Nepokolebljivi u uskolebanom svijetu
"Jahve mi je svagda pred očima; jer mi je zdesna, neću posrnuti." (Psalam 16,Mi živimo u opasnom vremenu u kojemu je bezbožnost postala uobičajena pojava. Čak i oni koji se nazivaju kršćanima, više ne vjeruju svojoj Bibliji. Za njih je istina Božje riječi odviše jednostavna i oštra. ... Prevladavaju protukršćanske ideje, običaji i navike i čak se proglašavaju kršćanskima, dok se na ono što je najvrednije, na ono što Bog najviše cijeni, gleda s prijezirom. Dobro bi bilo kada bi se bogobojazni ljudi upitali: Kako će sve to završiti? Ljubav prema Kristu i ljubav prema bližnjemu kao da skoro izumire u ljudskim srcima. ...
Bezakonje prevladava na svakom koraku jer se Sotona spustio k nama s velikim gnjevom, znajući da ima malo vremena. On je ustrajan, marljiv i neumoran radnik, i ako je ikada postojalo vrijeme kada je čovjeku bilo potrebno da mu Krist bude s desne strane, onda je to sada. ... Nama je Zapovjednik našeg spasenja stalno potreban u našoj blizini.
Svuda oko nas vlada uznemirenost, a tako će biti i ubuduće jer se kraljevstva ovoga svijeta nikada neće umiriti. Kušnja da se odreknemo Krista u duhu i ponašanju nikada nje bila tako snažna kao danas, i ona će postajati sve jača što se više budemo približavali kraju. Na ljude će doći jake i neodoljive kušnje. Lažna naučavanja i bajke bit će prikazivane i nuđene ljudima kao biblijska istina; i ako bude moguće, one će prevariti čak i izabrane. No je li sada vrijeme da naša ljubav ohladni, upravo sada kada se bezakonje toliko umnožilo? Je li sada vrijeme da se opustimo? Je li sada vrijeme da se odvojimo od Boga, našeg Savjetnika?
Kraj svemu se približio. Dan Božji ubrzao je korak kojim se približava. Svijet je pun zločina, straha i tuge. Događaju se katastrofe na kopnu i na moru. Vjetrovi i oluje doprinose da nam je postalo nesigurno odvojiti se od Boga makar samo jedan trenutak. Samo oni koji žive vjerom u ovo vrijeme kušnji moći će opstati u dan ispita kada će sve što se može potresti biti potreseno, dok će oni boraviti u sigurnosti i ostati nepokolebljivi. (YI, 19. srpnja 1894.)