Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ko su kardinali?

power_settings_newLogin to reply
+5
Euro
Sinke
No Nick
crusader
Ruta
9 posters

descriptionKo su kardinali? - Page 2 EmptyRe: Ko su kardinali?

more_horiz
Crusader nema potrebe za srdjbu pa mi smo djeca Bozija i ovo su diskusije.Niko ne pocjenjuje kardinale ali posto je Isus u svojoj crkvi postavi apostole,proroke,evangeliste,ucitelje i pastire.Posto nista nema o kardinalima onda oni ne pripadaju Isusovoj Crkvi nego samo Katolickoj Crkvi.
Odijela u koja se oblace kardinali Katolicke Crkve su crvene boje.Ono sto povezuje ptice kardinale,cvijece kadinale i svecenike kardinale je crvena boja.Biblija spominje neke babilonske princeve koji su se oblacili u crvenu odjecu;"muskarca na zidu naslikana,likove Kaldejaca crvenilom nacrtane,bedara pasom opsanih,sa spustenim povezima na glavama-sve junake,prave Babilonce,rodom iz zemlje Kaldejske"(Ezekija 23;14,15)

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Da li ce mi ko odgovoriti gdje se red kardinala nalazi u Svetom Pismu.Ali Crusader nije fer reci da pisem nesto bedasto,samo zato sto nemas odgovor?Jedno moras da znas da ja nemam nista protiv tebe i da su moja nastojanja samo da dodjemo do istine.Nekada je istina nezgodna i boli ali je moramo prihvatiti jer je ona ipak istina.U svakom slucaju Boziji mir.

Ali gdje se u Bibliji uopće spominju riječi "Biblija" , "Trojstvo", "denominacija", "Sola Scriptura" itd ?

Kardinali su jednostavno nazivlje za utjecajnije sfere episkopata ( koji se spominju u Bibliji upravo tim imenom- 1 Timoteju 5:19, 2 Timoteju 4:5, Titu 1:5 ) i počelo se koristiti kasnije, jednako kao što se zbirka Svetih Spisa počela nazivati "Biblijom" iako nigdje u Bibliji samoj ne postoji takvo ime.

Ako Protestanti za sebe tvrde da su pripadnici te-i-te denominacije u sklopu Reforme, zar nisu Katolici Biblijski u pravu kada sebe nazivaju pripadnicima te-i-te Crkve u sklopu Katoličke Crkve ( u kontekstu toga da se uvijek govori u Bibliji o Crkvama, a ne o denominacijama ) ? K tome treba dodati i da denominacija ne može baš imati neku razumnu definiciju unutar povijesti Kršćanstva ( "dijelimo samo dvije usmene predaje Reformacije, ostale malo manje- stoga smo drukčija denominacija" )

more_horiz
Niko ne pocjenjuje kardinale ali posto je Isus u svojoj crkvi postavi apostole,proroke,evangeliste,ucitelje i pastire.Posto nista nema o kardinalima onda oni ne pripadaju Isusovoj Crkvi nego samo Katolickoj Crkvi.

K tome treba uzeti u obzir da su "evangelisti" zapravo biskupi ( grčki "Epsicopoi" ) "učitelji" zapravo svećenici ( grčki "Presbuteroi" ) a pastiri zapravo đakoni ( grčki "Diakonoi" ) te da tvoji argumenti zapravo dokazuju da Katolici imaju pravo kada svoju Crkvu dijele na gornju hijerarhiju. Kardinal nije ništa drugo tek "viši član episkopata" tj. "kardinalni episkopat" .

Katolička Crkva je , dakle prema Bibliji, Kristova Crkva.

Odijela u koja se oblace kardinali Katolicke Crkve su crvene boje.Ono sto povezuje ptice kardinale,cvijece kadinale i svecenike kardinale je crvena boja.Biblija spominje neke babilonske princeve koji su se oblacili u crvenu odjecu;"muskarca na zidu naslikana,likove Kaldejaca crvenilom nacrtane,bedara pasom opsanih,sa spustenim povezima na glavama-sve junake,prave Babilonce,rodom iz zemlje Kaldejske"(Ezekija 23;14,15)

Izvini, draga Ruta- ali Biblija ovdje uopće ne govori da su Kaldejci bili odjeveni u crveno, već da su njihove slike na zidu bile nacrtane crvenilom .

Za daljnje informacije o simbolici crvene boje u Biblji prouči Brojevi 19:6, Izaija 63:1, Izlazak 25:4 , Izlazak 26:31 ( Bog daje naredbu da se napravi zavjesa od ljubičaste, crvene i tamnocrvene boje na kojoj će biti slike anđela- zašto vi slike anđela smatrate grijehom , a Bog ih je naredio da se rade! ) , Izlazak 28:33 itd.

Draga Ruta- Kršćanski te upozoravam: prouči svoje izvore prije nego što ih izneseš. Već si previše puta rekla nešto što nisi provjerila, i na kraju izgubila ( objektivno ) na vjerodostojnosti. Neka ti Biblija bude prvi izvor Kršćanske istine- ne nekakve knjige stare 50 godina koje više niti Protestanti ne uzimaju za ozbiljno.

Nemam dojam da imaš zle namjere, ali ne možemo baš sebe dovesti u tu situaciju da govorimo da je crvena apriorno zla boja u Bibliji i praviti se da Biblija tvrdi tako....

Zadnja promjena: ; čet 06 ruj 2007, 02:48; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Sinke pa ja se ne igram da bi doblila,to je tvoj problem a ne moj.Ja tebi iznesem cinjenice a ja tebe ne ubjedjujem i ako to ne prihvatis ja idem dalje jer ja ne zelim da filozofiram i iznosim more podataka nekome koji na karaju ne zeli ni da razmisli da li je to istina i koji ni ne pokusava da bude objektivan.Takva je bila tvoja praksa sa ranijim diskutantima ali izvini ja nisam taj slucaj.Jedno te samo molim da ne budes licimjeran i tvrdis da podaci iz katolickih knjiga su samo ispravni a sve protestanske su lazne.Ako je Biblija izvor kod vas katolika onda vi nemate pravo da izmisljate red kao sto su kardinali pogotovu kad se zna da je taj red postojao u paganstvu.Ja nisam rekla da je crvena boja ,boja zla ali odore koje nose kardinali i paganski svecenici iz Rima su iste i to je zlo ali ako ti kazes da to kod vas moze tu se onda nema sta dodati............Zar nije malo cudnovato sto su se Rimski vojnici oblacili u crkveno.Sad te Sinke pitam da li su se Apostoli oblacili u crveno?

more_horiz
Sinke pa ja se ne igram da bi doblila,to je tvoj problem a ne moj.Ja tebi iznesem cinjenice a ja tebe ne ubjedjujem i ako to ne prihvatis ja idem dalje jer ja ne zelim da filozofiram i iznosim more podataka nekome koji na karaju ne zeli ni da razmisli da li je to istina i koji ni ne pokusava da bude objektivan.Takva je bila tvoja praksa sa ranijim diskutantima ali izvini ja nisam taj slucaj.

Ruta- govorim u miru- ne iskazuješ nikakve činjenice već povijesne i biblijske apsurde. Tvoje ideje da se Salomona ne bi smjelo smatrati uzorom vjere na nekim područjima opasna je teološka prepreka budući da su Salomon i Isus u direktnom rodoslovlju ( Matej 1:6 ). To je činjenica, a moj stav prema mojim kolegama na ovome forumu uvijek je bio u toleranciji i poštovanju. I ne držim da je moguće drukčije pristupiti ovakvom dijalogu.

Jedno te samo molim da ne budes licimjeran i tvrdis da podaci iz katolickih knjiga su samo ispravni a sve protestanske su lazne.

Ako nisi licemjerna, reci kada sam ikad u diskusiji rekao da su sve protestantske knjige lažne. S druge strane, čini mi se da većinu svojih argumenata vučeš iz Boettnera, knjige koja baš i nije nešto što bi Protestanti smijeli citirati ako žele ostaviti dojam ozbiljnog sugovornika. Zapisi Martina Luthera Kinga po meni su nešto što bi trebalo uvesti kao obaveznu literaturu za Katoličke teologe tijekom studija. Nije li i on bio Baptist kao i ti?

Ako je Biblija izvor kod vas katolika onda vi nemate pravo da izmisljate red kao sto su kardinali pogotovu kad se zna da je taj red postojao u paganstvu.

Kardinali nisu red iz poganstva, i tko tvrdi takvo što neka iznese jasne i nedvosmislene dokaze o osnutku, namjeri, povijesti i sustavnosti kardinala u hijerarhiji rimske religije. Podsjećam da riječ "cardinalis" ne označava nužno imenicu već je oznaka više vrijednosti u latinskom jeziku ( "kardinalni smjer" ).

Bog je želio da Katolici budu Crkva koja je formirala Bibliju 395 na koncilu u Hippu. To što su Protestanti izbacili iz Biblije knjige koje im se nisu dopale, nije tema ove diskusije.

Ja nisam rekla da je crvena boja ,boja zla ali odore koje nose kardinali i paganski svecenici iz Rima su iste i to je zlo ali ako ti kazes da to kod vas moze tu se onda nema sta dodati............Zar nije malo cudnovato sto su se Rimski vojnici oblacili u crkveno.Sad te Sinke pitam da li su se Apostoli oblacili u crveno?

Kako možeš Bogu govoriti nešto protiv NJegovih naredbi ( Izlazak 26:31 )? Bog je naredio da se "ljubičastom, crvenom i tamnocrvenom bojom" imaju napraviti zavjese u NJegovom Hramu !

Za tvoju informaciju, Katolički kardinali ne nose "crvenu" boju već odjeću po uzoru što je Bog naredio u Bibliji da bude nošnja svećenstva ( Izlazak 28:4 ).

Reći da je takva odjeća poganskog podrijetla velika je kontradikcija s Biblijom, Božjom Riječju- i nazivanje takve odjeće poganskom velika je uvreda Bogu jer se suprotstavlja Njegovoj Volji.

Zadnja promjena: ; čet 06 ruj 2007, 02:50; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Najvisi ljudi Rimokatolicke Crkve,prvi do pape,su grupa kardinala.Biblija jasno kaze da je Krist u svojoj Crkvi postavio apostole,proroke,ev:confused: andjeliste,pastire i ucitelje(Efezanima4;11 ali nigdje ne nalazimo ni traga da je ustanovio grupu kardinala?Odakle oni u "kriscanstvu"?

Ljudske ambicije. Tjelesnost. Glad za imenom, karijerom, preuzvišenošću.
Znate kad se kaže mons. da to znači "moj gospodin". Golemo, zar ne!?
Ljudi nerijetko grade Babilonsku kulu, hoće gore; a Sin Jedinorođenac, Isus Krist Gospodin se je ponizio i postavio temelje, dakle, krenuo odozdo. Treba se sagnuti, treba se poniziti, treba ostati jednostavan, a ne preuzvišen.
Bratski pozdrav iz Paradisa.lol!

more_horiz
U to nitko ne sumnja, ali ne zaboravimo da je težiti k višim hijerarhijskim mjestima u Crkvi nešto što Pavao stalno ohrabruje ( 1 Timoteju 3:1 ). S višim mjestom ne dolazi veća vrijednost, već veća odgovornost.

Kardinali nisu ništa drugo nego svojevrsna skraćenica od "kardinalni epsikop", "kardinalni prezbiter" i "kardinalni đakon"- a radi se o Biblijskim pojmovima.

more_horiz

Mon Signour nije nužno vezano za kler, smatra se i kao titula van religijskih konotacija.

Sličnih primjera ima u Bibliji- Zaharija naziva anđela svojim gospodarem ( Zaharaija 4:4 ) .

more_horiz
Ali u Bibliji su svi koji su vrsili crkvenu sluzbu bili nazvani biskupima-ne samo sluzbenici iz odredjenog grada.Pavao je nalozio Titu da postvi starjesine u svakome gradu (Tito 1;5) te ih nastavlja nazivati biskupima(sedmi stih)(Nasi prevodi tu doneose nazive nadglednik i nadstojnik,kao prevod grcke rijeci episkopon"biskup"Kada Pavao poucava starjesine iz Efeza ,govori im "Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi NAGLEDNICIMA(biskupima)Da Pasete(hranite)Crkvu Bozju(Djela 20;17,28)Rijec koja se prevodi s nagdlednici je ista rijec koja je posvuda prevedena kao biskupi.Te se sluzenike nazivalo starjesinama,biskupima,pastorima.Ocito da biskup u Svetom Pismu NIJE bio crkveni sluzbenik iz velikoga grada koji je sjedio na prestolju i vladao nad skupinom nizih sluzbenika.Svaka je crva imala svoje starjesine i ti su starjesine bili biskupi.Cak i prije je Novi Zavjet kompletiran,bilo je potrebno upozoravati na nikolaitsku dokrinu(otkrivenje2;6).

more_horiz
cubela je napisao/la:
Ruta je napisao/la:
Najvisi ljudi Rimokatolicke Crkve,prvi do pape,su grupa kardinala.Biblija jasno kaze da je Krist u svojoj Crkvi postavio apostole,proroke,ev:confused: andjeliste,pastire i ucitelje(Efezanima4;11 ali nigdje ne nalazimo ni traga da je ustanovio grupu kardinala?Odakle oni u "kriscanstvu"?

Ljudske ambicije. Tjelesnost. Glad za imenom, karijerom, preuzvišenošću.
Ljudi nerijetko grade Babilonsku kulu, hoće gore; a Sin Jedinorođenac, Isus Krist Gospodin se je ponizio i postavio temelje, dakle, krenuo odozdo. Treba se sagnuti, treba se poniziti, treba ostati jednostavan, a ne preuzvišen.
Bratski pozdrav iz Paradisa.lol!

amen

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Crusader gdje se taj red svestenika nalazi u Svetom Pismu ili ste vi to dodali?
A sto se tice Alojzija Stepinca,svaka rijec je suvisna jer da je bio Bozjiji sluga i borio se za prava svakoga bica u NDH zasigurno bi poginuo od ruke zlikovca Ante Pavelica.Nasuprot cak je nasilno pokrstavao pravoslavce u to doba.Postavljanje kapelana u NDH vojci itd..........To samo otkriva sliku o vama kad vam je Alojzije Stepinac "blazen"i ponos.Ja o njemu ne zelim da diskutujem.

Dragi kršćani,
Molim da u razgovoru oko kardinala Stepinca budete suzdržani i objektivno i subjektivno povijesno oprezni kako ne bi donosili paušalne sudove , a posebno cijeneči namjeru kardinala Bozanića da govori o zločinima vezanih za Jasenovac.Uvažite ono što je napisao brat Sinke.
Pogledati knjižicu od:
Ljubica Štefan (Prilep, 1921. – Zagreb, 17. ožujka 2002.) je hrvatska povjesničarka. Publicističke i znanstvene radove iz suvremene povijesti počela je objavljivati tek krajem 1980-ih godina. Dobitnica je izraelskog priznanja Pravednik među narodima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Stepinac_i_%C5%BDidovi_%28%C5%A0tefan%29

Znate kako kaže ona latinska: Nemoj u mržnji govoriti o pravednosti jer ćeš mnoge oslijepiti.

more_horiz
Abrahame u pravu si da moramo biti suzdrzani i objektivni a pogotovu sto znamo da je to vise politicko pitanje.Ja zaista ne volim politiku ali ne mogu da kazem da ona nije svudje provucena i da mnogi od nas upravo radi nacionalni opredjeljenja ne gledaju objektivno.Prema tome trebao si navesti i izvjesca iz Srbije jer je nad njima izvrsen najveci genocid.Ako govoris o objektivnosti onda molim te drugi put navedi obadvije strane.Boziji blagoslov svima.

more_horiz
Molim ucesnike teme da ne skrecu sa naslova topica,nego se njega drze,a o biografijama nekih kardinala mozemo negdje drugdje govoriti!!!!!!!!

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Ali u Bibliji su svi koji su vrsili crkvenu sluzbu bili nazvani biskupima-ne samo sluzbenici iz odredjenog grada.Pavao je nalozio Titu da postvi starjesine u svakome gradu (Tito 1;5) te ih nastavlja nazivati biskupima(sedmi stih)(Nasi prevodi tu doneose nazive nadglednik i nadstojnik,kao prevod grcke rijeci episkopon"biskup"Kada Pavao poucava starjesine iz Efeza ,govori im "Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi NAGLEDNICIMA(biskupima)Da Pasete(hranite)Crkvu Bozju(Djela 20;17,28)Rijec koja se prevodi s nagdlednici je ista rijec koja je posvuda prevedena kao biskupi.Te se sluzenike nazivalo starjesinama,biskupima,pastorima.Ocito da biskup u Svetom Pismu NIJE bio crkveni sluzbenik iz velikoga grada koji je sjedio na prestolju i vladao nad skupinom nizih sluzbenika.Svaka je crva imala svoje starjesine i ti su starjesine bili biskupi.Cak i prije je Novi Zavjet kompletiran,bilo je potrebno upozoravati na nikolaitsku dokrinu(otkrivenje2;6).

Ponavljam, Biblija spominje tri termina o kojima pričamo "epsicopoi" ( biskupi, evangelisti ) imaju ovlast nad "presbiteros" ( svećenici ) što je jasno iz konteksta kada Pavao biskupu Timoteju govori kako da drži red u hijerarhiji starješina ( 1 Timoteju 5:19 ). Postoje i diakonoi ( Djela Apostolska 6:1 ) koji opslužuju Crkvu.

Razvojem Kršćanstva bilo je potrebno konstruktivnije posložiti hijerarhiju- pa se pojedinim biskupima dao predznak "Kardinal" budući da su bili predstavnici svoje i okolnjih biskupija. Stepinac je tako bio glavni biskup Hrvatske ( kardinalni biskup ) i u Vatikanu je predstavljao sve Hrvatske biskupe. Sama riječ "kardinal" potječe od riječi "kardinalan", koja je pak iz latinskog "cardos" što je značilo "prijeko potrebno/ važno". confused

more_horiz
Zahvaljujem svima na ovome forumu koji žele i drže do civilizirane rasprave.

Prije nego, barem zasad, završimo sa Stepincem- htio bih samo reći da je neupitna činjenica da se tijekom NDH izvršio zločin nad Srbima, Židovima, Romima- ali i nepodobnim Hrvatima. Da ne ispadne kao da nešto nisam priznao tijekom ove diskusije.

S druge strane, povijest je nešto čemu moramo prići vrlo objektivno i ne krojiti je po svome. Iz nje možemo jasno zaključiti da Stepinac nije bio nacistički nastrojen, već je držao svoju poziciju u tom režimu nastojeći preko nje spašavati ljudske živote.

Takvi paradoksi nisu rijetkost u povijesti- Schindler je deklarirani član nacističke stranke kojeg Židovi danas smatraju herojem i zaštitnikom svoje vjere. Tijekom Holokausta, taj je čovjek izvršavao vrlo visoku dužnost, ali moć koju je dobio koristio je na spašavanje Židova, često puta riskirajući glavu.

Možda bi upravo mi na ovim područjima koja su shrvana ratovima trebali shvatiti važnost istine i dosljednosti. K tome smo i Kršćani.

more_horiz
OK necemo vise o Stepincu i ako ti kazes on je bio dobrotvo i branio prava Srba,Roma u NDH.fripper

more_horiz
Ruta je napisao/la:
OK necemo vise o Stepincu i ako ti kazes on je bio dobrotvo i branio prava Srba,Roma u NDH.fripper

Ne zato što ja govorim, već zato što tako govore objektivni izvori.

Ne bih na ovo replicirao da nije smileya čudne prirode- te ako ima volje za krajem rasprave o Stepincu bez sličnih slika, moderatori mogu preseliti sve postove u zasebnu, novo-otvorenu temu gdje možemo razgovarati o Papi Piju XII i općenito odnosima Kršćanske religije u doba Drugog svjetskog rata.

Dotad, obećajem da neću više unutar ove diskusije govoriti o Stepincu, u svrhu njene kvalitete.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Ruta je napisao/la:

Ne zato što ja govorim, već zato što tako govore objektivni izvori.

Ne bih na ovo replicirao da nije smileya čudne prirode- te ako ima volje za krajem rasprave o Stepincu bez sličnih slika, moderatori mogu preseliti sve postove u zasebnu, novo-otvorenu temu gdje možemo razgovarati o Papi Piju XII i općenito odnosima Kršćanske religije u doba Drugog svjetskog rata.

Dotad, obećajem da neću više unutar ove diskusije govoriti o Stepincu, u svrhu njene kvalitete.

I ja sam cuo slicno za Stepinca sto i sinke govori, no valjda su mnogi navikli na drugacije, pa zato im i smeta 'drugacije'. Izvinjavam se i ja sto govorim o Stepincu. Zanimljivo mi bilo da ga mnogi nisu podrzavali upravo zbog njegove politike, a na kraju je zbog toga ispa ratni zlocinac i ko zna sto sve ne jos. Sto je istina od svega toga-nemam pojma, ali mislim da nije mesto na ovom topicu o ovoj temi pricati. Eto, samo sam to htio reci.

Ponavljam, Biblija spominje tri termina o kojima
pričamo "epsicopoi" ( biskupi, evangelisti ) imaju ovlast nad
"presbiteros" ( svećenici ) što je jasno iz konteksta kada Pavao
biskupu Timoteju govori kako da drži red u hijerarhiji starješina ( 1 Timoteju 5:19 ). Postoje i diakonoi ( Djela Apostolska 6:1 ) koji opslužuju Crkvu.

Sinke, tacno je da postoje u Novom zavetu episkopi, djakoni i prezviteri, no gde stoji da 'episkopi' imaju ovlast nad 'prezbiterima', mozes me samo uputiti, posto ne znam na sto mislis? Citat iz 1.Tim.5:19 kojeg si naveo glasi:

Protiv svećenika ne primaj tužbe, osim kad
imaju dva ili tri i svjedoka!

I ja ne vidim ovde to sto ti zelis reci?? Isto tako Dela 6:1 ne govore da su bilo kome podlozni (ne znaci da nisu, samo kazem da taj text ne govori o tome).

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply