Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionSta se to desava sa Pravoslavljem? EmptySta se to desava sa Pravoslavljem?

more_horiz
Tuča u crkvi

U crkvi Svete trojice u Duškovcima sveštenstvo nasrnulo na vernike

Sta se to desava sa Pravoslavljem? ThumbKRAGUJEVAC3

KRAGUJEVAC - U crkvi Svete trojice u
Duškovcima sveštenstvo Eparhije žičke potuklo se prekjuče sa vernicima
koji su tražili da im se objasni zašto se liturgija i molitve služe na
katolički način. Kada je jedan od vernika istupio i hteo da pokaže
tekst sa proglasom Svetog sinoda o tome kako treba da se služe molitve,
dobio je udarac.
- Oče, okreni leđa! Okreni leđa! - vikali su vernici usred liturgije
u crkvi Svete trojice u Duškovcima kod Požege. Zavladao je tajac, a
vernici su ponovili: „Okreni leđa, oče!“
Tek kada je episkop žički Hrizostom progovorio: „Okreni leđa“, sveštenik Dušan se okrenuo ka oltaru i liturgija je nastavljena.
- Narod je tražio da mu se episkop obrati, klekao... Tražili su samo
da im se objasni ko uvodi novotarije i katoličke običaje u pravoslavnu
crkvu. Zbog čega se sveštenstvo okreće zapadu, odnosno leđima oltaru,
što do sada nikad nije zabeleženo.
Međutim, nije se završilo na tome. Kad je liturgija završena i episkop
žički Hrizostom sa sveštenstvom krenuo iz crkve, na severna vrata
umesto na glavna zapadna - nastao je haos, kaže Miodrag Gavrić, osnivač
Dečje televizije Kragujevaac, i nastavlja:
- Usred crkve, sveštenik Dmitar nasrnuo je na snimatelja Dečje
televizije iz Kragujevca koji je bio vidno obeležen, povukao ga i
gurnuo prema zidu. Udarac je dobio i jedan od prisutnih vernika koji je
nosio proglas Svetog sinoda kako treba da se drži liturgija. Udarac u
slepoočnicu dobio je i dečko koji je klečao. Mladić koji je nosio
proglas zadobio je povredu ruke, bio je u bolnici i namerava da tuži
sveštenika. Polomljene su mu i naočare - kaže Gavrić.
Kad je episkop krenuo iz crkve, začuli su se povici „Sram vas bilo“, a
jedan od sveštenika „razgrtao“ je vernike da bi obezbedio prolaz
episkopu.

Sta se to desava sa Pravoslavljem? Sve se vise cuje da Katolicka Ckrva polako preuzima Pravoslavlje preko inflitracije u njene redove. Vernici se sve vise bune i traze objasnjenje.

Da li se to Pravoslavlje priblizilo Katolicanstvu, a da njeni vernici o tome neznaju nista?

descriptionSta se to desava sa Pravoslavljem? EmptyRe: Sta se to desava sa Pravoslavljem?

more_horiz
dragi naši.. samo da se svi približe Riječi Božjoj. a to kako šta se radi u ceremonijama... uopće nije bitno.. ni jedno ni drugo..l već Riječ Gospodnja..

descriptionSta se to desava sa Pravoslavljem? EmptyRe: Sta se to desava sa Pravoslavljem?

more_horiz
Ova vest bila je na svim srpskim televizijama i pisanim medijima. Bas bih voleo da cujem sta o ovome misle neko ko je pravoslavan.

more_horiz
Kad neprosvecen narod uzme stvar u svoje ruke...
Kao prvo, nije mi namera da branim episkopa Hrizostoma i svestenike, ali mislim da su upravu. Crkva nije skupstina da se u nju donose parole i plakati.
Drugo, narod je zaplasen od nekih neprosvecenih episkopa (slobodan sam reci i necrkvenih) koji u svemu vide uniju, pokatolicavanje, izdaju... Treba imati u vidu i politicke prilike u Srbiji, nemastinu, siromastvo, neizvesnost, okupaciju i nasilno otimanje jednog dela teritorije koju srpski narod smatra (sa pravom) kolevkom srpske civilizacije... Crkva je postala jedini oslonac narodu i sada neko zeli taj oslonac da podrije. Ne bi me cudilo da iza svega stoji neka organizacija...
Narod je klekao ne sa poboznim ciljem nego da ne bi episkop mogao da izadje, a kamerman je snimao dogadjaj iako je vise puta opomenut da to ne cini. Ali da ovo moje misljenje ne bude i jedino upucujem Vas na ovu adresu.

http://forum.verujem.org/index.php?topic=6491.0;topicseen

more_horiz
A o tkz. novotarijama pogledajte ovo
http://www.eparhija-zahumskohercegovacka.com/?q=node/1148

more_horiz
otpadnik je napisao/la:

Sta se to desava sa Pravoslavljem? Sve se vise cuje da Katolicka Ckrva polako preuzima Pravoslavlje preko inflitracije u njene redove. Vernici se sve vise bune i traze objasnjenje.

Da li se to Pravoslavlje priblizilo Katolicanstvu, a da njeni vernici o tome neznaju nista?

Mislim da se Jahvi ne sviđa ambijent u toj crkvi,pa je naveo svečenike da prolupaju,ništa čudno.

more_horiz
Saopstenje Eparhije zicke povodom prekidanja liturgije

http://www.spc.yu/sr/saopstenje_za_javnost_eparhije_zicke_25_jun_2008_godine

more_horiz
Zanima me koliko je uopće u pravoslavlju važan način na koji se vrši liturgija? Kakvu to ima simboliku? Dali je ovdje samo prisutan strah od nećeg novog i nepoznatog, ili je ovdje stvarno u pitanju pogrešan način službe po pravoslavnom vjerovanju?

more_horiz
Eutanasije je napisao/la:
Saopstenje Eparhije zicke povodom prekidanja liturgije

http://www.spc.yu/sr/saopstenje_za_javnost_eparhije_zicke_25_jun_2008_godine

Procitao sam ovo saopstenje. I odma sam se pitao zasto Eparhija Zicka nije objasnila ili razjasnila ono sto je navelo ove druge ljude da protestuju, kakav je pravi cin vodjenja cina Liturgije? Licno, nije mi drago sto su ove ljude osudili i odma ih etiketirali kao zlonamerne.

Oni mogu osuditi i optuziti tu grupu, samo ako argumentovano dokazu da ljudi nisu u pravu. Jer ocigledno je da medju njima ima i verski obrazovanih kao i casnih pravoslavnih vernika. A koliko sam primetio ima i svestenika, i to veoma cenjenih.

Jos jednom izrazavam svoje nezadovoljstvo takvim ponasanjem Eparhije Zicke.

more_horiz
otpadnik je napisao/la:
Ova vest bila je na svim srpskim televizijama i pisanim medijima. Bas bih voleo da cujem sta o ovome misle neko ko je pravoslavan.

zašto želiš da komentiraju to samo pravoslavci

more_horiz
Mika je napisao/la:
otpadnik je napisao/la:

zašto želiš da komentiraju to samo pravoslavci

Nisam to mislio. Svi treba i mogu da daju svoje komentare povodom ove teme.

more_horiz
http://forum.verujem.org/index.php?topic=6585.msg115386;boardseen#new

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne možeš odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply