Međutim, ovde se nalazi još jedna stvar. Pazite ovaj text koji nam moze biti jos jedna pouka:
„Opaze...pristale...uzimahu...” (Bolji prevodi kazu: "Videci...lepe...uzimahu.."!)
Iskreno receno, ne podseca li vas ovo na arhetip greha Eve i Adama?
„ Vidje žena da je stablo dobro (lepo) za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede....”
Zanimljivo je da u jevrejskom textu su reci potpuno iste: videti, lepe/dobre, uzeti/uzabra! Ovo je opasnost za svakog coveka ponaosob. Ova formula i dan danas prolazi, čak i kod vernih ljudi. Ni ne možemo zamisliti koliko se moramo cuvati od onoga što se “vidi”, od onoga sto je “dobro” i “lepo”, jer cemo to sigurno pre ili kasnije “uzeti”!
E sad postoji još nešto sto me je iznenadilo. Naime, u ugaritskoj literaturi, kao i u literaturi drugih naroda onoga vremena, kraljevi i vladari su opisani kao bozanstva ili polubozanstva. Paganski narodi su cenili i postovali ove velike vodje. Mnoge mitoloske tradicije opisuju njih kao bica koja su potomci samih bogova. Cinjenica je da se u ugaritskom jeziku termin „b'ne elim”, sinovi boziji, koristio i za clanove panteona kao i za velike kraljeve i vladare na zemlji. U ugaritskoj legendi o zori (shr), glavni bog tog panteona, el, zaveo je dve žene. Ova zajednica boga sa zenom, ljudskim bicem, proizvela je „shr” (zora) i „shlm” (sumrak, suton) koje su, izgleda, postale boginje koje su predstavljale Venus, odnosno kasnije Veneru, boginju ljubavi kod rimljana! Venera je, i to je zanimljivo, naziv za drugu planetu našeg suncanog sistema, zvezda Danica, Zornica, Zornjaca (phosphorus). Šta mislite, ima li ovo nekakve veze sa ugaritskom legendom? Pa naravno da ima, samo se ja nisam bavio previse time. Pogledajte kako čak i paganizam ima svoje duboke korene, on nije nastao od juče. Mitologija se odrzala i do danasnjeg dana, samo je promenila formu, sustina je ostala potpuno ista, a iza nje ne stoji niko drugi do lucifer, ili svetlonosa, koji će biti unisten prilikom Hristovog drugog dolaska! „Da, dodji, Gospode!!!”
Dakle, za pagane bogovi imaju svoje poreklo u spajanju između bogova i ljudi. Bilo koja ideja o „divovima”, o nadprosecnim ljudima, nekakvim dzinovima, ima svoje direktno poreklo u paganizmu, svidjalo se to nama ili ne! Hristos je „posledak” uporedio sa Nojevim vremenom, pa ne mislite li, možda, da je bitno sve ovo da znamo?? Da je bitno da se Bog „neće doveka preti sa ljudima”?? Da će Hristos doći kada će svima suditi??
Postanje 6:1-4 jednostavno opisuje kako je već pokvaren svet napredovao u zlu, nasilju, kako se sirilo zlo. Ovo je takođe suprotno paganskom verovanju koje kaže da su „divovi” (nefilim) i „ljudi na glasu” bili bozanskog porekla, i da su besmrtnost postigli nemoralnoscu! Kananitski kult,kao i vecina kultova bliskog istoka, je ukljucivao obred plodnosti povezan sa simpatetickom magijom, a zasnovana je na pretpostavci da su ljudi natprirodni. Uopste je kult plodnosi veoma cesto ukljucivao sveti brak izmedju bogova i ljudi. Ovo je bio obicaj medju paganima, a Izrailj se trebao cuvati toga. Izgleda da za vreme Noja “sinovi Bozji” se nisu cuvali toga! Ovakav kult je, inace, totalno, totalno drugacija filozofija od one Biblijske. Radikalno drugaciji pogled na svet ćete naći kod tih naroda od onoga sto piše u Bibliji. Premda su mnogi spremni da 'dokazuju' sličnost biblijskih izvestaja i paganskih, govoreci da su i jedno i drugo mitovi, ja ipak, ipak smatram da nisu, i da te dve stvari su nespojive, jer radi se o tome koji je Bog pravi!
Isto pitanje i dan danas se postavlja. U stvari, nešto bas nema ko da postavi to pitanje. Ali sustina je ista, samo je forma drugacija. Razliku ćete moći primetiti ako uzmete Sveto Pismo i zatrazite iskreno Bozje vodjstvo u razumevanju onoga sto čitate, ako se iskreno molite Bogu za prisutnost, zastitu. Istinu ćete dobiti samo ako je iskreno trazite. Nemojte mi reći da imate 'istinu' a pri tome mrzite one koje je Bog stvorio. U stvari, ne morate ih mrziti. Dovoljno je da imamo pogresne emocije prema nekome pa da budemo osuđeni od strane Hrista. Čitajte Sveto Pismo i videcete da li sam u pravu ili ne.
S druge strane, ako nismo povezani sa Bogom, ako nemamo Njegovo zivo prisustvo i osobine koje su dostojne Hristovog karaktera, sumnjam da ćemo do kraja ostati „sinovi Boziji”. Zaista sumnjam, i plasim se da to ne budem slučajno ja!