vega je napisao/la: Ti to znaš iz osobnog iskustva? Vidiš ja znam iz osobnog
iskustva da je Bog korz njih rekao sve što trebamo znati.
Ma dobro, ali Bog je to rekao i kroz Muhameda i Buddhu i ostale. A naravno da je svatko od njih unio u to što su pisali i nešto svojega.
Mislim, pa nećemo valjda tvrditi da je Biblija vrednija od drugih svetih knjiga. Oholost je grijeh.
Iz te
perspektive je onda činjenica da je biblija ipak Božja Riječ. Samo mi
nije jasno zašto si to zamotao u "činjenicu"? Ja sam pitanje postavio
objektivno ne subjektivno. A ti si subjektivno odgovrio da imaš dokaze
da su oni bili uvjereni?!? Tako gledano muslimanu je činjenica da je
alah bog....
Pa o tome ti govorim. Biblija je Božja riječ koliko je i Kur'an Božja riječ. Nije da jedna jest, a druga nije. A proturječja među njima dolaze od samih zapisivača i njihove distorzije poruke.
Kada kažem: "Krščanstvo nije naćin života
(religija), krščanstvo jest život!" ja to doista i mislim. Jer to što
mi je katoličanstvo bilo nametnuto, to ne znači da sam ja po defalut-u
bio krščanin. A to što ti dobiješ ospice, to je samo dokaz da je tebi
krščanstvo ono što ljudi nazivaju krščanstvom. Drugim riječima, ti Boga
procjenjuješ i promatraš kroz ljude, i ono što oni zovu Bogom. Žalosno
je to što onda to uzimaš za osobno mišljenje i stav O BOGU!
Ja prije svega promatram Boga kakav je opisan u Bibliji i zaključujem sljedeće:
Taj Bog, postojao ili ne, je autokratski sadist. Isusov Otac nema nikakve veze s Jahvom, jer ideja Boga koji ljubi svoja stvorenja posve je nespojiva s Jahvinim gnjevom u Starom zavjetu.
Druga stvar, temeljna ideja kršćanstva, da je Isus umro za otkup mojih grijeha, zahtijeva u mene da se složim s pričom o Adamu i Evi, i, što je važnije, da priznam da je ono što su Adam i Eva učinili bilo loše, a da je Božji postupak bio pravedan i dobar. A ja upravo smatram da je obrnuto. Osuđujem Boga, jer to nije postupak nekoga tko ljubi svoja stvorenja. Smatram da Bog koji tako kažnjava one koji ga ne slušaju i nije netko komu bih se trebao truditi doći, odnosno vječni život uz takvoga Boga bio bi jednak paklu, jer je to slika tipičnog orijentalnog silnika koji uživa da mu njemu povlašteni kliču i slave ga.
U tom slučaju, ne postoji vječno blaženstvo, već samo dva vida vječne muke. Pakao je za proklete, raj je za poltrone.
Vidiš, meni
je to također bilo nametnuto, ali me prestalo zanimati jer po onome što
biblija kaže i po onome što ljudi kažu, nešto nije štimalo; ili sa
biblijom, ili sa ljudima. Ja sam istinu htio za sebe, ne za univerzalu.
I nisam ju dobio kroz bibliju, nego kroz svjedočanstvo. Zato i stoji;
"i bit čete mi svjedoci". A jednom osvjedočen sam okusio/vidio/saznao
da je Božja Riječ živa i djelotvorna!
Jesi li siguran da to svjedočanstvo ne bi doživio da si pročitai npr. Bhagavad Gitu?