Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sin

power_settings_newLogin to reply
+3
braslav
KRAJVREMENA
biblijski-hriscanin
7 posters

descriptionSin EmptySin

more_horiz
Razumevanje Biblije je neophodno : -- Pocetak razumevanja je ;
" I ono sto ce se roditi nazvace se sin Božji"... Ovde se jasno ra-
zume da se nije rodio BOG...Rodio se sin coveciji , koji je prave-
dnim životom postao sin Božiji.Ovim se podrazumeva, da svaki
sin čovječji , ti , ja , onaj -- koji god uzdrži Zapovesti Božje i osta-
ne u veri Hristovoj nazvace se sinom Božijim....Pocetak mudrosti
Biblijskih istina je da je Hristos došao da bude čovek.-- Hristos došao?
Odakle ? --" I odgovarajući anđeo rece joj: duh sveti doći će na tebe,
i sila najvišega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto,
i nazvaće se sin Božij". Ovde se jasno uočava da se rađa covek ,--
ali drugačije nego ostali ljudi...."On će biti veliki, i nazvaće se sin najvišega".
Ovde se jasno uočava da se nije rodio sin Božiji ,
već da će se samo nazvati...-- Ovde se govori o čoveku...
Da li će neko postaviti pitanje; " Kako je to moguce"??? I, zašto je potrebno ???
-- Odgovor je : Zar Bogu nije sve moguce???
Okvir plana spasenja:
Adam i Eva bivaju izbaceni iz Raja. Neko vreme Raj čuvaju anđeli,
a onda nema vise izvestaja o Raju... Isčezao je. Neznamo gde je,
ali nije ni važno.Posle potopa, negde u blizini tog Raja nalazio se
grad koji se po predanju zvao Selim , tu su živeli
Jevuseja ili Amoreja.Car te zemlje Salemske bio je Melhisedek...
Predanje kaze da je taj Melhisedek bio
predstavnik,ili tako nesto slicno,- dobrih andjela koji je stitio ljude
od zlih andjela.Ta zemlja Salimska,po predanju je bila puna bezbo-
žnika i idolopoklonika,i po mom misljenju,tu su se lomila koplja
između sile zla, i sile dobra...Zasto bas tu?...Pa to je bila teritorija
koju je Melhisedek odabrao da dovede i da, u nasljetstvo da jednoj naciji
kroz koju je planirao da dođe kao sin čovečji....
.Hristos kao Bog i čovek , ali pod imenom Melhisedek
sreće se sa Avramom.Hristos kao Bog i covek odabira Avramovo potom-
stvo, štiti ga ,poučava ga , javlja im se (šator od sastanka) - i kada dolazi
vreme, radja se kroz taj narod -- kao covek...
Kako se ovo Biblijski potvrduje ?
"Ja sam Gospod, to je ime moje, i slave svoje necu dati drugome ni hvale svoje likovima rezanijem"
"Ja sam, ja sam Gospod, i osim mene nema spasitelja".
" Evo, ja šaljem andela svojega pred tobom da te cuva na putu, i da te odvede na mjesto koje sam ti pripravio.
Cuvaj ga se, i slušaj ga, nemoj da ga rasrdiš, jer vam nece oprostiti grijeha, jer je moje ime u njemu".
Po ovome se vidi da je Hristos od Boga- Bog koji deluje medju stvorenim bicima...Ako je gore Bog rekao:
" to je IME moje,i slave svoje necu dati nikome" - a zatim dalje kaze da je njegovo IME u Hristu,koga ovde naziva
andjelom , onda se lako moze zakljucuti ko je Isus Hristos...Pa još Bog kaze "ja sam Gospod,i osim mene nema
spasitelja" - a zatim kaze "slušaj ga jer vam neće oprostiti greha". - Onaj ko moze oprostiti grehe, jasno je da je
Spasitelj. I ovde Bog potvrdjuje da je Hristos i Spasitelj , a kao takav i Bog...Ovde se jasno da zakljuciti da je
Isus Hristos deo božanstva...
Kako se ovo Kuranom potvrüje ?
S. 19, Mekka - 98 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Kaf Ha Ja Ajin Sad.
20. "Kako ce imati djecaka" - rece ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!"
21. "To je tako!” - rece on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga ucinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše.
Tako je unaprijed odredeno!" 22. I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.
-- OVDE SE POTVRÐUJE BIBLIJSKO UNAPRED OBLAVLJENO RAÐANJE ISUSA , I OBJAVA DA BUDE ZNAMENJE LJUDIMA !...
JEDNOM PRILIKOM TO DETE JE REKLO :

30. "Ja sam Allahov rob" - ono rece - "meni ce On Knjigu dati i vjerovjesnikom me uciniti
33. I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"
34. To je Isa, sin Merjemin - to je prava istina o njemu - onaj u koga oni sumnjaju.
-Sura III Br.48.-"I poucuce ga Pismu i mudrosti i Tori i JEVANDJELJU...
-Sura III Br.52.-"A kad se Isus uverio da oni nece da veruju,uzviknuo je:ko ce biti pomagaci
moji na putu Alahovu ? - Mi,rekose ucenici, mi cemo biti pomagaci
Alahove vere,mi u Alaha verujemo,a ti budi svedok da smo poslusni njemu"...
Sura III Br.55.-"I kad Alah rece: o Isuse,dusu cu ti uzeti k sebi,te UZDIGNUTI,i spascu te od nevernika
i ucunicu da tvoji sledbenici budu iznad nevernika,sve do smaka sveta.Meni ce te se posle svi povratiti,
i ja cu vam o onome o cemu ste niste slagali,presuditi"...
Zakljucak:
"Saznajemo da Božje jedinstvo nije u jednini ; Dokaz :" Potom rece Bog;
Da nacinimo coveka po SVOJEMU oblicju, kao što SMO MI"..A i ka-
da je pozvao Iliju, rekao je ; Ko ce NAM ici....Ovde vidimo jedinstvo
Boga u množini.. U Pismu stoji da Boga nije video niko, vec ga javlja
" sin " -- koji je u " njegovom narucju"...
Može se još dublje proniknuti u istine Biblije???
Ko ima Sina , ima i Oca...
-- " Po prividenju BOGA OCA, svetinjom DUHA dovedenijem u poslušanje i
kropljenje krvi ISUSA HRISTA: da vam se umnoži blagodat i mir".
-- " Koji se god odrice Sina ni Oca nema; a koji priznaje Sina, i Oca ima".
-- " Koji god prestupa i ne stoji u nauci Hristovoj onaj NEMA BOGA;
a koji stoji u nauci Hristovoj onaj ima i Oca i Sina".
Primedba :
--" Jer se uvukoše neki bezbožni ljudi, koji su davno određeni na ovo
suđenje, i Boga našega blagodat, pretvaraju u nečistotu, i jedinoga
gospodara Boga i Gospoda našega Isusa Hrista odriču se".
Biblijski hricanin

descriptionSin EmptyRe: Sin

more_horiz
U POČETKU BIJAŠE RIJEČ ,RIJEČ JE BILA KOD BOGA I RIJEČ JE BILA BOG .
<table class=MsoNormalTable style="WIDTH: 498.75pt; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-padding-alt: 0cm 5.4pt 0cm 5.4pt" height=40 cellPadding=0 width=665 border=0><tr style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes"><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 500.25pt; PADDING-TOP: 0.75pt" width=667>

<table class=MsoNormalTable style="BACKGROUND: white; WIDTH: 498.75pt; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-padding-alt: 0cm 5.4pt 0cm 5.4pt" cellPadding=0 width=665 border=1><tr style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes; mso-yfti-lastrow: yes"><td style="BORDER-RIGHT: black 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: black 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: black 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: black 1pt inset; mso-border-alt: inset black .75pt">
BOŽANSTVO

</TD></TR></TABLE>

</TD></TR>
<tr style="HEIGHT: 7.5pt; mso-yfti-irow: 1"><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt; HEIGHT: 7.5pt">
</TD></TR>
<tr style="mso-yfti-irow: 2"><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">1. Tim. 2, 5 Jedan je Bog i jedan je posrednik izmeðu Boga i ljudi: čovjek Krist Isus koji dade samog sebe kao otkup mjesto sviju.
Pnz. 6, 4 Čuj, Izraele. Jahve je Bog naš, Jahve je jedan.</TD></TR>
<tr style="HEIGHT: 7.5pt; mso-yfti-irow: 3"><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt; HEIGHT: 7.5pt">
</TD></TR>
<tr style="mso-yfti-irow: 4"><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">Može li Bog umrijeti?

Naravno da ne. A tko je to onda umro na križu za naše grijehe. Čovjek Isus Krist, što ćemo potvrditi Biblijom.

Može li Bog nešto ne znati i rasti u mudrosti?

Naravno da ne. A kako to da Isus nije znao sve i da je rastao u mudrosti? Tko je to rastao u mudrosti? Čovjek Isus Krist.

Lk. 2,52
A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.
Mt. 24, 36
A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac.

Dakle, što Biblija kaže, tko je Isus Krist?

Isus Krist je bio čovjek, ali bio je i Bog. Međutim, ono što ga je činilo Bogom bio Bog koji se nastanio u Njemu na Njegovom krštenju kad je čovjek Isus Krist imao oko 30 godina. Dakle, Isus Krist kad je rođen i bio malo dijete nije bio Bog. U protivnom, da je kao dijete bio utjelovljenje Boga, bio bi sveznajući i ne bi rastao u mudrosti.

Potvrdu da je u čovjeku Isusu Kristu prebila punina Božanstva, nalazimo u Kol. 2,9.
Kol. 2,9
Jer u njemu stanovaše sva punina Božanstva tjelesno.

Međutim, ta punina Božanstva nije uvijek bila u čovjeku Isusu Kristu. Nastanila se u Njemu na krštenju, a napustila ga je prije smrti na kržu. Zato čovjek Isus Krist na križu kaže:
Mt. 27, 46
O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?

Nakon što je čovjek Isus Krist umro, budući da je na Sebe uzeo grijehe svijeta, otišao je u pakao i propovijedao onima koji su bili neposlušni u vrijeme Noe.
1. Pet, 318 -20
Jer je i Krist jedanput za grijehe naše umro, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu, ubijen doduše tijelom, ali oživljen Duhom. U njemu je sišao i propovijedao duhovima, koji su bili u tamnici, koji su nekada bili nevjerni, kad su se u dane Noine oslanjali na dugotrpnost Božju, dok se je gradio kovčeg, u kojem se malo, to jest, osam duša, spasilo vodom.

Nakon toga je čovjek Isus Krist uskrsnuo i ukazao se Mariji, te joj rekao:
Iv. 20, 17
Reče joj Isus: "Nemoj me se dodirnuti, jer još nisam uzašao k Ocu svojemu. Nego idi k braći mojoj i kaži im: "Uzlazim k Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bogu svojemu i Bogu vašemu."

Ali nakon što je čovjek Isus Krist uzišao Ocu, Stjepan je vidio otvorena nebesa i čovjeka Isusa Krista s desne strane Bogu.
Dj. 7, 55
A on pun Duha Svetoga pogleda na nebo i vidje slavu Božju i Isusa gdje stoji s desne strane Bogu.

A u 1. Tim. 2, 5 Biblija kaže da je upravo čovjek Isus Krist jedini posrednik između Boga i ljudi.
1. Tim. 2, 5
Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek - Krist Isus.

Je li onda Bog jedna, dvije ili tri osobe?
Suprotno učenju o trojstvu, u Bibliji vidimo da je Bog jedna osoba. Međutim, ne postoje ni dva Boga, "mali" i "veliki" kako neki naučavaju. Biblija nas uči da postoji samo jedan Bog koji je jedna osoba i čovjek Isus Krist je "stan" u koji se Bog nastanio i taj je čovjek Isus Krist jedini posrednik između Boga i ljudi.
Presliku toga nalazimo u Edenu, gdje je čovjek stvoren na Božju sliku i stvoren kao jedna osoba (ne tri).
Post, 1,26 - 27
Tada reče Bog: "Načinimo (množina) čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!" Tako stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih.

Iako se koristi množina načinimo vidimo da je stvoren čovjek bio jedna osoba (ne tri). Ovdje je bitno zapaziti da je čovjek koji je stvoren u Post. 1, -27 bio jedna duhovna osoba - ne tjelesna. Jer nakon što je čovjek stvoren u Post. 1, 27 Biblija kaže u Post, 2,5:
Post. 2, 5
... i nije bilo čovjeka da zemlju obrađuje.

Tjelesni čovjek je stvoren kasnije u Post. 2, 7 i on je bio samo "stan" u koji se nastanio duhovan čovjek stvorenu u Post. 1, 27. Osim toga, Bog je Duh (Iv. 4, 24) i nešto stvoreno na Njegovu sliku također je duh.
Taj prvi Adam je preslika Krista kojeg Biblija naziva posljednjim Adamom. Kao što je tjelesni čovjek iz Post. 2,7 bio samo "stan" u koji se nastanio duhovan čovjek iz Post. 1, 27 tako je čovjek Isus Krist bio "stan" u koji se nastanio Bog na Njegovom krštenju. I kao što se prvi Adam podijelio na Adama i Evu, tako se posljednji Adam podijelio na čovjeka Isusa Krista i ljude - izabrane vjernike u koje je, počevši s Pedesetnicom, nastanio dio Sebe.
Kako se onda Bog zove?
Kao što smo vidjeli iz prethodno citiranih biblijskih stihova, Isus Krist bio je čovjek u kojeg se Bog nastanio na krštenju, a ostavio ga prije Njegove smrti na križu - jer Bog ne može umrijeti, već je umro čovjek Isus Krist. Međutim, dok je u čovjeku Isus Kristu stanovala punina Božanstva (u periodu nakon Isusova krštenja dok ga Bog nije napustio prije smrti na križu), Isus Krist je bio i Bog.
Međutim, Biblija i Boga (osim čovjeka Isusa Krista) također naziva Isusom Kristom. Tako da se Bog Isus Krist nastanio u čovjeku Isusu Kristu na Njegovom krštenju. Evo stihova koji to potvrđuju:
Ef. 3, 9
I da otkrijem svima, kako se je ostvarila tajna od vjekova skrivena u Bogu, koji je sve stvorio po Isus Kristu.

Dakako, Isus Krist po kome je sve stvoreno nije čovjek Isus Krist (jer je čovjek Isus Krist postao nakon što je sviejt stvoren), već je to sam Bog - kojeg Biblija također naziva Isusom Kristom.
Heb. 11, 24 - 26
Vjerom Mojsije, kad bi veliki, ne htjede da se naziva sinom kćeri faraonove; i volio je stradati s narodom Božjim, negoli imati časovit užitak grijeha, državši sramotu Kristovu za veće bogatstvo od blaga egipatskoga, jer je gledao na plaću.

Mojsije nije moga odabrao sramotu čovjeka Isusa Krista, kad u njegovo vrijeme čovjek Isus Krist nije bio rođen. Odabrao je sramotu Božju - koga Biblija također naziva Kristom (a ne samo čovjeka Isusa Krista rođenog u Nazaretu prije par godina). To također vidimo i u sljedećem odlomku Biblije.
1. Kor. 10, 1 - 4
Neću vam naime zatajiti, braćo, da su oci naši svi bili pod oblakom, i svi su kroz more prošli; i svi su se u Mojsija krstili u oblaku i u moru; i svi su isto duhovno jelo i jeli, i svi su pili isto duhovno piće, jer su pili od duhovne hridi, koja ih je pratila, a hrid je bila Krist.

U vrijeme izlaska Izraela iz Egipta nije bilo čovjeka Isusa Krista. Već naravno Krist o kojem ovdje govori Biblija je sam Bog Isus Krist.

Sažetak

Biblija jasno govori da je Isus Krist Bog i da je On jedna osoba.
Bog Isus Krist, kojeg Biblija naziva posljednjim Adamom, nastanio se u čovjeku Isus Kristu na Njegovom krštenju kad je imao oko 30 godina.
Do tad je Isus bio samo čovjek koji je rastao u mudrosti (Lk. 2, 52), a Bogom je postao kad se u Njemu, čovjeku Isusu Kristu, nastanila punina Božanstva na Njegovom krštenju (Kol. 2,9).
Međutim, Bog ne može umrijeti i On nije umro za naše grijehe. Za njih je umro čovjek Isus Krist, a prije smrti ga je Bog napustio (Mt. 27, 46). On je kao čovjek, budući da je uzeo grijehe svijeta, otišao u pakao i tamo propovijedao neposlušnima iz Noinog vremena (1. Pet. 3, 18 - 20).
Nakon toga je čovjek Isus Krist uskrsnuo i ukazao se Mariji prije nego je uzišao Bogu (Iv. 20, 17).
A nakon toga je Stjepan vidio otvoreno nebo i čovjeka Isusa Krista s desna Bogu (Dj. 7, 55).
Biblija kaže da je taj čovjek Isus Krist, jedini posrednik između Boga i ljudi (1. Tim. 2,5).
I kao što se prvi Adam (jedna osoba, koji je kad je stvoren u Post. 1, 27 bio duhovno biće i nije bio u tijelu jer Post. 2,5 kaže da nije bilo čovjeka da obrađuje zemlju, a tjelesni je čovjek napravljen tek u Post. 2,7) nastanio u tijelu koje mu je stvoreno u Post. 2, 7 i bilo "stan" za tog duhovnog čovjeka stvorenog u Post. 1, 27, tako se Bog Isus Krist nastanio u čovjeku Isus Kristu koji je bio njegov "stan" na njegovom krštenju u dobi od oko 30 godina. I kao što se prvi Adam "podijelio" na muško i žensko, tako se posljednji Adam "podijelio" na čovjeka Isusa Krista i Svoje izabrane - ljude, u kojima se nastanio dio Njega, počevši s pedesetnicom.

Ukoliko imate dodatna pitanja, nejasnoće ili komentare - slobodno pošaljite e-mail.</TD></TR>
<tr style="HEIGHT: 7.5pt; mso-yfti-irow: 5; mso-yfti-lastrow: yes"><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt; HEIGHT: 7.5pt">
</TD></TR></TABLE>

more_horiz
U POČETKU BIJAŠE RIJEČ ,RIJEČ JE BILA KOD BOGA I RIJEČ JE BILA BOG .

Isus je utjelovljana Rijec koja se gore spominje, dakle on je Bog koji se nije ko plijena drzao svoje jednakosti s Ocem vec sebe oplijeni uzevsi lik sluge postavsi covjekom i to tijelom i dusom. Naravno ako je postao covjekom onda kao covjek koji zivi na zemlji nezna sve vec samo ono sto je bitno za spasenje kako bi izvrsio naum spasenja.

more_horiz
I malo mi je paradoksalno da biblijski-krscanin daje citate iz Kurana.

more_horiz
Pozdrav prijateljima ! Dobro je da se vidi da i Kuran objavljuje Isusa ; Muslimanima za obavjest !....

Malo objašnjenje o Isusu posle smrti na krstu :

„Ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih Ocu Svojemu…” (Jovan 20,17).

Ova nedvosmislena izjava našeg Gospoda, jasno govori da u vremenu smrti
nije bio ni na kom drugom mjestu,nego u grobu...
Cinjenica da se Gospod Isus, po sopstvenoj izjavi, nije vratio Ocu tokom smrti, svedoči da u tom vremenu nije ni sišao Duhom da propovjeda „duhovima”
iz Nojevog vremena, jer Biblija kaže da je bio u „paklu”, odnosno grobu (u originalnom tekstu iz Psalma 16,10 je upotrebljena rec Sheol, sto znaci: grob,
jama ili mjesto mrtvih), u kome bi - kao sto kaže tekst - istruhlio da Ga Otac nije Duhom oživeo i podigao iz mrtvih. Grob se nalazi dole, tako da Isus, sigurno,
nije tada sisao Duhom, vec je to ucinio „nekad”, kad „ne htješe da slušaju kad ih očekivaše Božje trpljenje u vrijeme Nojevo”. Rječ očekivaše takođe svedoči
o tome, jer pokazuje da ih nakon toga Bog nije očekivao, budući da su ga potpuno odbacili, jer da je bilo nade za njih, ne bi ni bilo potopa, tako da nije bilo
svrhe da im se ponovo propovjeda, čak i kada bi to bilo moguće.
Na kraju, možemo videti šta je Sam Gospod rekao o tome da li je nakon potopa ponovo propovjedano onima koji su prezreli Njegovu milost:

„A Gospod rece:
neće se Duh Moj do vjeka preti s ljudima, jer su tjelo; neka im još sto dvadeset godina.” (1. Mojsijeva 6,5)
Nisu poslušali ;Došao je potop, i bili su uništeni ! Za što bi im se posle ponovo propovjedalo?
Potvrdu tome, daju i sledece, nedvosmislene reči Psalmiste: „Eda li će se u grobu
propovjedati milost Tvoja, i istina Tvoja u truhljenju?” (Psalam 88,11)

Biblijski hrišćanin

more_horiz
SIN tj. Isus Krist JE BOG. On nije čovjek koji je postao božji sin jer je živio pravednim životom. Svi smo mi na neki način božja djeca ali to nije isto. Marija je i prije svog rođenja bila odabrana da bude Bogorodica i smatra se da je ona jedino ljudsko biće rođeno bez Istočnog grijeha. Prije Isusovog rođenja Mariji je bilo navješteno da će roditi božjeg sina bezgriješnim začećem. U molitvi postoje riječi: "Vjerujem u Boga rođenog, od žene rođenog, stvorenog prije stvaranja vremena (...)". Dakle on je postojao i prije čina stvaranja dok duše ostalih ljudi nastaju u trenutku začeća. Međutim Isus Krist je također i čovjek i zato ga zovemo Sinom Čovječjim. U vrijeme kad je živio na Zemlji on je bio ograničen materijom i zato nije znao i mogao sve što zna i može Bog Otac. On je jedan od tri božanske osobe koje zajedno čine jednog jedinog Boga. To je misterij Svetog trojstva.

more_horiz
biblijski-hriscanin je napisao/la:
Razumevanje Biblije je neophodno : -- Pocetak razumevanja je ;
" I ono sto ce se roditi nazvace se sin Božji"... Ovde se jasno ra-
zume da se nije rodio BOG...Rodio se sin coveciji , koji je prave-
dnim životom postao sin Božiji.

Ja bih se samo zadržao na ovoj rečenici ili par rečenica. Smile

Prvo, nije iz texta jasno da se rodio sin čovečiji, nego - sin Božji. To lepo piše, zar ne? Smile

Drugo, čista jeres je da je on svojim pravednim životom postao Božji sin. Ako se ne varam, to je adopcionizam, jeres rane hrišćanske Crkve. Isus je svojim rođenjem već bio Sin Božji. To nije diskutabilno. Smile

more_horiz
Rođen kao Bog, ili kao covjek?

Primedbe imaju smisla,ali na osnovi covjecjeg shvatanja...
Ogranicenom covjeku je problem da shvati, a to je i dobra podloga
za manipulacije...Upravo iz Hrišcanstva su izišle najneprimernije
postavke o Hristu kao Bogu....Jedno od brutalnih primera je
"Bogorodica" ili "Majka Božija".Biblija,koju su skoro sve Hrišcanske
denominacije zanemarile, upotrebljavajuci kojekakva "predanja" ,
(vanbiblijski spisi) od svojih kvazi svetaca, to argumentovano pobija...
Prva objava koju je Bog poslao po svome poslaniku Isaiji glasi:
"Zato ce vam sam Gospod dati znak; eto djevojka ce zatrudnjeti i
rodice sina, i nadjenuce mu ime Emanuilo".(Isaija7,14)
Zatim,sledeca objava je bila:"Jer nam se rodi djete, sin nam se dade,
kojemu je vlast na ramenu, i ime će mu biti: divni, savjetnik,
Bog silni, Otac vjecni, knez mirni".(Isaija 9,6.)... --
Ovdje se nigdje ne objavljuje da se rađa, ni divni, ni savjetnik, ni Bog silni,
već objava jasno kaže : I IME CE MU BITI , što je i osnovni ključ za
razumjevanje....To potvrđuje i objava Božjeg anđela, kada je za to
došlo vrijeme, direktno Mariji :-- Luka 1,35."I odgovarajuci anđeo rece joj:
"Duh sveti doci ce na tebe, i sila najvišega osjenice te;zato i ono što ce
se roditi bice sveto, I NAZVACE SE sin Božij... -- Kao što vidimo,ovdje
nema nikakve manipulacije ni izmene od prve objave, pa sve do njenog
ispunjenja...Biblija je jasna, nikakav bog se ne rađa,niti sin božiji,nego
će se nazvati; A što su to, kojekakvi ljudi izmenili, neka bude na njihovu
štetu... Nama ostaje da istražujemo !.... Istraživanjem, ali samo Biblije,
bez kojekakvih "predanja", Evharistije i odbačenih skripti, dolazimo do sljedećeg:

--Jahwina objava preko proroka Zaharija ;
”Evo covjeka kojemu je ime klica, koja ce klijati s mjesta svojega
i sagraditi crkvu Gospodnju„. (Zah.6,12.)
- Iz klice --covjek; materijalna perspektiva koja nas osigurava da
se rodio graditelj crkve Gospodnje -- Isus Hristos !...
Jahwe objavljuje, dalje, odakle je porijeklo te klice ;
--Jahwina objava preko proroka Isaije ;
”U ono vrijeme bice klica GOSPODNJA na slavu i cast„ ... (Isaija 4,2.)

-- Ovdje se jasno vidi da taj covjek koji će se roditi iz materijalne
perspektive,izilazi od JHWH,od vjecnosti !.... Isusovi izlasci iz vjecnih
vremena i sjedinjenje sa covjekom, bio je jedini nacin da se sagradi
Crkva Gospodnja koja ima perspektivu vjecnosti, a namjenjena ljudima...

Istražujmo i "bogorodicu" ;

Jelisaveta,i izmišljanje bogorodice !

Ocekivati nešto, ili nekoga je psihološka kategorija koja je duboko povezana sa osecajem...
Osecaj ocekivanja može vrlo brzo da prede u nestrpljenje, i virtuelno ubrza ono što se ceka .
U Bibliji nailazimo na jednog cekaoca, uzburkanog emocijama,koja ocekuje Hristov prvi
dolazak - rodenje... -- Bila je to Jelisaveta , mati Jovana krstitelja, poreklom od plemena
Aronova , koja življaše pravedno pred Bogom svojim!...Buduci da je njen muž bio sveštenik,
ona je dobro znala da ce se roditi Mesija...Poznavajuci spise proroka, Jelisaveta je vrlo dobro
znala de ce se roditi dete koji ce se nazvati Sinom Božijim, a koji ce biti Mesija - Spasitelj...
Medutim, ona je predhodno trebala da rodi pretecu tog Mesija... Što je takode dobro znala.
Obaveštenje koje su dobili,( Luka1,17) ucinilo je Jelisavetu ushicenim cekaocem Mesije-Gospoda.
Ostavši trudna u poznim godinama , ona je dobro krila svoju trudnocu, ali kada je Marija,njena
rodaka,za koju je Jelisaveta znala da ce roditi Mesiju, dosla i cestitala joj trudnocu, izliv emocija
cekalaca je toliko bio veliki da je ona rekla : „Otkud meni ovo, da dode mati Gospoda mojega”...
I pored toga što je znala da ce se roditi dete , koje ce se tek nazvati Sin Božiji,
ona je u psihološkom naletu emocija, izgovorila nešto od cega su ljudi stvorili bogorodicu !!! ???
Takve, i slicne emocije su imali i neki od apostola, kada su izgovarali da ce oni još za života
da docekaju povratak Isusa...Cekanje je osecaj ; Emocije radosti !...
To ne stvara bogorodicu ! Bogovi se niti radaju niti umiru...

Marija i izmišljanje svetice !

Ako je andeo rekao Mariji ; "Raduj se, blagodatna ! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama",
Kakve to veze ima sa svjetošcu ?... Da je trebalo da postane, zbog rodenja Hrista , svjeta , to bi joj anđeo rekao ;....
Marija nije jedina žena kojoj je to anđeo rekao da je blagoslovena; Mnogo vremena pre toga, on jrekao i drugoj ženi isto ;

"Da je blagoslovena mimo žene Jailja žena Evera Kenejina; mimo žene u šatorima da je blagoslovena".

Ta Jalija sigurno nikada nije prozvana sveticom...Kada je Marija razumjela poruku, rekla je :"otsad ce me zvati blaženom svi naraštaji";
Da li i to ima kakve veze sa svetošcu ?... Sigurno ne , jer je taj termin bio poznat u izrailju ; Jakovljeva žena Lija, dobivši sina,rekla je:

" I rece Lija: blago meni, jer ce me blaženom zvati žene".

Ovaj termin se upotrebljavao i za citav narod ;

" I zvace vas blaženim svi narodi, jer cete biti zemlja mila, veli Gospod nad vojskama".

-- Ko je onda mogao da izmisli da je Marija sveta, pa cak i presveta ?...

Biblijski hrišćanin

more_horiz
Upravo iz Hrišcanstva su izišle najneprimernije
postavke o Hristu kao Bogu....Jedno od brutalnih primera je
"Bogorodica" ili "Majka Božija".

To nema veze sa Biblijom, jer Biblija ne poznaje ovakve stvari. One su nastale par vekova kasnije. Ono što pričamo jesu biblijske postavke o Hristu kao o Nekome ko je ravan ili jednak Bogu. Čak šta više - nigde, ali nigde u Bibliji nemaš grupu textova, vrlo jasnih i explicitnih, koji vele da je Isus stvoren i bilo što slično. Imaš natezanja oko par stihova - i praktično ništa više.

Dakle, ideja o Hristu kao Bogu jeste se razvijala tokom vekova, ali svoje temelje ipak ima u Bibliji. Što se tiče svetaca, predanja i ostaloga - slažem se.

Prva objava koju je Bog poslao po svome poslaniku Isaiji glasi:
"Zato ce vam sam Gospod dati znak; eto djevojka ce zatrudnjeti i
rodice sina, i nadjenuce mu ime Emanuilo".(Isaija7,14)
Zatim,sledeca objava je bila:"Jer nam se rodi djete, sin nam se dade,
kojemu je vlast na ramenu, i ime će mu biti: divni, savjetnik,
Bog silni, Otac vjecni, knez mirni".(Isaija 9,6.)... --
Ovdje se nigdje ne objavljuje da se rađa, ni divni, ni savjetnik, ni Bog silni,
već objava jasno kaže : I IME CE MU BITI , što je i osnovni ključ za
razumjevanje....

Što s ovim? Ovo je proročanstvo nastalo 6 vekova pre Hrista. Bar toliko. Što s ovim želiš reći, nije mi jasno?? Što označava "ime" u Bibliji??

To potvrđuje i objava Božjeg anđela, kada je za to
došlo vrijeme, direktno Mariji :-- Luka 1,35."I odgovarajuci anđeo rece joj:
"Duh sveti doci ce na tebe, i sila najvišega osjenice te;zato i ono što ce
se roditi bice sveto, I NAZVACE SE sin Božij... -- Kao što vidimo,ovdje
nema nikakve manipulacije ni izmene od prve objave, pa sve do njenog
ispunjenja...Biblija je jasna, nikakav bog se ne rađa,niti sin božiji,nego
će se nazvati;

Ovo je text koji ide meni u prilog. Nazvaće se Sin Božji. Ne, On se nije ni rodio davno u prošlosti ni postao u toj istoj davnoj prošlosti. On postoji oduvek, ali će se na ovoj zemlji, zemaljskim rođenjem, zvati Sin Božji.

Ostalo što si kazao mi je trenutno nebitno za temu.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Drugo, čista jeres je da je on svojim pravednim životom postao Božji sin. Ako se ne varam, to je adopcionizam, jeres rane hrišćanske Crkve. Isus je svojim rođenjem već bio Sin Božji. To nije diskutabilno. Sin Icon_smile

Ovo je zanimljivo. "Hereza rane kršćanske crkve". Izgleda da su prvi kršćani, pa čak i apostoli do Pavla, vjerovali upravo u to. U Djelima apostolskim Petar kaže "Bog ga je učinio Gospodinom i Kristom." Dakle, upravo adopcionizam. Dogma o istobitnosti uspostavljena je tek na Nicejskom koncilu i nije općekršćanska. Prema tome, kako nešto može biti "ranokršćanska hereza", kada je za herezu potrebno postojanje dogme, a dogma je ustanovljena tek par stoljeća kasnije?

Druga stvar tiče se tog upravo te istobitnosti. Ako je Isus u svakom svom trenutku na zemlji bio I čovjek I Bog, onda to ima vrlo zanimljive reperkusije. Naime, tada njegova smrt nije prava smrt, jer u času smrti on samo gubi svoj čovječji vid, ali ostaje mu i dalje božanski. Na neki način, on se "istjelovljuje". No tada njegova smrt za otkup grijeha gubi svaki smisao, jer je ona samo prividna. Kaže se "Bog je toliko ljubio ljude da je poslao svoga Sina da umre za njihove grijehe." No Bog je poslao Sina da umre iz ljudske perspektive, znači to za Boga nije nikakav gubitak, nikakav rizik. Isusu smrt nije mogla ništa ako je Bog, pakao ga također nije mogao zadržati jer je Bog.
Ako tako gledamo, smrt bilo kojeg čovjeka koji se žrtvuje da spasi život drugog čovjeka, zaustavljajući svojim tijelom metak namijenjen drugomu, odlazeći dobrovoljno u smrt, mnogo je vrijednija od Isusove otkupiteljske smrti koja to nije.

S druge strane, ako je bio čovjek, bez kakve ideje da je on odabran od Boga (nešto slično starozavjetnim prorocima), onda se taj paradoks dokida. Onda je doista umo i tek je potom uznesen na razinu Boga.

more_horiz
" Jednoga dana dođu sinovi Božji da stanu pred Jahvu, a medu njima pristupi i Satan. (7) Jahve tad upita Satana: "Odakle dolaziš?" - "Evo prođoh zemljom i obiđoh je", odgovori on. "

Da li to znaci da Bog ima vise sinova, a na samo jednog, i da li su Isus i Sotona braca... da ne kazem, rodjena? Nka mi to netko malo pojasni. Unaprijed hvala.

more_horiz
Po mom skromnom misljenju. Svi stvoreni su sinovi Bozji, ali samo je jedan rodjeni, a ne stvoreni Sin Bozji.

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
" Jednoga dana dođu sinovi Božji da stanu pred Jahvu, a medu njima pristupi i Satan. (7) Jahve tad upita Satana: "Odakle dolaziš?" - "Evo prođoh zemljom i obiđoh je", odgovori on. "

Da li to znaci da Bog ima vise sinova, a na samo jednog, i da li su Isus i Sotona braca... da ne kazem, rodjena? Nka mi to netko malo pojasni. Unaprijed hvala.

Hoce li meni jos tko odgovoriti na ovo teolosko pitanje osim Braslava ili nece? Unaprijed hvala!

more_horiz
Jesu, fazlija, čistokrvna, rođena. Naravno, ukoliko ne proučimo što se sve podrazumjeva u Bibliji i njenom kontekstu pod "Sin Božji".

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply