Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionSenzacionalizam i hodanje po osecajima? EmptySenzacionalizam i hodanje po osecajima?

more_horiz
Posto smatram da je tema bitna , postavio sam je na dva foruma, tako da se ne iznenadite
ako na nju naletite i na drugom forumu.

Ono sto mi je Gospod stavio na srce da otvorim kao temu je cinjenica da sam u svom zivotu susreo i previse ljudi koji se vode u svom zivotu osecajima, i nekakvim senzacijama.Da pojasnim, osoba nema temelja, zivot koji nema veze sa evandjeljem koje pise u bibliji, ali dozivljava impresije i iskustva koja ga navode na pogresan utisak da je blizu Gospoda, dok je istina da zivi kilometrima daleko od Njega.Ono sto zelim da bude jasno je da verujem u duhovna iskustva koja ponekad mogu biti i osecaji koji nemaju veze sa ovim svetom, ali pozadina coveka , njegov zivot moraju ocitovati nanovorodjenje, dakle jedan cist i svet zivot inace tu nesto nije uredu.Ovu temu sam otvorio bas iz razloga sto sam i sam bio zrtva te zablude koja je cvrsta, jer svakodnevo nas djavo laze i govori, ma to sto to zivis, ma svi zive, ali tvoja iskustva su garant tvog nanovorodjenja.Nije tako, plodovi Svetog Duha su pokazatelj nanovorodjenja.
GAL 5:22 Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost,
GAL 5:23 blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona.

Dok je plod telesnog neduhovnog zivota:
GAL 5:19 A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost,
GAL 5:20 idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja,
GAL 5:21 zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti.

Nemojmo se saliti i neozbiljno shvatati rec koja pise u bibliji, kada je ona uvek bila i bice precizna, koji su pokazatelji nanovorodjenja.Vecnost je u pitanju nemojmo se igrati sa njom, cena je preskupa.Ako zivimo po telu, nema bastnjenja kraljevstva nebeskog i nemozemo reci da smo nanovorodjenji, jer je to omalovazavanje Hristove sile uskrsnuca koja oslobodja od ovakvih stvari.Ali bas zato sto je svet postao prepun liberalnih teologa, ljudi koji po svaku cenu zele da napune crkve, propustaju da kazu da postoji jedan svet zivot, i pod parolom finoce i ljubavi svesno salju u pakao one koje bi trebalo da izvlace iz vatre, jer im nije bitno da vide spasene duse, vec pune klupe, jer misle da je to pokazatelj crkve.Ali nije, crkva Hristova je sveta i sveto zivi, i uvek cebit tako, i ako zivis nemoralno, trebas preispitati svoj zivot gde zelis da provedes vecnost, dali si uopste svestan da ces umreti?I kada umres, dali ce tvoje "nanovo rodjenje" biti ono sto uvodi u kraljevstvo nebesko, ili nanovorodjenje koje ocituje u plodovima duha a ne tela.Zao mi je sto moram biti ovako ozbiljan, ali ozbiljne stvari su u oitanju.Budite budni kaze rec Gospoda!!

Neka se proslavi ime Bozije medju narodima kroz Njegovu crkvu, one koji su spremni da se odreknu svega zbog Njegovog imena!

descriptionSenzacionalizam i hodanje po osecajima? EmptyRe: Senzacionalizam i hodanje po osecajima?

more_horiz
amose, vrlo važna tema, ali nema baš zainteresiranih? u ovoj temi automatski se otvara barem tri, četiri druge, npr. je li dovoljno biti nanovorođen, ili je potrebno nastaviti živjeti po Duhu kao novi čovjek u Kristu, da bi se kad umremo ili budemo uzdignuti pri Isusovom drugom dolasku bili proglašeni dostojnima Kraljevstva?

descriptionSenzacionalizam i hodanje po osecajima? EmptyRe: Senzacionalizam i hodanje po osecajima?

more_horiz
inače, moj dojam je da velik postotak ljudi iz ajmo reči, protestantskog miljea, u većoj ili manjoj mjeri ne prihvaća cjelokupnu istinu Pisma, a uzrok je naglašavanje denominacijske teologije. Senzacionalizma, a time i naglašavanja osječajnog aspekta ima puno u karizmatskim krugovima, u stilu: "Kako je danas bilo dobro na konferenciji, propovjednik je puhao u ljude i svi su "padali u Duhu" i sl.

more_horiz
stranac je napisao/la:
amose, vrlo važna tema, ali nema baš zainteresiranih? u ovoj temi automatski se otvara barem tri, četiri druge, npr. je li dovoljno biti nanovorođen, ili je potrebno nastaviti živjeti po Duhu kao novi čovjek u Kristu, da bi se kad umremo ili budemo uzdignuti pri Isusovom drugom dolasku bili proglašeni dostojnima Kraljevstva?

Eh, pa nema zainteresovanih.Valjda kada se dovrsi rasprava o suboti i nedelji ce biti vremena da se govori o ovim"manje bitnim"stvarima.Izvinjavam se zbog doze ironije, ali mislim da je na mestu.Nekako se cini da je mnogo bitnije dali je Isus uskrsnuo u nedelju ili u subotu, ili mozda je to samo rec koja u biti i ne znaci tako.Dali nam je Isus zivot je pitanje, dali je On taj dragoceni biser zbog koga nam je sve drugo izgubilo vrednost.Dali ugadjamo Njemu ili nasem sitnom nadmetanju u znanju svojih denom inacijskih pravila i senzacija i ideja.Koga zastupamo, ako zastupamo Isusa, dali Ga zastupamo na nacin na koji je On govorio da Ga treba zastupati, itd...
Pokrenuo sam ovu temu zato sto poznajem ljude koji su u tim stvarima vrlo vesti, sve znaju kao da imaju kompjuter u glavi, dozivljavaju senzacije, a zive tako da ovaj svet kaze da je to strasno, i odvratno, mogu da zamislim sta bi rekli vernici kada bi mogli da vide sve.Ali sve znaju i kada bi dosli ovde na forum verovatno da bi bili fascninirani njihovom mudroscu i znanjem, i mozda bi rekli kakvi Hriscani, ali nazalost reci ne pomazu mnogo, vec plodovi.U tome smo uskraceni u ovakvom vidu komunikacije, nazalost vecina nas nemoze da vidi sta onaj drugi zivi, mada neke izjave odaju na kraju coveka verujem, ko je i sta je.
Drago mi je stranac da si primetio odsustvo interesovanja za ovu temu, a ja bih dodao za teme ovakvog tipa uopste.

more_horiz
Hajde oprostite što se umešah. Ali hajde lepo vas dvojca počnite dijalog.
Počnite jedan kvalitetan dijalog da se može videti šta je dobro i poželeti i uključiti naravno.Nemojte stajati po strani kao kritici.
Mislim da ćete sve blagosloviti kada vas dvojca lepo popričate, a mi ostali lepo saslušamo, za početak.
Mislim budite slani, poslolite da se može i ožedneti.
Uostalom sad ste dvojca, zar ne? Ko vam brani da blagoslovite ostale?

more_horiz
stefani je napisao/la:
Hajde oprostite što se umešah. Ali hajde lepo vas dvojca počnite dijalog.
Počnite jedan kvalitetan dijalog da se može videti šta je dobro i poželeti i uključiti naravno.Nemojte stajati po strani kao kritici.
Mislim da ćete sve blagosloviti kada vas dvojca lepo popričate, a mi ostali lepo saslušamo, za početak.
Mislim budite slani, poslolite da se može i ožedneti.
Uostalom sad ste dvojca, zar ne? Ko vam brani da blagoslovite ostale?

Ma ne daleko bilo, ne moras se izvinjavati, nego se samo ukljuci.Mislim da je vec zapoceo dijalog izmedju nas dvojice, i cini mi se da su prvi plodovi tu.Dobrodosla, jer mi se cini da si bas ti taj prvi plod.Tako da ako imas nesto dodati na ono sto je vec zapoceto, ja sam otvoren. Very Happy

more_horiz
stranac je napisao/la:
inače, moj dojam je da velik postotak ljudi iz ajmo reči, protestantskog miljea, u većoj ili manjoj mjeri ne prihvaća cjelokupnu istinu Pisma, a uzrok je naglašavanje denominacijske teologije. Senzacionalizma, a time i naglašavanja osječajnog aspekta ima puno u karizmatskim krugovima, u stilu: "Kako je danas bilo dobro na konferenciji, propovjednik je puhao u ljude i svi su "padali u Duhu" i sl.

Tacno tako, ali ne samo iz protestanskog miljea, Vasilije Ostroski se redovno seta i menjaju mu carape, kipovi placu u katolickoj, i mnoge druge senzacije koje ljudi mnogo vise slede nego rec.Mada naravno kod protestanata su zastupljeni ovaj dobro govori idemo da ga slusamo, a to sto nista ne poslusamo nije vazno.Ovde ce biti cuda i iscelenja hajmo da vidimo.Ovaj ako se bude molio za mene zivot ce mi se promeniti.Pogledaj samo koliko ih ima, i mnoge druge senzacije koje coveka odvlace od mogucnosti da sagleda svoje stanje i postupi onako kako rec kaze u poslusnosti i poniznosti.U svakom slucaju, licno sam krenuo od zabluda koje hvataju harizmate zato sto sam iz pentekosne denominacije, pa kontam da svako krene od svoje kuce.Ali opet mi se nekako cini da je narodu uvek zgodnije da krene od tudje kuce i prikrije svoju sramotu, a i to je zabluda.Ali onda dolazimo do licnih "duhovnih" iskustava, zivim nemoralno, lazem, iz mojih usta mozes cuti svasta, ali ta ista usta govore velike duhovne istine i poseduju velika duhovna iskustva, i svi redom krsteni u Duhu Svetom koji je istina.Nesto mi tu skripi zar ne? Ali ne diraj u to , jer onda osudjujes.Danas je govor istine postao osudjivanje, zasto?Pa zato sto istina osudjuje laz.Gledaj sebe i svoja posla a za druge bas te briga? Da, mnogo su vaznija pitanja krstim li se sa tri, pet ili se ne krstim uopste.a ono sto je vazno zaboravlja se, pravda i pravednost kao merilo zrelosti i duhovnog iskustva.Jer onaj koji je pokoran Bogu njega Bog i izvodi na put pravednosti, ali mnogo je lakse uhvatiti se dve stvari kao pijan plota a sve drugo zanemariti, i uz to se pravdati tudjim greskama i propustima.Mozda sam malo zasolio, mozda nisam, ali eto probao sam da dam svoj deo, koliko mogu sa onim sto mi je dato na raspolaganje.

more_horiz
Ma ne daleko bilo, ne moras se izvinjavati, nego
se samo ukljuci.Mislim da je vec zapoceo dijalog izmedju nas dvojice, i
cini mi se da su prvi plodovi tu.Dobrodosla, jer mi se cini da si bas
ti taj prvi plod.Tako da ako imas nesto dodati na ono sto je vec
zapoceto, ja sam otvoren. Senzacionalizam i hodanje po osecajima? Icon_biggrin

Da imam dodati jedno, Amen.

more_horiz
Više sam sklona da verujem u primanje Svetog Duha bez senzacija. Jedno je sigurno da rodove koje donosi Sveti Duh radja drvo koje u sebi ima te rodove možda ne odmah vidljive drugima jer verujem da bi plod došao u punoj zrelosti treba proći i još neke faze.
Usporedba o verniku kao ovci meni osobno pomaže da shvatim kako to funkcioniše u životu jednog vernika. Ovca se ne mora naprezati i stiskati, pri tom drhtati od tog naprezanja jer je sebi rekla ja moram proizvesti vunu. Sama činjenica da je ona ovca je već dovoljna za proizvodnju vune. Ovca se ne mora mučiti , ta vuna će sama rasti. Tako da verujem da primanje Svetog Duha uvodi čoveka u počinak gde on ulazi u odmor od svog naprezanja za rodovima. Primanje tog Života u sebe će doneti i te rodove. Jer to jesu rodovi Svetog Duha. I osoba bi zaista trebala biti ozbiljna oko ovoga, i na vreme proveriti sebe.Jer kada Ženik dodje ko svoju lampu nije napunio Svetim Duhom ostaće vani. Mislim da je ovo vreme jako ozbiljno i zahteva jednu ozbiljnost. Možda bi to mogla reći da je ovo vreme unutrašnje provere. U poniznosti i jednoj velikoj ozbiljnosti pojedinac bi trebao da bude siguran da li mu je lampa puna ili ne. I da se ne lažemo bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomora, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja,
zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično neće naslediti carstvo. Zato me ne zanima koliko osoba ima proroštva, koliko govori u jezicima, koliko ima pomazane propovedi, koliko ima "sile" da ruši ljude,pa čak i da čini čudes i tome slično ako njegov život nije dostojan jevandjelja onda uzalud sve ove stvari. Bog je Svet, bio je i još uvek je.
Verujem i da šminka, nemoralna odeća, ošišana kosa žena, šorcevi, nakit ne ide zajedno sa Svetim Duhom, možda sam prestroga ali ja ne vidim drugačije.
Što se tiče Rocka u hrišćanstvu meni pomaže samo pomisao da li bi mogla Isusa ili nekog apostola da zamislim da to sviraju i dovoljno mi je. Ne znam koliko galona pomazanja može pasti ali ako to nije biblijsko ulje onda se bolje pokajati.

more_horiz
Vrlo hrabra izjava, uostalom kao i sve druge istinite izjave, zahtevaju hrabrost i posvecenost Duhu i Istini.
Amen sestro.Uvek mi je uzivanje citati tvoje postove, neverovatno zar ne?
Sto se tice muzike kao senzacionalizma, isto se u potpunosto slazem sa tvojim gledistem, mnogi dolaze i pevaju Gospodu telesno, umesto da Ga proslavljaju duhovno.Ispunjavaju se emocijom koja traje do prvog coska i prvog problema i onda sve nestaje.
Oblacenje, zanimljiva tema.Slazem se sa tobom i mozda me prozovu konzervativcem ali sta cu.Malo bih se drugacije izjasnio, rekao bih da onaj ili ona koji dodju u dodir sa Svetim Duhom, izgube potrebu da se na takav nacin pokazuju i dokazuju, jednostavno te stvari im izgube vrednost.Ali i to dolazi iskljucivo po otkrivenju, jer sve drugo bi bilo legalizam kojem licno nisam sklon.

more_horiz
pozdrav brate amose

javio bi se prije, ali dva dana sam imao tehnički problem s logiranjem. slažem se s onim što ste iznijeli ti i stefani. posebno bi se osvrnuo na ono što si rekao o tome da je danas govor istine postao osuđivanje. ljudi kažu: nemoj remetiti mir i podizati prašinu, ali to je đavolji mir. nikad prije u povijesti fundamentalne istine Pisma nisu bile razblažene kao danas. do samo prije nekoliko desetaka godina mnoge stvari bile bi nezamislive među Božjim narodom, a danas si čudak i fanatik ako propovjedaš da se mora vidjeti razlika između crkve i svijeta, a ne da budu toliko slični da čovjeku treba povečalo kako bi ih prepoznao

more_horiz
Ali i to dolazi iskljucivo po otkrivenju, jer sve drugo bi bilo legalizam kojem licno nisam sklon.

Amen i ja to tako vidim.

Nikada ne trebamo zaboraviti iz kakvog pakla nas je Otac izveo . Trebamo, ustvari ne trebamo već moramo imati ljubavi da bi mogli drugima pomoći , a ne osudjivati ih. Jer osudjujući druge smo ništa drugo do kao onaj sluga kome je gospodar oprostio , a on otišavši od gospodara sreo svog dužnika i napao ga da mu vrati dug. Važno je ne osudjivati te ljude i ne učiti ih koliko im cm treba biti dugačka suknja i slično.
Ali prećutati da nemoralno oblačenje vodi u pakao nije u redu. Ćutanjem nosimo krivicu drugog. Naše je da govorimo istinu, a na Ocu je da donese Otkrivenje. Uostalom na Otkrivenju gradi svoju crkvu i suština jeste u tome. Pojedinac bi trebao moliti za Otkrivenje jer ono jedino može opstati pred vratima pakla, a sve drugo su šarene laže.
izgube potrebu da se na takav nacin pokazuju i dokazuju
Jeste tako, ali verujem i da mnogi ginu samo iz ne znanja. I mnogima je bilo dovoljno samo reći šta Bog misli o oblačenju. Mogu samo pričati iz iskustva . Zato smo potrebni jedni drugima. Kao što kaže jedna sestra ja svoja ledja ne vidim zato imam brata da vidi da li se neki djavo zakačio i hoće da ga prošetam.
Činjenica je da imamo i slabijih u veri i mogla bi reći onih koji nisu tako osetljivi na Svetog Duha ili im to šesto čulo nije toliko izoštreno.
Nekada je zaista teško izneti istinu, a da te ljudi shvate da to što im govoriš je zato što ih ljubiš.
Mnogi shvate korigovanje kao Herod i Irodijada kada ih je Jovan ukoravao zbog preljube. Oni su to shvatili kao napad. Jovan je to radio iz ljubavi nebili se pokajali i dobili život večni.

more_horiz
stranac:
posebno bi se osvrnuo na ono što si rekao o tome da je danas govor
istine postao osuđivanje. ljudi kažu: nemoj remetiti mir i podizati
prašinu, ali to je đavolji mir. nikad prije u povijesti fundamentalne
istine Pisma nisu bile razblažene kao danas. do samo prije nekoliko
desetaka godina mnoge stvari bile bi nezamislive među Božjim narodom, a
danas si čudak i fanatik ako propovjedaš da se mora vidjeti razlika
između crkve i svijeta, a ne da budu toliko slični da čovjeku treba
povečalo kako bi ih prepoznao

Na žalost, tako je. Pravo zboriš.

more_horiz
stefani

recimo, zanimljivo je kako funkcioniraju tzv mega crkve. svaka djelatnost je dovedena do savršenstva, kao u filmskom scenariju, blještavilo, specijalni efekti, glamur koji je u evanđelju prosperiteta dokaz blagoslova, pastor koji liči na filmsku zvijezdu, elokventan, šarmantan, karizmatičan ... to fascinira ljude i oni ne mogu vidjeti iza te kulise, počinju robovati dojmu i gube zdravu kritičnost da stvari sagledavaju u svjetlu Pisma. tko želi istinu koja ne treba pozornicu, oltare, podije, timove za slavljenje koji liče na rock bandove, organizacije koje traže priznanje svijeta, čak i financiranje iz proračuna ...realno gledajući malo tko ...

more_horiz
stranac
recimo, zanimljivo je kako funkcioniraju tzv
mega crkve. svaka djelatnost je dovedena do savršenstva, kao u filmskom
scenariju, blještavilo, specijalni efekti, glamur koji je u evanđelju
prosperiteta dokaz blagoslova, pastor koji liči na filmsku zvijezdu,
elokventan, šarmantan, karizmatičan ... to fascinira ljude i oni ne
mogu vidjeti iza te kulise, počinju robovati dojmu i gube zdravu
kritičnost da stvari sagledavaju u svjetlu Pisma. tko želi istinu koja
ne treba pozornicu, oltare, podije, timove za slavljenje koji liče na
rock bandove, organizacije koje traže priznanje svijeta, čak i
financiranje iz proračuna ...realno gledajući malo tko ...

E...da na žalost sve više je holivudskog glamura, a sve manje mesta za slavljenje po Duhu i Istini.
Koliko trebamo Svetog Duha?!
Umesto pobede sa Rečju pisano je, pisano je.... ovde danas imamo glamur, sjaj holivuda u zamenu za pisano je...
Kompromis sa svetom radi članstva.....

more_horiz
tu je i pitanje razumijevanja milosti. ona je u kompromisnom kršćanstvu, tj. kršćanskoj religiji postala dopuštenje za tjelesnost i svjetovnost, ili u najmanju ruku razrjeđivač Božjeg standarda. kao što Pavao kaže, milost nas odgaja da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda, dakle, da nas odvuče od duha ovog svijeta. a što imamo danas? ljude koji se predstavljaju kao kršćani, a slušaju svjetovnu glazbu, ili "obrađuju" svjetovne pjesme mijenjajući tekst (umećući kršćanske riječi) i slične stvari, a sve pod parolom mi smo u milosti.

vjera je sredstvo pobjede protiv duha ovog svijeta, a nažalost sve više postaje sredstvo pomirenja sa svijetom, naravno, to nije biblijska vjera. Isus se borio protiv svijeta, i svijet ga je mrzio. tko uistinu slijedi Krista ne može biti svjetovan.

more_horiz
stranac je napisao/la:
tu je i pitanje razumijevanja milosti. ona je u kompromisnom kršćanstvu, tj. kršćanskoj religiji postala dopuštenje za tjelesnost i svjetovnost, ili u najmanju ruku razrjeđivač Božjeg standarda. kao što Pavao kaže, milost nas odgaja da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda, dakle, da nas odvuče od duha ovog svijeta. a što imamo danas? ljude koji se predstavljaju kao kršćani, a slušaju svjetovnu glazbu, ili "obrađuju" svjetovne pjesme mijenjajući tekst (umećući kršćanske riječi) i slične stvari, a sve pod parolom mi smo u milosti.

vjera je sredstvo pobjede protiv duha ovog svijeta, a nažalost sve više postaje sredstvo pomirenja sa svijetom, naravno, to nije biblijska vjera. Isus se borio protiv svijeta, i svijet ga je mrzio. tko uistinu slijedi Krista ne može biti svjetovan.

Amen, Amen,Amen!!!!cheers

more_horiz
amose

zapazio sam još nešto u tvom uvodnom tekstu, spomenuo si liberalne teologe i nova rođenja koja su dvojbena, silu uskrsnuća koja po pririodi stvari mora uspostaviti Kristovu vlast u srcu i osloboditi nas tjelesnih djela opisanih u Galaćanima (nekih odmah, nekih vremenom, ali promjena se mora uočiti).

sve to nas dovodi na početak, kakvo evanđelje ljudi danas uglavnom čuju. prije nekoliko godina čuo sam vic o Argentini. od tamo su svako malo stizali izvještaji o desetinama tisuća novorođenih ljudi. jedan propovjednik je zbrojio podatke i izračunao da tamo više nema grešnika, sve spašeni prema izvještajima. ubrzo nakon toga ta zemlja je potonula u bankrot i opće rasulo. naravno, sve je to bilo prenapuhano. organizira se kampanja, dođu ljudi na stadione, "dignu ruku za Krista" i već se šalje izvještaj: tisuće spašenih večeras na evangelizaciji.

očito je da pojam spašen danas ima različito značenje od biblijskog standarda. danas se ljudima na power pointu servira tzv. molizva spasenja (tko li je to samo smislio Evil or Very Mad ) i oni to izgovaraju mehanički, točka jedan reci ovo, točka dva reci ono, točka tri reci amen i to je to, spašen si. kome treba takvo što ako je osvjedočen Duhom da treba spasenje? ako se dogodilo ono što treba, znat će čovjek što treba Kristu reći licem u lice, trčat će da bude spašen, a ne da se ljude navlači za rukav. poanta je da se nije dogodilo i onda to treba isforsirati, stvoriti dojam.

nažalost, kakav ulazak u kršćanstvo, takav je i nastavak. velike dvorane, raskoš, "pomazanje" koje lebdi zrakom ... zamisli samo da se na mjesec dana ukinu dvorane, konferencije s američkim propovjednicima, "pomazane" službe i sl. siguran sam da bi nastala velika praznina, a većina ne bi znala funkcionirati bez svega toga.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply