Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Nefili

power_settings_newLogin to reply
+2
kainos
Mali princ
6 posters

descriptionNefili - Page 2 EmptyRe: Nefili

more_horiz
Sve mi se više čini da su Nefili bili Anunakiji.

more_horiz
Hm, vrlo zanimljivo. Ja sam radio na jednom drugom forumu jos odavno jednu temu o ovome. Evo sta mislim (krenucu redom, pa ko bude strpljiv videce u cemu je problem).

Sinovi Boziji i kceri covecije

Ova tema je veoma zanimljiva i moje je mišljenje da zasluzuje posebnu paznju. Naime, pored još nekoliko delova iz Postanja ili uopste iz Sz-a, ovo je tema koja je u nekim krugovima ili za nekog prilično nejasna. Međutim, pre nego sto pocnem sa izlaganjem, dobro bi bilo procitati text:

Kad su se ljudi počeli širiti po zemlji i kćeri im se narodile, 2 opaze sinovi Božji da su kćeri ljudske pristale, pa ih uzimahu sebi za žene koje su god htjeli. 3 Onda Jahve reče: "Neće moj duh u čovjeku ostati dovijeka; čovjek je tjelesan, pa neka mu vijek bude stotinu dvadeset godina." 4 U ona su vremena - a i kasnije - na zemlji bili Nefili, kad su Božji sinovi općili s ljudskim kćerima pa im one rađale djecu. To su oni od starine po snazi glasoviti ljudi.

Naravno, ovo je samo deo jednog potpunijeg texta, mogli bismo reci da je deo jedne celine koja pocinje od 4 glave pa sve do 11. Ali, ne možemo sve obuhvatiti. O cemu se zapravo ovde radi? Logicno pitanje koje se namece jeste ko su „sinovi Boziji”, kakvi su to „divovi” u pitanju...? Kako to razumeti??

Prva pretpostavka jeste da su „sinovi Boziji” zapravo pali andjeli, to jest demoni koji su se utelovili i sa „kcerima covecijim”, odnosno sa ženama, imali sexualnih odnosa. Pošto su ta 'utelovljena' bica bila natprirodna, ili uzvisenija nego obični ljudi, tako i potomstvo njihovo je bilo uzvisenije-žene su rodile „divove”, „silne ljude” koji su bili „od starine po snazi glasoviti ljudi”. Dakle, to su bili ogromni ljudi, veoma visoki, i odlika im je bila dugovecnost. Ovo je u najkrace što se može reci vezano za teoriju 'palih andjela'. Postavlja se pitanje ima li biblijskog osnova za ovakvo tumacenje? Pre toga mozda samo da napomenem da “sinovi Boziji” kao termin za andjele je standardno semitsko objasnjenje. Naravno, postoji i biblijskih textova za ovu teoriju. Knjiga o Jovu opisuje Nebeski 'concil' ili sabor:

A jedan dan dodjose sinovi Bozji da stanu pred Gospodom....Jov 1:6;
Оpet jedan dan dodjose sinovi Bozji da stanu pred Gospodom...Jov 2:1.

Nesumnjivo, kazu neki, termin „sinovi Boziji”, dakle, ukazuje na pale andjele.

more_horiz
Međutim, i pored ovoga ova teorija ima prilično ‘rupa’ koje se ne mogu tek tako 'zapusiti'. Kao prvo, nigde u textu mi ne nalazimo rec ‘andjeo’, tako da bi bilo previse slobodno izjaviti da se termin ‘sinovi Bozji’ odnose na andjele ili neka druga nebeska bica. Kao drugo, Hristos je rekao da se „andjeli ne žene i ne udavaju” (Mt. 22:30), pa prema tome „sinovi Boziji” iz Postanja 6 ne mogu biti ni u kom slucaju andjeli! Drugo, ako su ‘andjeli’ tako zgresili, zasto je potomostvo coveka unisteno? Uostalom, text kaze:

“Nece se moj Duh doveka preti sa ljudima” a ne sa ‘andjelima! Isto tako:

“I Gospod videci da je ljudsko” a ne ‘andjeosko “nevaljalstvo veliko na zemlji”. Trece, ako i kazemo da su u pitanju ‘pali andjeli’, onda je to u suprotnosti sa samim terminom “sinovi Bozji”, jer “sinovi Bozji” nikada u Bibliji ne oznacavaju one koji su ‘pali’ u grehu, koji zive u grehu! Biblija je prilicno jasna da postoje “deca Bozija” i “deca djavola” (1.Jov. 3:10), tako da ‘pali andjeli’ nikada nisu i ne mogu biti poistoveceni sa terminom “sinovi Bozji”. Dalje, kada citamo knigu o Jovu 1:6 i 2:1 videcemo da pored “sinova Bozijih” koji su dosli da “stanu pred Gospoda”, “medju njih dodje i sotona”. Veoma je jasno da postoji ralzika izmedju termina “sinovi Bozji” koji se odnosi na one koji pripadaju Bogu i sotone koji ne pripada toj grupi.

Jednostavan odgovor na pitanje ko su “sinovi Bozji” bio bi ovaj: sinovi Boziji su ljudi koji su bili iz Sitove (vas prevod Set, ako se ne varam) loze ili linije. Kceri covecije su bile pripadnice Kajina. Ako pazljivije čitamo 4 i 5 glavu videcemo kako se opisuju ove dve linije: jedna je verna Bogu dok je druga otpadnicka, pobunjenicka. Ako dublje analiziramo, videcemo postepenu degradaciju, moralnu degradaciju: ubistvo Avelja, Lamehovo uzimanje dve zene (poligamija) i njegova ‘brzopletost’ kada je u pitanju ubistvo: “Ubicu coveka za ranku svoju i mladica za masnicu svoju”! (4:23,24 Sve ovo kulminira tako sto su sinovi Boziji imali nedozvoljene brakove sa ženama. Rezultat toga???
Pa evo rezultata:

U ona su vremena - a i kasnije - na zemlji bili Nefili, kad su Božji sinovi općili s ljudskim kćerima pa im one rađale djecu. To su oni od starine po snazi glasoviti ljudi.

Odmah da kažem kako je neko primetio da ovi „divovi” ne moraju biti povezani sa ilegalnim ili nedozvoljenim brakovima između sinova Bozijih i kceri covecijih, ali rekao bih da kontext ipak isuvise jasno ukazuje o cemu se radi. Problem je u našim prevodima sto nekad i veznici mogu da vam zamrse konce. U ovom slučaju, konce nam mrse malo teze stvari, a to su „divovi”. Davno, davno sam citao neke publikacije Jehovinih svedoka, i ako još uvek nisu ništa promenili, oni govore upravo ono sto sam malo pre rekao-da su “sinovi Bozji” pali andjeli koji su se utelovili i rezultat toga jesu „divovi”. Međutim, kada sam pazljivije istrazivao ovo pitanje naisao sam na veoma iznenadjujuce zakljucke i saznanja.

more_horiz
Prvo, mnogi, mnogi savremeni istrazivaci podržavaju ovu teoriju. Prilično sam bio iznenadjen zbog toga. Nisu dakle samo j. svedoci koji veruju u ‘teoriju palih andjela’. Samo da napomenem da postoje neke finese u tumacenjima među ovom teorijom, ali sustina je ista, da je ne ponavljamo toliko puta. Zahvalnost za takvo tumacenje najpre pripada nekim jevrejskim komentatorima, npr. 1.Enohova 6:2; Jubileja 5:1; Filon u 'De Gigant' govori o tome, Josif Flavije u 'Judejskim starinama' 13:1 isto tako, zatim Qumranski spisi prihvataju ovu teoriju, kao i rani crkveni oci Justin, Irinej, Clemen Alexandrijski, Tertulijan, Origen itd.

Ono sto je, bar po mom licnom mišljenju, najviše uticalo na ovakvo tumacenje jesu najmanje dve stvari: (1) nepoznavanje izvornog jevrejskog jezika i (2) paganska kultura.

Šta reci u vezi nepoznavanja jezika, i šta mislim kada to kažem? Pa, uzmite LXX i videcete da su „divovi” i “silni ljudi” tamo prevedeni sa „gigantes” (gigantes) Ja sam se iznenadio ovome! „Gigantes” vas može asocirati na divove, zar ne? Nisam, priznajem, detaljnije istrazivao šta je „gigantes” oznacavao u secularnom svetu onoga vremena, ali znam da je „gigantes” zapravo veliki covek, div. Smile Novi zavet nigde ne spominje ovu reč.
Drugo, isto tako i Vulgata spominje termin „gigantes”. Ništa bolje za asocijaciju od naših „divova”. Ako čak čitate neke starije prevode naći ćete sličnu ideju (“There were giants in the earth in those days”, Kign James Version, npr). Međutim, noviji prevodi ne spominju „divove”, već obično koriste reč „Nefilim”. I tako piše u jevrejskom textu: „bilo je nefilima na zemlji...”.

Problem je šta je 'nefilim'? Ili ko su sad „nefilimi”?

Moje je lično mišljenje (ne mora se svako sloziti sa time) da su to u stvari „pali” ljudi, ljudi koji su pali. Nefilim dolazi najverovatnije od glagola „nafal” (נפל), a taj glagol doslovno znaci „pasti”. Zanimljivo je da, npr., u arapskom jeziku 'nefilim' su oni koji su rođeni u kraljevskoj porodici, dakle princevi, pa otuda i treće mišljene da su, zapravo, „sinovi Boziji” superiorni ljudi kao na primer vladari, carevi itd...Po njima, „sinovi Boziji” i „divovi”, „silni ljudi, od starine na glasu” su bili ratnici i pripadnici aristokratije koji su bili ukljuceni u nasilje i rat sirom ondasnjeg sveta. Medjutim, da se ne bismo previse zadrzavali na ovom misljenju, mozda da napomenemo da jevrejski ‘nefilim’ i arapski ‘nefilim’ nemaju nekih velikih slicnosti.
Dakle, nefilim su ljudi koji su "pali". Najbolji dokaz u prilog tome jeste onaj koji je već spomenut: kada se prate dve linije, Sitova i Kajinova, prilično je jasno o cemu je reč. Čak i gramaticki clan u jevrejskom jeziku ispred reci „sinovi Boziji” ukazuje citaocima na odredjene „sinove Bozije”, ne bilo koje, vec one koji su indirektno spomenuti, a koji bi to mogli biti ako ne oni iz 5 poglavlja, odnosno potomci Sita i ostalih poboznih ljudi???

more_horiz
Jednom sam citao primedbu koja se odnosila protiv mišljenja da su „sinovi Boziji” Sitovi potomci: termin „sinovi Boziji” (bene ha'elohim/בני־האלהים/) nikada se ne upotrebljava za ljude, jedino za Izrailj. Prilično sam razmišljao o tome. Nekako je to tačno, ali samo nekako ili delimicno. Prvo, stari zavet, odnosno Biblija, ima svoju terminologiju u koju se veoma često ne može uklopiti nas način razmišljanja. Ovo je, dakle, delimicno tačno, zato što ako uzmete novozavetne spise videcete na koliko se mesta verni ljudi nazivaju sinovima i kcerima Bozijim. Mislim da ne trebaju stihovi za to. Drugo, ako ovo i jeste tačno, to pokazuje samo jednu stvar: da „sinovi Boziji” u ono vreme nisu bili neka raspustena banda, neki bilo koji ljudi. Termin „sinovi Boziji” po mom mišljenju vise ukazuje na organizovanu grupu ljudi koji su verni Bogu, dakle Bozji narod. Mislim da je bas iz tog razloga Mojsije upotrebio ovaj termin, oznacavajuci pri tome da je otpad bio ne samo među pojedincima koji su bili Bogu verni, već i mnogo sire, medju Bozjim narodom! Tako dolazimo do cinjenice da “Noje nadje milost u ocima Gospodnjim”.To je zalosno, ako čitate pazljivije i detaljnije videcete kako je covecanstvo polako (ili možda brzo?) degradiralo, kako je sve nize i nize padalo u moralnom i duhovnom smislu, a samim tim i fizicki. Pad je bio tako potpun i tako velik da je Bog reagovao tako što je pustio Potop.
Dalje, iz Tore je vise nego jasno da Bog zabranjuje zenidbu sa nevernima. Verovatno su vam poznati ti textovi:

Ne sklapaj ženidbe s njima, ne udavaj svoje kćeri za njihova sina niti ženi svoga sina njihovom kćeri. Deut. 7

Na pitanje zašto je ovo Bog zapovedio, odgovor je prilično jasan:

jer bi ona odvratila od mene sina tvoga; drugim bi bogovima on služio

[size=12]

Upravo to se desilo i u vreme Noja. Ljudi su otpali od Boga. Zanimljivo je da text kaže da „uzimahu sebi za žene koje su god htjeli.” Ja sam ovo jednom prilikom analizirao iz sasvim drugog ugla. Radio sam jedan stih iz Psalma 119:30 koji kaže:

Put istine ja sam odabrao, pred oči sam stavio odluke tvoje.

Ova reč „izabrah” je jako zanimljiva. Glagol 'bahar'. To nije bilo koji 'izbor'. To je svestan izbor koji ima vecne posledice. To je izbor koji svako od nas čini svesno, za ili protiv Boga. Jako zanimljivo, ali možda neki drugi put o tome. Dovoljno je da kažem da se ovaj glagol prvi put spominje upravo u textu: „ uzimahu sebi za žene koje su god htjeli.” Ovo „koje htese” znači da su oni znali šta rade. To nije bila bilo koja prevara, obmana. Po meni, to je bio njihov izbor za ili protiv Boga. Tada mi je bilo jasnije da „sinovi Boziji” nisu bili naivini ljudi. Mislim da su Bogu otvoreno rekli „Ne”. Ne znam zašto, moguće zbog uticaja sveta. Greh se umnozavao, i bio je prilično maskiran. Koliko pouka se ovde krije i za nas danas. Uticaj sveta na kraju nas moze unistiti, a i greh je veoma dobro ‘upakovan’, ambalaze greha su veoma savrsene, moderne, privlacne.

more_horiz
Međutim, ovde se nalazi još jedna stvar. Pazite ovaj text koji nam moze biti jos jedna pouka:

„Opaze...pristale...uzimahu...” (Bolji prevodi kazu: "Videci...lepe...uzimahu.."!)

Iskreno receno, ne podseca li vas ovo na arhetip greha Eve i Adama?

Vidje žena da je stablo dobro (lepo) za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede....”

Zanimljivo je da u jevrejskom textu su reci potpuno iste: videti, lepe/dobre, uzeti/uzabra! Ovo je opasnost za svakog coveka ponaosob. Ova formula i dan danas prolazi, čak i kod vernih ljudi. Ni ne možemo zamisliti koliko se moramo cuvati od onoga što se “vidi”, od onoga sto je “dobro” i “lepo”, jer cemo to sigurno pre ili kasnije “uzeti”!

E sad postoji još nešto sto me je iznenadilo. Naime, u ugaritskoj literaturi, kao i u literaturi drugih naroda onoga vremena, kraljevi i vladari su opisani kao bozanstva ili polubozanstva. Paganski narodi su cenili i postovali ove velike vodje. Mnoge mitoloske tradicije opisuju njih kao bica koja su potomci samih bogova. Cinjenica je da se u ugaritskom jeziku termin „b'ne elim”, sinovi boziji, koristio i za clanove panteona kao i za velike kraljeve i vladare na zemlji. U ugaritskoj legendi o zori (shr), glavni bog tog panteona, el, zaveo je dve žene. Ova zajednica boga sa zenom, ljudskim bicem, proizvela je „shr” (zora) i „shlm” (sumrak, suton) koje su, izgleda, postale boginje koje su predstavljale Venus, odnosno kasnije Veneru, boginju ljubavi kod rimljana! Venera je, i to je zanimljivo, naziv za drugu planetu našeg suncanog sistema, zvezda Danica, Zornica, Zornjaca (phosphorus). Šta mislite, ima li ovo nekakve veze sa ugaritskom legendom? Pa naravno da ima, samo se ja nisam bavio previse time. Pogledajte kako čak i paganizam ima svoje duboke korene, on nije nastao od juče. Mitologija se odrzala i do danasnjeg dana, samo je promenila formu, sustina je ostala potpuno ista, a iza nje ne stoji niko drugi do lucifer, ili svetlonosa, koji će biti unisten prilikom Hristovog drugog dolaska! „Da, dodji, Gospode!!!”

Dakle, za pagane bogovi imaju svoje poreklo u spajanju između bogova i ljudi. Bilo koja ideja o „divovima”, o nadprosecnim ljudima, nekakvim dzinovima, ima svoje direktno poreklo u paganizmu, svidjalo se to nama ili ne! Hristos je „posledak” uporedio sa Nojevim vremenom, pa ne mislite li, možda, da je bitno sve ovo da znamo?? Da je bitno da se Bog „neće doveka preti sa ljudima”?? Da će Hristos doći kada će svima suditi??

Postanje 6:1-4 jednostavno opisuje kako je već pokvaren svet napredovao u zlu, nasilju, kako se sirilo zlo. Ovo je takođe suprotno paganskom verovanju koje kaže da su „divovi” (nefilim) i „ljudi na glasu” bili bozanskog porekla, i da su besmrtnost postigli nemoralnoscu! Kananitski kult,kao i vecina kultova bliskog istoka, je ukljucivao obred plodnosti povezan sa simpatetickom magijom, a zasnovana je na pretpostavci da su ljudi natprirodni. Uopste je kult plodnosi veoma cesto ukljucivao sveti brak izmedju bogova i ljudi. Ovo je bio obicaj medju paganima, a Izrailj se trebao cuvati toga. Izgleda da za vreme Noja “sinovi Bozji” se nisu cuvali toga! Ovakav kult je, inace, totalno, totalno drugacija filozofija od one Biblijske. Radikalno drugaciji pogled na svet ćete naći kod tih naroda od onoga sto piše u Bibliji. Premda su mnogi spremni da 'dokazuju' sličnost biblijskih izvestaja i paganskih, govoreci da su i jedno i drugo mitovi, ja ipak, ipak smatram da nisu, i da te dve stvari su nespojive, jer radi se o tome koji je Bog pravi!

Isto pitanje i dan danas se postavlja. U stvari, nešto bas nema ko da postavi to pitanje. Ali sustina je ista, samo je forma drugacija. Razliku ćete moći primetiti ako uzmete Sveto Pismo i zatrazite iskreno Bozje vodjstvo u razumevanju onoga sto čitate, ako se iskreno molite Bogu za prisutnost, zastitu. Istinu ćete dobiti samo ako je iskreno trazite. Nemojte mi reći da imate 'istinu' a pri tome mrzite one koje je Bog stvorio. U stvari, ne morate ih mrziti. Dovoljno je da imamo pogresne emocije prema nekome pa da budemo osuđeni od strane Hrista. Čitajte Sveto Pismo i videcete da li sam u pravu ili ne.

S druge strane, ako nismo povezani sa Bogom, ako nemamo Njegovo zivo prisustvo i osobine koje su dostojne Hristovog karaktera, sumnjam da ćemo do kraja ostati „sinovi Boziji”. Zaista sumnjam, i plasim se da to ne budem slučajno ja!

more_horiz
Dalje text kaze:

„...To su oni od starine po snazi glasoviti ljudi.”

Ovi „silni ljudi” LXX prevodi sa ‘gigantes’, dok je u jevrejskom 'giborim'. Koren reci, "gabar" (גבר), je razlicit, i ima ideju 'ustati, uspostaviti', ali takođe sadrzi i ideju 'jakog bica'. Cesto u Starome zavetu ‘giborim’ je preveden kao ‘hrabar junak’, ‘junak’, ‘ratnik’. ‘Gibor’ je obicno povezan sa ratom, imati snage za uspesan rat. Medjutim, u Bibliji rat nije isto sto i kod nas. Za Boga se ponekad kaze da je On ‘junak’. Ako kazemo da su ovi “silni ljudi” zapravo bili ‘ratnici’ (kao sto mnogi misle), postavlja se pitanje kakvi su ratnici oni bili? Ratnici protiv Boga! Ovaj rat je, u stvari, rat protiv Boga, i ti ‘ratnici’ su nista drugo do bezboznici, otpadnici, oni koji su ‘ustali’ protiv Boga i Njegovog Zakona. U Isaiji 9:6, npr., kaze se za Dete da ce Mu ime biti, izmedju ostalih, i “Bog Silni”, ili ‘El gibor’ u jevrejskom textu. Ista ideja se spominje i u 5.Mojs. 10:17, “Bog veliki i silni (gibor)”. Cesto se u Bibliji Bog opisuje kao mocan i silan (‘gabar’). U hitpaelu, sto je zanimljivo, ovaj glagol ima to znacenje: ideja ovog glagola jeste da covek uzdigne samog sebe iznad Boga. U svojoj oholosti da stoji nasuprot Bogu.Text iz Jova nam kaze:

Jer je zamahnuo na Boga rukom svojom, i Svemogucem se opro. (Prevod DK)

Zanimljiv je prevod Stvarnost:

„On je protiv Boga podizao ruku, usuđivao se prkosit' Svesilnom”.

Koren reci “prkosit” je isti kao i kod reci „silni” u 1.Mojs. 6:4.

Jedan engl. prevod kaže za ovaj text:

„Because he has stretched out his hand against God

And conducts himself arrogantly against the Almighty.”

Ako čitate ceo kontext koji pocinje od 15:20 videce veoma jasno da se radi o „bezbozniku”, o „nasilniku”. Isti profil ljudi kao i za vreme Noja.

Još jedno zanimljivo mesto gde se spominje ova reč, odnosno njen koren, 'gabar', jeste isto u Jovu, 36:9:

djela njihova on im napominje, kazuje im grijeh njine oholosti.

Ili kako kaze nas prevod:

Tada im napominje dela njihova i bezakonja njihova kako su silna.

Ili engl. prevod:

„Then He declares to them their work

And their transgressions, that they have magnified themselves.”

„he tells them what they have done—

that they have sinned arrogantly.”

Ovo „silna”, „oholost”, i ove engl. reci “magnified, arrogantly” su istog korena, ‘gabar’. Ako pogledate kontext, opet dolazite do zakljucka kako je reč o 'bezboznima'. Isaija 42:13 kaže:

Kao junak izlazi Jahve, kao ratnik žar svoj podjaruje. Uz bojni poklik i viku ratnu ide junački na svog neprijatelja.

Ovo 'junacki' je zanimljivo (nas prevod kaze "nadvladace"). Mislim da je u pitanju igra reci,klasicna za jevrejski jezik i Bibliju, jer „junak” i „nadvladace/junacki” su reci koje dolaze iz istog korena. Ipak je Bog taj koji sudi, koji je Svemocan, koji će poraziti sve neprijatelje svoje.

Iz svega ovoga namece se zakljucak da „silni ljudi” su zapravo ljudi koji ustaju protiv Boga, ljudi koji su oholi. Zanimljivo je i ovo:

Od Kuša se rodio Nimrod, koji je postao prvi velmoža na zemlji.

Iskreno receno, ne mogu se trenutno setiti sta tacno znaci rec "velmoza", ali zapazite kako nas prevod ovo kaze:

"Hus rodi Nevroda/Nimroda, a on prvi bi silan na zemlji". (Postanje 10:8)

Ocito da su 'velmoza' i 'silan' iste reci.

more_horiz
Nevrod ili tacnije Nimrod, je prvio bio silan na zemlji. Znamo ko je bio Nimrod. Čak i njegovo ime dolazi od jevrejskog korena „marad”, sto znaci buntovnik. Osoba koja je radila protiv Boga, stajala nasuprot Njemu.

Oni „silni ljudi” su, dakle, ljudi koji su, kada su napustili Boga, postali Njegovi neprijatelji. Ako uzmete izvestaje iz Biblije koji su prilično nepristrasni za razliku od apsolutno svih paganskih kultura i njihovih mitova, onda ćete videti da su najveci neprijatelji, protivnici i buntovnici bili ko? Pa upravo oni koji su otpali od Boga! Ta istina i dan danas je fakat. Moramo biti svesni toga. Nazalost, nazalost, nema gore stvari nego li da covek napusti zivoga Boga, okrene Mu ledja...O, Boze, pa zar Tebe da napustimo, Tebe koji si Izvor našeg zivota, nas samih? Pa zar Tebe koji nas toliko, toliko ljubis???

Braco ljubazna, ne dao Bog da budemo „silni ljudi”!!!
Na kraju, malo da pojasnimo i šta znaci termin „od starine na glasu” ili kako kaze vas prevod "od starine po snazi glasoviti ljudi". Mislim da ovde uopste nije reč o ljudima koji su „od starine na glasu”. Za neverovati je koliko je strucnjaka i komentatora zatajilo prilikom tumacenja svih ovih textova dok je Biblija prilicno jednostavna knjiga. A zatajili su jer su jedni druge sledili, pa to mu dodje kao domine-kada jedan padne, svi ostali koji ga slede padaju za njim.

Naime, nabukvalniji prevod bi bio ne „ljudi od starine na glasu”, već „cuveni ljudi”. Naravno, u jevrejskom textu nemate „cuveni” u nasem obliku, ali imate nešto drugo. Dakle, ti ljudi jesu bili nadaleko poznati, ali ne po „starini” već po svome karakteru, jer jevrejski text sadrzi reč 'hashem'-ime. Ime u Bibliji oznacava karakter neke osobe. Videli smo malo pre šta zapravo znaci „silni ljudi”, a sada dolazimo do toga da je to njihovo otpadnistvo, bunt, greh, postalo poznato svima. Jednostavno se 'čulo' za ove ljude. Čini mi se da, kada danas posmatram hrišćanski svet, vidim da svačije 'ime' se cuje, nečije u pozitivnom nečije u negativnom kontextu. Kada kažem 'ime' ne mislim toliko na lično ime koliko na naše osobine, nasu kakvocu-kakvi smo mi ljudi, hrišćani?
Moj savet je, dakle, da vodimo racuna o nasem 'imenu', jer će se naše 'ime' naći jednoga dana pred Bogom, pa lepo bi bilo da tamo ima stogod lepog da se kaže, zar ne?

U sustini, ovo je ono sto ja mislim, mada se mnogo toga jos moze kazati na ovu temu.

A drugo, izvinjavam se na duzini posta, mada nije moglo krace. I izvinjavam se na ovom 'sarenilu' (jos nije Uskrs:) pretpostavljao sam da ce ovako biti preglednije!

Pozdrav svima.

more_horiz
vrlo je zanimljivo, isplati se ćorit u monitor, ...spava na komp

more_horiz
dobro bi bilo ako imaš to u komadu pa mi pošalješ..Cool

more_horiz
vrlo je zanimljivo, isplati se ćorit u monitor,...

Ja ti garantiram da tesko, tesko da ces ikada naci ovako nesto na jednom mestu. Veruj mi, jer znam koliko sam citao o ovome, i gde sam nasao informacije.

dobro bi bilo ako imaš to u komadu pa mi pošalješ

"komad" imam, ali sam ga za ovaj forum preradio, posto su citati bili cirilicni, i jos neke male izmene sam uradio. Ako mene licno pitas, mislim da je ovo bolja varijanta. Smile

more_horiz
okej šefe, bit će copy paste...bounce

more_horiz
znaš, sad sam malo razmišljala o tome kako je ustvari puno truda kojeg se treba uložiti da se nešto kvalitetno i zanimljivo napiše.

Pa , eto, osjećam potrebu da ti se zahvalim Smile Embarassed

more_horiz
...i svima drugima koji ulože truda da bi mi mogli čitati kvalitetne tekstove...cyclops

more_horiz
Pa , eto, osjećam potrebu da ti se zahvalim Smile Embarassed

Ma opusti se, Bogu hvala za sve. Smile

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply