Je li fraza "grijesi duha" biblijska, ili tvoja tvorevina?
Koliko ja znam, Novi zavjet govori o "plodovima tijela" i "plodovima duha", u Gal 5. Pod plodovima tijela se podrazumijeva sve to sto ti stavljas pod grijehe tijela i sve sto stavljas pod grijehe duha.
Dakle, brate kainos, mozda ovim razlikovanjem ostavljas pogresan dojam da Biblija pravi ove dvije kategorije grijeha? Ali Biblija ima cjelovito shvacanje grijeha. Nemoguce je ostro razdvojiti ono sto tijelom cinimo od onoga sto duhom cinimo. Sve je to medjusobno povezano i isprepleteno. Isus je rekao, a Jakov ponovio, da iz srca izlaze zle rijeci i djela.
Mozda si brate htio da diskuturamo o licemjerstvu - pojavi kada netko u srcu gaji grijehe poput oholosti, mrznje, zavisti i slicno, ali to pokusava sakriti i ne pokazivati u praksi?
A sto se tice crkvene discipline, njezina svrha nije da bude dezurni policajac koji na svaki znak bilo kakve destruktivne emocije ostro ukorava i iskljucuje vjernike, a osim toga, tko moze osim Boga sasvim precizno citati srca? (Premda bi sigurno neki crkveni vodje bili presretni kada bi postojala neka tehnologija kojom bismo i to mogli ciniti - takvi bi zacijelo neprestano "skenirali" vjernike, ne bi li nasli nekome neki grijeh u srcu)...
Naravno, opasno je previdjeti, ignorirati ili tolerirati grijehe srca (ili "duha", kako kazes), koji su u nama uhvatili "korijen" pa u njima neprestano zivimo, skodeci i sebi i drugima. Potrebno je s ljubavlju opomenuti bracu kod koje to primijetimo, pocevsi, naravno, od sebe i svoje obitelji, a uvijek s ciljem da potaknemo konstruktivnu promjenu. Pűko "discipliniranje" kroz kaznjavanje ili ekskomunikaciju ne mijenja nikoga, vec samo dobro izgoni zlo, kao sto samo svjetlost izgoni tamu.
To su neke moje misli...