Apostol Pavao je poznavao položaj žene u sinagogi..
Položaje žene u kršćanskim crkvama bio je u začetku..Nije mogao ostati kao u sinagogi jer Poglavar svečnički Krist je ostvario revolucionarno djelo na križu.Stari je čovjek razapet..Podložnost žene mužu je oslobođena Evinog kompleksa.Novozavjetni princip svećenstva svih vjernih ne isključuje ženu iz svećenstva.Isus je ispunio ceremonijalni zakon.Mnoštvo muževa ne ljubi svoju ženu kao što Krist ljubi Crkvu.Muževi se ne žrtvuju za ženu kao Krist za Crkvu.Oni unižavaju i sebe i Krista i ženu jer robuju idolopokloničkoj superiornosti i podložnosti, nazivajuči ženu - zmijom, vješticom, đavolom itd., ne misleči da određuju sebe i da griješe Kristu što ljubavlju ne ljube ljubavlju Kristovom u Kristu svoje žene..Novozavjetna podložnost žene mužu nema ništa sa tim zatucanim idolopoklonstvom starozavjetne podložnosti koja je ukazivala na Krista - osloboditelja od prokletstva..
Zar muževi ne znate da gubite svećenstvo u domu i u crkvi svojom osornošću i idolopoklonstvom?Zar ne znate da bez žene nema svećenstva u domu - njen položaj kao kriterij ljubavi muža ili ima odobrenje suvereniteta Svetoga Duha ili odriče mužu svećenstvo..Muž koji ne ljubi ženu kao Krist Crkvu nema pravo na svećenstvo.Takav ni da propovijeda
već da šuti dok ne uzljubi svoju ženu kao što Krist ljubi Crkvu!Novozavjetna podložnost žene mužu oslobođena je prokletstva.Muževi ne uvodite poredak prokletstva u Crkvu ni u dom.Zar ne znate da ste odgovorni Kristu za položaj svoje žene..Kao svećenici dužni ste ljubiti Onoga koji je ispunio zakon da bi ste mogli propovijedati u sili.Sile nemate ljer ne ljubite svoje žene kao što Krist ljubi Crkvu i vaš dom..
Preispitajte temelje svoga doma, i muževi i žene - da li je u njima Krist?!
Sestra Ruta:
Dino molim te da li mi mozes odgovoriti sa DA i Ne.Da li je po tebi Pavle pogresio sto se tice statusa zena u Svetom Pismu?
Pavao nije zagovarao sinedrionsku zatucanost novozavjetnom svećenstvu.
Ceremonijalni zakon je ukazivao na slobodu od prokletstva podložnosti.
Sestra Istina je napisala:
Evo ako smijem ja odgovoriti.Definitivno je pogrijesio, voden svojim misljenjem i osobnim spoznajama.A i sam je reko puno puta da nesto on samo preporuca, da je to njegovo misljenje, da je on samo covjek sa svojm slabostima....Pa zasto onda ako covjek sam to priznaje se njega mistificira i stavlja na nivo Bozanskog autoriteta,kada sam kaze da je grijesan...Osim toga upravo taj citat kojeg ste se vi uhvatili kaze DA PAVAO PREPORUCA DA ZENE NA SASTANCIMA SUTE...Pa u cemu je onda problem?Ako on preporuca to?Znaci da nemora biti tako?Ili?
Što misliš kakav bi se feministički pokret pojavio u robovlasništvu?
Ukidanje ropstva je još trebalo pričekati..
No kada se pozivamo na biblijsku podložnost žene mužu da osporimo svećenstvo žene u svećenstvu svih vjernih argument koji se ne uklapa u red podložnosti koji je ostvario Krist da bi na kraju i sam sebe podložio onome koji mu je sve podložio, takav argument je varijanta starozavjetnog sistema ceremonijalnog zakona koji je ukazivao na onoga koji će vratiti moralni lik Božji u čovjeka svladavanjem uzroka iskrivljene slike Božje u čovjeku razapinjanjem starog čovjeka svojim tijelom..
No tek je protestantizam postavio pitanje o suštini podložnosti obzirom na slobodu savjesti.Savjest žene ne može biti podložna mužu.Njena ljubav prema Kristu također, njena vjera također..Muž nije gospodar ženine vjere..itd.Držim da se Pavla treba bolje razumjeti.Da vidimo teologe što oni podrazumijevaju pod podložnošću žene mužu?Tek ako je muž podložan Kristu u odnosu na svoju ženu - Duh Sveti mu može prosvjetliti um da uvidi tajnu podložnosti u pravoj pobožnosti..
Dakle , u socijalnom,
ekonomskom,
vjerskom,
radnom,
spolnom ,
crkvenom....u odnosu na evanđelje?Što je biblijska podložnost žene mužu i muževljeva služba podložnosti Kristu?