koji to čini. Ali On ništa od toga ne čini na silu.

more_horiz
Sestro Noemi

Evo saljem ti ivorne rči iz Efežana koje se odnose na izbor i predodređenje, prevod je na Engleskom. Da, naši prevodi su prema ovom vrlo korektni.

eklegomai {ek-leg'-om-ahee} ejklevgomai

AV -- choose (19)
-- choose out (1)
-- make choice (1) [21]
1) to pick out, choose, to pick or choose out for one's self;
1a) choosing one out of many, i.e. Jesus choosing his disciples
1b) choosing one for an office
1c) of God choosing whom he judged fit to receive his favours and separated from the rest of mankind to be peculiarly his own and to be attended continually by his gracious oversight; i.e. the Israelites
1d) of God the Father choosing Christians, as those whom he set apart from the irreligious multitude as dear unto himself, and whom he has rendered, through faith in Christ, citizens in the Messianic kingdom: (James 2:5) so that the ground of the choice lies in Christ and his merits only.

proorizo {pro-or-id'-zo} proorivzw
AV -- predestinate (4)
-- determine before (1)
-- ordain (1) [6]
1) to predetermine, decide beforehand; in the NT of God decreeing from eternity; to foreordain, appoint beforehand

Brat Aladin

more_horiz
thank you, brother cheers

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply