Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionBožja pravednost Isusove ljubavi EmptyBožja pravednost Isusove ljubavi

more_horiz
Podosta smo razgovarali o Božjem zakonu i usput se doticali Božje pravednosti..Kod apostola Pavla postoji ravnoteža između teme zakona i pravednosti kako bismo bolje shvatili tajnu pobožnosti i iskusili opravdanje vjerom putem procesa suslicavanja sa Kristom u iskustvu milosti...jer ne možemo biti spašeni zajedno sa grijesima i griješnom naravi..:

Što je Božja pravednost kad :

21 Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu.

Kako mi- griješnici, da budemo Božja pravednost?, a Onaj koji ne okusi grijeha učinjen je grijehom? Da li je to pravedno , logično, smisleno ?
Jeste!Jer, Isus je svojom krvlju prodro u samo nebo i u svetištu našao vječni otkup!Jer:

19 A znamo: što god Zakon veli, govori onima pod Zakonom, da svaka usta umuknu i sav svijet bude krivac pred Bogom. 20 Zato se po djelima Zakona nitko neće opravdati pred njim. Uistinu, po Zakonu - samo spoznaja grijeha!
21 Sada se pak izvan Zakona očitovala pravednost Božja, posvjedočena Zakonom i Prorocima, 22 pravednost Božja po vjeri Isusa Krista, prema svima koji vjeruju. Ne, nema razlike! 23 Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja; 24 opravdani su besplatno, njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu.

25 Njega je Bog izložio da krvlju svojom bude Pomirilište po vjeri. Htio je tako očitovati svoju pravednost kojom je u svojoj božanskoj strpljivosti propuštao dotadašnje grijehe; 26 htio je očitovati svoju pravednost u sadašnje vrijeme - da bude pravedan i da opravdava onoga koji je od vjere Isusove.

27 Gdje je dakle hvastanje? Isključeno je. Po kojem zakonu? Po zakonu djela? Ne, nego po zakonu vjere. 28 Smatramo zaista da se čovjek opravdava vjerom bez djela Zakona. 29 Ili je Bog samo Bog Židova? Nije li i pogana? Da, i pogana. 30 Jer jedan je Bog: on će opravdati obrezane zbog vjere i neobrezane po vjeri.
31 Obeskrepljujemo li dakle Zakon po vjeri? Nipošto! Naprotiv, Zakon utvrđujemo.

16 Ne stidim se, uistinu, evanđelja: ono je snaga Božja na spasenje svakomu tko vjeruje - Židovu najprije, pa Grku. 17 Jer pravednost se Božja od vjere k vjeri u njemu otkriva kao što je pisano: Pravednik će od vjere živjeti.

Da li se u nama otkriva pravednost Božja?kako se to očituje?ako je Mesija bio učinjen grijehom a nije okusio grijeha i jos proslavljen:

11 I vidjeh, i začuh glas anđela mnogih uokolo prijestolja, i bića i starješina. Bijaše ih na mirijade mirijada i tisuće tisuća. 12 Klicahu iza glasa: Dostojan je zaklani Jaganjac primiti moć, i bogatstvo, i mudrost, i snagu, i čast, i slavu, i blagoslov! 13 I začujem: sve stvorenje, i na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i u moru - sve na njima i u njima govori: Onomu koji sjedi na prijestolju i Jaganjcu blagoslov i čast, i slava i vlast u vijeke vjekova! 14 I četiri bića ponavljahu: Amen! A starješine padnu ničice i poklone se.:

descriptionBožja pravednost Isusove ljubavi EmptyRe: Božja pravednost Isusove ljubavi

more_horiz
Zašto pravednik mora platiti otkupninu?

"...Znameniti kapadocijski otac Grgur iz Nise, koji djeluje u vrijeme kršćanske prevlasti u Carstvu, ostavio je u svojem Velikom katekizmu najpoznatiju (i najnapadaniju) verziju teorije Christus Victor. Bog je, prema Grguru, morao u svojem spasonosnom djelu pokazati i mudrost i snagu i pravednost. Stoga nas On nije smio nasilno izbaviti iz ruku Sotone, jer nismo ni mi nasilno dospjeli u njegove ruke, nego svojevoljno, doduše prevareni mamcem ljepote na udici poroka. Zato je Bog kao otkupninu morao ponuditi nešto što će Sotoni biti primamljivije od plijena koji je već držao. Pojam "otkupnine" bio je itekako poznat u Grgurovo vrijeme, kada su razbojničke družine otimale ljude zahtijevajući otkupninu za oslobađanje. Takvo je iskustvo svojedobno imao i Gaj Julije Cezar (prije nego što je postao car). Negdje upravo u Grgurovo doba znameniti milanski biskup Ambrozije Milanski potrošio je svoj imetak i pretopio crkvene posude kako bi od Vandala otkupio rimske vojnike zarobljene u bitci kod Adrianopolja. Uz to treba spomenuti otprije postojeću praksu plaćanja otkupnine za robove. Bog je stoga kao otkupninu ponudio Isusa, koji je svojim božanskim moćima i kvalitetama bio mnogo vredniji od grešnika koje je Sotona već imao u svojoj vlasti. Krist nije, međutim, bio pokazan u punom božanskom sjaju jer bi se Sotona toga uplašio, te se božanski sjaj postupno otkrivao kako bi se privukao neprijatelj"

http://www.adventisti.info/index.php?itemid=926

descriptionBožja pravednost Isusove ljubavi EmptyRe: Božja pravednost Isusove ljubavi

more_horiz
nešto gluplje nisam čula odavna
".............Bog je stoga kao otkupninu ponudio Isusa, koji
je svojim božanskim moćima i kvalitetama bio mnogo vredniji od grešnika
koje je Sotona već imao u svojoj vlasti. Krist nije, međutim, bio
pokazan u punom božanskom sjaju jer bi se Sotona toga uplašio, te se
božanski sjaj postupno otkrivao kako bi se privukao neprijatelj"

Zar da Isus tek mamac-janje u omči zamke lovače neprijatelja u stupicu mamiti?! Zar da je Bog potreban namirbe sa sotonom!? Zar da sotoni plaća dankom krvi Kristove?!
Koja bi ovo bila logika-taktika ratovanja i boja?!

Totalna glupost Božjoj Pravednosti navezivati teoriju Đavoljeve Pravde??!

Bog s nama....Bog s nama, Oprosti nam Bože!!

more_horiz
MI-Ha-El-a:
nešto gluplje nisam čula odavna
Citat:
".............Bog je stoga kao otkupninu ponudio Isusa, koji
je svojim božanskim moćima i kvalitetama bio mnogo vredniji od grešnika
koje je Sotona već imao u svojoj vlasti. Krist nije, međutim, bio
pokazan u punom božanskom sjaju jer bi se Sotona toga uplašio, te se
božanski sjaj postupno otkrivao kako bi se privukao neprijatelj"

Grgur iz Nise je napisao taj svoj Veliki katekizam Djelo je neka vrsta sažetka i zaobljeni oblik Grgurove dogmatike. Spis je namijenjen poganskim čitateljima koji bi htjeli pristupiti kršćanstvu, ali ih u tome priječe poteškoće što se stoljećima iznose protiv Evanđelja. Objašnjava osnovne dogme: Presvetog Trojstva, kristološka pitanja, soteriologiju, govori o krštenju i euharistiji, pobija heretike, Židove i pogane. Djelo je napisano oko 385. god. kako bi poganima priblizio krscanstvo :
The Great Catechism

http://www.documentacatholicaomnia.eu/03d/0330-0395,_Gregorius_Nyssenus,_The_Great_Catechism,_EN.doc

Da , zaista cudno objasnjenje otkupnine i otkupa..
Jer:
5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek - Krist Isus, 6 koji sebe samoga dade kao otkup za sve.

Što to znači nama koji smo bili robovi grijeha :
13 Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom - jer pisano je: Proklet je tko god visi na drvetu - 14 da u Kristu Isusu na pogane dođe blagoslov Abrahamov: da Obećanje, Duha, primimo po vjeri

Zatim:
5 i od Isusa Krista, Svjedoka vjernoga, Prvorođenca od mrtvih, Vladara nad kraljevima zemaljskim. Njemu koji nas ljubi, koji nas krvlju svojom otkupi od naših grijeha 6 te nas učini kraljevstvom, svećenicima Bogu i Ocu svojemu: Njemu slava i vlast u vijeke vjekova! Amen!

Što to znači - krvlju otkupiti od naših grijeha?

Zatim:

4 A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan 5 da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo

Od koga ili i čega?

Sjetimo se kako je Bog zametnuo neprijateljstvo:
15 Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu."

i opet otkup:
7 Slavit ću ljubav Jahvinu, slavna djela njegova - za sve što nam Jahve učini, za veliku dobrotu domu Izraelovu što nam je iskaza u svojoj samilosti, u obilju svoje ljubavi.
8 Reče: Dosta, oni su narod moj, sinovi koji se neće iznevjeriti! I on im posta Spasiteljem u svim njihovim tjeskobama.
9 Nije slao poslanika ni anđela nego ih je sam spasio. U svojoj ljubavi i samilosti sam ih je otkupio, podigao ih i nosio u sve dane od davnine.

Kome je Jahve dao otkup ?

1 Sada ovako govori Jahve, koji te stvorio, Jakove, koji te sazdao, Izraele: Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj!

Kako se obavljala ova transasakcija tj ekonomija otkupa - tko su bili subjekti i koje sile i nacini?

Zadnja promjena: abraham; sub 28 vel 2009, 22:37; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
abraham je napisao/la:
Zašto pravednik mora platiti otkupninu?

"...Znameniti kapadocijski otac Grgur iz Nise, koji djeluje u vrijeme kršćanske prevlasti u Carstvu, ostavio je u svojem Velikom katekizmu najpoznatiju (i najnapadaniju) verziju teorije Christus Victor. Bog je, prema Grguru, morao u svojem spasonosnom djelu pokazati i mudrost i snagu i pravednost. Stoga nas On nije smio nasilno izbaviti iz ruku Sotone, jer nismo ni mi nasilno dospjeli u njegove ruke, nego svojevoljno, doduše prevareni mamcem ljepote na udici poroka. Zato je Bog kao otkupninu morao ponuditi nešto što će Sotoni biti primamljivije od plijena koji je već držao. Pojam "otkupnine" bio je itekako poznat u Grgurovo vrijeme, kada su razbojničke družine otimale ljude zahtijevajući otkupninu za oslobađanje. Takvo je iskustvo svojedobno imao i Gaj Julije Cezar (prije nego što je postao car). Negdje upravo u Grgurovo doba znameniti milanski biskup Ambrozije Milanski potrošio je svoj imetak i pretopio crkvene posude kako bi od Vandala otkupio rimske vojnike zarobljene u bitci kod Adrianopolja. Uz to treba spomenuti otprije postojeću praksu plaćanja otkupnine za robove. Bog je stoga kao otkupninu ponudio Isusa, koji je svojim božanskim moćima i kvalitetama bio mnogo vredniji od grešnika koje je Sotona već imao u svojoj vlasti. Krist nije, međutim, bio pokazan u punom božanskom sjaju jer bi se Sotona toga uplašio, te se božanski sjaj postupno otkrivao kako bi se privukao neprijatelj"

Ma da to nema veze sa mozgom, rec Bozija kaze da Njegovo sve i da On ima punu vlast.Hristova zrtva nas ne spasava od sotone, nego od gneva Bozijeg to je ucenje biblije.On mozda jeste knez ovog sveta, ali je Bog car svega pa i sotone.I nema sta Bog njega da pita, jer sotona bezi od Njega i duzan je da se pokloni svaki put kada Ga sretne.Ali covek je od prvog greha u strahu i prevaren lazima sotone, i sotona ne vlada zato sto mu je data vlast da vlada, vec zato sto lazima obmanjuje da mu je dana vlast.I covek mu veruje i klanja mu se.Ali on ima samo laz i kada Isus osvetli taj mrak on mora da pobegne.On je cak knez ovog sveta samo zato sto je ubedio ovaj svet u to lazima.Sta ima da Bog nesme, kakav je to onda bog.Nas Bog je suveren da radi kako Njemu odgovara i kako mu je volja.Ukoliko treba da se potrudim da obezbedim uporedne stihove za ovu tvrdnju obezbedicu, ukoliko je nekom do natezanja.
Isusova zrtva na krstu je ispijanje Bozijeg gneva kako bi Bog koji je pravedan sudija mogao da opravda krivca i pritom ostane pravedan.Tako da je Bog sam iz ljubavi prema coveku podneo zrtvu da bi to mogao da uradi.A sotonu niko nista i nepita, on je odavno izgubio mogucnost da se pita za bilo sta, jedino covek u ludosti svoga uma luta i zbog svog neznanja gine.Ali ako je osoba utemeljena u reci Bozijoj sotona moze samo da bezi.Naravno lukavstvom pokusava da prigrabi autoritet koji nema i uvek iznova dolazi sa svojim prljavim lazima, ali svaki put mora da pobegne od istine koja ga razotkriva.

Neka se ime Isus proslavi medju narodima kroz Njegovu crkvu, kroz one koji su spremni svega da se odreknu radi Njegovog imena.

more_horiz
Idemo se vratiti jedan post unazad u kojem je stih o mesijanskom podlozniku zakona koji nije okusio grijeha a bio je ucinjen grijehom da bi otkupio podloznike zakona i da bi oni otkupljeni bili pravda Bozja u Njemu.!
Kako je Krist ucinjen grijehom?
Što to znači - biti učinjen grijehom a ne učiniti grijeh?
Mesijanski otkup je nemoguc bez smrti Mesije.
Od čega je umro Mesija ako je osudio grijeh za grijeh u tijelu - kako stoji u Rimljanima?
Pravedno li je da pravednik umre kako bi smrcu svojom raskopao smrt koja je vladala adamovcima grijehom kojemu je sila zakon koji je dan za zivot a stvori u covjeku svaku zelju...?Zakon li je nepravedan?

more_horiz
abraham je napisao/la:
Idemo se vratiti jedan post unazad u kojem je stih o mesijanskom podlozniku zakona koji nije okusio grijeha a bio je ucinjen grijehom da bi otkupio podloznike zakona i da bi oni otkupljeni bili pravda Bozja u Njemu.!
Kako je Krist ucinjen grijehom?
Što to znači - biti učinjen grijehom a ne učiniti grijeh?
Mesijanski otkup je nemoguc bez smrti Mesije.
Od čega je umro Mesija ako je osudio grijeh za grijeh u tijelu - kako stoji u Rimljanima?
Pravedno li je da pravednik umre kako bi smrcu svojom raskopao smrt koja je vladala adamovcima grijehom kojemu je sila zakon koji je dan za zivot a stvori u covjeku svaku zelju...?Zakon li je nepravedan?

Kao pocetak treba prvo rascistiti od cega odkupljeni.Kako je tvorac zakona Bog , odkup je od gneva zakonodavca koji kaznjava prestupnika sudeci mu po delima zakona.Dakle odkup od Onoga koji je doneo presudu ili sudije.Dakle uzimamo primer zemaljskog sudije koji kada dobije krivca pred sobom duzan je ako dokazni postupak utvrdi da je kriv da ga osudi po zakonu, u protivnom je sudija nepravedan jer je opravdao krivca.Dakle pravedni sudija izrice kaznu, koja je u nasem slucaju pakao ali se pojavljuje Isus koji je apsolutno pravedan i kaze ja sam kriv i podnosi kaznu umesto nas.Tako da onaj koji nije kriv svojevoljno sluzi kaznu i time bude uvrsten medju prestupnike iako nije sam prestupnik.
Nesto slicno se moze videti u svetu kada neki bogati kriminalac se pojavi na sudjenju za delo koje je napravio i plati nekom od svojih sitnijih ljudi da se pojavi i prizna krivicu i umesto njega odlezi kaznu u zatvoru.I tako ovaj odlezi kaznu iako je nevin, ali zato dobije platu kao da je radio sve to vreme na direktorskoj funkciji.Bilo je takvih slucajeva kod mene u gradu.
Dakle mesija umire tako sto ga ubijaju prikovavsi ga na krst, ali pritom ta sama smrt je samo jedan deo onoga sto Isus radi, On u isto vreme ispija casu Bozijeg gneva radi greha svih koji ce se pozvati na Njega u buducnosti.
Pravedno je da pravedni umre jer On je sam tako zeleo, jer je to bila Njegova volja da ugodi Ocu.
Naravno krivac kada je opravdan i zna od cega je opravdan drugacije se ponasa posle izlaska iz sudnice, i poslusan je recima Onoga koji ga je izbavio, u suprotnom bude mu jos gore nego sto mu je bilo, jer ga onda sam Gospod disciplinuje da bi ga doveo svetog i besprekornog i bez mane pred nebeskog Oca.
Da svrha zakona je da ukaze coveku da je krivac i da mu je Isus potreban, da nema zakona covek nikako nebi mogao na prvom mestu ni da uvidi da je nepravedan.Zato je svrha zakona da coveku ukaze na to sta je merilo pravednosti i time covek automatski uvidi da nije sposoban da bude ispravan pred Bogom i jedino sto mu preostaje je da trazi pomoc od Boga i milost preko Isusa, jer shvata da mu je Bog potreban i to ga vraca u zajednicu poverenja sa Ocem iz koje je lazju izbacen.Jer covek bez Boga nemoze da ispuni zakon, a sa Bogom je iznad zakona, jer zakon je zemaljski nanovorodjeni je nebeski.I tako je zakon ispunio svrhu zbog kojeg je postavljen da vrati coveka u zajednicu iz koje je otisao jer je poslusao laz.Tako da je zakon pravedan i vrsi ulogu prizemljavanja oholog i u svojim ocima mudrog coveka.

Neka se ime Isus proslavi medju narodima kroz Njegovu crkvu, kroz one koji su spremni svega da se odreknu radi Njegovog imena.

more_horiz
Unaprijed se ispričavam što dižem ovu temu iz mrtvih, iz Arhive, ali jednostavno nisam znao kamo da postavim ovo razmišljanje, a ovo je tema koja mi se čini najbližom. Uglavnom, tiče se te Isusove otkupljujuće smrti, tj. kaže se da je Isus svojom smrću otkupio grijehe svih ljudi prije, za vrijeme i poslije njega, preuzevši tako na sebe odjednom Božju kaznu za sve grijehe. E sad, to nas onda dovodi do zaključka da je broj grijeha u povijesti konačan, jer ga je Bog morao znati kako bi "dozirao" stupanj muke na Isusu. Implikacija toga zadire u čovjekovu slobodnu volju - ako je broj grijeha konačan, onda netko, odabirom da ne griješi, nužno nekoga drugoga tjera na grijeh, jer se brojka mora ispuniti. Osim ako naravno dosizanje toga ukupnog broja grijeha nije "okidač" za Sudnji dan, tj. on će se dogoditi onog trenutka kada brojač grijeha dosegne unaprijed određenu vrijednost - vrijednost koju je Isus okajao na križu. To nam onda omogućuje da, ne griješeći, možemo potpuno odgoditi dolazak Sudnjeg dana, što znači da se Nova Zemlja može dogoditi i bez Isusova dolaska.
Sad, prije nego mi netko kaže da je moje razmišljanje pogrešno, jer u svakom kaznenom sustavu imaš maksimalnu kaznu i ti preko te kazne ne možeš ići, unatoč množenju grijeha - ponovno ćemo se vratiti na to da je Bog pravedan, a pravednost znači da svatko mora biti kažnjen sukladno svojim činovima. Dakle, pravni sustav u kojem ti jednako dobivaš smrtnu kaznu za ubojstvo jednog ili petero ljudi nije pravedan. Naravno, ti ne možeš dobiti pet smrtnih kazni (možeš u američkom sustavu, ali to praktički nema nikakva efekta), jer imaš samo jedan život - no Bog ne bi trebao biti ograničen u određivanju kazne (naravno, tu se javlja i spinoff rasprave o tome kako pravedni Bog nije kompatibilan s vječnim paklom).
Prema tome, izgleda da je ostatak grijeha (oni koji nisu okaljani smrću) bio okaljan mukom (u protivnome muka nema nikakvog smisla - žrtvene životinje ne pate, čak ni osuđenici na smrt ne pate, a i Isus je otkupio ljude smrću, ne mukom). A to nas opet dovodi do početka - broj grijeha čovječanstva u povijesti je konačan.
Ili Bog nije pravedan, naravno.

Molio bih, prije nego što počnu komentari o tome kako ja "provociram" ili slično, da uzmete u obzir jednu stvar: vi ste vjernici. Dakle, vama je ovakva stvar jasna. Mene su ovakvi paradoksi natjerali da preispitam svoja kršćanska uvjerenja. Nisam našao zadovoljavajući odgovor i zato se više ne smatram kršćaninom. Vi ste još uvijek kršćani, pa me zanima koji je to odgovor bio koji vas je zadovoljio.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply