Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionRobovlasništvo EmptyRobovlasništvo

more_horiz
Pomoć za bivše robove rada

Dirnuti izuzetnim humanim gestom dobrih ljudi i naših čitalaca, braća iz Kozjeg Dola ne kriju suze zahvalnosti
Robovlasništvo SRBA Osmeh Srbe S. (Foto A. Davinić)

Kozji Dol kod Trgovišta – Braći Srbi i Novici S. iz Kozjeg Dola kod Trgovišta, na jugu Srbije, koji su, kako smo objavili, više od 20 godina živeli životom robova, čitaoci „Politike” iz čitavog sveta uputili su ovih dana pomoć.
Dirnut ovim izuzetnim humanim gestom, mlađani Srba nije krio suze.
– Mislio sam da, zbog svega što sam tokom robovskog rada i muka nakon moje prodaje i preprodaje preživeo, nikada neću moći da zaplačem. Iskreno, dirnula me je toplina, srdačnost, darežljivost i humanost čitalaca „Politike” koji su uz upućenu pomoć imali majčinske i tople ljudske reči, koje sam imao prilike samo da čujem od moje majke Olge, a posebno pred njenu smrt – veli Srba i dodaje da on i brat Novica žive novi život – bez gladi, batina, straha, pristojno obučeni i prihvaćeni od društva kao ljudi.
Slično kazuje i Novica koji kao stariji brat mora da vodi računa o novostvorenom domaćinstvu koje su formirali u jednoj učionici stare osnovne škole u Kozjem Dolu koju su im dobri ljudi iz Trgovišta dodelili kao privremeno utočište. Uz čitaoce „Politike” Sofije, Vere, Nade, Slobodanke, Mire iz Beograda, Radmile iz Požarevca, Jagode i Jasmine iz Novog Sada, Obrada, Jovana i Miodraga iz Beograda, Slavice i Natalije iz Subotice i mnogih koji su želeli da ostanu anonimni veliku pomoć pružio je i ovdašnji Centar za socijalni rad.
Dejan Kostić, predsednik UO „Životna pomoć” iz Vranja, kaže da oni uveliko rade da se braći uz obuću, odeću i hranu obezbedi i krov nad glavom.
Srba i Novica S. su od 1984. godine, pa sve donedavno živeli životom robova jer su od strane više lica državljana Makedonije, najpre kao deca od tri i pet godina, a onda i kao odrasli ljudi, vrbovani, prodavani, a zatim radno eksploatisani (primoravani na rad), u svim vremenskim uslovima, bez adekvatne odeće, nezaštićeni i bez ikakve nadoknade. Obojici je ograničavana sloboda kretanja, ljudska prava i dostojanstvo. Konstantno su izlagani psihičkom nasilju, ponižavanju, mučenju, strahu, pretnjama, ucenama, neljudskom postupanju i kažnjavanju, živeći u izuzetno teškim i nehigijenskim uslovima, bez prava na komunikaciju s drugima, izolovani od porodice, ali i jedan od drugog. Držani su u pomoćnim objektima, u veoma surovim i nehumanim uslovima, zbog čega su proistekle posledice u njihovom socijalnom razvoju, mentalnom i fizičkom zdravlju.
Sami su se izbavili ropstva i dokopali slobode u kojoj im u rodnom Kozjem Dolu kod Trgovišta humani ljudi, među kojima su i čitaoci „Politike”, pomažu da žive kao svi ljudi na svetu.

A. Davinić
[objavljeno: 18/08/2008.]

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Pomoc-za-bivshe-robove-rada.lt.html

descriptionRobovlasništvo EmptyRe: Robovlasništvo

more_horiz
Ne da je ovo zalosno nego prezalosno.Kakvi su ovo ljudi?
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply