Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionRad na crno-siva ekonomija EmptyRad na crno-siva ekonomija

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Da li je krscanima ,dozvoljen rad na crno-tj.baviti se ne dozvoljenim poslovima,i ako su u pitanju teski ekonomski uvijeti? Da li krscanin kao poslodavac moze se baviti ovakvim stvarima-drzati radnike na crno-kako to stoji u odnosu na krscanski moral i etiku?</BLOCKQUOTE>

descriptionRad na crno-siva ekonomija EmptyRe: Rad na crno-siva ekonomija

more_horiz
Moja Dino, škakljivo pitanje koje povlači još neka, kao odnos države prema pojedincu, socijalna problematika, porezna politika i trošenje novca koje je država ubrala od obveznika.

Danas država puno uzima a ne daje. To je velik problem i mnogi rade na crno jer im pola plaće ostaje u džepu a inače bi završilo u državnoj kasi, tj. mirovinskom. A mirovine, crkavica. Ko će tu dat pametan odgovor, jer živimo u vrijeme kad nije upitno poštenje u radu, nego opstanak i glad.

Ljudi nisu dovoljno plaćeni za uloženi rad. I ono malo plaće im se prepolovi, pa ispada da rade samo zato da imaju naziv radni odnos, a egzistencija?

To ti velim, nisam pametna.

more_horiz
Poznajem ljude koji rade na slobodno, zarađuju i uplaćuju sebi životno osiguranje da bi jednog dana imali rentu. Državi daju svoje kod kupovine hrane i ostalog, jer je u svemu PDV.
Osigurali su si život i starost. Riješili si zdravstveno na druge načine. Dal su oni pametniji i pošteniji kršćani od onih koje rade prijavljeno i jednog dana, pod stare dane imaju od mirovine samo za režije, za hranu nemaju, dosta njih pod stare dane kopa po kontejneru, a kako su na poslu obolili, još i lijekove moraju plaćati iako su uplaćivali tijekom radnih godina zdravstveno?

Neka mi netko objasni, da li kršćanin zbog toga što treba biti biblijski pošten treba dopuštati da ga izrabljuje neki društveni sistem, i onda se nadati nagradi na nebesima jer je patio i trpio zbog poštenja?

To ja malo filozofiram, jer mi je strašno i pomisliti koliko ljudi zbog relgijskih uvjerenja gube dostojanstvo čovjeka, radnika, umirovljenika jer se ne suprostavljaju pogrešnom sustavu!

Drugo, rad na crno je užasan ako netko zbog toga trpi i ispašta, kad poslodavac iskorištava radnika i ne da mu mjesecima plaću a još i nije prijavio radnika. Koji je to očaj od života!

Na zemlji pravde nema i to je to. Kakvi -takvi , zakoni ipak donekle štite prava radnika. Ma da i to teško. Znam čovjeka, 7 mjeseci nije dobio plaću, išao je raditi jer se nadao da će ipak nešto dobiti. Sad je firma podijelila otkaze, plaću nije dala a ljudi bez posla, bez novaca. I, nikom ništa! Kome da se žali? I, ako se neki od tih bagerista napije, uzme motku i ode po svoje novce gazdi, što je to? Pravda koja se zove: tri polomljena rebra.

more_horiz
Poznato mi je to sve jer sam bar djelomično prošao i prolazim kroz slične situacije.Zaposliš se,poslodavac obeća kule i vile.Plaće nema 1.mjesec pa se opet nadaš i onda 2.mjesec i opet ništa,tad ti pukne film i daš otkaz i čak nakon 5 mjeseci od zaposlenja,nemaš prebijene lipe uplaćene na svoj račun.Ili npr. radiš kod drugog poslodavca za 1800kn i subote i prekovremeno,a on ti nudi svoj građevinski materijal ili sl. da pokrije prekovremeni rad.

more_horiz
Meni je bivša propala firma dužna također. Ne smijem ni reći koliko. Cijelih 15 plaća. Nešto malo su dali bonove za hrane, a ostalo zapisali nam kao rješenja da su nam dužni, otišli pod stečaj i nikom ništa.
Ali, moj Bog i Spasitelj se čudesno brinuo za moju obitelj. O tome bih mogla pisati romane, kao naučna fantastika.

Sjećam se, a i moja djeca, imali mi u kući jedno jaje ali nismo ga imali na čemu ispeći, nema ulja. Imala malo brašna. Ne znam ni sama kako sam se snašla, zahvalila Gospodu za to, nahranila djecu. Velim ja njima: ajmo sinovi moji na koljena pred Oca nebeskog da mu se zahvalimo i pomolimo pa na spavanje. Kleknuli mi, oni mali sklopili ručice, pomolili se i rekli: Oče nebeski, hvala ti za sve u našem životu. Stoga te molimo da nam ti daš što ćemo jesti.
Ujutro sam se ustala, idem otključati kapiju, kad nešto se bijeli u ormariću za poštu. Što je to, mislim se ja, tek je pola 7, rano je za poštara. Znam da uveče nije bilo pošte. Pogledam, ono bijela koverta i na njoj piše moje ime. Otvorim, unutra novac. Tri dana smo imali što jesti od te sume. Odakle to, jako smo se čudili. Od uveče do jutra, od molitve do koverte. Nitko nije znao u čemu smo trenutno. Od toga dana, Bog se brine i kad god uđemo u takvu nevolju On čudesno izbavlja.

Plaće i posla nije bilo, a moj sin treba u prvi razred. Ajme, kako kupiti knjige i ostalo. Zavapim Gospodu a on učinio da je došla susjeda na kavu i priča kako joj netko treba da obere kukuruz, platili bi. Velim ja njoj: susjeda, jel to teško raditi, bil ja mogla? Kaže, probaj. Otšla ja sa ženama na njivu. Prvo gledam kako se to radi, nikad nisam radila na njivi i u bašći. Kažu one: samo drži svoj red. Ajd, nekako ja berem al one odu naprijed. Gospode, pomozi... uspjela ja, i za tri dana zaradila dovoljno za školu sinu i zaradila strašne žuljeve al bilo je slatko iskustvo. Čudesno je to što ta susjeda nikad prije nije dolazila, živi u drugoj ulici i ima svoj krug prijatelja.

Mnogi u sezoni odu raditi na njivu, nisu prijavljeni. No, dovoljno zarade da prežive zimu. treba li to prijaviti?

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Ali, moj Bog i Spasitelj se čudesno brinuo za moju obitelj. O tome bih mogla pisati romane, kao naučna fantastika.

Divno svjedočanstvo, Noemi.

Mnogi u sezoni odu raditi na njivu, nisu prijavljeni. No, dovoljno zarade da prežive zimu. treba li to prijaviti?

A što će jadni prijaviti? To da nemaju redovna primanja a moraju preživjeti i platiti režije. Drugo je kad se može sve legalno, a čovjek mulja i laže, a drugo je kad čovjek radi na crno jer mora prehraniti svoju obitelj. Nažalost, ne živimo u poštenom društvu i jednostavno ne može uvijek sve biti onako kako bi trebalo. A država se ionako pobrine da ti uzme novce pa makar i preko PDV-a.

more_horiz
Matej 22,21
"Onda dajte caru carevo, ali Bogu valja dati Božje."

Bog je obecao da njegovi nece gladovati, niti smrzavati niti biti bez krova nad glavom.

more_horiz
Istina.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
dominik je napisao/la:
Matej 22,21

Bog je obecao da njegovi nece gladovati, niti smrzavati niti biti bez krova nad glavom.

A znaju li ;oni koji rade na crno; koliko je zbog njihovog rada,gladnih,gdje je ovo povjerenje iz Mateja 22,21 poznati su mi ljudi koji to ne cine iz gladi nego iz preljevanja,jos malo,kako Bog gleda na to?</BLOCKQUOTE>

more_horiz
poznati su mi ljudi koji to ne cine iz gladi nego iz preljevanja,jos malo,kako Bog gleda na to?

Sto je to preljevanje?

more_horiz
dominik je napisao/la:
poznati su mi ljudi koji to ne cine iz gladi nego iz preljevanja,jos malo,kako Bog gleda na to?

Sto je to preljevanje?

Od suviska,trpati,trpati.....

more_horiz
Eh pa sad u svezi prelijevanja to bi mogli povezati i sa lakomosti onih kojima nikad nije dosta.Oni koji rade na crno,a pod time mislim na one koji nemaju izbora,su na određeni način suočeni i sa strahom od manipulacije i iskorištavanja kao i sa nesigurnošću svojeg opstanka u takvom okruženju.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Joshua je napisao/la:
Eh pa sad u svezi prelijevanja to bi mogli povezati i sa lakomosti onih kojima nikad nije dosta.Oni koji rade na crno,a pod time mislim na one koji nemaju izbora,su na određeni način suočeni i sa strahom od manipulacije i iskorištavanja kao i sa nesigurnošću svojeg opstanka u takvom okruženju.

Nemam ja problema s okruzenjem mene samo zanima kako takvi ljudi,mogu sjediti mirni i zahvalni pred Bogom i to nazivati blagoslovom,mislim da postoji izbor,u Njemackoj ide taj broj na stotine tisuca,sto znaci da bi se neke manje zemlje mogle preseliti.Za to postoje nadlezne institucije,i to nije moj problem,moj problem je kako to spojiti s krscanskim moralom,a sto se tice iskoriscavanja je situacija slijedeca,da rad na crbno recimo 1 sat kosta 10 e i to je neto,a legalan rad 7,5 i od toga jos placanje svih prinosa i dazbina,pa vidimo ko je iskoriscavana?Mene institucije ne zanimaju,nego krscanin i njegov odnos prema tome,sam si Josua rekao da je to povezano sa strahom,slazem se i to me zanima, da li mi kao krscani imamo obavezu i njegovati mentalno zdravlje ili se baviti samo lakomstvom,ili samo hi,hi vikati mi smo krscani,mi smo krscani....</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:
<blockquote>
dominik je napisao/la:
Matej 22,21

A znaju li ;oni koji rade na crno; koliko je zbog njihovog rada,gladnih,gdje je ovo povjerenje iz Mateja 22,21 poznati su mi ljudi koji to ne cine iz gladi nego iz preljevanja,jos malo,kako Bog gleda na to?</blockquote>

Vidi: Luka 12, 13-21 Idea

more_horiz
mislim da u vezi nas ako se zaposljavamo na crno, su bitne pobude....jel ako to radimo iz viska radimo nesto protiv zakonu a da to nemamo isprike pred Bogom, a ako nam je to jedini izvor da dodjemo do kruha, mislim da je to opravdano...ali to samo mislim...
a ako mi zaposljavamo onda trebamo prijaviti radnike, ali sad dolazi pitanje, sto ako je on moj neki rodjak ili dobar prijatelj iz druge drzave, tamo nema posla, jedva zive i moli te da mu pomognes. Sta onda uraditi u takvoj situaciji?

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
mickey_mouse je napisao/la:
mislim da u vezi nas ako se zaposljavamo na crno, su bitne pobude....jel ako to radimo iz viska radimo nesto protiv zakonu a da to nemamo isprike pred Bogom, a ako nam je to jedini izvor da dodjemo do kruha, mislim da je to opravdano...ali to samo mislim...
a ako mi zaposljavamo onda trebamo prijaviti radnike, ali sad dolazi pitanje, sto ako je on moj neki rodjak ili dobar prijatelj iz druge drzave, tamo nema posla, jedva zive i moli te da mu pomognes. Sta onda uraditi u takvoj situaciji?

OK.recimo da je tako.Ali vidi ovu situaciju,neprijavljeni rodjak,je isto sto i neprijavljeni,bilo tko drugi.Smrtni smo, i to se moze desiti svakom covjeku,sto ako umre na ulici ili poslu,ili znam slucaj kad je covjek,dao garanciju,i nije znao da je ovaj koji je dobio garanciju bolestan,zavrsio je u bolnici 3 mjeseca u komi,mozes li zamisliti sto se sve desilo,tko je morao preuzeti troskove ljecenja,a na zapadu su strasno skupi troskovi ljecenja?Ili,drugi slucaj,zena koja je dugo radila na crno,hranila se samo margarinom i kruhom,jedne veceri je zaboljela glava,ujutro osvanula mrtva,sto mislis koliki su bili troskovi?Iko je platio?Ja samo jedno znam da ko je imao povjerenja u Boga,gladan nije bio,imao je mozda manje ali Bog hrani svoje pticice,mravice,cvjetice i mene moze i zna hraniti hvala mu.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply