Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionMt 18,17 EmptyMt 18,17

more_horiz
Kad se prema bližnjem možemo ponašati prema uputi iz ovog citata Evanđelja po Mateju, glava 18 redak 17?
"Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao
poganin i carinik."

Što bi takvo ponašanje sve podrazumijevalo?

descriptionMt 18,17 EmptyRe: Mt 18,17

more_horiz
Pa pogledaj kako se u Bibliji Isus ponašao prema poganima i carinicima i to je to. Ako tako činiš, nećeš sigurno pogriješit.

more_horiz
dragan je napisao/la:
Pa pogledaj kako se u Bibliji Isus ponašao prema poganima i carinicima i to je to. Ako tako činiš, nećeš sigurno pogriješit.

Zanimljivo stajalište ali potrebno je sagledati ipak situaciju koja dovodi do tog stava.
Dakle u dijelu "Bratska opomena i zajednička molitva" Mt 18,15-17 stoji

15 "Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. 16
Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još
jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva
svaka tvrdnja. 17 Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik."

Ako uzmemo da je Matej najviše, od svih evanđelista, pod utjecajem židovske predaje, pa mu je i način opisa takav. Onda je jasno kako je taj odnos prema carinicima i poganima baš odnos židova premanjima u to doba.
Taj odnos nije uključivao jedenje i pijenje već naprotiv odvajanje od takvih.

more_horiz
Pa moje stajalište je takvo kako sam ga iznio. Znači imamo zajednicu, Crkvu, tijelo Kristovo koje je sačinjeno od ljudi. Kada se desi da netko od tih ljudi pogriješi, slijede opomene. Ako opomene nisu prihvaćene, ponašaš se prema njemu kao prema onome koji nije dio Kristovog tijela.
A glavna misija kršćana prema onima koji nisu dio Kristovog tijela jeste da ih se dovede Kristu.
Jendostavno mislim da se ovdje ne radi o nekakvom prokletstvu koje je na onima koji opomenu nisu prihvatili.

more_horiz
dragan je napisao/la:
Pa moje stajalište je takvo kako sam ga iznio. Znači imamo zajednicu, Crkvu, tijelo Kristovo koje je sačinjeno od ljudi. Kada se desi da netko od tih ljudi pogriješi, slijede opomene. Ako opomene nisu prihvaćene, ponašaš se prema njemu kao prema onome koji nije dio Kristovog tijela.
A glavna misija kršćana prema onima koji nisu dio Kristovog tijela jeste da ih se dovede Kristu.
Jendostavno mislim da se ovdje ne radi o nekakvom prokletstvu koje je na onima koji opomenu nisu prihvatili.

Moram priznati da zanimljivo promišljaš, ima nekog smisla. Ako sam dobro razumijo u tom bi se slučaju, praktično, izvana gledajući, ne bi ništa promjenilo u odnosu na tog vjernika, na kojeg ne djeluju opomene. Sad me zanima da li vi adventisti tako postupate prema nekom tko je naprimjer sklon opijanju? Upozoravate ga a on ne reagira i vraća se alkoholu. Nemojte samo reći da nemate takve slučajeve, jer vam neću vjerovati.

Zadnja promjena: Izrail; sri 07 svi 2008, 14:07; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz

Tako je..Ali i kada netko srlja u prokletsvo združivanja sa grijesima treba ga odvajati Duhom Svetim od duha zla - kajanjem za njega umjesto njega sve dok ga ne navedemo na pokajanje...a isto tako i liječiti..

Znam određenu braću koja su izliječena u njihovoj predanoj molitvi Isusu i od alkohola i od droge ...kada su te mlade osobe bile ostavljene od svoje tradicionalne crkve i obitelji..

Poznato je da upravo u adventističkoj crkvi nema alkoholičara,ovisnosti ni o kakvim drogama te da upravo naša crkva radi na liječenju istih u različitim medicinskim ustanovama..
Također ne proizvodimo alkohol, drogu niti s njima trgujemo ...:

Izjava o drogama

Crkva adventista sedmog dana poziva sve pojedince i svaku zemlju da surađuju u iskorijenjivanju svjetske epidemije droga koja potkopava društvenu strukturu zemalja, a kad se radi o pojedincima često ubija svoje žrtve ili ih navodi na zločine.

Adventisti vjeruju u biblijsko učenje da je tijelo svakog čovjeka "hram Boga živoga" za koje se treba mudro starati (2 Kor 6,15-17).

Temeljno vjerovanje Crkve broj 21, zasnovano na Bibliji, glasi: "Zajedno s prikladnim aktivnostima i odmorom, mi prihvaćamo najzdraviju moguću prehranu… Isto tako odbacujemo sva alkoholna pića, duhan i svaku neodgovornu upotrebu medikamenata i droga… Umjesto toga trebamo se baviti svim onim što će naše misli i tijelo dovesti u pokornost Kristu, koji želi da budemo zdravi, radosni i dobri."

Radi zdravog življenja adventisti pozivaju sve da slijede način života kojim izbjegavaju duhanske proizvode, alkoholna pića i zlouporabu droga.

Ovu izjavu za javnost objavio je predsjednik Generalne konferencije Neal C. Wilson, nakon savjetovanja sa šestnaestoricom potpredsjednika Crkve adventista sedmog dana, u lipnju 1985. na zasjedanju Generalne konferencije u New Orleansu, saveznoj državi Louisiana u SAD-u.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Moram priznati da zanimljivo promišljaš, ima nekog smisla. Ako sam dobro razumijo u tom bi se slučaju, praktično, izvana gledajući, ne bi ništa promjenilo u odnosu na tog vjernika, na kojeg ne djeluju opomene. Sad me zanima da li vi adventisti tako postupate prema nekom tko je naprimjer sklon opijanju? Upozoravate ga a on ne reagira i vraća se alkoholu. Nemojte samo reći da nemate takve slučajeve, jer vam neću vjerovati.

Pa naravno da ima. Kod nas ako vjernik ne reagira na opomene biva isključen iz crkve, nije više vjernik. Odnosno, on se sam svojim ponašanjem isključio iz crkve, a mi samo to zvanično potvrđujemo.
Kada shvati da je pogriješio, postupak je isti kao i sa ostalima koji pristupaju crkvi. Treba se ponovo krstit i onda je prihvaćen kao član.

more_horiz
dragan je napisao/la:

Pa naravno da ima. Kod nas ako vjernik ne reagira na opomene biva isključen iz crkve, nije više vjernik. Odnosno, on se sam svojim ponašanjem isključio iz crkve, a mi samo to zvanično potvrđujemo.
Kada shvati da je pogriješio, postupak je isti kao i sa ostalima koji pristupaju crkvi. Treba se ponovo krstit i onda je prihvaćen kao član.

Koje su posljedice tog isključenja? Kako se ostali članovi crkve odnose prema njemu?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply