Prema Samuelu Bacchiocchiu 538 godina se ne može povijesno uzeti za godinu početka papstva:
http://www.biblicalperspectives.com/endtimeissues/
http://www.biblicalperspectives.com/endtimeissues/
Caesar je napisao/la:Gdje se nalazi taj članak?
Obično se uzima da je 30 i neka godina, kad Gospodin Petru daje ključeve kraljevstva nebeskog, početak papinstva, prvi puta čujem za ovakvu interpretaciju.
imhotep je napisao/la:
papstvo je prvih nekoliko stoljeća bilo manje važno (klima nije bila takva da bi se moglo razvijati, prije svega progonstva). tek kasnije rimski biskup želi uzdići svoju vlast nad do tada ravnopravnim patrijarsima (konstantinopolskim, antiohijskim, jeruzalemskim), i od tada počinje njegov razvoj u papstvo kakvo imamo kroz srednji vijek. ne znam možemo li se sa sigurnošću osloniti na 538. godinu, ali negdje u to vrijeme je došlo do jačanja papstva
Izrail je napisao/la:Dobro si to primjetio brate Cesare neki moraju namještati jer ako ne izmjene povijest propade im vjera.
ziger je napisao/la:
A po pitanju pape:
KAMEN NA KOJEMU JE SAZIDANA CRKVA I O CRKVI OPĆENITO
Dali je apostol Petar kamen na kojemu je sazidana Crkva?
Oko ovoga se spori stoljećima i stvara mnoštvo svađa i razdora.
Rimokatolička
crkva tvrdi da je ona utemeljena na Sv. Petru tumačeći odjeljak iz
Matejeva Evanđelja 16:18. Svađe i samo svađe između sviju?
To ne vodi nikamo, nikakva svađa, rasprava i sl.
Kak dobiti odgovor na ovo pitanje? Tko je temelj Crkve, koja je crkva prava?
I opet svađa oko crkve. Obvaj viče: "Moja je prava!2 Drugi opet za svju tvrdi isto.
Sve bih pozvao bez obzira odakle su, iz koje pozadine ili crkve da skupa pogledamo Bibliju.
ziger je napisao/la:
ziger je napisao/la:
Znaš Cesar, ne volim svađe i izbjegavam ih maksimalno.
Dosta se toga vadi iz konteksta i pokušava tumačiti svakako.
Znam
da Bog treba presvjedočiti, ja mogu samo reći, a ak netko ne želi
primiti ISTINU neće ju ni primiti jer ide k njoj s predrasudom i
zatvorena srca.
Ja znam da me je Bog osvjedočio kroz molitvu i čitanje Biblije i svjedočim o tomu.
Ti
si jednom usporedio me s Jehovinim Svjedocima. Oni kao i neki čitaju
one retke koji im se sviđaju, a ne Bibliju u njezinom kontekstu.
ziger je napisao/la:
Da se vratimo na temu papinstva: zna svatko da u početku nisu bile pape.
ziger je napisao/la:
Jakov je bio tako vođa crkve u Jeruzalemu, Petar je bio poslan židovima, a Pavao nežidovima...
Izrail je napisao/la:
Žalosno je da se ovdje ne daju povijesni argumenti već iznose osobni pogledi na Papu
ziger je napisao/la:Ono što je činjenica jeste da je oproštenje samo u Isusu, da osoba može primiti oprost, primiti vječni život jedino u Isusu.
ziger je napisao/la:
Bitno je gledati kontekst. Napadati na slobodne zajednice mene osobno podsjeti na 1941 kada su mnogi protestanti i pravoslavci nasilno pokršteni. Moj pradjed i moj djed bili su među onima koji su nasilno natjerani na Katolicizam.
Grozno je to ma tko to uradio, a traume kod nekih obitelji postoje i danas..
ziger je napisao/la:
O mpapi ću kratko i neću više ovamo, jer raspravu ne volim:
Tek od drugog i trećeg stoljeća rimski biskupi su traili poseban statusTek u IV stoljeću naziv papa se počeo upotrebljavati, a njegov primat se utvrđuje u V i VI stoljeću. Nakon šizme u XI stoljeću između istočne i zapadne crkve, papa ostaje vrhovnim poglavarom samo Zapadne Rimske crkveOd polovice XI papu ne bira kler i narod, nego zbor kardinala.