Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Pitanja za protestante

power_settings_newLogin to reply
+8
hrvoje hrki
No Nick
dominik
ziger
Mali princ
kainos
Spart
Izrail
12 posters

descriptionPitanja za protestante - Page 5 EmptyRe: Pitanja za protestante

more_horiz
Što znači uzeti svoj križ i što znači slijediti ga? Ja kao adventista pod ovim pojmom smatram jedno, moji prijatelji katolici drugo, pravoslavci treće, pentekostalci četvrto ...

more_horiz
Uzeti svoj križ znači slijediti Krista bez obzira na cijenu. Pokušaj olakšavanja puta je izbjegavanja križa.Slijediti Krista znači činiti djela koja je on činio.Isus je rekao:Tko u mene vjeruje, djela koja ja činim i on če činiti, i veća će od njih činiti jer ja idem k Ocu. On je došao i ostavio nam je primjer da idemo njegovim tragom. Različito razumjevanje Kristovih riječi rezultat je ljudskog mudrovanja,koje pokušava olakšati put do neba.

more_horiz
Slažem se sa svim što si ovdje rekao. No na neoliko primjera ću ti pokazat koliko brzo dođe do ramimoilaženja ako bi radili i po ovome što ti govoriš. Npr. u evađelju je opisana jedna Isusova praksa:

Luka 4,16 Tako dođe i u Nazaret, gdje je bio odrastao. Po običaju svojemu otide u subotu u sinagogu. Ustade da čita.

Neki kršćani nastoje zadržati ovaj Isusov običaj, dok drugi kažu da je on to činio samo zbog svoje okoline, a mi nismo dužni slijediti Njegov primjer po ovom pitanju.

ili npr.

Ivan 13,14 Kad dakle ja, Gospodin i Učitelj, oprah vama noge, i vi morate jedan drugome prati noge.

Neki nastoje Isusa slijediti u ovome primjeru i imaju praksu međusobnog pranja nogu, dok drugi kažu da je to samo simboličan prikaz poniznosti koju kršćani moraju imati u svojem životu.

Kao što vidiš, nemoramo ni ići u Stari Zavjet, nemoramo tumačiti Otkrivenje ili neke druge proročke knjige, nego samo čitamo evanđelja i već dolazimo do razmimolaženja po pitanju što znači činiti djela koja je Isus činio.

more_horiz
Ako su Isus i apostoli svetkovali subotu, zašto i mi nebismo sljedili njihov primjer?

more_horiz
Nebih sad htio da ovo postane još jedna tema sa diskusijom o suboti, pošto ih već ima nekoliko.
Ovime sam samo htio reći da nije dovoljno da kažemo da samo treba činiti ono što je Isus činio da bi dobili jedinstvo krščana, pošto uvijek ima onih koji će reći kako se od nas danas ne očekuje da ga slijedimo na taj način. Zbog toga i razlike.

more_horiz
Dragane evo mene opet. Mi krščani Isusa zovemo Gospodinom to jest Gospodarem, a sebe njegovim slugama.Sluga nije Gospodarev prevoditelj nego izvršitelj njegove volje.Ljudi koji ne žele izvršiti volju svog gospodara preuzimaju ulogu prevoditelja pa tumače njegove riječi kako njima odgovara. Zato dolazi do nesuglasica. Gdje sam ja tamo će biti i sluga moj; rekao je Isus i neče svaki koji mi govori Gospode, Gospode ući u kraljevstvo nebesko. Tko hoće za mnom ići neka se odreče sebe( i svojih tumačenja) i neka me slijedi. Isus nam nije govorio nebeskim jezikom nego ljudskim, njegove su riječi prevedene na hrvatski. Koje nam još to timačenje treba?rtmf

more_horiz
Pa oni koji slijede Isusa će biti jedinstvaeni među sobom, samo neće biti jedinstveni sa onima koji ga, kako ti kažeš, prevode.

more_horiz
Upravo tako! Jer u Kristu nema nejedinstva, kao što piše:
Jedno tijelo i jedan Duh kao što ste i pozvani na jednu nadu svog poziva! Jedan Gospodin! Jedna vjera! Jedno krštenje!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply