Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionRimljanima poslanica EmptyRimljanima poslanica

more_horiz
U Djelima 2:10 imamo podatak da su u povodu dana Pedestnice 30. godine, među slušateljima Petrove propovijedi bili i Rimljani koji su bili u prolazu, židovi i obraćenici na židovsku vjeru. Rimljani su bili , izgleda jedini europski narod koji među hodočasnicima je bio spomenut.

Kršćanstvo je dospijelo u Rim u roku jedne do dvije godine nakon Isusovog raspeća. Latinski crkveni oci su kazali da su Rimljani prihvatili vjeru u Isusa Krista u židovskoj varijanti a da nisu prethodno vidjeli nikakvo čudesno djelo niti ijednog apostola.

Smatra se da su prvi donijeli evanđelje u Rim, nepoznati kršćani, i to najvjerojatnije posijali sjeme riječi u židovskoj zajednici.Židovska zajednica u Rimu je postoja već u drugom stoljeću prije Krista. Brojčano se povećala nakon Pompejevog osvajanja Judeje 63. godine pr. Krista.
Godine 59. pr.Kr. Ciceron spominje veličinu i utjecaj židovske kolonije u Rimu. Proglasom Tiberija Židovi su bili prognani odande, no za par godina su ponovo su bili tamo u istom broju. Postoji i povijesni podatak o još jednom masovnom progonu Židova iz Rima a začetnik je bio car Klaudije ( 41-54. god.) Taj progon se kratko spominje u Djelima 18:2, gdje se kaže da je Pavao upoznao nekog židova Akvilu, koji je sa ženom Priscilom došao iz Italije u Korint.

Čini se da su Priscila i Akvila bili kršćani prije nego su se sreli s Pavlom i bili članovi prvotne zajednice vjernika koji su živjeli u Rimu.
Tri godine nakon Klaudijeve smrti, Pavao piše u Rim, i spominje njihovu vjeru kao nešto što je već svima poznato.

descriptionRimljanima poslanica EmptyRe: Rimljanima poslanica

more_horiz
Prvih dana 57. godine, izdiktirao je apostol Pavle svom prijatelju Terciju, pisaru koji je bio kršćanin, pismo namijenjeno rimskim kršćanima. Svrha tog pisma bila je da ih pripremi za Pavlov posjet tom gradu i da im objasni cilj tog posjeta. Pavle je zaključio da bi bilo mudro da im izloži evanđelje onako kako ga je on shvaćao i objavljivao.

more_horiz
O, pa dotakla si jednu jako zanimljivu temu!! U mojoj Bibliji ja sam iznad te poslanice napisao sledece:

There is no telling what may happen when people begin to study the Epistle to the Romans

Ovo je rekao F. F. Bruce, jedan od priznatijih autoriteta u biblijskim naukama. I nije jedini. Npr.:

Verses 16-17, a capsule summary of Paul's message to the Romans, changed Martin Luther forever. After he finally understood the phrase "righteousness from God," Luther said, "I felt myself to be reborn and to have gone through open doors into paradise. The whole of Scripture took on a new meaning . . . . This passage of Paul became to me a gateway to heaven."[1]

[1]Excerpted from Compton's Interactive Bible NIV. Copyright (c) 1994, 1995, 1996 SoftKey Multimedia Inc. All Rights Reserved

Ili:

Romans has been called “The Constitution of Christianity,” “The Christian Manifesto,” and “The Cathedral of the Christian Faith.” It is noteworthy for being the most complete compendium of Christian doctrine.[1]

[1]Thomas Nelson, Inc., King James Version Study Bible [computer file], electronic ed., Logos Library System, (Nashville: Thomas Nelson) 1997, c1988 by Liberty University.

Ili:

Romans includes the most systematic presentation of theology found anywhere in Scripture. It explains the meaning of the Cross for the believer’s life. While expounding why Jesus died for all of humanity, Paul clarifies the core concepts of the Christian faith: sin and righteousness, faith and works, justification and election. The letter contains (1) a detailed description of the sinfulness of man (1:18—3:20); (2) an extensive discussion of justification by faith (3:21—5:11), including a clear interpretation of the death of Christ (3:24–26); (3) an elaborate explanation of sanctification (5:12—8:39); (4) a strong section on the doctrine of election (9:1–29); (5) a developed exposition of what happened to the nation of Israel and the destiny of God’s people (9:1—11:36); (6) an extended section addressing spiritual gifts (12:1–Cool; and (7) instructions on the believers’ relationship to government (13:1–14). Certainly Romans is the most doctrinal book in the Bible. Because it provides a systematic outline of the essentials of the Christian faith, it is as useful to the mature believer as it is to someone who wants a short introduction to the Christian faith.[1]

[1]Earl D. Radmacher, general editor; Ronald B. Allen, Old Testament editor, Nelson Study Bible [computer file], electronic ed., Logos Library System, (Nashville: Thomas Nelson) 1997.

Nadam se da ce ti ovo doprineti ne toliko boljem razumevanju Biblije i ove poslanice, koliko ce te privuci Bozja rec svojom lepotom, a posebno Licnoscu koja ona krije, i u samoj Rimljanima poslanici, a to je Hristos!

P.S. Imam jos ovakvih, doduse nesto poduzih citata.

Poz.

more_horiz
Sve do pojave hriscana, Rim je bio miran i po malo dosadan grad.

more_horiz
Ocigledno sala nije bila umesna.

Mogu da zamislim kako je bilo hriscanima u Rimu. A odusevljen sam sa kakvom je ljubavlju Pavle pisao tim Bozjim svedocima u tom krvolocnom gradu.

more_horiz
Pisaću malo kasnije još.Very Happy Dotle možeš ti još nešto pisati, dok se ja ne oslobodim obaveze pa dodam koji redak.

more_horiz
Posto sam ja covek nadahnuca, tako i pisem.

Kako bih se ja osecao u tom starom Rimu?

Sta kazete o tome vi, koji danas uzivate versku slobodu, i niko vas neprimecuje kada idete u Crkvu?

Zamisljam!

Ujutro rano budim porodicu. Neumivamo se. Odma, onako sa pidjama padamo pred Boga na kolena. Znamo da nam svakog trenutka moze u kucu upasti specijalna policija. Ipak, molimo. I to nisu molitve trazenja, vec velike srece a i tople zahvalnosti.
Srca nam se ispunjavaju blagom dozom straha. Ja kao otac, gledam svoju malu nejaku decu, i drhtim u dusi zbog njih znajuci sta se sve moze dogoditi.

Ipak, dok se molimo, iznenada osecamo kako toplina i zar ispunjavaju nasu dusu. Znamo da vise nismo sami, Isus je dosao na pocetku ovog dana da bude sa nama. O, kako nam je samo to drago. Nestaje svaka nesigurnost. Strah bezi pred naletom savrsene ljubavi.

Krecemo u Crkvu, idemo pred svima odlucni da zapecatimo svoje svedocanstvo krvlju radi Onoga koji nas ljubi.

Ma sta ja pisem ovo. To se ne moze opisati.

more_horiz
Zivite li Rimljane 8? Question

more_horiz
Pozdav svima,

Moram priznati da je poslanica Rimljanima meni omiljeni deo Biblije. Prava mala enciklopedija Milosti.
Pa ako je Pavle u Poslanici Jevrejima, razdvojio zakon do Milosti tada je u Poslanici Rimljanima detaljno izlozio put Spasenja.

Tako predivan i slavan Put.

Upravo ta poslanica je inspirisala reformaciju. Jednog dana jedan umorni monah je citao tu poslanicu ona je zapalila srce toga monaha vatrom ljubavi za Hrista, a on potom ceo svet.

Taj monah svi znamo njegovo ima bio je Martin Luter. Umoran od samostanskog teskog isposnickog zivota, umoran od lutanja i mucenja svoga sopstenog tela po manastirima jednog dana je citao o Oprvadanju verom i to je zapalilo njegovo srce.

To me navodi na razmisljanje kako mi pristupamo i toj knjizi i uopste Bibliji.

Vidite, to je tamo pisalo vekovima ljudi su to citali ali toga dana to citanje Pisma za Lutera je bilo nesto posebno. Nije to tada bila samo teologija znanja to je postalo iskustvo.

I u tome je velika razlika znati i iskusiti. Svi mi znamo da je Bog velicanstve a Petar je rekao VI STE OKUSILI DA JE GOSPOD DOBAR!

U tome je sva razlika, Luter je do toga dana mogao citati to Pismo puno puta ali TOGA DANA GA JE DOZIVEO NA POSEBAN NACIN, ZATO STO JE SVETI DUH NJEMU OZIVEO TO U SRCU I NACINIO TO PISMO NJEGOVIM LICNIM IKSUSTVOM.

To je velika razlika, i sva razlika izmedju teologije i iskustva. Teologija je UOPSTENO ZNANJE, ALI JE ISKUSTVO PRIMENJENO ZNANJE.

Da pojasnim JA JAKO DOBRO MOGU OBJASNITI STA JE OPRAVDANJE VEROM, ALI TO NIJE OTKRIVNENJE, OTKRIVENJE JE KADA JA LICNO VIDIM DA JE BOG MENE LICNO OPRAVDAO I POMIRIO SA SOBOM KROZ SMRT SVOGA SINA.

NE NEKOGA DRUGOGA MENE, NE NOEMI, DOMINIKA NEGO MENE MENE LICNO.

Otkrivenja je kada spustimo znanje na licni nivo vere, I KAZEMO HVALA TI BOZE STO SI MI OPROSTIO.

Uistinu mi propovedamo da se ljudi trebaju pokajati, SVETA ISTINA, AMEN, ALI IPAK TO NIJE DOVOLJNO.

Jer MI TAKODJE MORAMO RECI DA IM JE BOG OPROSTIO KADA TO URADE A ONI TO MOGU ISKUSITI JEDINO VEROM.

Ja sam puno puta video ljude sa grizom savesti pa iako se kaju, oni je i dalje osecaju, iako su iskrni oni i dalje imaju teret.

Pitam se zasto? Pa zato sto VEROM NE PRIHVATE DA IM JE BOG OPROSTIO, Luter je to citao i poverovao i to je bilo to.

I o tome uvek razmisljam dok citam poslanicu Rimljanima, NEKA ONO STO TAMO PISE PRESTANE BITI SAMO DOKTRINA NEKA BOG KROZ MILOST UCINI DA POSTANE TO NASE LICNO ISKUSTVO.

more_horiz
Pa doktrina nije data samo da se veruje u nju, vec da se zivi po njoj. Kako razumeti milost? samo na osnovi vlastitog iskustva? Jeftina milost? Hvala Bogu sto nam je ostavio smernice.

Inace, sta je za tebe milost??

more_horiz
Evo sta je za mene Bozija milost o kojoj se pise u poslanici Rimljanima:

One koje je Bog izabrao njih je i pozvao da budu jednaki oblicju njegovog Sina.
Boziji milost za mene je kada te Bog izabere, pa pozove i onda iz tame premesti u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina Isusa Hrista, i onda hodamo u Svetlu kao sto je i On u svetlu, i imamo zajednistvo jedni sa drugima i Krv Isusa Hrista cisti nas od svakog greha.

Inace postoje tri koraci milosti kroz koje Bog spasava coveka:
1. Opravdanje verom-Rimljanima 5.-ta glava
2. Posvecenje-Rimljanima 6.-ta i 7-ma glava
3. Krstenje Svetim Duhom, Rimljanima 8.-ma glava.

Jovan apostol svedoci o tome u poslanici: "Troje je sto svedoci na zemlji. Voda, Krv, i Duh." Opravdanje, posvecenje i krstenje Duom Svetim su tri koraka otkupne milosti kroz Isusa Hrista kroz koje Bog provodi svoju decu, ili kako ih Biblija zove izabrane.

To je samo mali delic o milosti. Nadam se da je ovo nekom na blagoslov.
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
MILOST JE ONO STO JE BOG URADIO ZA MENE.

Milost je PRIBAVILA GRESNICIMA PUT SPASNENJA, Milost nam je darovala veru za koju Pavle kaze u Poslanici Efezanima,

MISLOCU STE SPASENI PO VERI I TO NIJE OD VAS DAR JE BOZIJI!

Veoma jednostavno, Bog je nama darovao Milost a DOKAZ TE MILOSTI JE VERA U NASIM SRCIMA.

Moja poente je bila ta da vera nije stvar teologije NE JA SMATRAM DA JE VERA DAR BOZIJI SVAKOM POJEDINCU, tako to nema veze sa teologijom niti malo.

Nekazem da ucenje nije vazno ono je sustinsko ali nije POENTE SAMO ZNATI, ja sam video bolesnike koji kada im Govorite o tome da je Bog lekar kazu Amen, ali kada to treba spustiti na licni nivo, ONI JEDNOSTAVNO NE MOGU IMATI VERU DA JE TO ZA NJIH LICNO.

PUNO ZNAJU O TOME ALI KADA TREBA PRAKTICNO PRIMENITI U LICNOM ISKUSTVU KROZ VERU, ONDA TO NE MOGU UCINITI,

Milost nam nije donela spisak pravila koja trebamo slediti, NE ONA NAM JE DONELA SLOBODU I TO SLOBODU OD GREHA.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply