Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionCelibat EmptyCelibat

more_horiz
'Celibat nije dogma, nego disciplinska mjera'

Celibat 0290007.17

Novi šef Kongregacije za kler kaže da Crkva 'nije nepokretna' po pitanju celibata. 'Neki apostoli su bili oženjeni. Zabrana je stigla stoljećima nakon uspostave svećenstva.'

RIM - Brazilski kardinal Cláudio Hummes (72), nadbiskup São Paula, otvorio je u razgovoru za list Estado do São Paulo novu mogućnost rasprave o celibatu, prenose u ponedjeljak svi talijanski listovi.

Pad interesa za svećenički poziv mogao bi navesti Vatikan na ponovnu raspravu o ukidanju celibata, što "nije dogma, već samo disciplinska mjera", rekao je kardinal Hummes, čije riječi imaju još veću težinu jer ga je papa Benedikt XVI. imenovao pročelnikom Kongregacije za kler.

"Crkva može razmisliti o temi celibata, pošto je riječ o disciplinskoj mjeri, a ne o dogmi. Crkva nije nepokretna, a neki apostoli su bili oženjeni. Zabrana ženidbe je stigla nekoliko stoljeća poslije uspostavljanja svećenstva", rekao je Hummes, dodajući da odluka o celibatu nije lagana i da treba o njoj stalno raspravljati.

Hummes će na novu dužnost stupiti u nedjelju, a ovom je izjavom ponovno otvorio raspravu o celibatu, za koju se smatralo da je upravo zatvorena nakon što je papa, na sastanku s predstavnicima rimske Kurije, zaključio da se svećenici ne smiju ženiti, a da se oženjeni svećenici ne mogu vratiti u službu.

Hummes je bio jedan od kandidata za papu na prošloj konklavi, kada je izabran Ratzinger, a Benedikt XVI. pozvao ga je sada u Rim kao pročelnika kongregacije koja se brine o svećenstvu.

Glede pedofilije među svećenicima, Hummes je rekao da i samo jedan takav slučaj "izaziva tešku zabrinutost, prije svega za žrtve, ali je nepravedno generalizirati skandale pedofilije pošto 99 posto svećenika nema s tim slučajevima nikakve veze".

descriptionCelibat EmptyRe: Celibat

more_horiz
"Doista ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine
rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih
poradi kraljevstva nebeskog. Tko može shvatiti, neka shvati."

Matej 19,10-12

more_horiz
Celibat je uspomena na Isusov zivot koji se nije zenio. Malo kroz salu, ali istinito kad smo pitali zupnika, on nam je ovako rekao: kad bi svecenici imali zenu i djecu, kako bi se potpuno mogli posvetiti svojim vjernicima.

more_horiz
Mirena je napisao/la:
Celibat je uspomena na Isusov zivot koji se nije zenio. Malo kroz salu, ali istinito kad smo pitali zupnika, on nam je ovako rekao: kad bi svecenici imali zenu i djecu, kako bi se potpuno mogli posvetiti svojim vjernicima.

Žalosno je što je samo celibat ostao kao uspomena.Sad
A katolički svećenici se ne žene jer shodno tome nema naslijednika imovine pa sve ostaje crkvi...

more_horiz
Prince,rjesenjem celibata bi se mogla i popraviti demografska slika nase plave planete,bit ce veci mir,svecenici biti zadovoljniji,pa i oni su samo ljudi,i njima treba zenska njeznost i zagrljaj,uvijek mi je bilo zao to su uglavnom obrazovani lijepi ljudi,ne smiju se zeniti,a toliko ima nesretnih cura jer se ne mogu udata.Pa nek im se i posreci.

more_horiz
E, da zbilja Dino, jes vidila što su svećenici lijepi! cyclops

more_horiz
... a jel' tko vidio ikad časnu sestru plavušu? ....

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
Mali princ je napisao/la:
... a jel' tko vidio ikad časnu sestru plavušu? ....

Prnce,prince,bus dobil pokoru,ima ima,samo kazi bas mislim otvoriti firmu udaja zenidba svetih ljudi,a imam i kandidaticu,pazi malo.....</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
????????????????????????
Ti to po onome: što bi tebi bilo dobro, de se ženi....

Kandidaticu???

Uredi ti to tijekom tjedna, te zaruke i svadbe, da si ne zeznem vikend...

more_horiz
Ma budem ,neg nekak zupnik mi tak nekaj slicno rekel,pa kaj bum napravila neznam,zamisli on bi se stel zenit ,ali moj problem edna kandidatica a dva kandidata.............

more_horiz
A nist' onda, nek' ta dama sama izabere...

more_horiz
neoženjeno svcećenstvo nema veze sa biblijskim kršćanstvom...

Više o tome... ovdje!

more_horiz
službeni nauk i stanje u katoličkoj Crkvi glede celibata

evo da nabacim malo ak netko hoće komentirati. prvo, u KC moramo razlikovati najmanje tri stvari:
1. Kristov slobodni poziv na celibat, isto tako i Pavlova preporuka onima koji to žele (i laicima)
2. na temelju toga-redovnički zavjet čistoće, s ostala dva zavjeta, za one koji vole askezu.
3. crkvenu disciplinu dijecezanskih klerika KC, koja je nametnuta crkvenim, ljudskim zakonom zbog određenih razloga i potreba Crkve.

Nas ovdje zanima broj 3. to je dakle zakon koji obvezuje sve djecezanske (svjetovne) klerike KC, a to su: đakoni, prezbiteri (poznatiji i kao svećenici, premda naziv taj se odnosi i na biskupe) i biskupi. to je uvjet da bi netko postao klerik, pa se prije ređenja mora položiti prisega na takav život, pred biskupom i njegovim ovlaštenikom, po propisanom obredu. nakon takvog izbora, dotični više nemože sklopiti ženidbu u KC, a pošto KC ne poznaje vanbračni spolni život..ta prisega ga veže čak i u slučaju da napusti svećeništvo ili bude otpušten iz njega: pa makar započeo novi civilni život, dok mu god papa neda specijalni oprost od celibata, nemože se oženiti. ovaj oprost se daje đakonima samo iz važnog razloga, prezbiterima jako teško, a biskupima, premda je moguć, ne daje se nikako. oprost podjeljuje papa osobno za svaki pojedini slučaj, nakon dugog procesa, a onaj koji ga je dobio više nema gotovo nikakve šanse za bilo koju crkvenu službu, a dobije i pokoru za to. oprost je vezan isključivo za izlaženje iz klera, tako da je nemoguće da se netko oženi i nastavi svećeničku službu.

U KC zakon celibata ne vrijedi u tri slučaja:
1. đakoni i prezbiteri istočnih katoličkih crkava (grkokatolici, armenci, kopti..) mogu se oženiti prije ređenja, nakon ređenja ne, a biskupe veže celibat, to je univerzalni zakon za biskupe.
2. trajni đakoni u RKC, ako imaju minimalno 35 godina i dozvolu žene
3. bivši protestantski pastori koji prelaze u KC oženjeni, pa im se izlazi ususret. na taj način danas je 2% klera RKC u engleskoj zakonito oženjeno

u sva tri slučaja, naglašavam, ženidba se može sklopiti isključivo prije ređenja.

ako ima interesa, mogu pisati i dalje o tome, povijest, razlozi, mogućnosti..

P.S. dina, super su ti komentari:D

more_horiz
haim je napisao/la:

evo da nabacim malo ak netko hoće komentirati. prvo, u KC moramo razlikovati najmanje tri stvari:
1. Kristov slobodni poziv na celibat, isto tako i Pavlova preporuka onima koji to žele (i laicima)
2. na temelju toga-redovnički zavjet čistoće, s ostala dva zavjeta, za one koji vole askezu.
3. crkvenu disciplinu dijecezanskih klerika KC, koja je nametnuta crkvenim, ljudskim zakonom zbog određenih razloga i potreba Crkve.

Nas ovdje zanima broj 3. to je dakle zakon koji obvezuje sve djecezanske (svjetovne) klerike KC, a to su: đakoni, prezbiteri (poznatiji i kao svećenici, premda naziv taj se odnosi i na biskupe) i biskupi. to je uvjet da bi netko postao klerik, pa se prije ređenja mora položiti prisega na takav život, pred biskupom i njegovim ovlaštenikom, po propisanom obredu. nakon takvog izbora, dotični više nemože sklopiti ženidbu u KC, a pošto KC ne poznaje vanbračni spolni život..ta prisega ga veže čak i u slučaju da napusti svećeništvo ili bude otpušten iz njega: pa makar započeo novi civilni život, dok mu god papa neda specijalni oprost od celibata, nemože se oženiti. ovaj oprost se daje đakonima samo iz važnog razloga, prezbiterima jako teško, a biskupima, premda je moguć, ne daje se nikako. oprost podjeljuje papa osobno za svaki pojedini slučaj, nakon dugog procesa, a onaj koji ga je dobio više nema gotovo nikakve šanse za bilo koju crkvenu službu, a dobije i pokoru za to. oprost je vezan isključivo za izlaženje iz klera, tako da je nemoguće da se netko oženi i nastavi svećeničku službu.

1. đakoni i prezbiteri istočnih katoličkih crkava (grkokatolici, armenci, kopti..) mogu se oženiti prije ređenja, nakon ređenja ne, a biskupe veže celibat, to je univerzalni zakon za biskupe.
3. bivši protestantski pastori koji prelaze u KC oženjeni, pa im se izlazi ususret. na taj način danas je 2% klera RKC u engleskoj zakonito oženjeno

u sva tri slučaja, naglašavam, ženidba se može sklopiti isključivo prije ređenja.

E hvala ti vidis da do danasnjeg dana nam nitko ovo nije objasnio,valjda se
boje da ne bi nas EVANGELIZIRALI....
Ako si dobre volje....raci molim te koliko % je katolickog svecenstva,ozenjeno a da prije toga nije bilo PROTESTANSKO.....podrazumjevam onih 2%?

more_horiz
Dina je napisao/la:
haim je napisao/la:

E hvala ti vidis da do danasnjeg dana nam nitko ovo nije objasnio,valjda se
boje da ne bi nas EVANGELIZIRALI....
Ako si dobre volje....raci molim te koliko % je katolickog svecenstva,ozenjeno a da prije toga nije bilo PROTESTANSKO.....podrazumjevam onih 2%?

hm, morao bih potražiti podatke..uglavnom,tu su ti trajni đakoni po cijelom svijetu, u RH mislim da ih je prva zaredila požeška biskupija 2, a trenutno je u pripremi ređenje prve 12-orice za zagrebačku nadb. istočni katolici su ti grkokatolici pocijelom svijetu, osobito u ukrajini, rumunjskoj, zatim kaldejci, kopti,malabari, malankari, etiopljani, armenci, maroniti, jakobiti..tako da ih zapravo ima poprilično. u RH djeluje grkokatolička križevačka eparhija, tako da ispada da u hrvatskoj imaš sigurno tridesetak oženjenih katoličkih svećenika, a kad dodaš spomenute đakone..najpoznatiji oženjeni svećenik u hrvatskoj je don Živko Kustić, imaš njegovu jutarnju propovijed u Jutarnjem listu. on je svećenik spomenute križ. ep. (ona nije pravoslavna, to je katolička biskupija, amo što ima obred i crkvenu disciplinu kao i pravoslavni). pokušat ću naći podatke, ali kao što vidiš, priličan broj katoličkog klera je oženjen. hehe ja sam uvijek dobre volje

more_horiz
Prvo hvala ti na lijepom tonu dijaloga.
A onda hvala ti na odgovorima,i jos jedno pitanje....naravno ako se smije pitati i odgovoriti.....sto je to put sutnje?
hehe ja sam uvijek dobre volje

ovo mi je posebno drago...jer pozitivni ljudi sire dobra oko sebe....oni drugi...prije podne mrze cjeli svijet....a po podne i same sebe....pa kako bih mogla ocekivati da ce voljeti mene.....samo da mi ne stigne prijava mom liebe mannu....!!!!!

more_horiz
Dina je napisao/la:
Prvo hvala ti na lijepom tonu dijaloga.
A onda hvala ti na odgovorima,i jos jedno pitanje....naravno ako se smije pitati i odgovoriti.....sto je to put sutnje?
hehe ja sam uvijek dobre volje

ovo mi je posebno drago...jer pozitivni ljudi sire dobra oko sebe....oni drugi...prije podne mrze cjeli svijet....a po podne i same sebe....pa kako bih mogla ocekivati da ce voljeti mene.....samo da mi ne stigne prijava mom liebe mannu....!!!!!

slobodno ti sve pitaš, samo nisam skužio tvoje pitanje..put šutnje, na što misliš točno?

more_horiz
Celibat je uspomena na Isusov zivot koji se nije zenio.

Isusa je oženila Maria Magdalena,izlivši mu svo ulje na glavu,a ako znamo šta je ulje,tad znamo i ko je dao Duha Svetoga Isusu.

Matej 26,6 Kad je Isus bio u Betaniji, u kući Šimuna Gubavca,
Matej 26,7 pristupi mu neka žena s alabastrenom posudicom skupocjene pomasti i polije ga po glavi, dok je on bio za stolom.
Matej 26,8 Vidjevši to, učenici negodovahu: "Čemu ta rasipnost?
Matej 26,9 Moglo se to skupo prodati i dati siromasima.
Matej 26,10 Zapazio to Isus pa im reče: "Što dodijavate ženi? Dobro djelo učini prema meni.
Matej 26,11 Ta siromaha svagda imate uza se, a mene nemate svagda.
Matej 26,12 Izlila je tu pomast na moje tijelo - za ukop mi to učini.
Matej 26,13 Zaista, kažem vam, gdje se god bude propovijedalo ovo evanđelje, po svem svijetu, navješćivat će se i ovo što ona učini - njoj na spomen.

a iz ovog stiha vidimo šta je ulje išta ono čini:

1. Samuelova 16,13 Samuel uze rog s uljem i pomaza ga usred njegove braće. Duh Jahvin obuze Davida od onoga dana. A Samuel krenu na put i ode u Ramu.

Dakle -Duh Jahvin !

Luka 7,45 Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati.

Naravno,nije mu noge ljubila,već je to simbolika pranja nogu :

Luka 7,44 I okrenut ženi reče Šimunu: "Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla.

Dakle,Maria je Isusu oprala noge,što znači učinila da više ne hoda po zemlji,već po vodi - odnosno da bude spašen i da vidi što vidi i ona-Kraljevstvo Božje.

Dalje...Isus je tad učenicima oprao noge.
Kako?
Predavši im Duha Svetoga i u naporima ih ubeđivao da i oni sad mogu da hodaju po vodi.

Matej 14,29 A on mu reče: "Dođi!" I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu.
Matej 14,30 Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: "Gospodine, spasi me!
Matej 14,31 Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: "Malovjerni, zašto si posumnjao?

Sve u svemu,Maria je žena Isusova i to je sveti brak!
Njih je udružio Bog.
A sad,kad nekog udruži neki pop-njegova stvar Rolling Eyes

Dalje,i ostali Sinovi Božji imaju žene !
Niko ne ide polovan u Raj.

Postanak 17,15 Još reče Bog Abrahamu: "Tvojoj ženi Saraji nije više ime Saraja: Sara će joj ime biti.

...da ne nabrajam dalje sve supružnike...
Tako je i danas,ko je spašen,ima i pridruženu ženu svoju,jer Bog je ljubav,stvorio je Adama i Evu,pa tako i nas sa nekim.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply