Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionPostanak 20:6 i slobodna volja EmptyPostanak 20:6 i slobodna volja

more_horiz
Postanak 20:6 - "Tada mu Bog u snu reče: "I ja znam da si to učinio iz nedužnosti svojega srca. Ja te sam sačuvah, da se ne ogriješiš protiv mene. Zato ne dopustih da je se ne dotakneš" (Šarić).

Poznati tekst koji govori o kralju gerarskom koji je uzeo Abrahamovu suprugu sebi za ženu, jer znamo da je Abraham zbog straha govorio da mu je to sestra.
Postavlja se pitanje u kojem skladu je ovaj tekst sa slobodnom voljom?

Zadnja promjena: Krizostom; ned 15 stu 2009, 20:54; ukupno mijenjano 1 put.

descriptionPostanak 20:6 i slobodna volja EmptyRe: Postanak 20:6 i slobodna volja

more_horiz
Naravno da nije. On je u svom srcu htio sagriješti, ali Bog ga je zaustavio. Boga naravno ne zanima da li je kralj znao ili ne da li je to Abrahamiva žena. Kralj bi svejedno bio odgovoran za grijeh. Ako pitate bilo kojeg vjernika da li ih je Bog ikad zaustavio da griješe protiv njega, vaćina će reći "da", ali i isto i dalje tvrditi da imamo slobodnu volju. Jedno pobija drugo. Ali iako nemamo slobodnu volju ( jer je ta volja zarobljenik našeg srca, koje je zlo i koje bez Boga i njegove milosti može samo griješiti) ne znaći da nismo odgovorni za svoje grijehe. Itekako smo odgovorni.

Dakle : 1. Bog je svemoguć, sveznajuć, sveprisutan (utjeće na slobodnu volju
2. Čovjek je odgovoran
3. Bog nije autor grijeha
Iz nepriznavanja jedne od ovih triju istina proizlaze zablude poput antinomianizma (hypercalvinizam po kojem čovjek nije odgovoran, bezakonje) ili legalizam, arminianizam koji misli da ima slobodnu volju koja je dobra pa se svojim djelima može približiti Bogu.
Naravno, to što se nama mogu ove 3 istine činiti nepomirljive (mnogi će reći da nije fer da nam je Bog naredio nešto što ne možemo izvesti), one zapravo nisu kada se pogleda iz Božje perspektive.
Ljudi su u ratu s Bogom i Bog je iznjeo svoje uvjete naše predaju njemu. Jedan od uvjeta je da budemo savršeni. Da li to možemo sami? Jedni će reći da, a drugi da ne moraju. Jedini način da se predaš je da ti Bog to dopusti. Jer vjera i pokajanje je upravo taj besplatni dar koji nismo ničim zaslužili. A opet, svakome je zapovjeđeno da se pokaje, ali ljudi to ne čine jer nemaju moralnu podlogu za to u srcu koja je dar od Boga, odnosno novo srce. Kako netko može reći da imamo slobodnu volju kad sluša svoje srce (um)? Bio netko nanovo rođen ili proklet taj sluša svoje srce. Jedan kameno srce, drugi srce od mesa.
EZEKIEL 36
26 Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. 27 Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe. 28 I nastanit ćete se u zemlji koju dadoh vašim ocima, i bit ćete moj narod, a ja ću biti vaš Bog.

Uostalom, izgleda da ni Isus nije imao slobodnu volju s obzirom da je činio samo volju Oca.
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply