Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionMijesani brakovi...DA ili NE EmptyMijesani brakovi...DA ili NE

more_horiz
Jedna od tema koja, koliko vidim, nije zastupljena nitii obradjena....a aktuelna je....koliko god mi to prihvatali ili ne.....
Da li odobravate brakove sa pripadnicima druge vjere.....kakav je vas stav po tome......Kako odgajati djecu rodjenu u tim brakovima.....Dobre i lose strane mijesanih brakova

descriptionMijesani brakovi...DA ili NE EmptyRe: Mijesani brakovi...DA ili NE

more_horiz
Vjerni musliman, nikada neće uzeti za suprugu hrišćanku, baš zato što svoju djecu želi odgajati u duhu islama.
Vjerni hrišćanin, nikada neće uzeti za suprugu muslimanku,
baš zato što svoju djecu želi odgajati u duhu hrišćanstva.
Poznam puno mješanih brakova, ali to su ljudi koji ne prakticiraju svoju vjeru (nisu vjernici), pa im nije ni bitno, kako odgajati svoje potomke.

more_horiz
usamljena je napisao/la:
Vjerni musliman, nikada neće uzeti za suprugu hrišćanku, baš zato što svoju djecu želi odgajati u duhu islama.
Poznam puno mješanih brakova, ali to su ljudi koji ne prakticiraju svoju vjeru (nisu vjernici), pa im nije ni bitno, kako odgajati svoje potomke.

Hm....diskutabilan komentar......
Bas prije nekih par sedmica upoznao sam jedan bracni par...mijesani brak muslimana i pravoslavke.....Imaju 3 djece i sva djeca su odgojena i usmjerena na Islam.....ali postuju pravoslavlje......Cinjenica je da ta djeca u velikoj mjeri bas i ne prakticiraju Islam...ali se osjecaju i ponasaju kao muslimani.... Ali idemo dalje.....
Pitanje koje je u velikoj mjeri zastupljeno....ukoliko i dodje do mijesanog braka...da li se treba opredjeliti za jednu vjeru...ili treba svak svju vjeru prakticirat.....ako se opredjeljuje za jednu vjeru....koji je to redoslijed za odabir vjere......
Recimo....brak izmedju muslimana i hriscanke....koju vjeru treba odabrati ukoliko se za to odluce.....kako treba odgajati djecu.... u kojoj vjeri ih odgajati i slicno....

more_horiz
usamljena je napisao/la:
slazem se s ovim izjavama... ne mozes djecu odgajat ako su roditelji razlicite vjere. sad sam pokusala zamislit,kako bi mi bilo da su mi roditelji razlicite vjere.katastrofa! jedino je moguce ako jedan od njih prijedje na vjeru drugoga i odgajaju djecu u duhu te vjere.tako je slucaj kod mene. hvala Isusu!+

more_horiz
Bosanski Musliman je napisao/la:
usamljena je napisao/la:

Hm....diskutabilan komentar......
Bas prije nekih par sedmica upoznao sam jedan bracni par...mijesani brak muslimana i pravoslavke.....Imaju 3 djece i sva djeca su odgojena i usmjerena na Islam.....ali postuju pravoslavlje......Cinjenica je da ta djeca u velikoj mjeri bas i ne prakticiraju Islam...ali se osjecaju i ponasaju kao muslimani.... Ali idemo dalje.....
Pitanje koje je u velikoj mjeri zastupljeno....ukoliko i dodje do mijesanog braka...da li se treba opredjeliti za jednu vjeru...ili treba svak svju vjeru prakticirat.....ako se opredjeljuje za jednu vjeru....koji je to redoslijed za odabir vjere......
Recimo....brak izmedju muslimana i hriscanke....koju vjeru treba odabrati ukoliko se za to odluce.....kako treba odgajati djecu.... u kojoj vjeri ih odgajati i slicno....

Znaš "Bosanski Muslimane" brak nije igra pa sad ćemo vako i onako, brak je neraskidiva zajednica dvoje odraslih i zrelih ljudi, koji se slobodno odlučuju za zajednički život, i u dobru i u zlu, i kad cvatu ruže i kad trnje bode, i kad ima djece i kad nema djece i kad.....?? Vidiš prijatelju dragi, ovo nije samo diskutabilna tema, ovo je život koji se ne može ukalupiti, ovo je odabir čovjeka pojedinca bio on neznam koje vjere, ovo nije igra..."bosanski muslimane" ovo se zove život, pa odvagni, što je dobro a što nije...? Život nije avantura iz koje se rađaju djeca, život je križ, život je put, žvot je odgovornost i zato bi naša dijeca trebala znati: Tko su, čija su, kome pripadaju, kome vjeruju...Isusu Hristu, Alahu, Budi...ili mnogim drugim modernim bogovima tijela, užitka, mamone i razvrata svih vrsta...??
Pravi vjernik zna odabrati i zna kome je povjerovao, zna svoje mjesto pod suncem, samo oni koji se zovu vjernici, a žive kao da Boga nema, oni vrludaju i postavljaju ovakva pitanja, a znaš zašto..? Pa zato što još nisu susreli živoga Boga u svome životu, a stalno nešto mudruju, (kao) traže, a prepuni oholosti i zatvorene duše, ne mogu odabarti životnog suputnika, a kamoli biti (potencijalni) roditelji i pravilno usmjeriti svoju (buduću) dječicu.
Svako dobro ti želim.

more_horiz
usamljena je napisao/la:

Znaš "Bosanski Muslimane" brak nije igra pa sad ćemo vako i onako, brak je neraskidiva zajednica dvoje odraslih i zrelih ljudi, koji se slobodno odlučuju za zajednički život, i u dobru i u zlu, i kad cvatu ruže i kad trnje bode, i kad ima djece i kad nema djece i kad.....?? Vidiš prijatelju dragi, ovo nije samo diskutabilna tema, ovo je život koji se ne može ukalupiti, ovo je odabir čovjeka pojedinca bio on neznam koje vjere, ovo nije igra..."bosanski muslimane" ovo se zove život, pa odvagni, što je dobro a što nije...? Život nije avantura iz koje se rađaju djeca, život je križ, život je put, žvot je odgovornost i zato bi naša dijeca trebala znati: Tko su, čija su, kome pripadaju, kome vjeruju...Isusu Hristu, Alahu, Budi...ili mnogim drugim modernim bogovima tijela, užitka, mamone i razvrata svih vrsta...??
Pravi vjernik zna odabrati i zna kome je povjerovao, zna svoje mjesto pod suncem, samo oni koji se zovu vjernici, a žive kao da Boga nema, oni vrludaju i postavljaju ovakva pitanja, a znaš zašto..? Pa zato što još nisu susreli živoga Boga u svome životu, a stalno nešto mudruju, (kao) traže, a prepuni oholosti i zatvorene duše, ne mogu odabarti životnog suputnika, a kamoli biti (potencijalni) roditelji i pravilno usmjeriti svoju (buduću) dječicu.
Svako dobro ti želim.

I nemislim da je brak igra....pa bas zbog toga i diskutujemo po ovoj temi.....jer koliko god mi to htjeli priznat ili ne....koliko nam se svidjalo ili ne....jos uvijek je dobar procenat mijesanih brakova....i oni funkcionisu....jos uvijek se sklapaju mijesani brakovi i takodje i oni funkcionisu....u nista manjem procentu nego ostali brakovi....
Nerazumijem tvoju razdrazenost i ironiju spram ove teme i mog komentara.... i umjesto toga....mislim da bi svrsishodnije bilo da pokusas dati odgovor ili bar svoje misljenje o toj temi........mada i to nije bas obavezno ali takav nedefinisan i pomalo ironican komentar...u jednu ruku takodje daje neke odgovore.....U svakom slucaju cijenim i postujem i tvoj stav...kao sto pokusavam razumjeti i ozlojedjenost ovom temom.....ali to je ipak nasa svakidasnjica i nesto sto je prisutno i neizbrisivo.....

more_horiz
Ma ne, nema mjesta nikakvoj ironiji i cinizmu spram ove teme, eto takav je moj stil komunikacije i u privatnom životu, samo što je lakše kad ćovjeka gledaš u oči kad govori, nego ovako buljeći u napisanu riječ na ekranu. Dakle, moj stav je, da se brakovi sklapaju samo u istoj denominaciji, što ne znači da će biti idealni i uspješni, ali lakše se diše, bolje biti dobar musliman nego razvodnjeni hrišćanin, jer bevanda nikada ne može biti vino. Možda će ti i ovaj odgovor zvućiti kao ironija, a šta mogu kad baš ovako i mislim. Pa da zaključim: Hrišćanin se treba ženiti samo sa hrišćankom, Musliman se treba ženiti samo sa muslimankom, i to je to...pa sa odgojem djece neće biti problema (ako su bračni drugovi zaista vjernici i žive tako). Ugodnu noć Bosanski Muslimane.

more_horiz
Bosanski Musliman je napisao/la:

Bas prije nekih par sedmica upoznao sam jedan bracni par...mijesani brak muslimana i pravoslavke.....Imaju 3 djece i sva djeca su odgojena i usmjerena na Islam.....ali postuju pravoslavlje......Cinjenica je da ta djeca u velikoj mjeri bas i ne prakticiraju Islam...ali se osjecaju i ponasaju kao muslimani....

Moram priznati da mi ovo zvući prilično zbrkano. Djeca ne prakticiraju Islam ali se osjećaju i ponašaju kao muslimani. Ako se netko osjeća i ponaša kao musliman, zašto ne prakticira Islam? Što u biti znači osjećati se kao musliman?

Na više muslimanskih siteova sam pronašla da se musliman može oženiti s kršćankom i židovkom samo pod uvjetom da se djeca odgajaju kao muslimani.

Osobno, smatram da muškarac odnosno žena koji ispovijedaju Krista kao svog Spasitelja i Gospodina trebaju ući u brak samo s osobom koja je također kršćanka/kršćanin jer brak u kršćanskom smislu je slika Krista i njegove Crkve.

more_horiz
Feba je napisao/la:

Osobno, smatram da muškarac odnosno žena koji ispovijedaju Krista kao svog Spasitelja i Gospodina trebaju ući u brak samo s osobom koja je također kršćanka/kršćanin jer brak u kršćanskom smislu je slika Krista i njegove Crkve.
upravo to.

more_horiz
Feba je napisao/la:

Moram priznati da mi ovo zvući prilično zbrkano. Djeca ne prakticiraju Islam ali se osjećaju i ponašaju kao muslimani. Ako se netko osjeća i ponaša kao musliman, zašto ne prakticira Islam? Što u biti znači osjećati se kao musliman?

Na više muslimanskih siteova sam pronašla da se musliman može oženiti s kršćankom i židovkom samo pod uvjetom da se djeca odgajaju kao muslimani.

Neznam po cemu je zbrkano....na kraju krajeva.....cinjenica je, bez obzira kakav imao stav bilo ko od nas, da je mijesanih brakova dobar procenat.....a posebno izmedju muslimana i krscanke...a kad ovo kazem nemislim samo izmedju Bosanca i Hrvatice....
Sta znaci osjecati se muslimanom.....To, koliko sam shvatio iz razgovora sa doticnim osobama, znaci da se osjecaju muslimanom i muslimanskom i tvrde da su musliman i muslimanka...a postuju i drugu vjeru...u ovom slucaju majcinu....a i sve druge vjere.....To ustvari znaci tolerancija...razumjevanje....
Sta znaci osjecati se krscaninom, pravoslavcem, jevrejom, ili pripadnikom bilo koje druge vjere...... Zar se neosjecas krscanskom.....Ja se osjecam muslimanom....i nekazem samo ja sam musliman vec se tako i osjecam.....

more_horiz
kod nas "balkanaca" je u ovom slučaju dijete uvijek one vjere koje i otac. kod nas se sve tako gleda.. tko ovo negira slijep je.

ako dođe do mješanog braka, dijete treba izabrati vjeru, a ne mu nametati ni jednu ni drugu. nek mama objasni svoju, a otac svoju i nek se dijete onda odluči. meni je samo ovo rješenje prihvatljivo.

u svakom slučaju djetetu će biti teško, ali eto očito ljubav ne pita za vjeru. a vjera treba biti ionako osobni izbor sviju nas, a ne nešto što se nasljeđuje od roditelja.

more_horiz
Istina da se vjera ne nasljeđuje, ali je itekako nosimo u svojim genima, i što kažu naši balkanci: Jabuka ne pada daleko od stabla, samo što se poneka, malo dalje otkotrlja.
Dijete je i otac i majka, pa kako da izabere vjeru koja se njemu najviše sviđa, kao da je vjera odjelo, pa neću ovo nego ono, vjera je ozbiljna stavr i vrlo teški problem u mješanim brakovima.

more_horiz
ne nosimo mi vjeru u genima. svi se rađamo kao ateisti, a poslije počinje ispiranje mozga. vjera nije odijelo, ali treba biti stvar izbora. ja sam rođena i krštena kao kršćanka, a nitko me ništa nije pitao, nego su me roditelji krstili sa 3 mjeseca. to ne bi trebalo ići tako. krštenje treba biti moja odluka, a ne odluka mojih roditelja. nadalje, srećom ja sam istraživala i islam i kršćanstvo kasnije i zaključila da ja uistinu pripadam kršćanstvu i da je u njemu istina. vjera jest vrlo ozbiljna, ali nijedna osoba ne zaslužuje da joj se vjera nameće. mješani brakovi su teški, ali ne vidim zašto bi dijete prihvatilo vjeru jednog roditelja. ja sam da obadva roditelja mu objasne svoju vjeru i da se dijete onda odluči. tko zna možda se dijete odluči za nešto treće ili pak bude ateist! ne mora svatko biti nužno vjernik. stvar je da vjera mora biti izbor.

more_horiz
Uh,uh koliko mudraca i učitelja danas imamo...??

more_horiz
Hvala Bogu sa svakog jednog učitelja i mudraca (Njegovog)!

more_horiz
Previše imamo učitelja, a premalo svjedoka.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply