Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Božji Savezi s čovjekom

power_settings_newLogin to reply
3 posters

descriptionBožji Savezi s čovjekom - Page 2 EmptyRe: Božji Savezi s čovjekom

more_horiz
Daniele, prijatelju, radujem se daljnjem razjašnjavanju ovog pitanja... Neka te Bog blagoslovi.

more_horiz
Slažete li se da su osnovni savezi u Bibliji sljedeći:

Savez s Adamom/period prije potopa
Prijelazni period: potop

Savez s Noom/period odmah nakon potopa
Prijelazni period: raspršivanje s Babilonske kule

Savez s Abrahamom/patrijarhalni period
Prijelazni period: privremeno boravište Jakovljevih sinova u Egiptu

Sinajski savez/osvajanja i suci
Prijelazni period: kovčeg saveza u izgnanstvu

Savez s Davidom/monarhija kao nastavak sinajskog saveza
Prijelazni period: izgnanstvo, period nakon izgnanstva i period između Starog i Novog Zavjeta

Novi savez/Krist i Crkva

more_horiz
Justin je napisao/la:
Daniele, prijatelju, radujem se daljnjem razjašnjavanju ovog pitanja... Neka te Bog blagoslovi.
što ti znači to radovanje kada ćeš ostati u svojoj kompliciranoj teologiji...nema mi smisla radovanje kada ja znam što ćeš ti napisati, a ti znaš što ću ja napisati...ali razjasniti ću Savez sa Izraelom i zašto je On važan u usporedbi sa Savezom sa Crkvom...

more_horiz
Daniele, brate... Pa ja ne znam što ćeš ti napisati...
I radujem se tvom pisanju, jer ćemo se možda konačno oko nečega složiti... Smile

I da znaš da moja teologija o savezima uopće nije komplicirana. Stvari se zakompliciraju samo onda, kad moram davati hrpu dokaza, kako bih pobio neko nebiblijsko učenje... To je moje iskustvo.

Nemoj misliti da sam tvrdoglav ili fanatik, jer ja sam uvijek spreman da promijenim svoje mišljenje, ako mi se na temelju Biblije i zdravog razuma i savjesti ukaže da ga trebam promijeniti.

Razjasni savez s Izraelom. Radujem se tome, da ću čuti još jedno objašnjenje, koje će mi sigurno pomoći da imam jednu širu sliku i da se duhovno ohrabrim! victory

more_horiz
kužiš, ako se složimo u vezi toga što ću napisati onda to znači da kršćani nisu pod Zakon Izraela, a to uključuje subotu, pa onda ako to nije tako onda je subota za kršćane opcija, a ako je opcija, onda tvoja teologija pada u vodu, a ako pada u vodu, onda moraš promjeniti način čitanja Biblije, a ako ćeš to učiniti onda....itd..you get the point

more_horiz
Yes.

Ali bitno je da zajednički idemo prema tom zaključku, da analiziramo nake premise koje nas vode k tom zaključku! A ako to budemo uredno radili, tada možda nećemo ni stići doći do naših sadašnjih zaključaka, a već ćemo se možda složiti oko nekih stvari - i možda ti promijeniš mišljenje... Wink A možda ja promijenim svoje mišljenje... Embarassed

Prijatelju, ne smijemo se sramiti priznanja mogućnosti da smo u krivu... Znaš li da je to jedan od najvećih pokazatelja djetinjastosti i nezrelosti (a također i umišljenosti) - kad se čovjek boji da će morati promijeniti svoje mišljenje...?

Pa pametni i zreli ljudi su uvijek spremni poniziti se, prihvatiti da u nečemu nisu u pravu... To je pokazatelj zrelosti, zar ne? (ali nije to lako, biti zreo... znam ja to i iz osobnog iskustva... Embarassed )...evo opet crvenim...baš sam dijete...

No, da ne gnjavim sad s tim... Predlažem da mi krenemo s raspravom o savezima, jer bi nam mogli početi uklanjati ove naše postove odavde i eventualno zatvoriti ovu rubriku (a to bi bila šteta).

Zato ću već u ovom postu napisati nešto za otvaranje teme:
Evo ti pitalica:

Što misliš, što je to:
zajedničko je svim "starim savezima", a ne postoji više u "novom savezu"?

more_horiz
naravno, ja rekao još prije da niš mi ne znamo i da ako meni se osjedoči za držanje Zakona starog zavjeta, ja bum....joj pitalicu znam, ovo je kao na najslabijoj karici...ali reći ću ti sutra, sad idem na kupanac i u krevet....

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply