Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionIvan 20:21-23 EmptyIvan 20:21-23

more_horiz
A tamo pise:

21 Isus im opet reče: 'Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas.'

22 Zatim dahne u njih i reče: 'Primite Svetoga Duha!

23 Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im. Kojima ne oprostite grijehe, nisu im oprošteni.'

Kako razumete ove textove??

Poz.

descriptionIvan 20:21-23 EmptyRe: Ivan 20:21-23

more_horiz
na teologiji- tema: sakramenti-biblijska podloga postoje detaljna objašnjenja kako tumačimo
barem sam ja dao detaljan pogled na to , ostali , više-manje

more_horiz
Nisam video...Pogledacu cim pre, posebno kada mi budu bolje net veze, ovo je katastrofa.

more_horiz
Uh, citao sam. Kratko, doduse, ne bas sve, jer kada sam video da se pocelo skretati sa teme-nemam potrebe da je citam, jer Ivan nije mislio sigurno na ukazanja i slicno.

Osim toga, dao si text iz Biblije, a tumacenje rimokatolicke crkve.

Ja bih samo pitao: gde ovaj text sadrzi ideju pokajanja, priznanja, i slicno?

Drugo, sta zapravo znace Isusove reci: "Kao sto Otac mene salje, i Ja saljem vas..."?

Trece, do III veka nije bila poznata nauka o tome da pojedinac moze oprastati grehe, kako katolici tvrde. U stvari, Hippolitys je to pisao, o 'pastoru' Calixtusu I, koij je bio pastor u Rimu oko 220, i koji je prvi izjavio da on moze prastati ljudima grehe u ime Boga.

U novom zavetu necemo naci ni jedan jedini primer da su apostoli ikome prastali grehe. Zato je meni ovaj text bio jako zanimljiv za istrazivati-sto je Isus htio reci.

Pozdrav.

more_horiz
Pozdrav no nick,

Ja to razumem na nacin, da je Isus dao ljudima Evandjelje, ali ne vidim to na nacin da ljudi imaju pravo prastati grehe.

O primanju Svetog Duha, oni ga nisu primili tada, verujem da im je on to dao kao obecanje, koje se ispunilo na Pentakost.

Mozd smisao reci treba traziti u tome sto je receno na kraju Markovog Evanjdjelja, Ko veruje i krsti se Spasice, Ko ne veruju osudice se.

Dakle oni govore propovedaju i ko bude verovao tom propovedanju prima oprostenje, tako to vidim, NE DA ONI LICNO BILO KOME PRASTAJU, NEGO UKAZUJU NA PUT SPASENJA SVIMA, PA ONDA KO VERUJU DOBIJA OPROSTENJE KO NE VERUJE NE, ONI UKAZUJU NA JEDINI ISPRAVNI PUT SPASENJA.

Tako Otac, je poslao Sina u Misiju i Sin je bio jedini KOJI JE GOVORIO ISTINU, I POSTAO PUT I ISTINA.

Pa kao sto je Otac poslao Isusa, Isus salje aposlole koji JEDINI IMAJU ISTINITU PORUKU OD BOGA KAKO DOCI DO OPROSTENJA.

Mozda sam malo konfuzan ali tako nekako vidim to.

more_horiz
Pa jesi malo konfuzan, ali ne smeta, mislim da skapirao sam stvar. Sto se prastanja tice-nekako se slazem. Jedino u vezi ovog se ne slazem:

O primanju Svetog Duha, oni ga nisu primili tada, verujem da im je on to dao kao obecanje, koje se ispunilo na Pentakost.

Pa primili su Svetoga Duha, ali to je bilo samo delimicno ispunjenje Isusovih reci iz istog jevandjelja. Marko nema neke velike veze sa ovim, bar ne trenutno, jer zelim stvari najpre posmatrati iz ugla ovog evandjelja. Ovo je bilo tzv. 'parcijalno' ili delimicno ispunjenje ili izlivanje Duha Svetoga. Text kaze da su dobili Svetoga Duha. Vrlo zanimljivo je povezati 21 i 22 stih-nakon naloga/misije, Isus im daje i silu za taj nalog, osposobljava ih za taj nalog, jer bez Duha ne mogu ispuniti misisiju!

Poz.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply