Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Unitarijanizam i univerzalizam

power_settings_newLogin to reply
4 posters

descriptionUnitarijanizam i univerzalizam EmptyUnitarijanizam i univerzalizam

more_horiz
Pošto je miskec4096 pitao jednog člana da li je pročitao ove religijske knjige Kur'an, Bhagavad Gitu, Tippitaku, Tao Te Ching, Talmud, Avestu...pitao bih ja njega da on nije sljedbenik New Agea....jer po svemu sudeći on uzima od svakog pomalo...stoga onu temu što ste započeli na čistilištu nastavite ovdje....

Zadnja promjena: Krizostom; sri 11 stu 2009, 11:21; ukupno mijenjano 2 put/a.

descriptionUnitarijanizam i univerzalizam EmptyRe: Unitarijanizam i univerzalizam

more_horiz
Ja nisam sljedbenik New Agea. Ja nisam sljedbenik nijedne religije, ali ako se već trebam nekako izraziti, onda bib rekao da sam panteistički religioznohumanistički unitarijanski univerzalist.

descriptionUnitarijanizam i univerzalizam EmptyRe: Unitarijanizam i univerzalizam

more_horiz
miskec4096 je napisao/la:
Ja nisam sljedbenik New Agea. Ja nisam sljedbenik nijedne religije, ali ako se već trebam nekako izraziti, onda bib rekao da sam panteistički religioznohumanistički unitarijanski univerzalist.

Što takvi misle o vječnom životu i kako ga zadobiti?

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
miskec4096 je napisao/la:

Što takvi misle o vječnom životu i kako ga zadobiti?

Pa evo, ja ti konkretno mislim da je ideja o "zadobivanju vječnog života" apsurdna, jer život već jest vječan. Ono što je prolazno jest samo određena etapa nekog života, u određenom obliku.

more_horiz
I što se dešava kad umreš?

more_horiz
vega je napisao/la:
Ti to znaš iz osobnog iskustva? Vidiš ja znam iz osobnog
iskustva da je Bog korz njih rekao sve što trebamo znati.

Ma dobro, ali Bog je to rekao i kroz Muhameda i Buddhu i ostale. A naravno da je svatko od njih unio u to što su pisali i nešto svojega.
Mislim, pa nećemo valjda tvrditi da je Biblija vrednija od drugih svetih knjiga. Oholost je grijeh. Unitarijanizam i univerzalizam Icon_wink

Iz te
perspektive je onda činjenica da je biblija ipak Božja Riječ. Samo mi
nije jasno zašto si to zamotao u "činjenicu"? Ja sam pitanje postavio
objektivno ne subjektivno. A ti si subjektivno odgovrio da imaš dokaze
da su oni bili uvjereni?!? Tako gledano muslimanu je činjenica da je
alah bog....

Pa o tome ti govorim. Biblija je Božja riječ koliko je i Kur'an Božja riječ. Nije da jedna jest, a druga nije. A proturječja među njima dolaze od samih zapisivača i njihove distorzije poruke.

Kada kažem: "Krščanstvo nije naćin života
(religija), krščanstvo jest život!" ja to doista i mislim. Jer to što
mi je katoličanstvo bilo nametnuto, to ne znači da sam ja po defalut-u
bio krščanin. A to što ti dobiješ ospice, to je samo dokaz da je tebi
krščanstvo ono što ljudi nazivaju krščanstvom. Drugim riječima, ti Boga
procjenjuješ i promatraš kroz ljude, i ono što oni zovu Bogom. Žalosno
je to što onda to uzimaš za osobno mišljenje i stav O BOGU!

Ja prije svega promatram Boga kakav je opisan u Bibliji i zaključujem sljedeće:

Taj Bog, postojao ili ne, je autokratski sadist. Isusov Otac nema nikakve veze s Jahvom, jer ideja Boga koji ljubi svoja stvorenja posve je nespojiva s Jahvinim gnjevom u Starom zavjetu.
Druga stvar, temeljna ideja kršćanstva, da je Isus umro za otkup mojih grijeha, zahtijeva u mene da se složim s pričom o Adamu i Evi, i, što je važnije, da priznam da je ono što su Adam i Eva učinili bilo loše, a da je Božji postupak bio pravedan i dobar. A ja upravo smatram da je obrnuto. Osuđujem Boga, jer to nije postupak nekoga tko ljubi svoja stvorenja. Smatram da Bog koji tako kažnjava one koji ga ne slušaju i nije netko komu bih se trebao truditi doći, odnosno vječni život uz takvoga Boga bio bi jednak paklu, jer je to slika tipičnog orijentalnog silnika koji uživa da mu njemu povlašteni kliču i slave ga.
U tom slučaju, ne postoji vječno blaženstvo, već samo dva vida vječne muke. Pakao je za proklete, raj je za poltrone.

Vidiš, meni
je to također bilo nametnuto, ali me prestalo zanimati jer po onome što
biblija kaže i po onome što ljudi kažu, nešto nije štimalo; ili sa
biblijom, ili sa ljudima. Ja sam istinu htio za sebe, ne za univerzalu.
I nisam ju dobio kroz bibliju, nego kroz svjedočanstvo. Zato i stoji;
"i bit čete mi svjedoci". A jednom osvjedočen sam okusio/vidio/saznao
da je Božja Riječ živa i djelotvorna!

Jesi li siguran da to svjedočanstvo ne bi doživio da si pročitai npr. Bhagavad Gitu?

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
I što se dešava kad umreš?

Umre samo tvoje tijelo. Ne mogu "ja" umrijeti. Odnosno, može u smislu da je "ja" iluzija bitka u određenom tijelu. Ali bitak sam po sebi očito ne može umrijeti.

more_horiz
I taj bitak kako ga ti nazivaš, u kojem obliku nastavlja dalje živjeti....

more_horiz
haim je napisao/la:
Nisi li ti
jednostran dok pišeš ovako? S jedne strane, pobijaš mogućnost
iščekivanja Mesije patnika jer se radi o "izvjesnim grupama", s druge
strane, odbacuješ tumačenja Velike Crkve, i odgovore tražiš u
heretičkim apokrifima. Zatim, bez obzira je li riječ o većim ili manjim
grupama, otpada mogućnost da se radilo o Pavlovoj tvorevini, jer je
postojalo davno prije Pavla, a pokazao sam da je ideja o tome postojala
još kod Izaije.

Nije Pavlova tvorevina ta ideja, Pavlova je tvorevina primjena toga na Isusa.

Mislim, da se razumijemo, ja uopće odbacujem ideju Mesije, ali ovdje raspravljamo o tome zašto Isus nije bio Mesija, jer pokazujem da ni izdaleka nije postojao konsenzus, već je "istina" postalo ono što je proklamirala jača skupina.

Ima itekako, jer ga nitko do islama u 7.st. nije držao sasvim običnim čovjekom.

Pa nije ni Mozart "sasvim" običan čovjek. Ovisi što smatraš pod time. Isus je nesumnjivo imao vrlo veike duhovne sposobnosti.

Neodrživo, jer je priroda njegova
mučenja bila takva da je to gotovo nemoguće preživjeti, pogotovo ako
uzmemo u obzir posljednje probadanje kopljem.

Nemoguće preživjeti običnom čovjeku. Ali jogiji hodaju po žeravici i vise na kukama.
Pitanje je je li ga ovaj ubo točno u srce.

Pazi, da su Isusa raskomadali sjekirom, pa se onda pojavio u punom obličju, onda bih isključio predodžbu o kliničkoj smrti. Ovako...

No, činjenica je da će svaki yogi
umrijeti, prije ili kasnije, Krist neće.

Krist ne. Ali Isus je vjerojatno umro, nakon što se vratio iz kliničke smrti i javio učenicima. Potom se vjerojatno povukao u ilegalu, jer je znao da drugi puta neće izbjeći smrt.

Naposljetku,
moralni nauk koji je Krist ostavio, superiorniji je bilo kojem drugom.

Tu se slažem.

Životno iskustvo nas uči da je to
nemoguće-bez milosti na ovaj ili onaj način nema ništa.

Da, no "milost" je ovdje spontani impuls koji ti omogući uvid. Isus je doživio tu milost (vjerojatno se prosvijetlio za vrijeme onih 40 dana u pustinji), Buddha također, Lao-ce...

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
I taj bitak kako ga ti nazivaš, u kojem obliku nastavlja dalje živjeti....

U vidu nekog drugog pojavnog oblika.

U kojem si vidu ti živio prije nego si postao ti?

more_horiz
U kojem si vidu ti živio prije nego si postao ti?

Ja sam stvoren iz nicega. Dakle prije mog zaceca ja nisam postojao.

more_horiz
braslav je napisao/la:
Ja sam stvoren iz nicega. Dakle prije mog zaceca ja nisam postojao.

Znači, tvoj duh je nastao spontano?

more_horiz
Ne, kreiran je s ciljem koji meni jos nije poznat, ali od Boga.

more_horiz
Dakle ipak si postojao prije utjelovljenja. Unitarijanizam i univerzalizam Icon_wink

Kakogod okreneš, neka vrsta preegzistencije je postojala. Ako negiraš preegzistenciju, na čemu temeljiš uvjerenje o postegzistenciji?

more_horiz
Dakle ipak si postojao prije utjelovljenja. Unitarijanizam i univerzalizam Icon_wink

Kakogod
okreneš, neka vrsta preegzistencije je postojala. Ako negiraš
preegzistenciju, na čemu temeljiš uvjerenje o postegzistenciji?

Ne kuzim. Morat ces mi nacrtati.

more_horiz
Koji dio ne kužiš? Tvoj duh je postojao i prije tvojeg utjelovljenja - bio on kod Boga, u nekom drugom tijelu, svejedno je. Dakle, nisi ti nastao s tvojim rođenjem - nastao je Braslav, što je naziv za boravak tvog duha u točno određenim materijalnim okolnostima.
E sad, po kršćanstvu, duh dolazi od Boga, vezuje se uz određeno tijelo i ostaje vezan uz to tijelo čak i kad se ono raspadne, odnosno, na neki način čeka da ga na Sudnji dan Bog opet združi s tim istim tijelom, koje će tada imati drugačije osobine. Dakle, ti ćeš uvijek biti Braslav. Ali to ne mijenja činjenicu da si prije nego si postao Braslav bio nešto drugo. Bio si zapravo Bog.

Ako imaš teoriju reinkarnacije, onda si prije nego što si bio Braslav bio, ne znam, Mišo, prije toga Floki...a nakon Braslava ćeš biti Yunichiro ili Muharem. Ali ništa od toga nisi "ti". Ti si kontinuitet duha.

more_horiz
Ne slazem se. Bog me je stvorio iz nicega. Ja nisam postojao dok me nije stvorio pogotovo nisam bio Bog. Prije nego sam bio Braslav bio sam nista dakle nisam bio. Ti zapravo negiras Bogu mogucnost stvaranja iz niceg.

more_horiz
Ne, mislim da ne shvaćaš što ti hoću reći.
Braslav = tijelo + duh.
Tijelo je materijalno i nastaje iz ničega (odnosno, nastaje rekombinacijom atoma).
Duh dolazi od Boga i prije utjelovljenja jest, po kršćanstvu, dio Boga.
Ono što tebe čini tobom nije tvoje tijelo, jer se ono mijenja. Svakim trenutkom se atomi u tvom tijelu nadomještaju.
Dakle tebe čini samo tvoj duh, koji boravi u ovom tijelu i ta se kombinacija zove Braslav.
I prije nego što je postojao Braslav, postojao si ti, jer je postojao tvoj duh, koji tebe čini tobom.
Dakle, Braslava čini hrpa atoma + dio Boga udahnut u tu hrpu atoma.

Jel sad jasnije kaj hoću reći?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply