Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionDefiniraj: Bog, ili barem pokusaj EmptyDefiniraj: Bog, ili barem pokusaj

more_horiz
Sto je to Bog, odakle nam ideja o Njemu, gdje se mogu naci Njegovi tragovi i koje sve vrste tragova postoje, please?

descriptionDefiniraj: Bog, ili barem pokusaj EmptyRe: Definiraj: Bog, ili barem pokusaj

more_horiz

Njemu će se jedinom klanjati svi koji snivaju u zemlji, pred njim se sagnuti svi koji u prah silaze. I moja će duša za njega živjeti, Psalam 22,30

"Tko je taj Kralj slave?" "Jahve silan i junačan, Jahve silan u boju! Psalam 24,8

Tvoja je, Jahve, veličina, sila, slava, sjaj i veličanstvo, jer je tvoje sve što je na nebu i na zemlji; tvoje je, Jahve, kraljevstvo i ti si uzvišen povrh svega, Poglavar svega! Od tebe je bogatstvo i slava, ti vladaš nad svim, u tvojoj je ruci sila i moć, u tvojoj je vlasti da učiniš velikim i jakim sve.1.Ljetopisa 29,11-12

Slava je i veličanstvo pred njim, sila i sjaj u Svetištu njegovu. Psalam 96,6

Psalam 147,5 Velik je naš Gospodin i svesilan, nema mjere mudrosti njegovoj. Jahve je spor u gnjevu, ali silan u moći. Ne, Jahve neće pustiti krivca nekažnjena. U vihoru i oluji put je njegov, oblaci su prašina koju podižu njegovi koraci. Nahum 1,3

Sjaj mu je k`o svjetlost, zrake sijevaju iz njegovih ruku, ondje mu se krije sila. Habakuk 3,4

descriptionDefiniraj: Bog, ili barem pokusaj EmptyRe: Definiraj: Bog, ili barem pokusaj

more_horiz
Njegova smo stvorenja,njegovih tragova imas od savrsenosti ljudskog mozga pa na dalje,vidi samu funkciju 3000 hormona,a svajest,psiha,to samo na covjeku.A vidi priroda kozmos iiiiiii...ovo je samo za pocetak.

more_horiz
Ja mislim ako bi mogli definirati Boga, onda ne bi bio Bog, jer je Bozji karakter je neizcrpiv i mi cemo celu vecnost imati priliku da upoznamo Boga, ako to zelimo...

more_horiz
100grama je napisao/la:
, odakle nam ideja o Njemu, gdje se mogu naci Njegovi tragovi i koje sve vrste tragova postoje, please?

Please.................
Na što ciljaš? Tvojim upitima osjećam se kao da je duša domaćin moga tijela, a Bog Svevladar.

Nebi li jednostavnije bilo "100 grama" (čega..?) malo drukčije pojasniti što želiš dobiti takvim pitanjem; budući da do sada nisam "još" susreo osobu koja toliko sumnja u Svevišnjeg, Indeed???

more_horiz
Bogovi su personifikacija energija koje oblikuju zivot - onih od kojih je sazdano drvece, koje pokecu zivotinje i stvaraju pjenu na valovima oceana.
Bogovi personificiraju upravo one energije koje su u vasem tijelu. Oni su zivi i postojani u svacijem zivotu.
Vecina tradicija razumjela je da su bogovi personifikacije, a ne cinjenice. Oni nisu nesto sto mozete dodirnuti prstom ili vidjeti ocima. Oni su metafore uvida u transcedentno.
Ali u nasoj religijskoj praksi vi niste u mogucnosti shvatiti kako su na bogove gledale druge religijske tradicije. Stoga smo mi izgubili taj jezik duhovnosti. Mi bogove ne prepoznajemo.

Eto... moje skromno misljenje...

more_horiz
Da, ali ne spominjemo nigdje "mnogoboštvo".. O kakvim je "bogovima" točno ovdje riječ? Ili, možda, demonima??? Zbunjen sam..-

more_horiz
Ukoliko zanemaris mnozinu, dakle ako citas kao definiciju jedne jedinke... mislim da je isto suvislo.

Osobno mislim da ne postoji samo jedan bog... Stoga je moja definicija ispala takva.

Jednobostvo je mlada religija Smile

more_horiz
crusader je napisao/la:
100grama je napisao/la:
, odakle nam ideja o Njemu, gdje se mogu naci Njegovi tragovi i koje sve vrste tragova postoje, please?

Please.................
Na što ciljaš? Tvojim upitima osjećam se kao da je duša domaćin moga tijela, a Bog Svevladar.

Nebi li jednostavnije bilo "100 grama" (čega..?) malo drukčije pojasniti što želiš dobiti takvim pitanjem; budući da do sada nisam "još" susreo osobu koja toliko sumnja u Svevišnjeg, Indeed???

afro Ka prvo i prvo, sumnjati mozes radi znanja, ali isto tako i radi odbacivanja istog, pa ti vidi...

obred Ka drugo, ko je bez grija neka baci kamen prvi...

andjeo A ka trece, sta s' se zajunija tako pa samo pitam, ako covik ne moze sebi odgovorit, na ova pitanja, odakle mu onda pravo virovat?...

more_horiz
helou ekipa
ja ode prisutni nevjernik zam da je boga APSOLUTNO NEMOGUCE DEFINIRATI
samo njego ime nam kaže JA SAM KOJI JESAM!
tj on je onaj koji navodno postoji sam po sebi
on je ono apsolutno po čemu bi se ostale stvari trebale mjriti

ko da nikad niste čuli za knjige imena božijih
bog se ne definija on (ni)je
ovisi o gledištima

more_horiz
Definisati nesto znaci ograniciti ga. Boga ne mozemo ograniciti. Boga niko nikada nije video da bi mogao da ga opise (na taj nacin i ogranici).

Boga niko nije video nikad: Jedinorodni Sin koji je u naručju Očevom, On Ga javi. (Jovan 1:1)

O ovome mozete videti odlican rad mitropolita pergamskog Jovana Zizjulasa "Dogmatske teme"

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply